A Honvéd támadott, az MTK nyert a csúnyán végződő derbin

Vágólapra másolva!
2013.03.30. 13:59
null
A nehéz talajon becsülettel küzdöttek a csapatok (Fotó: Mirkó István)
A labdarúgó NB I 21. fordulójában a mérkőzés előtt a harmadik helyen álló MTK egyetlen góllal legyőzte otthonában a Budapest Honvédot, így visszaelőzte a tabellán a tegnap a Siófokot lemosó Videoton együttesét. A találkozón a szünetben beálló Pölöskei Zsolt döntött, Ladányi, Hegedüs, Wolfe és Vernes is megsérült, utóbbit a mentő vitte el.

KÖVESSE NYOMON A MÉRKŐZÉST PERCRŐL PERCRE FRISSÜLŐ, SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSUNK SEGÍTSÉGÉVEL!

Az MTK ebben a naptári évben eddig egy győzelmet és egy vereséget számlál, így vegyes előjelekkel várhatja az összecsapást. Azt ugyanakkor illik leszögezni, hogy Garami József csapata ebben a szezonban csak egyszer kapott ki hazai pályán a bajnokságban, ezeken a meccseken pedig 22 gólt szerzett, ennél többet otthonában csak a listavezető Győri ETO ért el. A Budapest Honvéd – amely legutóbb 2007-ben nyert idegenben bajnokit az MTK ellen – szintén kiszámíthatatlanul szerepel 2013-ban. Marco Rossi legénysége az év első bajnokiján otthonában szenvedett 4–0-s vereséget a Videotontól, majd idegenben győzte le simán, 3–0-ra az MVM Paksot.

A kék-fehérek a Hegedüs – Wolfe, Poór, Vukmir, Hidvégi – Zsidai, Vadnai, Kanta – Vass, Tischler, Ladányi összeállításban kezdi a mérkőzést, a kispadon pedig Groppioni, Kálnoki Kis, Nagy, Pölöskei, Balajti és Bese foglalhatnak helyet. A Budapest Honvéd a Kemenes – Ikenge-King, Ignjatovics, Alcibiade, Zsivanovics – Hidi, Johnson, Vécsei – Lanzafame, Délczeg, Ivancsics tizeneggyel veszik fel a harcot fővárosi riválisuk ellen. A kispestiek mellett szól, hogy a legutóbbi hét meccsükön, amelyet idegenben vívtak az MTK ellen, mindig lőttek gólt.

A kispestiek 2010. március 6. óta nem verték meg bajnokin az MTK-t, akkor 4–1-re győztek. Az MTK kiesését hozó 2010–2011-es idényben a kék-fehérek oda-vissza legyőzték a Honvédot (2–1, 3–1).

A két patinás fővárosi klub eddig 177 élvonalbeli bajnokit vívott, az MTK 80–42–55-re vezet összesítésben.

Az 1986-os tavaszi idényben (22. forduló) 5–5-re végzett az MTK és a Honvéd, a Nemzeti Sport ötcsillagosra értékelte a meccset. Az akkor otthon játszó Honvéd a 35. percben 4–1-re vezetett, az MTK a 61. percre (!) 5–4-re fordított, a vége iksz.

Az egyik leggólgazdagabb magyar élvonalbeli bajnoki az 1955. január 9-én játszott Bp. Vörös Lobogó (azaz MTK)–Bp. Honvéd összecsapás. A kispestiek 9:7-re nyerték meg a kor két meghatározó magyar csapatának legendás rangadóját.

A MÉRKŐZÉS

A találkozót a vendégek kezdték aktívabban, és már a 4. percben veszélyben forgott az MTK kapuja, Lanzafame távoli lövését Hegedüs védte a jobb alsónál, majd a nyolcadik minutumban ismét az olasz támadó tüzelt távolról, ezúttal kissé feljebb célzott, de a hazai kapus ezúttal is hárítani tudott. Paprikás hangulatban indult az összecsapás, Szabó Zsoltnak hamar kétszer is a zsebébe kellett nyúlnia.

Az első negyedórához közeledve a vendégek már a negyedik szögletet végezhették el, igaz, nagy helyzet ezekből nem alakult ki, az első hazai lehetőség végén pedig Kanta beadása kissé magas lett az ötösnél érkező Tischlernek, így odalett ziccer.

Nehéz lenne állítani, hogy az iram és a színvonal az eget verdesi, Ladányi ráadásul még egy kisebb sérülést is összeszedett, de a 25. percben legalább a Honvéd ismét aktivizálta magát, Lanzafame (ki más) ezúttal az ötös bal sarkáról próbált túljárni Hegedüs eszén, majd Wolfe érezte úgy, hogy neki mindenképpen szögletre kell ismét tisztáznia, de a sarokrúgást is megúszta a hazai csapat.

Túlerő (Fotó: Mirkó István)
Túlerő (Fotó: Mirkó István)

Olyan 14 percenként azért a hazaiak is megmutatják, hogy a pályán vannak, az első fél óra előtt nem sokkal Kanta jobb oldali szabadrúgása a túloldalon érkező Zsidai elé került, az ő középre adását pedig Tischler fejelhette ajtó-ablak helyzetben kapura, azonban jócskán mellé bólintott.

A kispestiek részéről Ikenge-King szánta el magát szólóra, 19 méteres lövése egy védőről szögletre pattant, majd a beívelést követően Ignjatovics életerős kapáslövését védte reflexmozdulattal az MTK kapusa, mielőtt Lanzafame beadását Délczeg bólintotta 6 méterről mellé.

Picit ismét aktivizálta magát a házigazda, előbb Kemenesnek kellett lehúznia egy beadást Tischler elől, majd Kanta távoli kapáslövése a jobb alsó mellett kötött ki, de aztán ismét a Honvéd próbálkozott, Ivancsics 16 méteres lövését a léc alól simogatta szögletre Hegedüs, majd a 11. sarokrúgásnál Zsivanovics fejesét tolta az alapvonalon túlra, így a szünetre gól nélküli állás mellett vonultak a felek.

Az első játékrészben inkább a Honvéd akarata érvényesült, leginkább Lanzafame jelentett veszélyt a hazai kapura, de Hegedüs eddig mindent védett. Az iram továbbra sem lélegzetelállító, a pálya nem tűnik vészesnek, várjuk a folytatást.

2. félidő

Vezet az MTK! A szünetben váltott Garami mester, Vass Patrik helyére Pölöskei Zsoltot küldte pályára, és milyen jól tette! A 47. percben a Ladányit az első fél óra végén váltó Bese, Tischler és Vadnai összjátéka után ugyanis épp Pölöskei elé került a labda, ő pedig 19 méterről lapos lövészt eresztett meg, a labda Kemenes lábai és kezei között pedig a kapuban kötött ki. 1–0

Kis híján egyből egyenlített a Honvéd, Vukmir hibája után Lanzafame szerzett labdát, Ivancsics lövését blokkolta Wolfe, így viszont Vécsei ziccerbe került, és bár Hegedüs már vert helyzetben volt, Zsidai visszaért, és a gólvonal előtt hatástalanította a löketet. Pillanatokkal később egy sarokrúgás vágódott a kapufára, eseménydúsan indul a félidő!

Egy óra játékhoz közeledve Ivancsics 18 méteres átlövésére ért le magabiztosan Hegedüs, majd Rossi is cserélt, a kispesti szurkolók nagy örömére bekövetkezett végül az Ivancsics–Vernes csere. Nem feltétlenül ezért, de nem sokkal később újabb vendég helyzet, Délczeg azonban az ötösről nem tudja Hegedüsön keresztül lőni a labdát.

A Honvéd nyom, igazi átütőerő nélkül, míg a kontrákra berendezkedő MTK egy-egy megiramodása azért magában hordozza az újabb gól lehetőségét, egyelőre mindhiába.

Az utolsó negyedórához érkezve előbb Alcibiade megpattanó tekerésecskéjét hárította könnyen Hegedüs, majd Vernes indult meg nagy lendülettel a bal oldalon, beadása előtt azonban a guruló labda felpattant a rossz talajon, így alig találta el azt…

Az utolsó tíz percre ismét felpörgött a házigazda, Bese megiramodásai jelentettek veszélyt a kapura, előbb lövését azonban blokkolták (4:14-re módosult a szögletarány...), majd jobb oldali beadása után Tischlertől kissé elpattant a labda, de még kapura tudta küldeni, 8 méterről azonban a jobb alsó mellé tüzelt.

A 86. percben egy Honvéd-szabadrúgás után Ignjatovics állította Föld körüli pályára a labdát, majd Vernes érkezett nagy lendülettel a labdára, így nekivágódott Hegedüs vállának, akit ápolni kellett. Két perc pihi következett, majd Vernes és Wolfe is ütközött (fejjel), újabb ápolás.

Vernes nagyon rosszul nézett ki, lehet, hogy eltört az arccsontja, elvitték a mentők, hosszú idő után folytatódik a játék.

A játékvezető hamar lefújta a meccset, Rossi pályára is rohant, négyest mutogatva, hogy legalább ennyi percet állt a játék. Csúnya lett a vége sajnos, sok a sérülés, kevés a szép játék, Pölöskei góljával az MTK végül 1–0-ra megnyerte a 178. derbit.

A Rafa Wolfe-fal csúnyán összefejelő, hordágyon levitt és mentővel kórházba szállított Vernes Richárd a CMG menedzseriroda facebook-bejegyzése szerint súlyos arccsontsérülése miatt műtét előtt áll.

„Le akart jönni a pályáról, a kapusoknál elég nagy baj, ha a válluk fáj” – mondta a Nemzeti Sportnak Hegedüs sérüléséről Garami József, az MTK szakmai igazgatója. Az MTK-nak ekkor már nem volt cserelehetősége, így a kapus végül vállsérüléssel is a pályán maradt, bár sérült karját gyakorlatilag nem tudta használni.

Az este aztán fény derült a diagnózisra is: az MTK gyorsjelentése szerint Hegedüs kulcscsontja eltört, és a kapus izomszakadást is szenvedett, tehát hosszú kihagyás vár rá, csakúgy, mint Vernesre, akinek az arc- és az állcsontja is eltörött. Sajnos ez nem minden – a teljes sérüléslistát dr. Szilas Ádám ismertette a Honvéd honlapján.

„Ricsit már átszállították a Szájsebészeti Klinikára, holnap délelőtt műtik. Nagyon súlyos a sérülése. Eltört az arcüregének oldalsó illetve az elülső fala, a szemgödör alsó és oldalsó fala, valamint a járomcsontja is, ezen kívül agyrázkódást szenvedett, a szemhéja felett felszakadt a bőre, ezt több öltéssel kellett összevarrni. Nyugalomra, pihenésre van és lesz szüksége, ezért arra kérem az ismerősöket, barátokat, hogy ne próbálják hívni, egyébként sincs nála a telefonja. Azt, hogy mikor térhet vissza a pályára, csak az operáció után lehet legkorábban megmondani.”


LABDARÚGÓ NB I
21. FORDULÓ
MTK–BUDAPEST HONVÉD 1–0 (Pölöskei 47.)


NB I, 21. FORDULÓ – PROGRAM, JÁTÉKVEZETŐK, TV-S KÖZVETÍTÉSEK
IdőpontMérkőzésJátékvezető
Március 29., péntek
17.00
Kaposvári Rákóczi–Lombard Pápa 3–0
Andó-Szabó Sándor
19.00
Videoton FC–Siófok FC 6–0 Vad II István
Március 30., szombat
14.00
MTK Budapest–Bp. Honvéd 1–0
Szabó Zsolt
15.00
MVM Paksi FC–Haladás 0–0 Kassai Viktor
16.00 KTE-Phoenix Mecano–Pécsi MFC 0–2
Veizer Roland
18.30
Ferencváros–Egri FC 4–0
Iványi Zoltán
Március 31., vasárnap
16.30
Debreceni VSC-Teva–Újpest FC (Tv: m1)
Bognár Tamás
18.30
Győri ETO FC–Diósgyőri VTK (Tv: Sport2)
Solymosi Péter
AZ ÁLLÁS
1. Győri ETO 19 13 5 1 39–17 +22 44
2. MTK Budapest 20 11 5 4 32–20 +12 38
3. Videoton FC 20 10 5 5 35–15 +20 35
4. Ferencváros 20 9 7 4 35–24 +11 34
5. DVSC-Teva 19 10 2 7 28–19 +9 32
6. Budapest Honvéd 20 8 4 8 30–30 0 28
7. Diósgyőri VTK 19 7 7 5 19–20 –1 28
8. MVM Paks 20 6 9 5 30–22 +8 27
9. Kaposvári Rákóczi 20 7 5 8 23–25 –2 26
10. Haladás 20 6 8 6 25–20 +5 26
11. Pécsi MFC 20 6 7 7 22–26 –4 25
12. KTE-Phoenix Mecano 20 6 6 8 24–30 –6 24
13. Újpest FC 19 5 7 7 26–30 –4 22
14. Lombard Pápa FC 20 5 5 10 16–33 –17 20
15. Egri FC 20 2 5 13 15–39 –24 11
16. Siófok 20 2 3 15 17–46 –29 9
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik