FTC: Rebrov szerződtetése csodaszámba ment – Kubatov

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.10.04. 19:55
null
(Fotó: Kubatov Gábor)
Thomas Dollnak azért kellett mennie, mert a nemzetközi porondon nem volt sikeres, Szerhij Rebrov szerződtetése ugyanakkor csodaszámba ment, de Kubatov Gábor végig bízott benne, hogy összejön. A Ferencváros elnöke az ulloi129.hu szurkolói oldalnak elmondta, mi a problémája Kassai Viktorral, a televíziós közvetítésekkel, és hogy a Fradi–Újpest derbire jóval többen kíváncsiak voltak, mint az el Clásicóra.

 

 

„Nagyon nehéz szívvel váltottam le Thomas Dollt, mert jó barát, mert kedves, normális, jó ember. Korrektül zártuk le az elmúlt öt évet, ebben sokkal több volt a jó, mint a rossz, nem szabad zárójelbe tenni ezt az időszakot. 1990 óta ő volt a harmadik legeredményesebb edzőnk Novák Dezső és Nyíl után” – mondta Kubatov, hozzátéve, Dollnak azért kellett mennie, mert „az NB I-ben pontosan tudta, hogy mit kell csinálni, de nemzetközileg, bármi is legyen az oka, nem volt sikeres”.

Hogy miért tartottak ki majdnem öt esztendeig mellette? „Az a tapasztalatom, hogy a gyenge klubvezetések vitetik el az edzővel a balhét. Mi ezt a hibát nem akartuk elkövetni.”

REBROV SZERZŐDTETÉSE CSODA VOLT

Az új edző, az ukrán Szerhij Rebrov annyiból más, hogy ő szisztémákat tanít meg. Szerinte egy játékosnak az ad önbizalmat, magabiztosságot, hogy tudja, amit elvárnak tőle, azt biztosan meg tudja csinálni. „Egy védőnek például hat dolgot kell tudnia minimum a labdakihozatalkor. És ha valaki tizenkettőt tud, akkor az egy jó játékos, és aki tehetséges, az a kreativitásának hála ettől el tud térni. De a hat dolgot legalább tudni kell.”

Kubatov elmesélte, hogy sok, ám csakis fiatal, 50 év alatti edzőt hallgattak meg, mert ők máshogy gondolkodnak a futballról, nagyobb jelentőséget tulajdonítanak az elemzéseknek, adatoknak, méréseknek. Rebrov szerződtetése csodaszámba ment, de az elnök végig bízott abban, hogy összejön a megállapodás.

„Ami az első fizetési igénye volt, annyit mi nem tudunk adni. A második ajánlat már az volt, mi lenne akkor, ha a BL- vagy El-főtáblás szereplés esetén kapna kiemelkedő prémiumot. Mi erre mondtuk, hogy rendben! Ha sikerül, akkor nagyon sokat fog keresni – de akkor keressen is.”

Szerinte az edzőhöz mérten fejlődött a csapat, és ezt az ugrást várják ezúttal is a futballistáktól. „Amikor Thomas idejött, akkor két mérettel jobb edző volt az akkori Fradinál. Szerintem a csapat időközben felfejlődött Thomas szintjére. Rebrov ismét két mérettel nagyobb nálunk. Úgy dolgozik, hogy az inspirálja a pályamunkást, az erőnléti edzőt, a játékoselemzőt, a játékosokat, mindenkit.”

PRUKNER LEKÖRÖZTE SCHNEIDERT

Az utánpótlásban is rendet kellett tenni, mert Theo Schneider, aki remek szakmai múlttal és ajánlásokkal érkezett, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

„Amit egy német szakembertől elvárhattunk, hogy rendszereket, mechanizmusokat építsen ki, nem valósult meg. Egy év után ezek még nem számon kérhetőek. Két év után megtettük, ekkor írta fel egy papírra, hogy milyen helyen végeznek majd a csapatok. Nem ott végeztek, gyengébben szerepeltek. Fájdalmas dolgok történtek, elküldött edzőket, aztán lecserélte azokat, akiket helyettük hozott. Ezért hoztuk Prukner Lászlót, akinek Magyarországon van tapasztalata, tett le az asztalra az utánpótlásban, egy sor remek játékost fedezett fel, Szakály Pétertől Szakály Dénesen és Nikolics Nemanján át Bőle Lukácsig, vagy említhetem Balázs Benjamint, Rajczi Pétert, Oláh Lórántot és Thiamot. Ő találta meg nekünk például Somaliát. Laci belevetette magát a munkába. Remek szeme van, nagyszerű pedagógus, és nem csak kiváló labdarúgókat, hanem jó embereket is szeretne nevelni. S következetes ebben: volt olyan játékos, aki tréningezhetett volna az első kerettel, de rendetlen volt a szállása, ezért mégsem edzhetett Rebrovékkal. Következetes tanárember, aki csendben dolgozik.”

A FRADI–ÚJPEST FELÜLMÚLTA AZ EL CLÁSICÓT

A klub és az MLSZ viszonya továbbra is érdekes, noha Kubatov elmondta, Csányi Sándor elnökkel kifejezetten jó a viszonya „A bírókkal kapcsolatban továbbra is meggyőződésem, hogy az előző bajnokságot akarva vagy akaratlanul elvették tőlünk. Korábban kritizáltuk Kassai Viktort, és az most már mindenki számára világos, hogy valóban rossz hatást gyakoroltak rá a nemzetközi sikerek.”

Szerinte fontos az is, hogy mi jelenik meg a fociról a sajtóban. „A Mol Vidi elleni meccsünk után egy vezércikkben elemezték a Fradit, hogy jó-jó, de a futómennyiség… Átfutott az agyamon, hogy behívjuk a szerzőt, hogy megmutassuk, tíz százalékkal többet futunk, mint mondjuk egy nyugati topklub, legfeljebb nem elég hatékonyan. És az sem fair, amikor arról cikkeznek, hogy mekkora a nézőszám. Viszont hallgatnak arról, hogy mekkora tévés nézettség van. A meccseinkbe 600 ezer ember pillant bele, átlagban 260 ezer ember nézi végig a Fradit, de volt már 400 ezres nézettségünk is. A minapi derbit több mint 300 ezren nézték végig és 740 ezren kapcsoltak oda. Ez jóval több, mint egy el Clásico nézettsége.”

JOBB KAMERASZÖG, IZGALMASABB MECCS

Azonban a futball megítélésén sokat segítene a magasabb színvonalú közvetítés is.

„Nem mindegy, hogy milyen a kameraszög, nem mindegy, hogy milyen a látószöge. Ha megmutatják a hatalmas képernyőn a teljes pályát, ahol a játékos centiket halad, az nem lesz mozgalmas műsor. Közelebb kell vinni a képet, úgy izgalmasabb lesz az adás. Az érzelmeket kell mutatni, megvan ennek a technikája. Az MLSZ-t összehoztuk volna a SkySports és az UEFA egy-egy szakemberével, hogy határozzák meg, hogyan kell közvetíteni egy mérkőzést. Válasszunk ki minden fordulóban egy bajnokit, mert van egy olyan közvetítő kocsi, amely tizenhét kamerát tud kezelni. Az mindig legyen a főmeccsen, a többit meg közvetítsük úgy, ahogy eddig. Akkor élvezetesebb találkozókat fognak látni az emberek. Mert a jó minőségű közvetítés lenne a bajnokság legjobb reklámja. És persze arra is figyelni kellene, hogy ne az üres lelátót mutassa a kamera.”

CSALÁDI VASÁRNAP A NÉPLIGETBEN

„Azért indítottuk el a férfi kézilabdát, mert az nem lehet, hogy Budapestnek ne legyen egy jó csapata. Erre csak mi vagyunk képesek. Az idei célunk, hogy feljöjjünk a negyedik-ötödik helyre. Az az elképzelés, hogy egy-egy új szakosztály a másiktól veszi el a pénzt, hamis. Vannak olyan szakosztályaink, mint az úszás, amelyek például önfenntartóak. A nemzetközi eredmények után kapott pénzek, az edzők bérének átvállalása a szövetségek részéről, az nagy segítség. Bokszban Szántó Öcsi bácsit a szövetség fizeti, ahogy a birkózásban Sike Bandit is. A jégkorongnak is meg kell teremteni a saját pálya lehetőségét.”

Úgy véli, ha elkészül a népligeti fejlesztés, akkor a klub sokaknak egész napos programot kínál majd.

„Eljön, megnéz egy nőikézi-meccset, megebédel, aztán jön a póló, utána meg a foci mondjuk. Most ott tartunk, hogy megint az előszobájában vagyunk annak, hogy a nemzet csapata legyünk. Ha a nemzetközi szereplésben elérjük a céljainkat, akkor újra a nemzet büszkeségei lehetünk – politikától függetlenül. Azt szeretném, hogy Farkasházy Tivadar ugyanolyan büszke legyen a Fradira, mint én.”

Állítja, hogy érdemes volt végigszenvedni a szervezett szurkolókkal három évet, mert végül a stadionban más lett a viselkedés. „Sikerülhet oda eljutni, hogy fantasztikus szurkolás van és ez nem jelent mellé balhét. Ott van a Maccabi-meccs, ami egy hibátlan példa. Mindenki teljesen el volt képedve az erőteljes szurkolástól és egy pisszenés nem volt, ami félreérthető lett volna. Most az Újpest-mérkőzésen sem volt vízágyú, roham- és lovas rendőrök, hanem csak jó hangulat és telt ház.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik