FFT: Verpecz István és a gordiuszi csomó

Vágólapra másolva!
2019.01.09. 17:04
A FourFourTwo magazin sorozatában hónapról hónapra leporol egyet a magyar futball számos abszurd „ügyirata” közül. Veszprémi Linda ezúttal felidézi, hogyan vágta át öt évvel ezelőtt az MLSZ a Verpecz-ügy gordiuszi csomóját azzal, hogy a kapus speciális lény…

Sokan jót kacarásztak azon, amikor néhány évvel ezelőtt a Magyar Kupa elődöntőinek a Sport Televízió Harmadik félidő című műsorában élőben megejtett sorsolásakor nem négy, hanem öt csapat volt érdekelt, akkor még nem lévén jogerős határozat arról, hogy a Videoton elleni negyeddöntő mindkét meccsétől visszalépő Vác a párharc „vesztese”. Pedig nem kell olyan sokat visszalépkednünk az időben, hogy hasonló esetet találjunk. 2008 októberében a negyeddöntők sorsolásakor kucorgott az urnában nyolc helyett kilenc együttes neve, mert akkor – három hét és a lejátszott oda-vissza vágók után – sem volt még döntés arról, hogy a Fehérvár vagy a Debrecen jutott-e be a legjobb nyolc közé, ahol a Siófok várt rá.Harmadik félidő című műsorában élőben megejtett sorsolásakor nem négy, hanem öt csapat volt érdekelt, akkor még nem lévén jogerős határozat arról, hogy a Videoton elleni negyeddöntő mindkét meccsétől visszalépő Vác a párharc „vesztese”. Pedig nem kell olyan sokat visszalépkednünk az időben, hogy hasonló esetet találjunk. 2008 októberében a negyeddöntők sorsolásakor kucorgott az urnában nyolc helyett kilenc együttes neve, mert akkor – három hét és a lejátszott oda-vissza vágók után – sem volt még döntés arról, hogy a Fehérvár vagy a Debrecen jutott-e be a legjobb nyolc közé, ahol a Siófok várt rá.

A dilemma oka: a párharc első, fehérvári mérkőzésén jogosulatlanul szerepelt a Debrecen kapujában a fiatal Verpecz István. Történt, hogy a hajdúságiak első számú kapusa, Vukasin Polekszics a montenegrói válogatottban szerepelt a kupameccs idején, Balogh János pedig éppen akkor került kölcsönbe a skót első osztályú Hearts együtteséhez, így Csernyánszki Norbert védett, a kispadon csereként a 21 éves Verpecz István ült – aki viszont nem ülhetett volna, hiszen ugyanabban a kupasorozatban már pályára lépett egy másik együttesben, a debreceniek tartalékcsapatában, a DVSC-DEAC-ban. Ezt a debreceniek is tudták, viszont engedélyt kértek a meccs előtt az MLSZ-től a szokatlan helyzetre való tekintettel, és felettébb meglepő módon Kovács István, az MLSZ versenyigazgatója – a sportszerűség jegyében, ám az írott szabályok ellenében – önhatalmúlag engedélyezte a kapus nevezését a mérkőzésre. És mint ilyenkor az lenni szokott, az ördög nem aludt azon az októberi délutánon sem: a 18. percben Sitku Illéssel szemben szabálytalankodott Csernyánszki gólhelyzetben, azonnal piros lapot kapott, Herczeg András szakvezetőnek pedig nem volt más választása, be kellett állítania Verpeczet.

Ami pedig ezután történt, mára történelem…

Olvassa el a teljes történetet a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik