FFT: a Ferencváros és a láthatatlan légió

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.10.15. 18:29
A FourFourTwo magazin sorozatában hónapról hónapra leporol egyet a magyar futball számos abszurd „ügyirata” közül. Ezúttal egy örkényi „ötpercesről” olvashatnak.

Legionellosis, köznapi nevén légiós betegség söpört végig az Üllői úton 1991 novemberében, pedig akkor még alig látott valaki légkondit Magyarországon. Majdnem két bajnoki pont és a bajnoki aranyérem lett az áldozata, de miután a zöld asztalnál nem találtak rá orvosságot, az egészséges tavaszi levegő és a zöld fű segített, hogy helyreálljon a világ rendje.

Akkoriban még nem voltunk tagja az Európai Uniónak (nem is lévén Európai Unió), és az a szabály volt érvényben a magyar bajnokságban, hogy egy meccsen egy csapatban legfeljebb három idegenlégiós lehet egyszerre a pályán. 1991. november 9-én, az Üllői úton játszott Ferencváros–Veszprém bajnoki mérkőzésen azonban a Fradi szabályszegést követett el, mert az 59. percben Deszatnik Péter helyére csereként pályára küldte a korábbi szovjet válogatott, akkor már ukrán állampolgár Rácz Lászlót.

Így ő volt a csapat negyedik külföldije, hiszen a kezdőcsapatban volt a szovjet állampolgár Szergej Kuznyecov, az erdélyi magyar, ám román állampolgár Szenes Sándor, majd a 25. percben a megsérülő Albert Flórián helyére beállt Patkós Csaba, aki szintén romániai magyar volt. Mindössze öt percig játszott a megengedettnél több légióssal a Fradi, mert a 64. percben Kuznyecov piros lapot kapott, miután könyökkel orrba vágta az egyik veszprémi játékost.

A mérkőzést Keller József szabadrúgásgóljával 1–0-ra megnyerte az FTC, de persze a meccs után már mindenki a négy légiósról beszélt, másnap viszont a Nemzeti Sport címoldalán a zöld-fehérek technikai vezetője, Havasi Mihály mindenkit megnyugtatott: felesleges számolgatni, mert Patkós és Szenes már csütörtöktől magyar állampolgár (a meccs szombaton volt).

Kiss József, a veszprémi klub tulajdonosa azonban ezt megkérdőjelezte a következő lapszámban: „Szerintem arról van szó, hogy a Fradi most blöfföl. Ha valóban állampolgárságot kaptak volna a játékosok, akkor ez már kitudódott volna, de sehol sem olvashattunk erről. Megóvjuk a meccset!”

A teljes cikket elolvashatja a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik