FTC: Gorriaránt kétmillió euróért érdemes elengedni – Kubatov

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.06.16. 20:46
null
Évet értékelt Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke (Fotó: fradi.hu)
Terjedelmes évértékelő interjút adott Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke a klub hivatalos oldalának. A riport során elárulta, hogy Fernando Gorriarán kétmillió euró körüli összegért váltott klubot, de szó esett Szerhij Rebrovról, illetve a Fradi szakosztályainak sikereiről is.

Sokan mondják, hogy a Ferencvárosnak ilyen sikeres éve sosem volt. Ha ez így van, akkor ez egy aranyévnek nevezhető, mivel ennyi érmet szerezni nem kis teljesítmény” – mondta Kubatov Gábor az interjú elején, majd azzal folytatta, hogy a sikerek főképp azért jók, mert egyre több fiatal számára lett vonzó, hogy a Ferencvárosban sportoljon.

A Ferencváros idény közben váltott vezetőedzőt a labdarúgócsapatnál: Thomas Doll helyett Szerhij Rebrov érkezett a kispadra, ám Kubatov Gáborban voltak kételyek afelől, hogy jó döntés-e egy ilyen változtatást nem a nyári szünetben végrehajtani.

Emberileg is nehéz volt az edzőváltás, mivel Doll-lal rendkívül jó viszonyt ápoltam. Azt láttam, hogy a magyar bajnokságot meg tudjuk vele nyerni, de valahogy a nemzetközi sikerek nem jönnek, és a nemzetközi szereplésbe vetett hitem talán nagyobb volt, mint Thomasé. Mi nem oda szeretnénk kerülni egy európai kupasorozat csoportkörébe, hanem oda fogunk kerülni” – fogalmazott Kubatov, majd elmondta, Rebrovval azonos a felfogásuk, és a legmesszebbmenőkig fogja őt támogatni.

Az elnök elárulta, hogyRebrov kevesebbet keres, mint elődje, Doll, de ha a nemzetközi kupába kerülnek, akkor az ukrán tréner még szerződése előtt lekötötte, hogy „nagyon jól akar keresni”.

Rebrov nem egy »nice guy«, néhányan nehezen viselik el azt a szigort, amit ő képvisel, de ő csak végzi a munkáját. Ez okozhatta azt is, hogy kicsit később szerették meg a szurkolók a trénert” – nyilatkozta az ukránról a Fradi elnöke.

Rebrov segédedzőjét és a klub korábbi játékosát, Gera Zoltánt nevezték ki az U21-es magyar válogatott élére, így ő távozik az FTC szakmai stábjából. Kubatov elmondta, amíg ő a Ferencváros elnöke, Gerának mindig lesz helye a klubnál, és most sok sikert kíván neki az új munkájához.

A másik korábbi Fradi-játékos, Hajnal Tamás, aki jelenleg az átigazolásokért felel, elképesztő munkát végez – állítja Kubatov. A korábban a Bundesligában is futballozó középpályás ötlete volt, hogy már a télen igazoljanak új játékosokat, hogy összeálljon a csapat, és a nyáron csak apró változtatásokat kelljen végrehajtani. Továbbá, ha valakiért megfelelő ajánlat érkezik, mint például Fernando Gorriarán esetében, akkor könnyebb legyen pótolni.

Gorriaránra kivételes, durván kétmillió eurós ajánlat érkezett. Ennyiért azért azt mondja az ember, hogy érdemes elengedni. Egyrészt mert ő is el akart menni, másrészt nekünk fontos, hogy azt tudjuk mondani, mi minden évben egy-két-három millió euróért adunk el labdarúgókat. Mert akkor sok játékos jön ide hozzánk, hogy néhány év után magasabb szintre tudjon lépni.”

A Ferencvárosnak nem sikerült az idei éve jól az utánpótlás terén labdarúgásban, ismét osztályozót kellett játszania az élvonalban maradásért, amit sikerrel vívott meg. Kubatov szerint rengeteget kell még fejlődniük, hogy több futballista kapjon lehetőséget a felnőttcsapatban, és ehhez Prukner Lászlót tartja a megfelelő embernek az utánpótlás élére, aki Theo Schneidert váltotta.

Az utánpótlásban elkövettünk egy nagy hibát, megbíztunk egy német szakembert, Theo Schneidert, aki a Borussia Dortmundnak volt az utánpótlás-vezetője. Nagy reményeink voltak, hogy azt a német struktúrát behozza ide, és ő üzemelteti az utánpótlást, de ez nem így történt, így megváltunk tőle. Ez fájdalom számunkra, mert elment három évünk.

A Ferencváros néhány héten belül Bajnokok Ligája-selejtezőt játszik. Kubatov a norvég Rosenborgot hozta fel példaként, amely rendre az európai kupaporondon szerepel. Egy hasonlóan sikeres klubot akarnak látni, hogy nagyobb megbecsülést vívjanak ki Európában.

Nekünk csoportkörösnek kell lenni valamelyik európai kupasorozatban, minden adott hozzá. Most tudnék magyarázkodni, de jobb a csapatunk, mint tavaly. És bennem is van, hogy jobb lenne egy olyan csapatot kapni a sorsolásnál, amely korábban kiütött minket, mivel szépen kipattinthatnánk az első körben.

Kubatov a labdarúgással kapcsolatban további érdekességet is elmondott: a következő idénytől kezdve dresszkód lép életbe a Groupama Aréna VIP-szekciójában. Ezzel azt akarják elérni, hogy a VIP-vendégek alkalomhoz illően, tiszteletteljesen öltözzenek fel egy mérkőzésre.

A Ferencváros jégkorongcsapata 22 év után ünnepelhetett bajnoki címet, ám Kubatov szerint, ha megépül a Fradiváros, sokkal könnyebb dolga lesz ennek a szakosztálynak is, mivel jelenleg nem saját csarnokban edzenek játékosaik.

„Úgy nyertünk bajnokságot, hogy nincs otthonunk. Összevissza vagyunk, az utánpótláscsapataink sátrakban próbálnak játszani. Alig várom már, hogy a Fradiváros megépüljön, és legyen egy saját otthonunk, saját csarnokunk.”

A vízilabdában, valamint a női labdarúgásban elért siker is szerinte régóta érlelődő munka gyümölcse. Kiemelte, hogy a háttérben végzett hatalmas munka nélkül nem jöhetett volna össze a pólósoknak a Bajnokok Ligája-siker sem, amit egy kétszer nagyobb költségvetésű klub ellen arattak a döntőben.

A teljes beszélgetés

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik