„Felfuttató csapat lettünk, de most új Zalaegerszeget építünk”

Vágólapra másolva!
2020.07.08. 18:33
null
Zalai futballvezérek – Végh Gábor (balra) klubtulajdonos és Sallói István (jobbra) sportigazgató (Fotó: <a href="https://www.zaol.hu/">zaol.hu</a>/archív)
A Zalaegerszegé az egyik legérdekesebb történet a labdarúgó NB I 2019–2020-as idényéből. Nagyon sokáig az is kérdés volt, hogy a ZTE bent tud-e maradni az élvonalban, ehhez képest 7. lett. Játékosai három egyéni díjat is besöpörtek az évad végén, a zalai kulcsemberek iránt megnőtt az érdeklődés a játékospiacon, míg a csapat sikeredzője, Márton Gábor a Mol Fehérvárhoz szerződött. Hogyan látja ezek után a mögöttünk hagyott idényt a szakmai munkát megalapozó sportigazgató, Sallói István?

 

–Milyen érzés megélni, hogy az egy év alatt nagy munkával felépített, bravúrral a hetedik helyen záró csapatuk néhány nap alatt széthullik és lehet elölről kezdeni az építkezést?
– Számunkra is élmény volt nézni, ahogy a csapat játszott, összeért és ahogy a közönséget kiszolgálta. A mi klubunk tudja, hol tart jelenleg – válaszolta Sallói István a Nemzeti Sport Online kérdésére. – Tisztában vagyunk azzal, hogy a magyar futballban vannak klubok, melyek nagyobb anyagi lehetőségekből gazdálkodhatnak, jelentősebb célokért küzdhetnek. Mi más utat kell, hogy járjunk. Amikor két évvel ezelőtt Zalaegerszegre kerültem, Végh Gábor tulajdonossal nagyon agresszív átigazolási politikába kezdtünk, vagyis folyamatosan a jelenhez igazoltuk azokat a játékosokat, akik megfelelhetnek az éppen aktuális céljainknak. Előbb a feljutáshoz – ami a reméltnél egy évvel korábban sikerült –, majd a bennmaradáshoz kerestünk játékosokat. Kimondottan olyan labdarúgókat, edzőket kerestünk eddig, akiket még nem fedeztek fel vagy alulértékeltek, illetve legutóbbi csapataiknál nem tudták kihozni magukból a maximumot. Újoncként kompromisszumokat kellett kötnünk. A megfelelő minőségű keret kialakítása volt a fő cél, és még nem az építkezés. Elsősorban olyan futballistákat tudtunk szerződtetni, akik korábbi klubjaiknál nem kaptak annyi lehetőséget, amennyit szerettek volna, mi pedig rövid távon esélyt jelentettünk számunkra a bizonyításra, ezért érkezett több kölcsönjátékos is. Olyan edzőket is választottunk, akik kevésbé számítottak ismertnek a szakmában, éppen ezért nagyon motiváltak voltak és passzoltak ahhoz a filozófiához, amit szerettünk volna játékban látni. Zalaegerszegen imádják a focit, a látványos játékot, amilyet anno a bajnokcsapat játszott. Igyekeztünk sok kreatív játékost igazolni az edzőink számára. A korábban csak Dunaújvárosban dolgozó Dobos Barna szép futballal tudta kivívni a feljutást a csapattal, ami megmaradt az NB I-ben is, csak sajnos eredménnyel kevésbé párosult. Amint távozott, lecsapott rá a nagy terveket szövögető Szeged. Márton Gábor edzői tevékenységét régóta figyelem, és nem igazán értettem, miért nem kapott nagyobb lehetőséget, pedig anno Pécsen és Kozármislenyben is jól dolgozott, s a Siófokkal hasonlóan bravúros hajrát vágott ki tavaly, mint nálunk idén… Örülök, hogy végül a Zalaegerszeggel bizonyította be, hogy egy magyar edző is képes lehet olyan játékra a csapatával, amire az elmúlt években a külföldi edzőkben bízó, bajnoki címért harcoló Fehérváron is felfigyeltek.

– Nem neheztelnek Mártonra a távozása miatt?
– Ha nálad fut be valaki, akkor szeretnéd, ha sokáig erősítené a klubodat, ezért örültünk volna a maradásának, de megértjük, hogy a bajnokesélyes Fehérvár komoly kihívás számára és szeretné ilyen lehetőségek mellett bizonyítani a tudását. A magyar szakma érdekében is kívánjuk, hogy legyen sikeres és majd bajnok a Fehérvárral, hogy sok év után ismét magyar edző ünnepelhessen. Azért sajnálom a távozását, mert kíváncsi lettem volna, hosszú távon milyen eredményt tudunk elérni más játékosokkal, de azzal a stílussal, amit ő képvisel, és ami tavasszal nagyon eredményesen működött. Amit még sajnálok, hogy nemcsak a játékosainkat, hanem az edzői stábunk tagjait is folyamatosan halásszák el más klubok. Tavaly télen Gaál Miklós erőnléti edzőt a Vasas vitte el tőlünk, de már a helyére érkezett Victor Moore is távozott a Fehérvárhoz. A videoelemzőnkre, Györök Tamásra a Honvéd csapott le. Úgy tűnik, hogy minden szinten felfuttató csapat lettünk. Minden pozícióra keressük mindig az új jelöltjeinket, hogy időben tudjunk reagálni egy-egy veszteségre. Természetesen a kiszemelt vezetőedzővel is megkezdtük az egyeztetéseket.

– Van olyan játékos, akinek a jó teljesítménye még önt is meglepte?

– Meggyőződésem, hogy az egyik legértékesebb játékosunk a saját nevelésű, huszonhárom éves Bedi Bence, aki minden meccsen hasonlóan magas szintű teljesítményre képes, az egyik legjobb belső középpályássá érhet az NB I-ben. José Mourinho mondta egyszer, ha tíz olyan kiegyensúlyozottan futballozó játékosa lenne, mint César Azpilicueta, akkor sosem fájna a feje, ezzel én is így vagyok Bencével, mert minden poszton bevethető, univerzális, intelligens játékos. Aztán ki kell emelnünk Demjén Patrik berobbanását. Ő a tulajdonosunk, Végh Gábor „találmánya” volt, miután sok meccsen látta őt védeni a Budaörsben, ahol kölcsönben futballozott, és kivásároltuk a szerződéséből az MTK-tól. Kevés olyan kapus van, még nemzetközi szinten is, mint ő, akinél nem lehet megmondani, hogy bal- vagy jobblábas-e, mert mind a két lábával egyformán jól bánik a labdával. Szinte söprögető szerepet tölt be, az egész csapatjáték arcát megváltoztatta azzal, hogy tőle tudjuk indítani a támadásokat. De sok jó egyéni teljesítményünk volt tavasszal. Nem véletlen, hogy játékosainkat három kategóriában is díjazta a szövetség, a gólkirály, Radó András és a legszebb gól szerzője, Babati Benjamin mellett az év felfedezettje címet is elhoztuk Bolla Bendegúz révén. Utóbbi kapcsán viccesen azt is kérdezhetném, miért nem azt díjazzák, aki felfedezte? Már két évvel ezelőtt is hívtuk, de elsőre még a Siófokot választotta, tavaly télen került hozzánk, és az NB II-ben is bizonyította, hogy lehet rá építeni. Vannak játékosok, akiknek nyugalom kell a jó teljesítményhez, ezért úgy alakítottuk ki a keretet, hogy mindenki kiteljesedhessen, ezért egy-egy játékos mellett letesszük a voksot, és ők végigjátszhatják az idényt nyomás nélkül. Ez sérülés esetén persze visszaüthet, de összességében bejött, mert Demjén Patrikra, Bollára, a balhátvéd Tamás Krisztiánra, de Radó Andrásra és Bobál Gergelyre is nagyon jó hatással volt, hogy folyamatosan bíztunk bennük, a gyengébb meccsek után sem kerültek ki a csapatból.

– Most viszont úgy áll a helyzet, hogy Bollát és Tamás Krisztiánt kölcsönszerződése lejártával visszarendeli a Fehérvár, valamint Radó Andrásnak és Bobál Gergelynek is lejárt a szerződése, és egyáltalán nem biztos, hogy maradnak… Meddig lehet folytatni ezt a felfuttató szerepet?
– A túl gyors feljutás nem hagyott időt az építkezésre, és ez lehet, hogy kicsit visszaüt, de most, hogy a labdarúgók látják, érdemes Zalaegerszegre szerződni, mert van jövőképe a csapatnak, nálunk fejlődni tudnak, el tudjuk kezdeni az új ZTE építését. Innentől már hosszabb távú szerződésekben gondolkodunk, olyan csapat alapjait szeretnénk lefektetni, hogy az eredmény mellett a játékosok eladásával hasznot termeljünk a klubnak. Ehhez a jövőben is keressük a sikerre éhes fiatalokat. Ami az új idény csapatát illeti, nem aggódok, mert egy-két kivételtől eltekintve már látjuk, kikkel tudjuk pótolni a távozókat. Vannak még kérdőjelek, mert az említettek mellett Stieber Zoltánnak, Barczi Dávidnak, Babati Benjaminnak is lejár a szerződése, velük még tárgyalunk, ahogy a Ferencvárostól kölcsönkapott Bőle Lukáccsal is. Viszont a középpályán az érkező Bojan Szankovics és Tajti Mátyás megoldást jelent majd, és hamarosan további új szerzeményeket is bejelentünk. A hosszú távú szakmai építkezésben – a játékosok és az edzők építésében egyaránt – fontos szerep jut a szlovén másodosztályban játszó lendvai testvércsapatunknak is, amelytől a nyáron visszatér például Gergényi Bence, aki balhátvéd poszton rögtön megoldást is jelenthet, továbbá az NB III-ban induló tartalékegyüttesünkben is fejlődhetnek a fiatalok.

– Mivel lenne elégedett jövő ilyenkor?
– Az ember mindig jobbat akar, pláne egy sportoló, ezért szeretnénk jövőre előrelépni kicsit eredményben és tartani azt a színvonalas támadófutballt, amire annyira vevők voltak az egerszegi, de talán a semleges nézők is országosan.


NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A ZTE FC-NÉL
Érkezők: Bojan Szankovics (montenegrói, Irtis Pavlodar – Kazahsztán, szabadon igazolhatóként), Tajti Mátyás (Zaglebie Lubin – Lengyelország, szabadon igazolhatóként), Zimonyi Dávid (Lipót)
Kölcsönbe érkezők:

Kölcsönből visszatérők:
Gergényi Bence (NK Nafta Lendava – Szlovénia), Ubochioma Meshack(nigériai, NK Nafta Lendava – Szlovénia), Sebestyén Lóránt (Hévíz), Szökrönyös Dániel (Hévíz)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:

Kiszemeltek: Novothny Soma
(Újpest FC – szabadon igazolható)
Távozók: Horváth Krisztofer (SPAL – Olaszország, kölcsön után végleg), Eduvie Ikoba (amerikai), Kocsis Gergő, Kovács Zoltán (Budafok – kölcsön után végleg), Eric McWoods (amerikai), Nikola Mitrovics (szerb, Újpest FC)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Bolla Bendegúz (Mol Fehérvár), Bőle Lukács (Ferencváros), Matija Katanec (horvát, Mezőkövesd), Fanosz Katelarisz (ciprusi, Omonia Nicosia – Ciprus), Stjepan Ostrek(horvát, NK Nafta Lendava – Lendva, Szlovénia), Tamás Krisztián (Mol Fehérvár)
Távozhatnak/
érdeklődnek irántuk:
Babati Benjámin (szabadon igazolható), Barczi Dávid (szabadon igazolható), Bobál Gergely (Bp. Honvéd), Radó András (szabadon igazolható), Stieber Zoltán (szabadon igazolható)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik