Felségsértés – Malonyai Péter jegyzete

MALONYAI PÉTERMALONYAI PÉTER
Vágólapra másolva!
2017.01.20. 00:12

Még a szándék is távol áll tőlem, hogy igazságot igyekezzek tenni a Fradi kontra futballszövetség vitában, ám tiszteletre méltó, hogy a felek határozottan kiállnak a maguk igazáért, még úgy is, hogy az érvelésük nem mentes némi csúsztatástól. Bocsánatos bűn, elvégre érdekek is vannak a világon.

Elképzelni sem tudom, hogy létezik olyan szövetség, amelyik kerek perec kimondja, hogy egy-egy csapat nem lehet bajnok, elismerem, ettől még előfordulhat, ám némi naivitás kell manapság ahhoz, hogy úgy tekintsek az élsportra, mint ahogy gyerekként beleszerettem. Az persze már előfordult, hogy a szövetség úgymond „nem utálta”, hogy egyik-másik klub az élen végzett, de ez a bot másik vége (megjegyzem, ez is göcsörtös).

Ami pedig a bizalmat illeti, miközben roppant fontos, esetünkben túlzásnak tartom felemlegetni, hiszen egy komoly cégben való hit aligha azon múlik, hogy ki mit mond rá, ráadásul menthető (meccs utáni) felindultságában. Kérdés még, hogy kinek, kiknek a bizalmára számít szövetség, ha a legfontosabbakat, a tagságot nézem, a téma a közgyűlés és nem fegyelmi testület(ek) elé való.

Bonyolítja a dolgot, hogy a bírók produkciója szülte Herr Doll felháborodását, a játékvezetők pedig olyanok, amilyenek (én sem miattuk nézek mecset). Amióta a bíráskodás tömegsport lett (hatan 22 ellen), a szereplők 21.4 százaléka a hatalmat képviseli, ráadásul most már hivatásszerűen. Szakmájuk lényege szerint nyilvános szereplésre vállalkozva is átláthatatlan a működésük, támadhatatlanok, nincsenek kötelezve a tájékoztatásra, mintha csak miattuk létezne még a futball, kifogás esetén a Fradi-közleményben szereplő „felségsértés” kifejezés a lehető legtalálóbb.

De a párbeszéd nem csupán a bíráskodás kapcsán hiányzik, szerény véleményem szerint a kommunikáció egyébként is elkelne. Meggyőződésem, hogy a mostani, jó magyar szokás szerint elhúzódó Doll-ügy elkerülhető lett volna, ha a felek nem az érzékenységükre hallgatnak, hanem igyekeznek megbeszélni egymás között a történteket.

A jó szándékért több kapható a bizalom piacán, mint forintmilliókért.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik