Ezért maradt bent újra a DVTK, és esett ki ismét az MTK

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.05.21. 18:15
null
A DVTK játékosai köszönetet mondtak a szurkolóknak a támogatásért (Fotó: Dömötör Csaba)
A labdarúgó NB I idénybeli utolsó, 33. fordulójára is visszatekintünk a játéknap „legjeivel”, ahogy azt olvasóink az évad során már megszokhatták. Ezúttal fókuszban a Diósgyőr immár hagyományosan remek  bajnoki hajrája, Herczeg András és a debreceni szurkolók közös ünneplése, Böde Dániel beszéde, na meg a kispesti Djordje Kamber teljesítménye.

A FORDULÓ BOLDOGSÁGA– DIÓSGYŐRBEN

A legutóbbi két idényhez hasonlóan ezúttal is az utolsó fordulóban vívta ki a bennmaradást a Diósgyőr. A DVTK-t így méltán nevezhetjük jól hajrázó csapatnak, hiszen ebben az idényben az utolsó öt fordulóban tíz pontot szerzett, vagyis az összes pontja több mint negyedét ebben a szakaszban gyűjtötte. Az előző idényben, 2018 tavaszán kilenc nyeretlen meccset, illetve zsinórban hét vereséget követően győzött kétszer is a hajrában, és maradt bent a megszerzett hat ponttal, 2017-ben pedig annak köszönhetően menekült meg, hogy az utolsó hat fordulóban öt meccsen veretlen tudott maradni, kétszer győzött is. A kieső MTK-nál éppen a jó hajrá hiányzott, hiszen a kék-fehérek az utolsó hét bajnokijukat elveszítették a tavaszi szezonban. Az MTK-nak két éve is a gyenge bajnoki hajrá jelentette a vesztét, ugyanis 2017-ben úgy esett ki a csapat, hogy az utolsó négy fordulóban egyszer sem győzött, viszont kétszer is kikapott.

„Nehéz lenne szavakba önteni, milyen boldog voltam a lefújás pillanatában – mondta lapunknak az Újpest elleni 3–0-s győzelem másnapján Fernando Fernández, a miskolciak vezetőedzője. – Nagyon hosszú idény áll mögöttünk, fizikailag és mentálisan egyaránt elfáradtunk, de elértük a célunkat. A bentmaradás mellett annak is örültem, hogy csapatként, valamint egyénileg is sokat fejlődtünk a bajnokság elején mutatott formánkhoz képest. A múlt heti edzéseken láttuk, hogy a játékosok átérzik az Újpest elleni meccs súlyát, ezért a gyakorlásokon, amennyire csak tudtuk, próbáltuk levenni a terhet a vállukról. A meccs napján természetes volt, hogy néhányan feszültebbek voltak, de végig magabiztosan futballoztak, és a figyelmük egyetlen másodpercre sem lankadt.”

Az Újpest ellen nem kellett lerágniuk a körmüket a drukkereknek, a miskolci együttes Tajti Mátyás gyönyörű szabadrúgásgóljával már az első félidőben vezetést szerzett, a hajrában pedig Korbély Kristóf, valamit Florent Hasani tette biztossá a győzelmet.



„Papíron a lila-fehérek számítottak az esélyesnek, de a kispad mellett állva úgy tűnt, a mi játékosaink motiváltabbak – folytatta a 39 esztendős spanyol szakvezető. – Tudtuk, hogy ellenfelünk a dobogóért és az európai kupaindulásért küzd, de azzal is tisztában voltunk, hogy mivel az Újpestnek a tavaly nyári Európa-liga-selejtező miatt korábban kezdődött az idény, ezért játékosai fáradtabbak lehetnek május végére. Az idény közben távozott tőlük a magyar mezőny egyik legjobb támadója, Novothny Soma, néhányan sérüléssel bajlódtak, míg mi éppen az idény második felére álltunk össze. Tudtuk, mi a feladatunk, és nem okoztunk csalódást.”

A vezetőség nem is tétlenkedik, amint azt hétfőn délelőtt elsőként jeleztük, Vácról érkezik a klub első nyári szerzeménye,Zsolnai Richárd, akinek a szerződtetését a DVTK már hivatalosan is megerősítette.

A FORDULÓ VEZÉRE – DJORDJE KAMBER

Fáradhatatlan. Az az ember érzése, amikor Djordje Kamber játékát nézi, mintha a Honvéd 35 esztendős védője akár két mérkőzést is lejátszana egymás után, ha az lenne a kérés. A kispestiek csapatkapitánya az MTK Budapest elleni (4–1) bajnokin is bizonyította, erőssége együttesének, gólt szerzett, a gólvonalról is mentett, kulcsszerepet játszott a győzelemben. Ráadásul kispesti pályafutása során – vagyis az elmúlt négy évben először – kapott nyolcas osztályzatot lapunktól.

„Vezérként kell futballoznom hétről hétre, ezért vagyok csapatkapitány – mondta lapunknak Djordje Kamber, a Bp. Honvéd védője. – Sokszor hallottam, hogy »Na, Kamber már milyen idős, mikor hagyja már abba«, s nem tagadom, ez is erőt adott a folytatáshoz, folyton bizonyítani akartam. Úgy döntöttem, akkor vetek véget a pályafutásomnak, ha már nem veszem fel a harcot a fiatalokkal. Nos, lehet, hogy néhányan már gyorsabbak nálam, de nem erősebbek. Óriási akaraterő hajt előre! Reálisan még két évig játszhatom ezen a szinten, de bízom benne, hogy negyvenéves koromig futballozok magas szinten.”



A hátvéd szerint jó eredménynek számít, hogy a negyedik helyen végeztek a bajnokságban, így indulhatnak az Európa-liga-selejtezőben.

„Elértük a célunkat, kijutottunk a nemzetközi porondra. Nehéz megmondani, miben bízhatunk az Európa-ligában, hiszen sok függ attól, milyen erősségű csapat kerül velünk szembe. S attól is függ, milyen kerettel vágunk neki a következő idénynek.”

Sok a kérdőjel. Bár még nem hivatalos, ahogy azt több hete jeleztük, Gróf Dávid szinte biztosan a Ferencvárosban folytatja, míg a tizenhat gólig jutó Holender Filip a svájci Luganóban szerepel a jövőben. Továbbra sem dőlt el, hogy a kilencgólos Danilo hosszabbít-e, érkezőkről pedig egyelőre nincs szó. A szakmai stábot illetően sem tudni biztosat, Supka Attila vezetőedző szerződése lejár, s egyelőre nem hosszabbítottak a felek.

A következő néhány hétben választ kaphatunk arra, ki jön, ki megy, szombaton pedig eldől, ki nyeri a Magyar Kupát – a Bp. Honvéd vagy a Mol Vidi?

„Szombaton a negyedik kupadöntőmre készülök – mondta Djordje Kamber. – Eddig hármat elveszítettem, ideje lenne nyerni. Korábban elbuktam az OFK Beograddal, a Zalaegerszeggel és a Győri ETO-val is egyet-egyet, a Honvéddal javítani akarok a rossz mérlegen. Kétségtelen, a Vidinek erősebb a kerete, jobb a háttere, akarat terén azonban erősek vagyunk, úgyhogy ötven-ötven százalékot adok. Mivel néhány év múlva csak a győztesre emlékeznek, nyernünk kellene.”


A FORDULÓ EGYMÁSRA TALÁLÁSA – DEBRECENBEN

Pisti, a trafikos nagy Loki-szurkoló. Akkor is ott volt a lelátón, amikor két évvel ezelőtt a bentmaradásért harcolt a DVSC, s természetesen vasárnap együtt ünnepelt a Nagyerdei Stadion B-szektorát megtöltő tömeggel. Pisti a vevőkkel is szeret fociról beszélgetni, pontosabban, az elmúlt hónapokig csak szeretett volna...

A legtöbben ugyanis legyintettek, hogyha szóba hozta kedvenceit. Néhány héttel ezelőtt azonban nagyot fordult a világ, a dohányboltba betérők egyre többet kérdezgették az együttesről, no meg arról, hogy hol lehet jegyet venni a Paks elleni meccsre.

Pedig „csak” a bronzérem volt a tét egy olyan klubnál, amely 2005 és 2014 között hét bajnoki aranyat szerzett, emellett a Bajnokok Ligájában, valamint az Európa-ligában is bejutott a csoportkörbe. A 2016–2017-es idény kétségkívül hatalmas rombolást végzett a debreceni szurkolók lelkében. A portugál Leonel Pontes által jegyzett időszak nem csupán azért volt borzasztó, mert a Debrecen a kiesés szélére sodródott. Ennél is fájóbb volt, hogy eltűntek a csapatból a debreceni nevelésű labdarúgók, az pedig szóba sem került, hogy esetleg egy utánpótláskorú futballista lépjen pályára piros-fehér mezben. Ilyen körülmények között lépett újra előre Herczeg András, aki előbb 2017-ben megmentette a klubot a kieséstől, majd elkezdett építkezni.



„Soha többet nem akarok ilyet átélni” – mondta a debreceni szakvezető néhány héttel a megmenekülés után, s ehhez tartotta is magát. Telerakta a csapatot debreceniekkel, tinédzserkorú focistákat dobott mély vízbe, s „kívülről” is elsősorban magyar játékosokat igazolt át. A szurkolók pedig azt vették észre, hogy szép lassan eltűntek a légiósok a Lokiból. Vasárnap csak a szlovák Tomás Kosicky volt külföldi a kezdőcsapatban, s ő is főként Nagy Sándor sérülése miatt kapott lehetőséget. Közben szép lassan kialakult a DVSC stílusa, és a csapat haladt a dobogó felé. Az utolsó fordulóban pedig azt is bebizonyították a Loki futballistái, hogy tudnak nyomás alatt játszani. Vasárnap a szurkolók is visszatértek a Nagyerdőre, hatezren látták a Paks elleni meccset, amelyet 4–1-re nyert meg a debreceni együttes. Kezdődhetett az ünneplés, átadták a bronzérmeket, aztán a B-közép elé vonult a csapat. Az ultrák az edző nevét skandálták, Herczeg András pedig megafonnal a kezében szólt a fanatikusokhoz.

„Nagyon meg vagyok hatva, fantasztikus érzés, az én nevemet még sosem skandálták ennyien – kezdte rögtönzött beszédét a szakember. – A srácoké az érdem, mert egész évben szépen dolgoztak. Nagyon belevaló, vagány gyerekek. Nagyon szeretem őket, élmény velük dolgozni. És előttetek játszani ugyanolyan csodálatos érzés. Ma is rengeteget segítettek nekünk, nagyon sokat számított a támogatásotok egész évben. Tényleg elmondható, hogy ma is tizenketten voltunk – veletek!”

Aztán a nap csúcspontjaként az egyébként visszahúzódó természetéről ismert edző ugrálva vezényelte a szektornyi B-közepet, miközben a játékosokkal együtt kiabálta, hogy „Ti vagytok a legnagyobbak!”

Az ünneplés még folytatódott a stadion oldalában kialakított vendéglátóhelyen, miközben Herczeg András már azon gondolkozott, miként is szervezze meg a felkészülést az Európa-liga-selejtezőre.

Pisti, a trafikos hétfőn mosolyogva fogadta a sok boldog szurkolót, s a győztesek nagyvonalúságával nem emlékeztette őket arra, hogy néhány hónapja még csak legyintettek, amikor a Lokiról beszélt nekik.

A FORDULÓ BESZÉDE – BÖDE DÁNIELÉ

Folyt a pezsgő vasárnap éjszaka a Budapest Parkban, a Ferencváros játékosai és a szakmai stáb tagjai ugyanis a fővárosi szórakozóhelyen, szurkolóik társaságában ünnepelték az egyesület 30. bajnoki címét. A labdarúgók előbb átvették az aranyérmeket, majd többen mikrofont ragadtak. Köztük volt Böde Dániel is.

„Azt hittem, ez egyszerűbb lesz
– mondta a támadó láthatóan elérzékenyülten. – Tarthatnánk szónoklatokat, de száz szónak is egy a vége, estére még biztosan itt maradok...”

A 32 esztendős támadó megköszönte a drukkereknek az egész éves biztatást, s az M4 Sport helyszíni kameráinak a jövőjéről is beszélt.

„Ez nem hivatalos, még nincs száz százalékig eldöntve, de amit a szurkolók tudnak... Az valószínű
– mondta a sportcsatorna riporterének a támadó. – Nehéz úgy, hogy az utóbbi két hétben gyakorlatilag mindig sírva megyek edzésre. Ha a szívemre hallgatok, itt maradok, ha az eszemre, akkor elmegyek. Nem egyszerű helyzet. Maradtam volna még, most úgy tűnik, az élet úgy hozta, hogy váltanom kell. Ez nem száz százalék még”

A Nemzeti Sport Online információja szerint Pakson szívesen látnák, de a tárgyalások még nem kezdődtek el, és a tolnaiak ügyvezetője, Haraszti Zsolt hétfőn az NSO megkeresésére nem is kívánta kommentálni a hírt, de Böde menedzsere, Stijacic Radovan azóta megerősítette, ha a csatár klubot vált, akkor visszatér a tolnaiakhoz.

Böde Dániel beszéde a szurkolókhoz


És az M4-nek adott nyilatkozata

NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
NB I, 2018–2019, 33. FORDULÓ
MÁJUS 19., VASÁRNAPHELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Puskás Akadémia–Ferencváros 1–1
Felcsút, Pancho ArénaPintér Csaba
3865
Kisvárda–Mezőkövesd 2–1
Kisvárda, Várkerti SporttelepKassai Viktor
3385
Haladás–Mol Vidi 1–1
Szombathely, Haladás StadionPillók Ádám
3340
MTK–Honvéd 1–4
Budapest, Új Hidegkuti Nándor StadionAndó-Szabó Sándor
3882
DVTK–Újpest FC 3–0
Miskolc, DVTK StadionIványi Zoltán
12 203
DVSC–Paks 4–1
Debrecen, Nagyerdei StadionErdős József
6000
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA
AZ NB I VÉGEREDMÉNYE
1. Ferencvárosi TC33235572–27+4574
2. Mol Vidi FC33187853–37+1661
3. Debreceni VSC331491044–39+551
4. Budapest Honvéd3313101046–38+849
5. Újpest FC331212938–28+1048
6. Mezőkövesd Zsóry FC331281345–40+544
7. Puskás Akadémia FC331171536–45–940
8. Paksi FC339121233–46–1339
9. Kisvárda331081536–48–1238
10. Diósgyőri VTK331081536–57–2138
11. MTK Budapest331041942–56–1434
12. Szombathelyi Haladás33861931–51–2030
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik