Felrémlik egy mumus: véget érnek-e az Újpest Vidi elleni kínjai?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.12.08. 11:12
null
Tizenhét nappal a Vidi–Újpest után kerül sor az Újpest–Vidi bajnokira (Fotó: Török Attila)
Már csak két forduló van hátra a labdarúgó NB I őszi idényéből, a hétvégén a 17. kör következik. A Ferencváros a Mezőkövesd elleni sikerrel bebiztosíthatja első helyét a téli pihenő előtt, üldözője, a Mol Vidi FC az Újpesthez látogat. Áttekintjük a 17. forduló történelmi-statisztikai hátterét.

 

Kezdjük az őszi elsőségért folytatott csatával: ez egyelőre nem dőlt el, de az már biztos, hogy vagy a jelenlegi listavezető Ferencváros (36 pont), vagy a második Vidi (31) telel az élen. Őszi első az FTC, ha legyőzi a Mezőkövesdet, illetve akkor is, ha a Vidi pontokat veszít Újpesten – már akkor is behozhatatlan lesz a különbség, ha a Fradi kikap, míg a székesfehérváriak ikszelnek. Ha viszont három vagy két pont lesz a forduló végén a két csapat között a különbség, akkor a Vidi saját kezébe veszi a sorsát az őszi elsőséget illetően, hiszen az utolsó őszi fordulóban, a szezon záró mérkőzésén fogadja a Ferencvárost.

Az is biztos, hogy kieső helyen a DVTK (13 pont), Kisvárda (12), Szombathelyi Haladás (9) trió két tagja telel. A Puskás Akadémia 17 pontos, de a felcsútiakat nem előzheti meg a DVTK, Kisvárda duó mindkét tagja, hiszen a hétvégén utóbbiak éppen egymás ellen játszanak, ergo nem szerezhetik meg mindketten az előzéshez szükséges hat pontot a hátralevő két fordulóban.

DEBRECENI VSC–BP. HONVÉD

♦ Eddig 90 élvonalbeli bajnokit játszottak egymás ellen, az örökmérleg debreceni szemszögből 30 győzelem, 22 döntetlen és 38 vereség.

♦ A két csapat legutóbbi 8 bajnoki mérkőzéséből egy sem hozott döntetlent: ötször a Honvéd, háromszor a Debrecen nyert.

♦ A 2017–2018-as idényben mindháromszor a Debrecen győzött (kétszer nyert 3–1-re Kispesten, míg hazai pályán 1–0-s sikert aratott).

♦ A Honvéd mérlege negatív Debrecenben, ez főleg abból fakad, hogy 2001 és 2012 között a kispestiek egy bajnokit sem tudtak megnyerni a cívisvárosban (8 vereség, 4 döntetlen). Viszont a legutóbbi négy látogatásukból háromszor győzni tudtak a Nagyerdőben.

♦ A DVSC 8 mérkőzésen 15 pontot gyűjtött be hazai pályán ebben az idényben (4–3–1 a mérlege), ez az 5. legjobb mutató. A Honvéd idegenben 8 mérkőzésen 12 pontot szerzett, ez a 4. helyre rangsorol vendégként. Messze a Honvéd idegenbeli mérkőzésein esik a legkevesebb gól az NB I-ben – 8 találkozón csupán 10 találat született.

♦ A Honvéd nyeretlen maradt a legutóbbi három bajnokiján, kétszer ikszelt, egyszer kikapott.

♦ A Loki legutóbbi három bajnoki mérkőzése egyaránt 1–0-s eredményt hozott – kétszer a Debrecen maradt alul egy góllal, az MTK-t viszont legyőzte.

♦ A DVSC a legutóbbi hat hazai mérkőzése mindegyikén kapott legalább egy gólt, a Lokinak legutóbb augusztus 4-én, a Diósgyőr ellen volt „clean sheetje”.

♦ A kispestiek brazil csatára, Danilo 6 gólt szerzett a csapat 19 találatából, tehát klubja góljainak 31.58 százalékát vállalta magára – ez a legmagasabb arány az élvonalban.

FERENCVÁROS–MEZŐKÖVESD

♦ Kilenc élvonalbeli mérkőzést játszottak eddig, a Fradi hatszor győzött, a Mezőkövesd egyszer, két meccs döntetlennel végződött.

♦ A Mezőkövesd még nem tudott nyerni NB I-es mérkőzésen a Ferencváros otthonában, háromszor kikapott, kétszer ikszelt.

♦ A Ferencváros veretlen maradt legutóbbi 28 hazai bajnoki mérkőzésén, a sorozat 2017. április 15. (Ferencváros–Vasas 1–2) óta tart. A mérleg a széria alatt 20 győzelem, 8 döntetlen, a Fradi a 28-ból 21 mérkőzésen kettő vagy több gólt ért el.

♦ A Ferencváros a legutóbbi 26 hazai bajnokijának mindegyikén szerzett legalább egy gólt. A vendégcsapatok közül legutóbb a Debrecennek sikerült tisztán tartania a kapuját a Groupama Arénában – 2017. május 13-án.

♦ A Mezőkövesd 16 forduló után 24 ponttal áll a tabella ötödik helyén, ezzel még a 2016–2017-es idény remek őszi szereplését is felülmúlja. A kövesdiek első NB I-es idényükben (2013–2014) a teljes bajnokság alatt szereztek 24 pontot.

♦ Ebben a bajnokságban a Ferencváros őrzi egyedüliként hazai veretlenségét, 8 mérkőzésen 5 győzelem és 3 döntetlen a mérlege, a megszerzett 18 pont a legjobb mutató az NB I-ben. A Mezőkövesd csak egyszer nyert idegenben, mérlege vendégként 1–4–2, a megszerzett 7 pont a 7. helyre rangsorolja az „idegenbeli tabellán”.

♦ Böde Dániel egész kiváló sorozatban van a Mezőkövesd ellen: a matyóföldiek elleni legutóbbi 5 bajnoki mérkőzés mindegyikén a kapuba talált, az öt találkozón hat gólt ért el és két gólpasszt is adott.

♦ A Mezőkövesd ebben a bajnokságban még egy idegenbeli mérkőzését sem tudta kapott gól nélkül lehozni.

ŐSZI ELSŐK ÉS BAJNOKCSAPATOK, 2008–2018
IDÉNY ŐSZI ELSŐ BAJNOKCSAPAT
2017–2018 Ferencváros Videoton FC
2016–2017 Videoton FC Bp. Honvéd
2015–2016 Ferencváros Ferencváros
2014–2015 Videoton FC Videoton FC
2013–2014 Debreceni VSC Debreceni VSC
2012–2013 Győri ETO FC Győri ETO FC
2011–2012 Debreceni VSC Debreceni VSC
2010–2011 Videoton FC Videoton FC
2009–2010 Videoton FC Debreceni VSC
2008–2009 Debreceni VSC Debreceni VSC

PUSKÁS AKADÉMIA–PAKSI FC

♦ Eddig 11 élvonalbeli mérkőzést játszottak egymás ellen, a PAFC négyszer, a Paks hatszor nyert, csak egy meccsük végződött döntetlenre.

♦ Pályaválasztóként kimondottan jó a Puskás Akadémia mérlege a Paks ellen, négy győzelem, egy döntetlen, egy vereség.

♦ A PAFC legutóbbi 14 tétmérkőzéséből egy sem végződött döntetlenre, a felcsútiak augusztus 18. (Puskás Akadémia–Kisvárda 1–1) óta nem ikszeltek.

♦ A felcsútiak idegenben nem szerepelnek jól, ám hazai pályán a legutóbbi hat bajnokijukon veretlenek maradtak, és a legutóbbi ötöt megnyerték. A klubnak még nem volt ehhez fogható hazai győzelmi sorozata NB I-es története során.

♦ A Paks nincs jó szériában, előző négy bajnoki mérkőzésén nyeretlen maradt, kettőn ikszelt, kettőt elveszített. A tolnaiaké a leghosszabb aktív nyeretlenségi sorozat az NB I-ben.

♦ A Paks csak egyet tudott megnyerni a legutóbbi 10 idegenbeli bajnokijából, szeptember 29-én a Haladást győzte le 2–1-re.

DIÓSGYŐRI VTK–KISVÁRDA

♦ Eddigi egyetlen mérkőzésük döntetlenre végződött, augusztus 25-én 1–1-et játszottak Kisvárdán.

♦ A Diósgyőr a legutóbbi három bajnokiján veretlen marad, a lehetséges 9 pontból hetet begyűjtött, „cserébe” a Magyar Kupában csúnya vereséget szenvedett a Budaörstől.

♦ A DVTK megnyerte legutóbbi két hazai bajnokiját, ha most is győz, akkor 2017 tavasza óta először épít pályaválasztóként hármas győzelmi miniszériát.

♦ A Kisvárda elveszítette legutóbbi három idegenbeli bajnokiját. Az abszolút újonc eddig csak 4 pontot szerzett vendégként, és 8 idegenbeli mérkőzéséből csak egyet úszott meg kapott gól nélkül.

♦ A Kisvárda az egyetlen csapat ebben a szezonban, amely már túllépte a 30 kapott gólos határt, a várdaiak 34-nél tartanak. Mivel a DVTK kapta a harmadik legtöbb gólt (27), kevés az esélye a gól nélküli iksznek.

MTK BUDAPEST–SZOMBATHELYI HALADÁS

♦ Már 111 első osztályú bajnoki mérkőzést vívtak egymás ellen, a mérleg 50 MTK-siker, 28 döntetlen és 33 Haladás-győzelem.

♦ Az MTK már több mint húsz éve egyértelműen szenved pályaválasztóként a Haladás ellen: az 1997 óta a fővárosban lejátszott 16 bajnokiból a kék-fehérek csak négyet tudtak megnyerni (ebben a periódusban a mérleg 4–4–8).

♦ A 2009 és 2017 között az MTK pályaválasztásával lejátszott mérkőzések száma 10, a fővárosiak nyolcszor gólképtelenek maradtak a Haladás ellen. Mondjuk amikor betaláltak, akkor nyertek is…

♦ Tegyük ehhez hozzá, hogy az MTK idegenben sokkal jobban szerepel ebben a bajnokságban, mint otthon. Feczkó Tamás csapatának hazai mérlege 3 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség, ez csak a 9. helyre rangsorolja az MTK-t a pályaválasztói mutatók alapján.

♦ Nem mintha a Haladás jól szerepelne idegenben, sőt. A szombathelyiek 8 idegenbeli mérkőzésen csak 1 pontot szereztek a 2018–2019-es idényben, sereghajtók a „vendégtabellán”, ők szerezték a legkevesebb és kapták a második legtöbb gólt.

♦ A Haladás az előző 11 idegenbeli bajnoki mérkőzéséből 10-szer vereséget szenvedett, legutóbb április 14-én, Pakson tudott győzni. A Hali a legutóbbi három idegenbeli bajnokiját úgy veszítette el, hogy gólt sem szerzett. Április 28. (FTC–Haladás 2–1) óta a szombathelyiek egyetlen idegenbeli bajnokijukon sem tudtak vezetést szerezni.

♦ Továbbra is a Haladás az egyetlen csapat az NB I-ben, amely az első félidő után még egyszer sem tudott vezetéssel a pihenőre vonulni. A Hali csupán 3 gólt szerzett eddig az első félidőkben ebben az idényben.

ÚJPEST FC–MOL VIDI FC

♦ Eddig 106-szor találkoztak az élvonalban, 38-szor nyert az Újpest, 45-ször a Vidi, 23-szor döntetlenre végződött mérkőzésük.

♦ Az Újpest a Vidi elleni, pályaválasztóként megvívott előző 15 bajnokijából csak hármat tudott megnyerni. Ebben a periódusban a mérleg óriási Vidi-fölényt mutat, 3–1–11 a pályaválasztó lilák szemszögéből.

♦ A 2010-es években az Újpest egyébként is csak két bajnokit tudott megnyerni a Vidi ellen, a székesfehérváriak ebben az évtizedben fordították a maguk javára az örökmérleget. A legutóbbi tíz évben 24 bajnokin találkozott egymással a két csapat, az újpesti mérleg siralmas, 2–5–17.

♦ A Vidi nyolcas bajnoki veretlenségi sorozatban van az Újpest ellen, legutóbb 2016. február 13-án kapott ki a liláktól.

♦ Az Újpest nem tudott nyerni legutóbbi három bajnoki mérkőzésén, ennél hosszabb nyeretlenségi sorozata még nem volt ebben az idényben a csapatnak.

♦ A Vidi megnyerte az előző három bajnokiját, úgy, hogy ezeken nem kapott gólt. A 2018–2019-es bajnoki idényben ez a székesfehérváriak eddigi legjobb szériája. Ha a Vidi most sem kap gólt, akkor ebben az idényben első csapatként regisztrál egymás után négy „clean sheetet”.

♦ Az Újpest hazai pályán 8 mérkőzésből 15 pontot szerzett, mérlege 4–3–1 – a 6. legjobb hazai mutató ez az NB I-ben. A lilák kapták a legkevesebb gólt pályaválasztóként (4), viszont ők szerezték holtversenyben a legkevesebbet is (8). A Vidi 9 idegenbeli mérkőzésen 5–2–2-es mérleget és 17 pontot tud felmutatni, ez a második legjobb eredménysor vendégként az élvonalban. A fehérváriak szerezték a legtöbb idegenbeli gólt (16) eddig a szezonban.

NB I, 2018–2019, 17. FORDULÓ
DECEMBER 8., SZOMBATHELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
17.00: Debreceni VSC–Bp. Honvéd
(Tv: M4 Sport)
Debrecen,
Nagyerdei Stadion
Erdős József
17.00: Ferencváros–Mezőkövesd Budapest,
Groupama Aréna
Andó-Szabó Sándor
17.00: Puskás Akadémia–Paksi FC
Felcsút,
Pancho Aréna
Bognár Tamás
17.00: Diósgyőri VTK–Kisvárda
Miskolc,
DVTK Stadion
Berke Balázs
17.00: MTK Budapest–Haladás
Budapest,
Új Hidegkuti Nándor Stadion
Karakó Ferenc
19.30: Újpest FC–Mol Vidi FC
(Tv: M4 Sport)
Budapest,
Szusza Ferenc Stadion
Farkas Ádám
TABELLA • GÓLLÖVŐLISTA
A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Ferencvárosi TC 16 11 3 2 32–11 +21 36
2. Mol Vidi FC 16 9 4 3 28–13 +15 31
3. Budapest Honvéd 16 8 4 4 19–11 +8 28
4. MTK Budapest 16 7 3 6 23–24 –1 24
5. Mezőkövesd Zsóry FC 16 6 6 4 23–18 +5 24
6. Újpest FC 16 6 6 4 17–12 +5 24
7. Debreceni VSC 16 6 6 4 21–19 +2 24
8. Paksi FC 16 5 6 5 20–22 –2 21
9. Puskás Akadémia FC 16 5 2 9 18–23 –5 17
10. Diósgyőri VTK 16 3 4 9 15–27 –12 13
11. Kisvárda 16 3 3 10 14–34 –20 12
12. Szombathelyi Haladás 16 2 3 11 13–29 –16 9
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik