Honvéd: „A pirotechnikának semmi köze nincs a rendbontáshoz”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.03.06. 12:21
null
„Ha jól meg van szervezve és jól alkalmazzák, akkor a pirotechnikának megvan a helye a stadionban” – véli a kispesti klubtulajdonos (Fotó: Török Attila)
Hétfőn Bánki Erik, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnökségi tagja többek között a „fiatalszabály” jövőjéről és a pirotechnika meccseken való engedélyezésének lehetőségéről is beszélt. George F. Hemingway, a labdarúgó NB I-ben szereplő Bp. Honvéd tulajdonosa a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában szintén megszólalt a témákkal kapcsolatban.

 

A pirotechnikának semmi köze nincs a rendbontáshoz. Ha jól meg van szervezve és jól alkalmazzák, akkor a pirotechnikának megvan a helye a stadionban. Egyetértek azzal, hogy nem kellene tiltani” – kezdte a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában George F. Hemingway.

A jelenlegi tiltás ellenére több helyen is alkalmazták az elmúlt időszakban ezt a fajta látványelemet a szurkolók, így például a Honvéd esetében is. A kispesti tulajdonost arról is kérdezték, hogy ezek szurkolói magánakciók-e, vagy a tulajdonosok hallgatólagosan engedélyezik ezeket, hogy normális körülmények között csinálják a drukkerek.

„Úgy gondolom, (a szurkolók) az esetek többségében becsempésznek néhány görögtüzet. Amikor egy látvány tervezve van, például volt nálunk is olyan, hogy a mérkőzés előtt tervezték, hogy egy látványos görögtűzzel nyitnak, az szervezve van – mondta, majd a visszakérdésre, hogy akkor ő is tud-e róla, megbeszélik-e a dolgokat azt felelte: – Ha ilyen történne, akkor minden bizonnyal én is tudnék róla.”

A Videoton elleni hétvégi mérkőzést a pálya állapota miatt elhalasztották, pirotechnika viszont így is volt:

A helyszínről való távozáskor ismeretlen tettesek pirotechnikai eszközökkel megtámadták csapatunk buszát, melyen a játékosok és a szakmai stáb tagjai tartózkodtak. Személyi sérülés nem történt, de a Vidi-buszban anyagi kár keletkezett, ezért várhatóan rendőrségi feljelentést teszünk” – írta a vidi.hu.

Az esettel kapcsolatban Hemingway elmondta, három pirotechnikai eszköz ért a buszhoz, amikor az már a stadionon kívül helyezkedett. A tulajdonos szerint helytelen volt, de nagyon nagy ügyet nem kellene csinálni az esetből. A felelősség kérdésével kapcsolatban hozzátette, a klub felelőssége, hogy a stadionon belül rend legyen, a rendőrségé az, hogy rend legyen azon kívül.

„Nekünk erkölcsi felelősségünk van, hogy a szurkolóinkat oktassuk, hogy ilyet ne tegyenek, de más felelősségünk nincs.”

Ennek a konfliktusnak szerinte nem lehet büntetés a következménye, hozzátéve, hogy a csapatnak nincs joga ahhoz, hogy a stadionon kívül bármit intézkedjen.

„Amikor a Videoton busza távozott, akkor egy csoport kiment – nem tudom, hogy kicsodák –, és rasszista, cigányozó rigmusokba kezdett, amit én mélyen elítélek. Ha ez a stadionban történne, akkor megfelelően fellépnénk ellenük. Nekünk semmi bajunk nem volt évek óta a szurkolókkal, ragyogó a kapcsolatunk az ultracsoportokkal, nagyon szép dolgokat csinálnak. Nagyon sajnálom, hogy néhány, hetvenes IQ alatti ember ilyet tett a stadionon kívül.”

A „fiatalszabály” megszüntetésének lehetőségéről is beszéltek, a kispesti tulaj szerint 200 millió forintot veszíthet a csapat.

„Sajnos most éppen olyan köztes állapotban vagyunk, amikor nem biztos, hogy intelligens választ tudok adni. Amikor a szövetség megalkotta a légiósszabályt és a fiatalszabályt, minket senki sem kérdezett meg. Most, hogy el akarják törölni, megint senki sem kérdezett meg. Mi kaptunk egy értesítést a Magyar Labdarúgó-szövetségtől a múlt hét végén. Ebben a javasolt új rendszer első részének a kompenzációja fel van vázolva, a második nincs. Az első rész alapján a mi csapatunk kétszázmillió forinttal kevesebb pénzt kapna, mint az elmúlt évben, és ez óriási hátrány lenne a klubnak. De! Mi nem kaptuk meg még az értesítést a második részről, és lehet, hogy a második rész ezt a kétszázmillió forintot visszahozza, ezt nem tudjuk még. Ezért mondom, hogy nagyon kényes dolog, nem akarok olyat mondani, ami butaság. Remélhetőleg ezen a héten az MLSZ adminisztrációja lesz olyan kedves, hogy eljuttatja hozzánk, hogyan képzeli el a kompenzációt.”

A tulajdonos hozzátette, ezt úgy lehetne megoldani, hogy a csapat nem kap kevesebbet „a saját pénzéből”, mint korábban.

„Én váltig állítom, hogy minden pénz, ami befut az MLSZ-hez a szerencsejátékból és a televíziós jogokból, az a klubok pénze, és ezt a kluboknak kellene szétosztani, nem az MLSZ bürokráciájának. Az adminisztráció nem ért velem egyet, és addig, amíg megteheti erőből, addig azt tesz, amit akar.”

A teljes interjút itt tekintheti meg!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik