Hat éve nem látott gödörben a Diósgyőr; a Vidit ritkán sújtja ilyen gólaszály

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.12. 10:23
null
A DVTK ötmeccses vereségsorozata a leghosszabb aktív széria az élvonalban (Fotó: Szabó Miklós)
Már csak négy forduló van hátra a labdarúgó NB I 2017–2018-as szezonjából, a bajnoki címért, a bronzéremért és a kiesés ellen folytatott csata még nyitott. A Videoton FC–Ferencváros találkozó (0–0) nem hozott előnyt egyik csapatnak sem, és nem is feltétlenül volt a legjobb reklám a bajnokságnak – a két aranyesélyes közül a listavezető Fradi a Vasast fogadja, a Videoton a Haladást.

Eltűnt a „szürke középmezőny” a magyar NB I-ből, legalábbis ritkán látunk olyat, hogy négy fordulóval a vége előtt még szinte mindegyik csapat számára tétje legyen a hátralevő fordulóknak. Ketten az aranyéremért mennek, négyen csatáznak a bronzéremért, öten a kiesés ellen – tulajdonképpen csak a Puskás Akadémia maradt ki, igaz, extrém jó hajrával még Pintér Attila csapata is becsatlakozhat a 3. helyért folytatott harcba, extrém rosszal meg bajba is kerülhet. Következik a 30. forduló.

PAKSI FC–BP. HONVÉD

♦ A bronzéremre még mindkét csapatnak van esélye, a Paks a 3., a Honvéd a 6. helyről várja a fordulót, a két csapat között két pont különbség van. Eddig 26 NB I-es bajnokit játszottak egymással, a Honvéd fölénye óriási. A kispestiek 10 mérkőzést megnyertek, 12 végződött döntetlenre, a Paks csak 4 alkalommal győzött.

♦ A két csapat egymás elleni legutóbbi 14 mérkőzéséből csak egyet nyert meg a Paks, a legutóbbi hétből egyet sem.

♦ Más kérdés, hogy Pakson 2013. március 8-án nyert legutóbb a Honvéd, azóta 5 bajnokin 4 döntetlen és 1 paksi siker.

♦ A Paks hazai pályán eddig 23 pontot gyűjtött (6 győzelem, 5 döntetlen, 4 vereség), ez a 4. legjobb mérleg az NB I-ben. A Honvéd idegenbeli mutatója 5–4–5, 19 pont, 6. hely az „idegenbeli tabellán.”

♦ A kispestiek veretlenek maradtak legutóbbi három idegenbeli mérkőzésükön: a Diósgyőr és a PAFC ellen ikszeltek, Mezőkövesden nyertek.

♦ Tavaly október 28. óta nem volt olyan idegenbeli bajnokija a Honvédnak, amelyen ne kapott volna gólt – azóta hét vendégjátékon 13 gólt szedtek be a kispestiek.

DEBRECENI VSC–DIÓSGYŐRI VTK

♦ Különösebben nem kell ragozni, hogy a Diósgyőr mekkora bajban van, ráadásul Debrecenbe látogat, ahol hagyományosan pocsék a mérlege. A két csapat eddig 51 első osztályú bajnoki mérkőzésen találkozott, az örökmérleg a házigazda DVSC szemszögéből 33–10–8.

♦ Debrecenben 26 NB I-es bajnokit játszottak, a diósgyőriek egyet nyertek meg ezek közül – 2008. november 8-án (1–2). A debreceni mérleg: 22 hazai győzelem, 3 döntetlen, 1 diósgyőri siker.

♦ A legutóbbi 9 DVSC–DVTK bajnoki mérkőzést a Loki nyerte meg, úgy, hogy ezeken az összesített gólkülönbség 25–3.

♦ A Diósgyőr 26 debreceni bajnokijából csak kétszer tudott egynél több gólt szerezni (1943, 2008).

♦ A DVSC a „hazai tabellán” nyolcadik (5 győzelem, 3 döntetlen, 6 vereség a mérlege). Loki idegenben több pontot szerzett eddig a bajnokságban, mint otthon! A Diósgyőr mérlege elég gyenge idegenben (3 győzelem, 4 döntetlen, 8 vereség – 10. hely az NB I-ben).

♦ A DVTK nyolcmérkőzéses nyeretlenségi és ötös vereségszériában van, ez messze a legrosszabb aktív sorozat az élvonalban. Nyolcasnál hosszabb nyeretlensége ebben az idényben csak a Mezőkövesdnek (14) és a Vasasnak (9) volt. Ha a DVTK most is kikap, akkor az a leghosszabb vereségsorozat lesz a 2017–2018-as idényben. A miskolci csapatnak 2012 tavasza óta nem volt ötös vereségsorozata az élvonalban.

♦ A Diósgyőr legutóbbi öt mérkőzésének mindegyikét egy gól különbséggel vesztette el, és nem talált be a legutóbbi hármon.

♦ A Debrecen csak két bajnoki mérkőzését nyerte meg a legutóbbi 13-ból, és tavaly december 2. óta nem tudott három pontot szerezni a Nagyerdei Stadionban.

♦ A Loki hazai pályán ötös nyeretlenségi sorozatban van, és az ötből négy találkozón kettő vagy több gólt kapott.

MEZŐKÖVESD–BALMAZÚJVÁROS

♦ Kulcsfontosságú mérkőzés a kiesés elleni harc szempontjából. A két csapat kétszer találkozott eddig az NB I-ben, mindkét mérkőzésük döntetlenre végződött.

♦ Ha a Mezőkövesdnek valamin sürgősen javítania kellene, az a hazai mérlege. A kövesdiek 14 mérkőzésen csak 11 pontot szereztek hazai környezetben (2 győzelem, 5 döntetlen, 7 vereség), ez messze a legrosszabb mutató az élvonalban. A Balmazújváros idegenbeli mérlege 3–5–7.

♦ A Balmazújváros idegenben ötös nyeretlenségi sorozatban van (1 döntetlen, 4 vereség), ráadásul az ötből négyszer gólt sem szerzett. Ahhoz képest, hogy a Balmaz első tíz idegenbeli mérkőzésén 13 pontot és 15 gólt szerzett, eléggé erős ez a visszaesés.

♦ A Balmazújváros az egyetlen csapat az egész mezőnyben, amelynek még nem volt gólzáporos mérkőzése (6 vagy több találatot hozó meccs) ebben az idényben.

♦ Horváth Ferenc csapatának csak két olyan idegenbeli bajnoki mérkőzése volt ebben a szezonban, amelyen nem kapott gólt.

ÚJPEST FC–PUSKÁS AKADÉMIA

♦ Az Újpest még a bronzéremre hajt, no meg a kupagyőzelemre, a döntőben pont a felcsúti csapattal találkozik. A PAFC 4-6 ponttal van leszakadva a dobogóért csatázóktól, de 6 pontnyira a veszélyzóna előtt. A két csapat eddig 9 bajnoki mérkőzést vívott meg egymással, mindkettő két győzelmet aratott öt döntetlen mellett.

♦ Az Újpest nyeretlen a Puskás Akadémia elleni legutóbbi öt bajnokiján, és elvesztette a legutóbbi két meccset a felcsútiak ellen.

♦ Gólokban bővelkedő párharc ez: az eddigi 9 NB I-es mérkőzésen 37 találat esett, ez 4.11-es átlag.

♦ Az Újpesté az 5. legjobb hazai mutató a mezőnyben (5 győzelem, 7 döntetlen, 2 vereség) – igaz, a lilák bármely más csapatnál többször ikszeltek otthon.

♦ A PAFC idegenbeli mérlege 4–4–7, ez a 8. helyre jó az idegenbeli eredményesség összevetésében.

♦ A Puskás Akadémia mindig legalább egyszer betalált az előző öt idegenbeli bajnokiján.

♦ Az Újpest csak egyet veszített el a legutóbbi 10 hazai bajnoki mérkőzéséből, igaz, ezek felén ikszelt.

♦ Egy nap „előnyben” van a PAFC az Újpesttel szemben. A felcsútiak a héten kedden játszották le Magyar Kupa-elődöntőjüket (2–0-ra kikaptak Debrecenben, de továbbjutottak), míg a fővárosiak szerdán este léptek pályára Balmazújvárosban (0–0, szintén döntőbe jutás).

♦ Ha az Újpest most nyer, akkor egymás után harmadik hazai mérkőzésén szerez három pontot. Ilyen 2015–2016 fordulója (Vasas 2–0, DVTK 2–1, Videoton 1–0) óta nem történt meg Nebojsa Vignjevics csapatával.

♦ Az Újpest az egyetlen csapat a mezőnyben, melynek mérkőzésein eddig 2.50 alatt maradt a gólátlag (2.48 – a PAFC bajnoki találkozóin 2.76 a gólátlag).

VIDEOTON FC–HALADÁS

HARC AZ ARANYÉREMÉRT
FORDULÓ FERENCVÁROS VIDEOTON
30. Vasas (o) Haladás (o)
31. Honvéd (i) Vasas (i)
32. DVTK (o) Honvéd (o)
33. Balmazújváros (i) DVTK (i)

♦ Ez lesz a két csapat 80. élvonalbeli találkozója. Az eddigi 79-en 41–15–23 az örökmérleg a házigazda Videoton szemszögéből.

♦ A Ferencváros a legutóbbi fordulóban megszakította a Videoton 47 mérkőzéses hazai sorozatát – ebben a periódusban pályaválasztóként mindegyik bajnokiján betalált a Vidi. A széria pont a Haladás ellen elvesztett hazai találkozóval (2015. július 25., 0–1) kezdődött meg, és majdnem három évig tartott. Mindenesetre a Haladás a legutóbbi csapat, mely úgy győzött a Videoton vendégeként, hogy nem kapott gólt.

♦ A Videoton veretlen legutóbbi 19 hazai bajnokiján, ráadásul a legutóbbi 9 találkozóján pályaválasztóként csak kétszer kapott (1-1) gólt. Az előző négy hazai mérkőzésen érintetlen maradt a Vidi hálója.

♦ A Vidié a második legjobb hazai mérleg ebben a bajnokságban: 11 győzelem, 4 döntetlen, 0 vereség. A Videoton csak 8 gólt kapott pályaválasztóként, ez a legkevesebb az élvonalban.

♦ A Haladásé a legrosszabb idegenbeli mérleg az NB I-ben: 3 győzelem, 1 döntetlen, 10 vereség. A Hali szerezte vendégként a legkevesebb gólt (13).

♦ A Haladás 41 kísérletből csak 5 bajnokit tudott megnyerni a Videoton vendégeként – 1990 óta 22-ből csak kettőt (2003-ban és 2015-ben). A legutóbbi 13 Videoton–Haladás bajnokiból 12-t a házigazda nyert meg.

♦ A Videotonnál a Honvéd elleni 4–1-es siker óta „elzárták a gólcsapot”, a legutóbbi négy bajnokijából háromszor gólt sem szerzett a bajnokesélyes székesfehérvári csapat. Amikor betalált, akkor is csak egyszer…

♦ A Videotonnak ilyen rossz szériája (4 bajnokin 1 gól) 2015 óta nem volt (Kecskemét 1–0, FTC 0–2, Honvéd 0–1, Haladás 0–1). Sőt, mi több: az elmúlt tíz évben ez a második alkalom, hogy ilyen gólaszály sújtotta a bajnokságban a Videotont (2007-ben volt hasonlóan rossz sorozat még). Ha a Vidi nem javul fel gyorsan, elmehet a bajnoki arany…

♦ A vidi.hu hívja fel a figyelmet arra, hogy pont egy Haladás–Videoton mérkőzésen született meg az NB I egyik legérdekesebb „gólja” – az idézőjel azért indokolt, mert Piller Sándor játékvezető nem látta gólnak Balassa Péter hálószaggató bombáját. A mérkőzés után a Nemzeti Sport beszámolója szerint Mihalecz István, a Haladás akkori edzője az öltözőfolyosón kiabálta, „Elloptak tőlünk két pontot”, míg a Vidi részéről Disztl László vezetőedző az ilyenkor leggyakoribb taktikát választotta („A kispadról nem látszott”). A mérkőzés játékvezető-ellenőre, Kőrös László már a mérkőzés után jelezte: az első benyomások alapján szabályos gólt szerzett a Haladás. Ezt a televíziós felvételek is megerősítették.

♦ A Haladás legsúlyosabb élvonalbeli vereségei közül négyet is (1–7, 0–6, 1–6, 0–7) a Videoton vendégeként szenvedett el.

FERENCVÁROS–VASAS FC

♦ Listavezető az utolsó előtti ellen, mindkét csapatnak „élet-halál” ez a meccs. Az FTC 1916 óta vívja bajnoki mérkőzéseit a Vasassal, az örökmérleg 85–40–44 a zöld-fehéreknek.

♦ A Ferencváros pályaválasztásával lejátszott legutóbbi hat mérkőzésből hármat is a Vasas nyert meg. A párharc története során csak kétszer volt ilyen jó periódusa a Vasasnak.

♦ A Vasas volt a legutóbbi csapat, mely le tudta győzni NB I-es mérkőzésen a Groupama Arénában a Ferencvárost. 2017. április 15-én 2–1-re nyertek az angyalföldiek, azóta a Fradi 18 mérkőzéses veretlenségi sorozatban van hazai pályán.

♦ A Vasas az egyetlen csapat, mely eddig egynél több bajnokit tudott nyerni a Groupama Arénában (2016-ban is 2–1-re nyertek a piros-kékek). Az FTC új stadionja átadása óta csak négyszer kapott ki bajnokin hazai pályán, kétszer a Vasastól, egyszer az Újpesttől és a Pakstól.

♦ Az újabb bravúrt „picit” megnehezíti, hogy ebben a szezonban a Ferencvárosé a legjobb hazai mérleg (12 győzelem, 3 döntetlen, 42–12-es gólkülönbség), a Vasasé a második leggyengébb (3–3–8, 19–34). A Ferencváros szerzi a legtöbb gólt hazai pályán, a Vasas kapja a legtöbb gólt idegenben.

♦ Az FTC legutóbbi 12 hazai bajnoki mérkőzéséből 11-et megnyert, egyedül a Paks csent pontot az Üllői útról. A zöld-fehérek legutóbbi 8 hazai találkozójukon két vagy több gólt szereztek.

♦ A Vasas legutóbbi 15 NB I-es mérkőzéséből csak egyet hozott le kapott gól nélkül.

♦ A két csapat egymás elleni előző négy bajnokiján négyszer is villant a piros lap.

NB I, 2017–2018, 30. FORDULÓ
MÁJUS 12., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
17.00: Videoton–Haladás
Felcsút,Pancho ArénaKassai Viktor
17.00: Újpest–Puskás Akadémia Budapest,Szusza Ferenc Stadion
Karakó Ferenc
17.00: Mezőkövesd–Balmazújváros Mezőkövesd, Városi Stadion
Szőts Gergely
17.00: Debreceni VSC–Diósgyőri VTK (Tv: M4 Sport) Debrecen, Nagyerdei StadionFarkas Ádám
17.00: Paksi FC–Budapest Honvéd Paks, Városi Stadion
Iványi Zoltán
19.30: Ferencváros–Vasas (Tv: M4 Sport) Budapest, Groupama Aréna Andó-Szabó Sándor
TABELLA • GÓLLÖVŐLISTA TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 29 17 9 3 60–26 +34 60
2. Videoton FC 29 17 8 4 56–26 +30 59
3. Paksi FC 29 11 9 9 42–43 –1 42
4. Újpest FC 29 10 12 7 37–35 +2 42
5. Debreceni VSC 29 11 7 11 49–39 +10 40
6. Budapest Honvéd 29 11 7 11 44–48 –4 40
7. Puskás Akadémia FC 29 9 9 11 37–43 –6 36
8. Szombathelyi Haladás 29 10 4 15 33–45 –12 34
9. Mezőkövesd Zsóry FC 29 7 10 12 32–49 –17 31
10. Diósgyőri VTK 29 8 6 15 40–46 –6 30
11. Vasas FC 29 8 6 15 35–54 –19 30
12. Balmazújváros 29 6 11 12 31–42 –11 29
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik