FTC: Soknak találtam a külföldiek számát – Rebrov

Vágólapra másolva!
2019.01.12. 12:07
null
Szerhij Rebrov mozgalmas tavasz elé néz csapatával (Fotó: Török Attila)
Az ősz legszebb, illetve legkeserűbb pillanatáról, a Mol Vidi elleni rangadóról, a légiósok magas létszámáról, valamint Böde Dániel szerepéről is beszélt lapunknak a zöld-fehérek ukrán vezetőedzője.

 

– Mi jelentette a legnagyobb kihívást az őszi szezonban?
A kezdeti időszak mindig nehéz – mondta Szerhij Rebrov, a Ferencváros augusztusban kinevezett ukrán vezetőedzője. – Ilyenkor mindenki ismerkedik a helyzettel, a labdarúgóknak szokniuk kell az új vezetőedző követeléseit. Az első hónapokban ez különösen nehéz, de a játékosok egyre inkább megértették az elvárásaimat. Szeretnek együtt játszani, és mindent megtesznek, hogy beverekedjék magukat a kezdőcsapatba, ez pedig a pillanatnyi első helynél is fontosabb.

Nehezebb beilleszkedni olyan csapatba, amely mindig győzelmi kényszerben játszik?
– Talán nehéz, de mindig ilyen klubnál szerettem dolgozni. Ha a korábbi csapataimat nézzük, a Dinamo Kijev Ukrajnában, az al-Ahli pedig Szaúd-Arábiában a legnépszerűbb.

Milyen benyomásokat szerzett a magyar élvonalról?
– Erős a bajnokság, kiemelkedő képességű magyarokat és külföldieket egyaránt találni. Csupán az lepett meg, hogy milyen sok ukrán játékos futballozik az NB I-ben. Ám a következő években vélhetően még többen igazolnak ide, mert az ukrán és a magyar élvonal hasonló.

Melyik volt az ősz legjobb meccse?
– A derbi. Az Újpest ellen fergeteges hangulatban játszottunk, és bár csak egy nullára nyertünk, az ősz egyik legjobb játékát nyújtottuk, sok helyzetet alakítottunk ki.

Melyik volt a legkeserűbb pillanat?
– A két egy nullára elveszített meccs, a Haladás és a Puskás Akadémia elleni. Egyik találkozón sem érdemeltünk vereséget, de az ilyen találkozók is kellenek a fejlődéshez.

Volt még egy vereség, az utolsó őszi fordulóban, a Mol Vidi elleni. Nyolcpontos előnnyel utaztak el Fehérvárra, ha győznek és tizenegy pontos előnybe kerülnek, alighanem eldőlt volna a bajnoki cím sorsa.
– Nincs értelme arról beszélni, mi történt volna, ha tizenegy pontos előnybe kerülünk. Öt ponttal vezetjük a tabellát, és folyamatosan nyernünk kell, ha az élen akarunk maradni. Ami pedig azt a rangadót illeti, a Vidi játékosai az első perctől túlságosan agresszívan játszottak. Ha a játékvezető a mérkőzés elején felmutatott volna néhány sárga lapot, sokkal élvezetesebb kilencven percet látunk. Többször is visszanéztem a mérkőzést, senkit sem szeretnék nevesíteni az ellenféltől, de néhányan átlépték a határt. A játékvezetőnek reagálni kellett volna, de nem a bíráskodás miatt kaptunk ki. Nagyon nehéz a Vidi ellen futballozni, nem érdemtelenül jutott be az Európa-liga csoportkörébe, mi pedig talán kicsit féltünk tőle. A múltat nem tudjuk megváltoztatni, a tavaszi idényünket viszont már mi alakítjuk.

A Ferencváros egy szinten áll a Vidivel?
– Nem szeretném összehasonlítani a két csapatot, a saját együttesemet figyelem. A folytatásban sem a Vidi eredményeivel foglalkozunk, hanem azzal, hogy hétről hétre nyerjünk. A tavasz rangadóján otthon fogadjuk a fehérváriakat, de akkor is csak három pontot szerezhetünk, meggyőződésem, hogy nem azon a találkozón dől el a bajnoki cím. Nem az a csapat lesz a bajnok, amely megnyeri a rangadókat, hanem amelyik a többi meccsen nem hullajt el pontokat. Ezért lenne fontos, hogy amikor készülünk a soros bajnokira, ne vegyük lazábban a mérkőzést, csak mert a rivális nincs az első hatban. Nem a rangadón kell csillogni, hanem behúzni a kötelező győzelmeket.

Ősszel azt mondta, nagyon várja a téli felkészülést, mert nyáron nem ön készítette fel a csapatot. A rendelkezésre álló három és fél hét mire elegendő?
– Majd kiderül. Az őszi szezon későn ért véget, de muszáj volt hosszabb pihenőt adni a játékosoknak, mert a nemzetközi kupaszereplés miatt az előző idény után rövid volt a szünetük, és a mostani nyáron is az lesz. Mindenesetre három és fél hét alatt az összes játékost kipróbálhatom, mindenkinek lehetőséget adhatok a bizonyításra.

Az ősszel többször is problémát jelentett a betömörülő védelem elleni játék. Létezik biztos recept, ha az ellenfél mélyen visszahúzódik és szervezetten védekezik?
– Akármilyen taktikával lép pályára az ellenfél, készen kell állnunk a válaszra. Mindegy, hogy birtokolni akarja-e a labdát vagy kontrákra rendezkedik be, nekünk kell irányítanunk a játékot.

Több olyan légiós is szerepel a keretben, aki ősszel még a padra sem ülhetett le. Kikkel nem számol a tavasszal?
– Már akkor is soknak találtam a külföldiek számát, amikor a nyáron átvettem az együttest, de erre a kérdésre nem válaszolhatok. Az összes légiós a klub alkalmazásában áll, senkiről sem szeretném nyilvánosan kijelenti, hogy nem szerepel a terveinkben. Az biztos, hogy ha légióst szerződtetünk, egy másik külföldit el kell küldenünk, de erről a vezetőséggel közösen döntünk, és igyekszünk csapatot találni annak, akire nem számítunk a folytatásban.

A Mezőkövesd elleni bajnoki után az első csapat keretétől fegyelmi okok miatt száműzött Böde Dániel a Népligetben kezdte el a felkészülést. Ezek szerint a folytatásban is számít a csatárra?
– Miután visszatért, keményen dolgozott az edzéseken, a csapatnak és az egész Ferencvárosnak fontos tagja. A többiekkel egyenértékű játékos, meglátjuk, mit hoz a jövő.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A FERENCVÁROSNÁL
Érkezők: Ihor Haratin
(ukrán, Zorja Luhanszk – Ukrajna), Szerető Krisztofer (Stoke City – Anglia), Mikalaj Szihnyevics (fehérorosz, BATE – Fehéroroszország, szabadon igazolhatóként), Marten Wilmots (belga, szabadon igazolható, legutóbb Avellino – Olaszország)
Kölcsönbe érkezők:

Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek: Lasa Dvali (grúz, Pogon Szczecin – Lengyelország)
Távozók: Kjartan Finnbogason (izlandi, szabadon igazolható)
Kölcsönbe távozók:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Dejan Georgijevics (szerb), Julian Koch (német), Rui Pedro Couto Ramalho (portugál), Matías Ezequiel Rodríguez (argentin)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik