FFT: Jimmy Hogan, a „foot-ball” evangélistája

Vágólapra másolva!
2018.12.04. 14:33
Jimmy Hogan megérkezett a ködös Albionból, és tisztává varázsolta a magyar futball egét, hogy aztán az ő nyomdokain elindulhassunk a futballnagyhatalommá válás útján.

Hogy még a labdarúgásban sem lehet senki próféta a maga hazájában, ékes példa rá Jimmy Hogan, aki ír származású angolként honosította meg Közép-Kelet-Európában a skót futballstílust, elévülhetetlen érdemeket szerezve az osztrák Wundermannschaft megszületésében, megteremtve az MTK aranykorszakát és megágyazva az Aranycsapat későbbi diadalútjának. Hazájában árulóként tekintenek rá, mi viszont többet köszönhetünk neki, mint hinnénk.

„Mindent, amit erről a sportágról tudunk, Jimmy Hogantől tanultunk” – mondta a BBC egyik cikke szerint a meglepetésüket nem is titkoló angol újságíróknak Barcs Sándor, az MLSZ akkori elnöke a Wembleyben 1953-ban, a 6:3-as magyar diadal után. De Sebes Gusztávról, az Aranycsapat szövetségi kapitányáról is feljegyezték, hogy az Évszázad mérkőzése után azt mondta Londonban: „Úgy futballoztunk, ahogy Jimmy Hogan tanította nekünk. Amikor labdarúgásunk történelméről beszélünk, az ő nevét aranybetűkkel kell feljegyeznünk.”

Angliában azonban sokáig nem beszéltek róla ilyen szépen, sőt évtizedekig sehogyan sem – afféle különcnek vagy inkább bolondnak tartották, aki az angol futballban tulajdonképpen nem vitte semmire, de a kontinensen ő „osztja az észt”. Aztán, midőn már dicső tetteiről zengedezett a világsajtó, inkább lehazaárulózták, mert tudását, képességeit nem hazája érdekében hasznosította, és jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy Anglia elveszítse vezető szerepét a futballvilágban. Noha többek között a korábbi Manchester United-menedzser, Ron Atkinson is őt tartja legfőbb inspirálójának, mi sem jelzi jobban meg nem becsültségét, mint hogy egy jeltelen sírban alussza örök álmát, valahol Burnleyben.

Egy lenyűgöző életút a futball hőskorából! A Jimmy Hogan életpályáját bemutató terjedelmes cikk elolvasható a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik