FTC: kalapács alá kerül Dalnoki kivételes hagyatéka – képgaléria

CSILLAG PÉTERCSILLAG PÉTER
Vágólapra másolva!
2018.11.06. 10:25
Kalapács alá kerül Dalnoki Jenő sportrelikviákból és művészeti tárgyakból álló kivételes hagyatéka.
„Az egyik utolsó reneszánsz sportember” hagyatéka kalapács alá kerül – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK! (Fotók: Dömötör Csaba)
„Az egyik utolsó reneszánsz sportember” hagyatéka kalapács alá kerül – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK! (Fotók: Dömötör Csaba)

„Az egyik utolsó reneszánsz sportember” – mutatta be közönségének Dalnoki Jenőt (1932–2006), a Ferencváros legendás hátvédjét és edzőjét Bodó János, a Bodó Galéria és Aukciósház tulajdonosa. A Falk Miksa utcai műkereskedés a családdal együttműködve árverésre bocsátja az egykori futballista hagyatékát, és bár a kívülálló okkal feltételezné, hogy a tételek között túlnyomórészt a futballpályák, öltözők, klubhelyiségek ereklyéi szerepeltek, a kínálat meglepő erővel igazolja a házigazda fenti jellemzését.

 

A 177 tárgy zömét festmények, szobrok, történelmi relikviák adják, megidézve az egykori tulajdonos széles látókörű, nagy műveltségű, világra nyitott szellemét. Kossuth Lajos ravataláról őrzött babérlevelektől kezdve Mednyánszky László-grafikán, Lotz Károly-pannóvázlaton, Pablo Picasso-szitanyomaton keresztül eredeti, 1840-es évekből való Petőfi Sándor-verseskötetig a magyar és európai kultúra számos becses kincse fellelhető a ritka gyűjteményben, amelyet november 14-ig a nagyközönség is megnézhet a helyszínen.

Az aukciót november 15-én tartják 18 órai kezdettel a Falk Miksa utca 24-26. alatt működő galériában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik