Haj-rá! Tar fejű mesterek csatája a bajnoki címért a Panchóban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.03.04. 10:21
null
Vajon szombat este melyik tar mester fején tükröződik vidámabban a felcsúti reflektorok fénye? (NSO-montázs)
Öt mérkőzést rendeznek szombaton 15.30-tól a labdarúgó NB I-ben. A délutáni meccsek sorából kiemelkedik a Videoton–Bp. Honvéd rangadó, amelyen a jelenlegi első és második helyezett feszül egymásnak. Izgalmasnak ígérkezik az egyaránt 21 pontos Debrecen és Diósgyőr csatája is, a két csapat egyelőre a kiesés ellen harcol. Érdekességek a 22. forduló délutáni mérkőzéseihez – az esti Újpest–Ferencváros derbivel külön cikkben foglalkozunk.

MEZŐKÖVESD–VASAS FC, 15.30

A héten mind a két csapat továbbjutott a Magyar Kupában. A Mezőkövesd a Gyirmóton elért 1–1 után, idegenben szerzett több góllal lépett tovább szerdán, míg a Vasas kedden játszotta le a kupameccsét – mint ismert, az angyalföldi együttes ugyanúgy a Szusza Ferenc Stadionban rendezi a hazai mérkőzéseit, mint az Újpest; a lila-fehérek szerdán játszottak, a piros-kékek találkozóját előrehozták egy nappal –, és 4–0-ra megverte a másodosztályú Dorogot, így kettős győzelemmel ment tovább.

♦ Hullámvasútra hasonlít a Mezőkövesd eddigi tavaszi szereplése, a borsodiak előbb 3–0-ra legyőzték megyei riválisukat, a DVTK-t, majd 5–0-ra kikaptak Pakson. E két mérkőzésükön összesen nyolc találat esett, a kövesdiek két bajnokiján született a legtöbb gól a tavaszi két fordulóban.

Előző hét bajnokijából csupán egyet nyert meg a Vasas (december 3-án 3–0-ra a DVTK ellen), viszont a tavaszi három tétmérkőzésén veretlen maradt: a Dorogot a Magyar Kupában oda-vissza legyőzte, míg a bajnokságban a Gyirmóttal ikszelt. A 20. fordulóban a Haladás elleni bajnokiját a talaj játékra alkalmatlansága miatt elhalasztották.

♦ A Mezőkövesd vezetőedzője, Tomiszlav Szivics korábban három magyar élvonalbeli klubot irányított: a KTE-t, a Paksi FC-t és a Diósgyőri VTK-t. A kecskemétiekkel nem találkozik az NB I-ben, hiszen a csapat most a megyei I. osztályban szerepel, míg a DVTK-t és a Paksot már letudta. Legalábbis egy időre, hiszen a bajnokság harmadik körében – májusban – a kövesdiek még megmérkőznek a diósgyőriekkel és a tolnaiakkal is.

♦ Eddigi tíz hazai meccséből hatot megnyert a Mezőkövesd, emellett egyszer ikszelt (az 1. fordulóban a Gyirmóttal), és háromszor kikapott (DVSC, Újpest, Paks). Előző öt hazai fellépésén győzött, ebből négyszer – Haladás 3–0, MTK 1–0, FTC 2–0, DVTK 3–0 – nem kapott gólt. A Kövesd legutóbbi öt hazai bajnokiján csak a Videoton tudta bevenni a borsodiak kapuját, de Marko Scsepovics találata kevés volt a pontszerzéshez, a fehérváriak 2–1-re alulmaradtak.

♦ A Vasas az ősszel megnyerte az első három idegenbeli meccsét (az MTK, a Videoton és az FTC vendégeként), azóta viszont nagyot fordult a világ: hétszer lépett pályára látogatóként, és csupán egyszer sikerült győznie, Debrecenben. Előző két idegenbeli bajnokiját elvesztette (Honvéd, Paks).

♦ A két csapat korábban ötször játszott egymással bajnoki mérkőzést, négyszer az NB II-ben (két kövesdi és két Vasas-siker a mérleg), valamint egyszer az NB I-ben: az őszi összecsapásukon az Illovszky Rudolf Stadionban 4–0-ra a Vasas nyert – VIDEÓ.

MTK BUDAPEST–PAKSI FC, 15.30

♦ Az MTK a múlt héten 3–2-re nyert a DVTK vendégeként, és elkerült a kiesőzónából.

♦ Az előző fordulóban a Paks szerezte a legtöbb gólt és aratta a legnagyobb különbségű győzelmet, 5–0-ra megverte a Mezőkövesdet. Bajnoki meccsen a paksiak ezt megelőzően legutóbb 2013. március 2-án jutottak el legalább öt gólig, akkor az Újpestet ütötték ki 6–0-ra.

Kanta József a múlt héten a 99. gólját szerezte az élvonalban, ráadásul mindegyiket az MTK labdarúgójaként. A fővárosi klub örökranglistáján a bajnoki találatok tekintetében Hidegkuti Nándor, Cseh II László, Sándor Károly, Illés Béla, Palotás Péter, Molnár György és Orth György előzi őt meg.

♦ Négy forduló óta veretlen a Paksi FC, e négy bajnokijából hármat megnyert, egyszer (a Gyirmóttal) ikszelt. Ebben az idényben már volt egy négymeccses veretlenségi szériája (szeptemberben-októberben), ám akkor csak egyszer győzött, háromszor döntetlent játszott.

Négy bajnokit játszott eddig az Új Hidegkuti Nándor Stadionban az MTK. Az elsőt megnyerte, 1–0-ra a Gyirmót ellen, azóta viszont otthon nem sikerült győznie: 1–1-re végzett a Debrecennel, majd szintén 1–1-re az Újpesttel, s legutóbb 2–1-re kikapott a Honvédtól. Mind a négy hazai fellépésén egy gólt szerzett, az új létesítményben Torghelle Sándor kétszer, Kanta József és Poór Patrik egyszer volt eredményes.

♦ Az odahaza még veretlen paksiak idegenben szerényebben teljesítenek, csupán kétszer győztek (a Mezőkövesd és az FTC vendégeként), kétszer ikszeltek, és hatszor kikaptak.

A Paks NB I-es meccsen csupán egyszer, 2011 májusában nyert az MTK vendégeként, akkor 4–3-ra. Azon a mérkőzésen Tischler Patrik három góljával még az MTK vezetett 3–2-re, de a hajrában Böde Dániel duplájával fordítottak a paksiak. Azóta a kék-fehérek pályaválasztásával mind a négy bajnokin a fővárosiak győztek – tavaly Dunaújvárosban, előtte Kispesten…

DEBRECENI VSC–DIÓSGYŐRI VTK, 15.30

♦ A múlt héten sem ért véget a DVSC negatív szériája, a Loki kikapott Kispesten, és már hét forduló óta nyeretlen az NB I-ben. Legutóbb a 2001–2002-es bajnokságban fordult elő hasonló a Lokival: 2001. november 17-én kezdődött a széria a Honvéd elleni iksszel (1–1), majd a Ferencváros (0–1), az Újpest (2–2), a Vasas (2–2), a Matáv FC Sopron (2–2), a Győri ETO (1–2) és a Videoton (0–0) elleni meccsel folytatódott, s az MTK 4–3-as legyőzésével zárult le 2002. március 16-án.

A Debreceni VSC legutóbb 2016. november 19-én, az MTK Budapest elleni bajnoki 96. percében szerzett gólt (Holman Dávid találata után már nem is maradt idő a középkezdésre). Azóta öt teljes mérkőzésen, azaz 450 játékperce gólképtelen a csapat. Ebből az öt bajnokijából négyet elveszített, a Fradival pedig ikszelt – a megszerezhető 15 pontból egyet gyűjtött be.

♦ A Diósgyőr a Magyar Kupában oda-vissza legyőzte az NB II-es Ceglédi VSE-t, így bejutott a negyeddöntőbe. A bajnokságban viszont – egyedüliként az NB I-ben – mind a két tavaszi mérkőzését elvesztette: Mezőkövesden előbb a házigazda kövesdiektől 3–0-ra kapott ki, majd ugyanott az „albérletében" az MTK-tól szenvedett 3–2-es vereséget.

A debreceniek legutóbb a 14. fordulóban, 2016. október 29-én győztek bajnokin, 2–1-re a Gyirmót vendégeként. Azóta a kapuba is csak egyszer találtak be, az MTK ellen. A legutóbbi hét fordulóban a DVSC mérlege: három döntetlen, négy vereség (három begyűjtött pont a lehetséges 21-ből), egy szerzett és hat kapott gól.

A DVTK ebben az idényben már nyert bajnoki mérkőzést a debreceni Nagyerdei Stadionban. De nem a Lokit győzte le, hanem a Haladást (2–1-re), mert miután a régi diósgyőri stadiont elbúcsúztatták az FTC ellen (2016. október 29-én), az első hazai mérkőzését Debrecenben játszotta, és ott verte meg a szombathelyi csapatot.

A DVSC a Nagyerdei Stadionban kevesebb pontot szerzett (10), mint idegenben (11). Otthon csupán a Gyirmótot (4–0) és az Újpestet (2–1) tudta legyőzni, négyszer ikszelt, négyszer kikapott.

♦ Bár szerdán a DVTK a Cegléd felülmúlásával továbbjutott a Magyar Kupában, másnap menesztették az együttes éléről Horváth Ferencet. A következő két bajnokin Vitelki Zoltán irányítja a diósgyőrieket, majd az új vezetőedző a Videoton–DVTK találkozó után, a válogatott portugáliai vb-selejtezője miatt beiktatott bajnoki szünetben veszi át a csapatot.

A Loki pályaválasztóként öt forduló óta nyeretlen. Hasonlóan rossz hazai sorozata legutóbb 2002 tavaszán volt, előbb 6–1-re kikapott a ZTE-től, majd egymás után négyszer döntetlent játszott (Honvéd 0–0, Újpest 1–1, Matáv FC Sopron 0–0, Haladás 2–2). Akkor az otthoni nyeretlenségi szériát 2002. május 11-én a Vasas 6–3-as legyőzésével zárta le.

♦ A DVSC és a DVTK is 21 pontot szerzett eddig az idényben, a diósgyőriek a több győzelmük révén előzik meg a debrecenieket. A gólkülönbségük rosszabb, de azonos pontszámnál nem ez rangsorol elsőként.

A Diósgyőr a 21 pontjából 17-et pályaválasztóként gyűjtött be, látogatóként mindössze négy pontot szerzett: Újpesten ikszelt, míg a legelső fordulóban, a Videoton vendégeként 2–1-re felülkerekedett. Idegenben 2016. július 17. óta (azaz sorozatban kilenc bajnokin) képtelen győzni. Az előző kiírásban is volt egy ilyen rossz szériája, akkor is egymás után kilenc idegenbeli fellépésén nem tudott nyerni, majd a Fáy utcában a Vasas 3–1-es megverésével véget ért a negatív sorozat.

♦ Vendéglátóként csak a Gyirmót (4) és az MTK (8) szerzett kevesebb gólt a Debreceni VSC-nél (9).

♦ A DVTK nyolc forduló óta nem játszott döntetlent. Legutóbb október 22-én, az Újpesttel ikszelt az Illovszky Rudolf Stadionban (4–4).

Az NB I-ben a diósgyőriek kapták a legtöbb gólt, 42-t. Ez mérkőzésenként kereken két kapott találat (21 forduló ment le).

♦ A DVTK élvonalbeli bajnokin csupán egyszer, 2008. november 8-án győzött a DVSC otthonában: 2–1-re – Rudolf Gergely vezető gólja után Takács Péter és Tóth Mihály találatával fordított. Azóta mind a hét DVSC–DVTK bajnokit a Loki nyerte meg, az eredménysor: 3–1, 5–0, 2–0, 4–0, 1–0, 1–0, 3–1.

VIDEOTON FC–BP. HONVÉD, 15.30 (M4 SPORT)

Rangadó lesz a javából, a második helyezett Videoton fogadja a listavezető Bp. Honvédot a Pancho Arénában. A kispestiek felcsúti vendégszereplése mindig pikáns, hiszen a labdarúgó-akadémiát és a stadiont (hivatalos nevén Puskás Akadémia Pancho Aréna, azaz PAPA) mégiscsak a Honvéd legendás játékosáról, Puskás Ferencről nevezték el. A kispestiek eddig négy NB I-es meccset játszottak itt, egy győzelem, egy döntetlen és két vereség a mérlegük. 2014 őszén az MTK-tól 2–0-ra kikaptak, majd háromszor a PAFC-cal mérkőztek meg Felcsúton: előbb 1–1-et játszottak, aztán 3–0-ra győztek, míg legutóbb (2016 áprilisában) 2–1-re veszítettek. A Videotonnal először mérkőznek meg a Pancho Arénában, a Vidi elleni legutóbbi idegenbeli meccsüket ugyanis még Székesfehérváron vívták meg (ahol 3–0-ra alulmaradtak). A Honvéd egyébként legutóbb 2013 októberében nyert a Vidi vendégeként (2–1-re).

A HONVÉD EDDIGI EGYETLEN SIKERE A PANCHO ARÉNÁBAN

Öt forduló óta veretlen a Videoton, legutóbb 2016. november 19-én kapott ki – Mezőkövesden (2–1-re).

♦ Nagyszerű a formája a Budapest Honvédnak, az egyetlen NB I-es csapat, amely mind a két tavaszi bajnokiját megnyerte. Összességében ötmeccses győzelmi sorozatban van a Honvéd, legutóbb a 2012–2013-as kiírás utolsó fordulóiban győzött egymás után öt bajnokin. A kispestiek az előző nyolc bajnokijukból hetet megnyertek, egyszer ikszeltek – tehát nyolc forduló óta veretlenek –, a megszerezhető 24 pontból 22-t begyűjtöttek, és szombati ellenfelüket, a Videotont megelőzve az első helyre ugrottak a tabellán.

♦ Az első két hazai bajnokiját elvesztette a 2016–2017-es idényben a Videoton (a DVTK-tól és a Vasastól kapott ki egyaránt 2–1-re), az angyalföldiek elleni július 31-i zakó óta viszont pályaválasztóként veretlen, nyolc otthoni meccséből hetet megnyert, s csak egyszer ikszelt, a Ferencvárossal (1–1). Előző négy hazai bajnokiját behúzta.

Listavezető pozícióban legutóbb négy és fél évvel ezelőtt, 2012 augusztusában volt a Bp. Honvéd. Akkor – a mostanihoz hasonlóan Marco Rossi irányításával – nagyszerűen rajtolt a bajnokságban, az 5. fordulót követően, a Ferencváros 2–0-s legyőzése után még vezette az NB I-es tabellát (előtte megverte a Siófokot, a DVTK-t és a Videotont, valamint ikszelt a Pakssal), ám aztán kikapott az MTK-tól, lecsúszott az első helyről, és abban az idényben többet nem állt az élen – a bajnokság végén aztán remek hajrával a dobogó harmadik fokán zárt.

A mostani NB I-es kiírás két leggólerősebb labdarúgója találkozhat egymással a Pancho Arénában: a Videoton támadója, Marko Scsepovics és a kispestiek centere, Eppel Márton is kilenc találatnál jár, ők ketten vezetik a góllövőlistát. A Vidiből Danko Lazovics hétszer, a Honvédból Davide Lanzafame nyolcszor volt eredményes eddig, ők is az NB I gólerős futballistái közé tartoznak.

Az NB I-ben a Videoton szerezte pályaválasztóként a legtöbb gólt, 29-et. Három ellenfelét is alaposan megszórta felcsúti albérletében, a Debrecent, a Paksot és az Újpestet egyaránt 5–1-re verte meg.

Pihentebben várják a rangadót a fehérváriak, ők a héten nem játszottak kupameccset, hiszen még az ősszel kiestek az MK-ból. A kispestiek szerdán a Ferencvárossal mérkőztek meg a Magyar Kupában, és odahaza 2–0-ra kikaptak.

GYIRMÓT FC GYŐR–SZOMBATHELYI HALADÁS, 15.30

♦ Tavasszal veretlen és nyeretlen is a Gyirmót: két bajnokin és két Magyar Kupa-mérkőzésen lépett pályára, és mind a négy találkozója döntetlennel zárult. A bajnokságban a Pakssal 0–0-t, a Vasassal 1–1-et, míg a kupában a Mezőkövesddel idegenben 0–0-t, majd otthon 1–1-et játszott. Az MK-ból kiesett – látogatóként szerzett kevesebb góllal.

♦ A Haladás az egyetlen csapat az NB I-ben, amely a tavaszi szezonban csupán egy tétmérkőzést játszott. A szombathelyiek a Magyar Kupából még az ősszel kiestek, míg az első tavaszi bajnokijuk – a Vasas elleni találkozó – elmaradt. A múlt héten végre pályára léphettek, ám nem jártak szerencsével, Sopronban 2–0-ra kikaptak az Újpesttől, így vereséggel „köszöntötték" a névnapját és 50. születésnapját ünneplő vezetőedzőjüket, Mészöly Gézát.

Már tíz forduló óta nyeretlenek a gyirmótiak, az őszi szezont nyolc vereséggel zárták, majd a téli szünet után kétszer döntetlent játszottak.

Előző nyolc bajnokijából csupán egyet nyert meg a Haladás, november 26-án a Debrecent győzte le 1–0-ra. E nyolc meccsen összesen 24 pontot szerezhetett volna, ám csak ötöt sikerült begyűjtenie.

♦ Hazai pályán szeptember 21. óta nem nyert tétmérkőzést a Gyirmót, akkor a Vasast múlta felül Filkor Attila góljával 1–0-ra. Azóta az otthoni eredménysora: Mezőkövesd 0–1, DVSC 1–2, Újpest 1–2, Honvéd 0–4, Paks 0–0.

♦ Két győzelem, egy döntetlen és hat vereség a Haladás statisztikája vendégként. Az MTK-t és a DVSC-t verte meg, legutóbbi négy idegenbeli bajnokiját elvesztette.

♦ A két csapat 2005 és 2008 között rendszeresen megmérkőzött egymással az NB II Nyugati csoportjában, és Gyirmóton egyszer sem sikerült győznie a Haladásnak. Az első összecsapásukon (2005. november 5-én) 1–0-ra jobbnak bizonyult a hazai együttes, majd kétszer ikszeltek, előbb 1–1-re, majd 2–2-re. Ligakupa-mérkőzésen viszont már nyert a Hali Gyirmóton, 2013 novemberében 3–2-re. Élvonalbeli bajnokit először játszanak a szombathelyiek az Alcufer Stadionban. Az ősszel Sopronban csaptak össze, s meglepetésre a Gyirmót 1–0-ra győzött.

NB I, 2016–2017, 22. FORDULÓ
MÁRCIUS 4., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
15.30: Mezőkövesd–Vasas
Mezőkövesd, Városi Stadion
Erdős József
15.30: MTK Budapest–Paks
Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion
Solymosi Péter
15.30: DVSC–DVTK
Debrecen, Nagyerdei Stadion
Kassai Viktor
15.30: Videoton–Bp. Honvéd
Felcsút, Pancho Aréna
Andó-Szabó Sándor
15.30: Gyirmót–Haladás
Győr, Alcufer Stadion
Vad II István
18.00: Újpest–Ferencváros
Budapest, Szusza Ferenc Stadion
Farkas Ádám
TABELLA • MENETREND • GÓLLÖVŐLISTA
AZ NB I ÁLLÁSA
1. Budapest Honvéd 21 12 4 5 35–18 +17 40
2. Videoton FC 21 11 5 5 44–20 +24 38
3. Vasas FC 20 10 5 5 31–19 +12 35
4. Ferencvárosi TC 21 8 8 5 34–27 +7 32
5. Mezőkövesd Zsóry FC 21 8 6 7 24–27 –3 30
6. Újpest FC 21 7 9 5 33–31 +2 30
7. Paksi FC 21 6 9 6 23–24 –1 27
8. Szombathelyi Haladás 20 7 5 8 22–25 –3 26
9. MTK Budapest 21 5 8 8 16–25 –9 23
10. Diósgyőri VTK 21 6 3 12 26–42 –16 21
11. Debreceni VSC 21 5 6 10 20–27 –7 21
12. Gyirmót FC Győr 21 3 6 12 9–32 –23 15
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik