FTC: hová tűnt Besic? Őszig a zöld-fehéreknél maradhat

Vágólapra másolva!
2014.07.20. 09:33
null
Muhamed Besic átigazolási ügye továbbra sem dőlt még el (Fotó: bhdragons.com)
A Ferencváros és az Everton szurkolói is türelmetlenül várják már, mikor zárul le Muhamed Besic átigazolásának ügye. A legfrissebb hírek szerint bonyolultabb a bosnyák válogatott játékos helyzete, mint azt sokan várták.

 

A bosnyák válogatottal foglalkozó bhdragons.com portál beszámolója szerint Besic állampolgársága és a labdarúgó korábbi klubjai jelentik a problémát.

Kezdjük az elsővel: a védőként és védekező középpályásként is bevethető futballistának nincs uniós útlevele, mert bár volt róla szó, hogy felveszi a német állampolgárságot is, végül ez nem jött össze.

A Premier League szigorú szabályai azonban korlátozzák a nem EU-s játékosok munkavállalását, és csak azon futballisták szerepeltetését engedélyezik, akik „hazájuk válogatott tétmeccseinek legalább 75 százalékán játszottak, amikor beválogathatóak voltak a legutóbbi két évben, és válogatottjuknak átlagosan legalább a FIFA világranglistájának 70. helyén kellett szerepelnie az elmúlt két évben". A kritériumoknak nem megfelelő játékosok szerepeltetését csak nagyon ritka esetben engedélyezik Angliában.

A bhdragons.com információi szerint emiatt Besic szeptember előtt nem lenne bevethető az Evertonnál, de ha az őszi válogatott meccseken pályára lép, akkor megkaphatja a munkavállalási engedélyt.

Hogy addig mi történne Besiccsel? A portál szerint kölcsönben maradhatna a Ferencvárosnál, miután aláírt az Evertonhoz, addig, amíg nem játszhat a Premier League-ben.

Besic helyzetét tovább bonyolítja, hogy nemcsak a Ferencvároson és előző klubján, a Hamburgon – amely hozzávetőlegesen 70 százalékban részesül az átigazolási díjból – múlik a szerződés véglegesítése, hanem a játékos nevelőklubjának, a Tennis Borussia Berlinnek is van beleszólása az ügyletbe. A hírek szerint ugyanis a Hamburg nem fizetett nevelési költségtérítést a Berlinnek, amely így jogosan követeli jussát, mivel a FIFA szabályai szerint a nevelőklubok is részesednek a játékosok átigazolási díjából.

A goal.com közben arról ír, hogy az Everton által kínált összeg 6 millió euróra (1.85 milliárd forintra) rúg. De ember legyen a talpán, aki megmondja, hogy ebből az összegből kit mennyi illet, ha létrejön a megállapodás.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik