FTC: A Groupama Arénával pénzt keresett az állam – Orosz Pál

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.01.15. 14:36
Az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója, Orosz Pál hosszabb interjút adott a Világgazdaságnak, amelyben szakmai és gazdasági kérdések is szóba kerültek.

Az Orosz Pál vezérigazgatóval a Világgazdaság készítette interjú egyik hangsúlyos része a Groupama Arénához kapcsolódott. Orosz Pál vezérigazgatóval a Világgazdaság készítette interjú egyik hangsúlyos része a Groupama Arénához kapcsolódott.

A Groupama Arénával pénzt keresett az állam. Mivel a hat plusz két hektáros területen a régi stadionhoz képest kilencven fokkal elforgattuk az újat, felszabadult egy értékes terület az Üllői út és a Könyves Kálmán körút sarkán, amelyen ma már a Telekom székháza áll. Több helyen is elmondtuk már, de foglaljuk össze röviden a lényeget: a magyar állam ingyen felépítette a Groupama Arénát, és keresett még további nyolcmilliárd forintot ezzel az ingatlanfejlesztéssel” – fogalmazott az FTC Labdarúgó Zrt. vezetője.

Folyamatosan növekszik a nézőszám, ebben a bajnokságban már tízezer fölött jár a hazai átlag – folytatta Orosz Pál. – Meg kell tudni szólítani az embereket. Elgondolkodtató, hogy minden korosztályban az FTC támogatottsága a legnagyobb, de az előnyünk a fiatalok köré­ben a legkisebb. Mindent megteszünk, a 2015-ben elindított MOB Fair Play-díjas Fradi-suli programunkkal is elérünk évente több tízezer gyereket: a Fradi sportolói, köztük labdarúgók, élménybeszámolót tartanak a lurkóknak, beszélnek a tanulás és a sport fontosságáról, a sportszerűségről, és meghívjuk őket a családi szektorba, hogy bővítsük a bázist. Ettől persze még a játék minősége a lényeg, de jobb érzés kulturált környezetben szurkolni, mint bokáig álló vizeletben lépkedni.”

Szóba került a szurkolókat megosztó vénaszkenner kérdése is.

Onnan indultunk, hogy balhé volt balhé hátán félbeszakadt meccsel, szurkolói rendbontások sorával. Márpedig egy szponzor nem adja a nevét a balhéhoz vagy a rasszizmushoz. Nem beszélve arról, hogy a nemzetközi porondról kizárhattak volna bennünket. A közös célért pedig mindkét fél félretette a sérelmeit, korrekt a viszony, de ehhez ennyi időnek el kellett telnie.

A szakmai célok közül a nemzetközi kupaszereplés került fókuszba az interjúban.

„Ha keresztre feszítenek is a szurkolók, akkor is elmondom: ezzel a háttérrel – gondolok itt a keret és a stáb mellett a stadionra, az edzőközpontra – reális, elvárható cél az Európa-liga főtáblája. A szponzori bevételek mellett stratégiai cél, hogy adjunk el játékost a magyarnál erősebb bajnokságba. Muhamed Besic, Somália, Nagy Ádám, Cristian Ramírez, Nagy Dominik esete mind-mind jó példa erre. A Ferencváros miattuk is vonzó célpont lehet egy dél-amerikai, afrikai vagy kelet-európai légiósnak, mert látja, hogy ha játszik nálunk egy-két jó szezont, innen akár Anglia vagy Olaszország is elérhető” – mondta Orosz. A sportvezető arra a kérdésre is válaszolt, hogy az átigazolási piacon nem akarják, vagy nem tudják nagyobbra nyitni a pénztárcát az eddigieknél?

Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér! Ha 24-25 millió euróból gazdálkodnánk, a Bajnokok Ligája akkor sem lenne magától értetődő, olyannyira elszabadultak az árak. Az átigazolásokról mindig közösen döntünk, ha Thomas Doll rámutatott egy játékosra, nem feltétlenül szerződtettük le másnap, ez Szerhij Rebrovnál sincs másképp. A korábbi futballistáink közül a sportkoordinátori szerepkört betöltő Hajnal Tamásnak nagy szerepe van az átigazolásokban, egy másik egykori kedvenc, Vladan Csukics pedig a scouthálózat tagjaként a délszláv területért felel.

Végezetül pedig Böde Dániel helyzete is szóba került, aki az utolsó őszi bajnoki előtt kikerült az első keretből, de a felkészülést már a többiekkel kezdte meg.

A Fradinál van hat és fél éve, rengeteget adott a Ferencvárosnak, de rengeteget is köszönhet neki, itt lett nagy név, innen lett válogatott – mondta Orosz a csatár kapcsán. – Már a 33. évét tapossa, és van egy fizikuma, de ha az edző azt mondja, olyan stílust preferál, amelyben kevesebb perc jut neki, akkor azt tudomásul kell vennie. Egy edző-játékos viszonyban az edző a főnök, ezzel a csapatkapitánynak kell a leginkább tisztában lennie. Nincs negligálva Böde Dániel, szerződése van a Ferencvárossal, számít is rá a klub. Ettől persze még jöhet egy olyan ajánlat, amely neki és nekünk is jó.

Az interjú online változatát itt olvashatja!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik