FTC: Nem hirtelen ötlet volt, hogy visszatérjek – Somália

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2020.01.17. 09:34
null
Somália öt év után tért vissza az FTC-hez (Fotó: fradi.hu)
A Ferencvárosba öt esztendő után visszatérő Somália tudta, lesz még a zöld-fehérek futballistája, az Újpest elleni találatára pedig mindig büszkén gondol vissza.

 

Amilyen tempósan közlekedik a pályán, olyan elsöprő vehemenciával érkezett meg a spanyolországi edzőtáborba. A zöld-fehérekhez öt esztendő után visszatérő Somália is együtt készül a Ferencvárossal Benidormban, landolását követően kezet rázott Szerhij Rebrovval, átölelte régi ismerősét, Leandrót és Isaelt, új csapattársainak pedig egyesével bemutatkozott.

A 31 esztendős labdarúgó nem titkolta, rendkívül boldog, hogy újra a Ferencváros játékosa lehet, ezekben a napokban a két legfontosabb feladata pedig az, hogy minél hamarabb be-, illetve visszailleszkedjen a csapatba, másfelől a lehető legrövidebb idő alatt felvegye a ritmust.

Somália
Született: 1988. szeptember 28., Rio de Janeiro
Posztja: középpályás
Magassága/testsúlya:
179 cm/73 kg
NB I-es mérkőzései/góljai: 93/14
Klubjai: Bangu AC (brazil, 2007–2011), Paraná Clube (brazil, kölcsönben, 2010), Ferencváros (kölcsönben, 2011–2012), Ferencváros (2012–2015), Toulouse FC (francia, 2015–2018), al-Sabab (szaúdi, 2018–2020), Ferencváros (2020–)
Legnagyobb sikerei: Magyar Kupa-győztes (2015), magyar Szuperkupa-győztes (2015), magyar bajnoki 2. (2015), magyar bajnoki 3. (2014), 2x magyar Ligakupa-győztes (2013, 2015), az idény legszebb góljának választották az Újpest elleni találatát (2013)

„Jó érzés itt lenni – mondta a Nemzeti Sportnak Somália, aki 2015 augusztusában, négy idényt követően távozott az Üllői útról. – Sok minden történt velem azóta, amióta elhagytam a Ferencvárost, de a kapcsolat nem szakadt meg, sőt! Sokan nem tudják, de évente többször is megfordultam Budapesten, ilyenkor rendre kimentem a Népligetbe, hogy lássam a csapatot. Leandróval, Isaellel sokat beszélgettünk, de Varga Rolanddal és Tokmac Nguennel is hamar megtaláltuk a közös hangot. Nem ismeretlenként érkeztem tehát Spanyolországba, ez mindenképpen segíti a beilleszkedésemet. Különös érzés volt besétálni a szállodába, mindenki örömmel fogadott, egyesével üdvözölt, belőlem pedig egymás után törtek elő a régi emlékek.”

A brazil futballista 93 NB I-es mérkőzéssel a lábában intett búcsút Magyarországnak, hogy egy lépcsőfokot feljebb lépve Franciaország felé vegye az irányt. A Toulouse szerződtette, és arról se feledkezzünk meg, hogy a zöld-fehérek anyagilag is rendkívül jól jártak Somália értékesítésével. A légiós három idényt játszott végig a francia élvonalban.

„Nagyszerű időszakot töltöttem Franciaországban. A liga előrelépést jelentett, még többet, még keményebben kellett dolgoznom. Jól éreztem magam Toulouse-ban, nyugodt életem volt, csak a futballra kellett koncentrálnom.”

Somália fiatalon brazil alsóbb osztályban játszott, majd a ranglétrán előrelépve a másodosztályban kötött ki. Útja onnan vezetett a Ferencvárosba, majd Dél-Franciaországba, a kalandos karrier azonban itt nem ért véget: 2018 nyarán Szaúd-Arábiába igazolt, hogy aztán ismét Budapesten kössön ki.

Somália az ősi rangadón lőtte élete egyik nagy gólját (Fotó: Nemzeti Sport)
Somália az ősi rangadón lőtte élete egyik nagy gólját (Fotó: Nemzeti Sport)

„Nem hirtelen ötlet volt, hogy visszatérjek a Fradiba – mondta a dél-amerikai légiós. – A vonzalom kölcsönös volt: egyfelől én is úgy voltam vele, egyszer biztosan futballozom még a Ferencvárosban, másfelől a klub vezetői is állandó kapcsolatban álltak velem. Az elmúlt esztendőben is sokat beszélgettünk, Kubatov Gábor elnök is többször keresett, és a Fradinál biztosítottak róla, ha lejár a szerződésem, vagy ha netalán nem érezném jól magam Szaúd-Arábiában, tárt karokkal várnak. Most jött el az ideje a visszatérésemnek!”

A Spanyolország Floridájának becézett Benidormban folyik a munka Szerhij Rebrov irányításával, és edzőmérkőzésekből sincs hiány. Somália azonban egyelőre külön tréningezik.

„Mióta eljöttem Szaúd-Arábiából, kimaradt néhány edzés, így egyelőre külön készülök a csapattól. Nagy lemaradásom nincsen, két-három nap múlva már én is részt vehetek a közös gyakorlásokon. Az edzőmérkőzéseket is megkülönböztetett figyelemmel néztem, meg kell ismernem, kinek milyen a játékstílusa, kinek mi az erőssége, hogy ha eljön az idő, minél jobb legyen az összhang közöttünk a pályán.”

A brazil futballista a középpálya belső részén érzi magát a legjobban, a közeljövő terveiről pedig természetesen Szerhij Rebrov vezetőedzővel is beszélgetett már. Amióta megérkezett Spanyolországba, többször is leült az ukrán vezetőedzővel, aki arra kérte, a lehető leghamarabb kerüljön jó állapotba, és vázolta azt is, mit vár tőle.

„Visszatérve a Fradihoz rengeteg emlék ugrott be: legutóbb a Honvédnak lőttem gólt, de a legszívesebben az Újpest ellen szerzett találatomra emlékszem. Ricardo Moniz volt az edző, kitalálta, hogy a védelem jobb oldalán kezdjek, és bejött a húzása. A félpálya közeléből indultam, toltam befelé a labdát, és miután senki sem támadott meg, a tizenhatoson kívülről ellőttem. Életem egyik legnagyobb gólja volt!”

Somália hosszú távra tervez Magyarországon, amint hazaérnek a spanyolországi edzőtáborból, menyasszonya is csatlakozik hozzá Budapesten.

„Szaúd-Arábiában ismerkedtünk meg, és abban maradtunk, amint mindent elrendezek az új otthonunkban, ő is költözik. A lagzival sem szeretnénk sokat várni, amint lesz rá lehetőségünk, egybekelünk. Az esztendő eseménydúsnak ígérkezik – visszatértem a Ferencvároshoz, elveszem a menyasszonyomat, és elárulhatom még egy álmomat: szeretnék mihamarabb magyar állampolgár lenni, illetve jó lenne, ha az idény végére aranyérmet is akasztanának a nyakamba. Aztán következhetnek is az újabb kihívások.”

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A FERENCVÁROSNÁL
Érkezők:Somália(Wergiton do Rosário Calmon, brazil, al-Sabab – Szaúd-Arábia), Szánthó Regő (ETO FC Győr), Vécsei Bálint (FC Lugano – Svájc)
Kölcsönbe érkezők:
Gastón Andrés Lódico (argentin, Club Atlético Lanús – Argentína)
Kölcsönből visszatérők:
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: Csontos Dominik
Kiszemeltek:
Távozók: Marten Wilmots (belga, Triglav Kranj – Szlovénia), Priskin Tamás (ETO FC Győr)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Danilo Ihnatenko (ukrán, Sahtar Doneck – Ukrajna, ?)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik