FFT: Lisztes Krisztián elkótyavetyélésének története

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.03.20. 16:54
null
Lisztes Krisztián a Stuttgarthoz került a Fraditól (Fotó: AFP)
A FourFourTwo magazin sorozatában hónapról hónapra leporolunk egyet a magyar futball számos abszurd „ügyirata” közül. Veszprémi Linda ezúttal felidézi, hogyan lett a Fradi tehetsége majdnem egy maffiózó „tulajdona”.

 

Amikor 1993-ban Détári Lajos elhagyta a Ferencvárost, a helyére, az irányító középpályás posztjára Nyilasi Tibor vezetőedző által az ificsapatból felhívott 17 éves Lisztes Krisztiánról első labdaérintései után érezni lehetett: csiszolatlan gyémánt van a Fradi kezében. A fiatal játékos következő években mutatott játéka alapján pedig egyértelmű volt, hogy a zöld-fehérek nem sokáig fogják tudni megtartani, de az is, hogy értékesítésével nagyon nagyot kaszálhat majd a klub.

A játékosra végül 1996-ban a német Bundesligában szereplő Stuttgart csapott le, amely már három éve figyelte a játékát, majd miután látta szereplését 1995 őszén a Bajnokok Ligájában (Lisztes szerezte a magyar futballtörténelem első BL-főtáblás gólját a svájci Grasshoppers otthonában), meg is tette az ajánlatát. 1996 nyarán a játékos alá is írta szerződését, de a német klub egy idényre még kölcsönadta a Ferencvárosnak, mivel a posztján ott játszott a világklasszis bolgár Kraszimir Balakov. Addig is azonban Lisztes kapott ajándékba a Stuttgarttól egy csodaszép új Mercedest, amivel igencsak nagy feltűnést keltett a futball­stadionok környékén, a bajnoki meccsek előtt és után valóságos csődület keletkezett a jármű körül, a városi legendák szerint Békéscsabán többen bámulták az autót, mint ahányan a meccset nézték.

A német klub 540 ezer márkát fizetett Lisztes játékjogáért, ez az összeg akkor átszámolva mintegy 50 millió forintot jelentett. A Fradi teljes éves költségvetése 160 millió forint volt, tehát a tehetséges játékos eladása igencsak jelentős tételnek számított a bevételi oldalon.

Pontosabban: annak kellett volna számítania. De kiderült, hogy ebből vajmi kevés jutott a klub kasszájába...

A teljes cikket elolvashatja a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik