Ferencváros: Egyetlen hiba is végzetes lehet – Hajnal Tamás

Vágólapra másolva!
2020.07.15. 09:43
null
A szakember az idény kihívásairól, Otigbáról, a kapusposztról és a nemzetközi kupákról is beszélt (Fotó: Tumbász Hédi)
Az idény legnagyobb kihívásáról, a kapusok jövőjéről, Otigba Kenneth távozásáról, valamint az európai kupaporondról is beszélt lapunknak a Ferencváros sportmenedzsere, Hajnal Tamás.

 

– A tabella és az összkép alapján kétség sem férhetett a Ferencváros bajnoki címéhez. Belülről is így élték meg?
– Az összkép ennél jóval összetettebb – mondta lapunknak Hajnal Tamás, a Ferencváros sportmenedzsere. – A kemény munka eredménye, hogy ekkora előnnyel nyertük meg a bajnokságot. Minden meccsen a legtöbbet akartuk kihozni magunkból, és büszkék lehetünk arra, hogy a céljainkat már második éve sikerül megvalósítanunk.

– Minek köszönhető, hogy az FTC az őszi Európa-liga-csoportkörös szereplés mellett sem bukdácsolt a bajnokságban?
– Olyan játékoskeretet akartunk kialakítani, amelynél úgy tudunk változtatni a kezdőcsapaton, hogy ne érződjön a futballunk minőségén. Így minden játékos az adott meccsen akar bizonyítani, és fontos volt, hogy a mentális felkészítésre is nagy hangsúlyt fektettünk, mert nem egyszerű a csütörtöki El-meccs után a hétvégi bajnokira felpörögni. A bajnoki sikerhez a kupameccs utáni győzelmek is kellenek, emellett fontos, hogy az orvosi stáb minimalizálta a sérüléseket, illetve a lehető legjobban felgyorsította a felépülést.

2017 áprilisa óta őrzi hazai bajnoki veretlenségét a Ferencváros
13 pontos előnnyel nyert bajnoki címet a csapat a legutóbbi idényben
58 gólt szerzett az előző bajnokságban a zöld-fehér együttes

– Mi volt az előző idény legnehezebb szakasza?
– Egyértelműen a vírushelyzet kezelése, mert ilyesmivel sosem találkoztunk. El sem tudtam képzelni, hogy ilyen kihívás elé állíthat minket az élet. A kérdéses szituációkban számos nehéz döntést kellett meghoznunk, mérlegelve, hogy rövid, közép- és hosszú távon mi a legjobb az egyesületnek. Ugyanakkor a szünet utáni folytatás azt mutatja, hogy fizikailag és mentálisan is készen álltunk a sorozatterhelésre. Voltak gyengébb meccseink, de hoztuk azt a szintet, amelynek segítségével növeltük előnyünket a vetélytársak előtt.

– Mi a következő hetek feladata?
– A futballisták a szabadságukat töltik, de a játékosmegfigyelés és a tárgyalások nem álltak le. A cél, hogy meghatározott posztokon erősítsük a csapatot, de a mostani helyzetben időre, türelemre egyaránt szükség lesz. Tavasszal sokáig nem lehetett élőben meccseket nézni, a bajnokságok szüneteltek, most pedig több országban zajlanak még a küzdelmek, és előfordulhat, hogy a kiszemelt labdarúgó két-három naponta meccset játszik. Ennélfogva az átigazolási időszak is eltolódik, ez bizonyos szempontból előnyös lehet, ugyanakkor közben készülni kell a ránk váró erőpróbákra.

– Mekkora mozgás várható a keretben?
– Ez majd elválik. Az biztos, hogy a csapat gerincét szeretnénk együtt tartani, mert az előző idényben is nagy előnyt jelentett, hogy a futballisták jelentős része már ismerte Szerhij Rebrov vezetőedző elképzeléseit.

– Dibusz Dénesnek, Gróf Dávidnak és Bogdán Ádámnak is élő szerződése van. Valamennyien bizonyítottak már, de biztos, hogy mind a három kapusra szüksége van a Ferencvárosnak?
– Bármi megtörténhet. Most abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy három kiváló kapussal vágunk neki az idénynek, a tehetséges Varga Ádámot pedig további fejlődése érdekében kölcsön­adjuk a Soroksárnak. Mivel Dibusz Dénes iránt szinte folyamatos az érdeklődés, minden helyzetre fel akartunk készülni. Akár arra, hogy Dénesért befut egy kecsegtető ajánlat, akár arra, hogy esetleg Gróf Dávidnak vannak más elképzelései a jövőről. A lényeg, hogy rugalmasan reagálhassunk bármilyen fejleményre.

Dibusz Dénes iránt szinte folyamatos az érdeklődés (Fotó: Tumbász Hédi)
Dibusz Dénes iránt szinte folyamatos az érdeklődés (Fotó: Tumbász Hédi)


– Mi áll Otigba Kenneth távozása hátterében?
– A hátvéd elengedése szakmai döntés volt. Nehéz időszakon van túl, több sérülés hátráltatta a pályafutását, emiatt úgy ítéltük meg, hogy a lejáró szerződése után nem ajánlunk neki új megállapodást. Ugyanakkor profi labdarúgót ismertünk meg benne, és sok sikert kívánunk neki karrierje folytatásához.

– Kimondható, hogy sorozatban a harmadik bajnoki cím megszerzése a cél?
– Ilyesmire a klubnál nagyon régóta nem volt példa, de a célunk, hogy most megvalósítsuk. A Ferencváros hírnevéhez és jelenlegi helyzetéhez nem is illene más cél, azért dolgozunk, hogy a következő idény végén ismét bajnoki aranyat ünnepeljünk.

– A nemzetközi porondon elvárás az újabb csoportkörös szereplés?
– A célunk, hogy ismét főtáblára kerüljünk, de az elvárás szót azért nem szeretem, mert egyelőre sok a kérdőjel. A vírushelyzet miatt egymeccses párharcokat rendeznek a selejtezőben, és nem tudjuk, hogyan alakul a sorsolás.

– Az egymeccses párharc kinek kedvez inkább? „Csak” kilencven percen keresztül kell jobbnak lenni az ellenfélnél, vagy félő, hogy nincs idő kijavítani a hibákat?
– Ezt előre nem lehet megmondani. Bár idegenben jó eredményeket értünk el tavaly nyáron, a telt házas Groupama Aréna rengeteg erőt adhat a csapatnak. Minden egyes meccs döntőnek illik be, egyetlen hiba is a kiesést jelentheti, ez mentálisan még nagyobb terhelést jelent. Véleményem szerint a kétmeccses párharc igazságosabb, a drukkereink támogatására eddig mindig számíthattunk, de nem tudni, hogy most játszhatunk-e a saját közönségünk előtt.

– Már készpénznek veszik az Európai Labdarúgó-szövetség által kijelölt dátumokat, vagy látva a környező országokat és a többi földrészt, számolnak azzal, hogy a vírushelyzet ismét átírja a forgatókönyvet?
– Figyeljük a fejleményeket, ám amíg nincs más döntés, az UEFA által kijelölt dátumok alapján készülünk. Ha mégis másként alakul a helyzet, reagálunk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik