Ez kevés elöl – az Újpest a nevető harmadik helyett a szomorú ötödik lett

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2019.06.03. 12:27
null
Most már az újpestiek is tudják: az elefántcsontparti Lacina Traoré (balra) szerződtetése nem volt hasznos (Fotó: Szabó Miklós)
Hiába a masszív védekezés, a lila-fehérek az idén is vérszegény támadójátékot mutattak, leginkább ennek tudható be, hogy a Magyar Kupából kiestek, a dobogóról pedig lecsúsztak.

 

 

Balszerencse, kitartás
Papíron nagy erőssége a csapatnak, ám Simon Krisztián balszerencsés futballista. A sérülések továbbra sem kerülik el, a mögöttünk hagyott idényben csak tíz bajnoki mérkőzésen lépett pályára. Pedig februárban négy perc is elegendő volt neki, hogy csereként beállva egyenlítsen a Ferencváros elleni derbin (1–1). Akkor úgy tűnt, jó idénye lehet.
A két kieső ellen nem ment az Újpestnek: a Haladás ellen a megszerezhető kilencből négy, míg az MTK Budapest ellen kilencből egy pontot gyűjtöttek a lila-fehérek. Ha a két búcsúzó ellen csak kicsivel is hatékonyabban játszanak, megszerezhették volna az áhított harmadik helyet.
Évek óta mást sem hallani, mint hogy Roderick Duchatelet megválik az Újpesttől. Nos, az idén sem adta el a klubot, pedig a magyar sajtóban már konkrét vételár is megjelent. A jelek szerint kitart a lila-fehér klub mellett.

Nem erről álmodtak Újpesten. Újabb bajnoki bronzéremről, Magyar Kupa-elsőségről, európai kupakalandról, telt ház előtt megvívott derbiről ábrándoztak – ebből az idényben csupán az utóbbi valósult meg. Ha a közeljövőben ismét megnyitna a budapesti Vidám Park, a hullámvasutat nyugodtan el lehetne nevezni Újpestnek is. A lila-fehérek az elmúlt években jobbára hol a mennyben, hol a pokolban érezhetik magukat. Az évközi Magyar Kupa-búcsú alapjaiban meghatározta az újpesti tavaszt, a Kaposvártól kapott pofon kijózanító volt. Amióta a belga Roderick Duchatelet a tulajdonos és a szerb Nebojsa Vignjevics a vezetőedző, sohasem fordult elő, hogy a lilák a tavasszal ne lettek volna harcban a kupagyőzelemért. A szerb edző érkezése után 2014-ben kupadöntőt játszottak, s tizenegyesekkel nyertek a Diósgyőr ellen (4–3). A következő idényben elődöntőig meneteltek, majd újabb kupadöntő következett (a Ferencvárossal szemben 1–0-ra alulmaradtak). 2017-ben az elődöntőbe jutásért véreztek el a Vasassal szemben, tavaly pedig a Puskás Akadémia ellen tizenegyesekkel megnyerték a kupát (5–4).

Ez a hagyomány az idén megszakadt.

Kapaszkodónak, az idény kozmetikázásának megmaradt a bajnokság, a bronzérem elnyerésének reménye. Bár sokáig úgy tűnt, a Ferencváros és a Mol Vidi mögött az Újpest lehet a befutó, az utolsó hetek gyenge játéka miatt nemcsak a Debrecen, hanem a Honvéd is megelőzte. Az Újpest a nevető harmadik helyett a szomorú ötödik lett.

Ami ennél is kiábrándítóbb volt a Megyeri úton, az a csapat támadójátéka. A 33 fordulóban csupán 38 gólt szerzett, összehasonlításképp: az élen végző Ferencváros 74-szer talált a kapuba, a második fehérváriak 61-szer, de még a kieső helyen végző MTK is 42-szer. Hiába gondolták a Szusza Ferenc Stadionban, hogy a télen átigazolt Lacina Traoréval megváltották a jegyüket az európai kupaporondra, a csatár nem sokat tudott segíteni. Maga Nebojsa Vignjevics is elismerte, hogy a Monacót és az Evertont is megjáró, több mint két méter magas csatár szerződtetésével mellényúltak. Adódik a kérdés: ezek után mi a terv Lacina Traoréval a Megyeri úton? A Dél-Koreába szerződő Novothny Somát sokan bírálták, mondván, nem elég veszélyes és túl statikus – az elefántcsontparti játékos megmutatta, milyen, ha valaki teljes mértékben veszélytelen az ellenfél kapujára.

Az újpestiek csalódásként élték meg a mögöttünk hagyott idényt, ezek után kíváncsian várjuk, milyen játékosmozgás lesz a nyáron. A nigériai Obinna Nwobodo és Vincent Onovo, valamint a szerb Bojan Szankovics iránt több klub érdeklődik, ismerve a IV. kerületi játékospolitikát, ha megfelelő ajánlat érkezik, elengedik őket. Nagy bevásárlás aligha lesz, Roderick Duchatelet az elmúlt években bizonyította, szeret olcsón venni és drágán eladni játékost… A biztos pont Nebojsa Vignjevics, aki immár a hetedik idényét kezdi el Újpesten.

SZAKÉRTŐ
Véber György, az Újpest korábbi középpályása: „A csapat menet közben masszívnak mutatkozott, az idény összességében mégis csalódás. Nemcsak a korai kupabúcsú és az ötödik hely, hanem a mutatott játék miatt is. A támadójáték vérszegény volt, a szerzett gólok száma nagyon kevés. Hiányoltam a kreativitást, a váratlan húzásokat, amelyek mindig is jellemzők voltak az Újpestre – igaz, az utóbbi években már kevésbé. Zsótér Donát jegelését sem értettem. Nem azt mondom, hogy világklasszis, de a magyar futball nem olyan gazdag jó játékosokban, hogy a kispadon kellene tartani. Ő legalább – ha pályán volt – próbált valami váratlannal kirukkolni. Ami pedig az utolsó két-három fordulóban volt, arra nyugodtan mondhatom, hogy szánalmas.”


FÉNY – ÁRNYÉK
Évek óta jól működik a védekezés. Litauszki Róbert és társai ezúttal is állták a sarat, az éllovas FTC (27) mögött a második legkevesebb gólt kapták (28), ha valami nem érdemel kritikát a Megyeri úton, az a hátsó alakzat teljesítménye. A bal oldalon Dzenan Burekovic ragyogóan teljesített, beadásai rendre veszélyt hordoztak magukban.
Az Afrika-kupa-győztes csatár bizonyította, miért nincs szükség légiósokra az NB I-ben. Lacina Traoré formába lendülni érkezett a magyar élvonalba, a klub vezetői okkal hitték, hogy ilyen játékosmúlttal segítségére lesz a csapatnak. Hát nem… Sokáig azt hihettük, legalább a tizenegyeseket biztos lábbal értékesíti, ám a Puskás Akadémia ellen a büntetőt is elrontotta.


MINIINTERJÚ
Felemás érzések – Rácz Barnabás, az Újpest FC középpályása
– A harmadik hely volt a cél, ötödikek lettek. Nagy csalódás?
– Nagy. Az utolsó bajnoki mérkőzés, a diósgyőri vereség után lehajtott fejjel váltunk el egymástól, el kell ismerni, sajnos ez az idény nem úgy sikerült, ahogy elterveztük. Mindenképpen szerettünk volna kikerülni a nemzetközi színtérre, miután nem sikerült, mindenki szomorúan vonult pihenőre. Nem is kérdés, jövőre meg kell nyernünk a Magyar Kupát, vagy a bajnokságban kell legalább a harmadik helyen végeznünk.

 

– A télen került Újpestre. Hamar beilleszkedett?
– Azzal nem volt gond. Huszonhárom éves vagyok, Szombathelyen nőttem fel, egy év kihagyással végig ott futballoztam, éreztem, hogy környezetváltozásra van szükségem. A télen gyorsan történt minden, befutott az Újpest ajánlata, én pedig elfogadtam. Kíváncsi voltam, megállom-e a helyem egy másik klubban is.

– S hogyan érzi, megállta a helyét?
– Szerintem igen. Örülök, hogy Nebojsa Vignjevicstől rendszeres játéklehetőséget kaptam, ezek szerint elégedett a játékommal, a munkámmal. Mégis felemás érzéseim vannak, hiszen a csapat nem érte el a célt, amelyet kitűzött maga elé.

 

– Június huszadikán kezdik a felkészülést. Hol pihen addig?
– Idehaza, Szombathelyen és a Balatonnál töltődöm fel, most is éppen az északi parton vagyunk a családommal.


A JÁTÉKOSOK RANGSORHELYEZÉSE*
8. Zsótér Donát 5.885
9. Litauszki Róbert 5.870
22. Dzenan Burekovic 5.679
24. Obinna Nwobodo 5.654
43. Kire Risztevszki 5.500
46. Giorgi Beridze 5.476
55. Novothny Soma 5.435
70. Mijusko Bojovics 5.316
74. Branko Pauljevics 5.269
75. Bojan Szankovics 5.267
78. Vincent Onovo 5.259
108. Rácz Barnabás 5.091

A KAPUS HELYEZÉSE
Filip Pajovics 28 bajnokin lépett pályára az idényben, de a rangsorhoz szükséges 17 mérkőzés helyett csak 11-szer kapott osztályzatot. Pedig kétszer hetes és kilencszer hatos érdemjegyet adtak neki tudósítóink.

HÁZI GÓLLÖVŐLISTA
9 gólos:
Novothny Soma
4 gólos: Giorgi Beridze, Nagy Dániel, Obinna Nwobodo, Zsótér Donát
3 gólos: Lacina Traoré
2 gólos: Alassane Diallo
1 gólos: Balázs Benjámin, Dzenan Burekovic, Razvan Horj, Litauszki Róbert, Simon Krisztián
Öngólos: Izing Martin (Kisvárda – a 14. fordulóban), Bokros Szilárd (Puskás Akadémia – a 21. fordulóban), Bobál Dávid (Paks – a 26. fordulóban)

A BAJNOKSÁG VÉGEREDMÉNYE
1. Ferencvárosi TC3323 5 572–27+4574
2. Mol Vidi FC3318 7 853–37+1661
3. Debreceni VSC3314 91044–39 +551
4. Budapest Honvéd3313101046–38 +849
5. Újpest FC331212 938–28+1048
6. Mezőkövesd Zsóry FC3312 81345–40 +544
7. Puskás Akadémia FC3311 71536–45 –940
8. Paksi FC33 9121233–46–1339
9. Kisvárda3310 81536–48–1238
10. Diósgyőri VTK3310 81536–57–2138
11. MTK Budapest3310 41942–56–1434
12. Szombathelyi Haladás33 8 61931–51–2030

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik