Elöl-hátul erősítene a Fradi; vízválasztó tél Debrecenben? - körkép

Vágólapra másolva!
2013.01.17. 14:17
null
Ramos (6) visszatérhet Debrecenbe, Yannick (20) viszont távozhat (Fotó: Szabó Miklós, archív)
Az NB I-es csapatok már javában készülnek a tavaszi rajtra, alakulnak a keretek is. Kétrészes összeállításunkban azt nézzük meg, milyen posztokon van szükség erősítésre, milyen játékosmozgások várhatók a kluboknál. Ma a tabella első nyolc helyezettjével foglalkozunk. 

 

GYŐRI ETO: A JÓNÁL IS LEHET JOBB

Az éllovasnál nem kertelt Pintér Attila vezetőedző: a télen elsősorban támadót keres. Első lépésként elküldte a román Mihai Dinát, hamarosan követheti őt az észt Jarmo Ahjupera, és Marko Dinjar is B-listás jelenleg, mert nem hajlandó meghosszabbítani nyáron lejáró szerződését.

A Győr azonnal bevethető, gólerős csatárt venne, csakhogy Lencse László, Goran Marics, Priskin Tamás vagy Tischler Patrik ára a hírek szerint 400 ezertől egymillió euróig terjed, meg kell hát fontolni minden lépést. Olcsóbb a kecskeméti Rafael Burgos, rejtélyesebb a Grasshopperstől próbajátékra érkező portugál Joao Paiva.

A rebellis, a védelemben és a középpályán is bevethető Dinjar utóda a sokszoros szlovák válogatott Marián Had lehet, aki bal- és középhátvédként is bevethető (utóbbi poszton nincs üresedés). Ugyancsak bal lábas védő a szerb Joszip Projics, a Jagodina játékosa, aki a héten szintén csatlakozott az ETO-hoz, de idő közben megsérült, és ő nem is utazik el a csapat egyiptomi edzőtáborába.

Az exliverpooli támadó, Simon András kölcsönből kölcsönbe került, Pápáról Siófokra, miközben megérkezett a Győr első téli új játékosa, a Debrecenből elengedett Farkas II Balázs. Egyébként így is eléggé bő a Pintér-keret, több tagja is kölcsönbe kerülhet tavasszal, ellenben máris keresik a veterán Szasa Sztevanovics utódát, aki lehet a siófoki Kurucz Péter vagy a kecskeméti Antal Botond is.

Tizenéves, befutásra esélyes fiatal? A keret átlagéletkora csaknem 28 év, de egy kis szerencsével, egy sérüléshullámot meglovagolva befuthat a 19 esztendős Lang Ádám.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A GYŐRI ETO FC-NÉL
Érkezők: Farkas II Balázs (DVSC-Teva), Simon András (Lombard Pápa – kölcsönből vissza)
Távozik/ távozhat: Valentin Babic (horvát, Kecskemét?), Mihai Dina (román, ?), Molnár Péter (Kecskemét?) Simon András (Siófok – kölcsönbe)

Kiszemeltek: Antal Botond (Kecskeméti TE), Rafael Burgos (salvadori, SV Ried – jelenleg kölcsönben a Kecskeméti TE-nél), Marián Had (szlovák, Dunaszerdahely), Alessandro Iandoli (olasz-svájci, Újpest), Lencse László (Videoton, az ősszel Ironi Kirjat Smona – Izrael, kölcsönben), Joao Paiva (portugál, Grasshoppers – próbajáték), Joszip Projics (szerb, Jagodina – próbajáték) Petr Tomasák (cseh, FC Hradec Králové), Tischler Patrik (MTK Budapest)

 

MTK: NAGY VÁLTOZÁSOK NEM LESZNEK

Az MTK-nál az őszi második hely után a téli szünetben sem várható nagy játékosmozgás, és érzésünk szerint sem szorul hatalmas erősítésre a keret. Az viszont biztos, – ahogy előre tudni lehetett – Könyves Norbert három évre aláírt az MVM Pakshoz, így ő biztosan hiányozni fog Garami József szakmai igazgató támadószekciójából.

További távozóról nincs szó, egyedül Csiki Norbert iránt volt érdeklődés külföldről (német, holland és dán élvonalbeli klubok), azonban a játékos és az őt képviselő menedzseriroda a Nemzeti Sportnak elismerte, nem valószínű, hogy sor kerül télen a váltásra. Ráadásul az is erősíti ezt az állítást, hogy a fiatal szélső középpályás nemrégiben megsérült.

Deutsch Bence viszont az MTK-nál kezdte meg a felkészülést, ő ősszel kölcsönben szerepelt a másodosztályú Szigetszentmiklósnál. Sorsa egyelőre kérdéses, az sem zárható ki, hogy visszatér az SZTK-hoz, főleg mert információnk szerint jelenleg már nem az első kerettel készül. A csapatrészeket vizsgálva leginkább talán a hátsó alakzatban történhetnek változások.

A bajnokság elején többször szerephez jutó jobb oldali védőt, Nagy Tibort megkereste a Kecskemét, de értesülésünk szerint az MTK vezetői elzárkóztak az ügylettől. Ami azért is érdekes, mert ezen a poszton a jamaicai Rafe Wolfe és Poór Patrik is bevethető, bár előbbi szerződése az év közben (áprilisban) lejár, és a Ferencvárosban is megforduló légiós információnk szerint nem kíván hosszabbítani. Nem lenne meglepő továbbá az ősszel csak hét meccsen (ötször csereként) játszó Ladányi Tibor távozása sem. A védelem változását tehát nem zárjuk ki, de nagy felfordulás ebben a csapatrészben sem várható.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ MTK BUDAPESTNÉL
Érkezők: Deutsch Bence (Szigetszentmiklósi TK – kölcsönből vissza)
Távozik/távozhat: Könyves Norbert (MVM Paksi FC)
Kiszemeltek:

 

DEBRECEN: VÍZVÁLASZTÓ HÓNAPOK ELŐTT?

A címvédő Debrecenre kettős nyomás zúdul a télen: egyrészt a vártnál sokkal gyengébb teljesítmény és eredmények miatt erősíteni kellene a keretet, másrészt a főszponzor-klubelnök-tulajdonos Szima Gábor a jelek szerint kevesebb pénzt tud áldozni a csapatra, mint korábban.

Legalábbis a külföldi edzőtáborozás elmaradása erről árulkodik (bár ez még jól is elsülhet, hiszen omlott már össze tavasszal januárban tengerparton készülő csapat, és bizony az NB I-es bajnoki fordulókat sem a Napos parton rendezik), ahogy az eddig tapasztalható létszámcsökkentés is. Roguy Méyé, Varga Róbert, Birtalan Botond és a sérülései miatt, önhibáján kívül csalódást okozó Farkas II Balázst és Nenad Kiso is távozott, új játékos még nincs a keretben.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy már a nyáron sem költött sokat a DVSC-Teva erősítésekre, akkor fogalmakat alkothatunk a klub pozícióiról azokban a tárgyalásokban, amelyeket Adamo Coulibalyval folytat nyáron lejáró kontraktusának meghosszabbításáról. Nem csodálkoznánk, ha a legértékesebb játékosok közül többet még télen eladnának a hajdúságiak. Ebbe a kategóriába tartozik például Varga József, aki továbbra sem mondott le a külföldi szereplés lehetőségéről. Távozhat a Kecskeméttől két éve 200 ezer euróért (a transfermarkt.de adatai szerint) vett Yannick is – erről maga a kameruni játékos nyilatkozott.

Sokatmondó, hogy a két veteránnal, Dombi Tiborral és Bernáth Csabával decemberben újabb egy évre hosszabbítottak a vezetők, utóbbi azt is előrevetíti, hogy nem érkezik jobb oldali védő a télen. A másik oldalon Korhut Mihály többször is bizonytalankodott az ősszel, de töretlen iránta a bizalom, egy rutinos szűrő azonban elkelne még a keretben. Támadó szellemű játékosban nincs hiány, de a kiegyensúlyozott teljesítménnyel eddig adósak maradtak.

Akik viszont egyértelműen profitálhatnak abból, hogy várhatóan nem lesz sok érkező, azok a fiatalok: Szécsi Gergő, Szécsi Márk, Engel Alex, Kuti Krisztián és Gál Mátyás a felnőttekkel készül. Közülük a jó felépítésű bal oldali középpályás Engel és a támadó Szécsi törhet be leghamarabb a köztudatba.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A DEBRECENI VSC-TEVÁNÁL
Érkezők: Luis Ramos (hondurasi, kölcsönből vissza?)
Távozik/távozhat: Birtalan Botond (PMFC?), Farkas II Balázs (Győri ETO), Nenad Kiso (bosnyák, ?), Roguy Méyé (gaboni, ?), Varga Róbert (KTE-Phoenix Mecano – kölcsönből vissza)
Kiszemeltek:

 

VIDEOTON: ÚJ FIÚK NÉLKÜL IS ERŐS A KERET

A Videoton téli erősítési terveit nagyban meghatározza a Paulo Sousa helyére érkező, egyelőre meg nem nevezett új vezetőedző, bár nagy mozgásra nem lehet számítani, a keret már jelenleg is a hazai mezőny legerősebbjei közé tartozik.

A hátsó alakzatban teljesnek tűnik az együttes, főképp ha Stopira felépül őszi sérüléséből. A középpályáról télen már hárman távoztak, két belső középpályás, Sándor György (al-Ittihad FC) és a brazil Renato Neto (Gent), illetve a spanyol balszélső, Walter Lee (Lokeren).

A helyükre érkezhetnek játékosok, bár a pálya közepén szóba jöhető futballistákból így is túlkínálat van Fehérváron, hiszen Nikola Mitrovics, Tóth Balázs, Filipe Oliveira, Kovács István és Uros Nikolics továbbra is a Videotont erősíti.

Leginkább egy balszélső szerződtetése lenne indokolt, mert erre a posztra Lee távozásával nem maradt játékos. Ugyanakkor a Videoton ősszel is sokszor állt fel klasszikus balszélső nélkül, ráadásul adott esetben jobbról is át lehet vezényelni oda játékost, a jobb szélen ugyanis Gyurcsó Ádám és Haraszti Zsolt személyében két labdarúgó is számításba vehető, és akkor a szombathelyi kölcsönből visszatérő Nagy Dánielről még nem is beszéltünk, bár nem biztos, hogy vele számolnak az első keretnél.

A magunk részéről még a fehérvári támadósorba tudnánk elképzelni új játékost, hiszen a Torghelle Sándor (3 gól), Nikolics Nemanja (8), Paraiba (0) trió által jegyzett 11 találat nem tűnik soknak, habár ha a csapat marad az egycsatáros játéknál, akkor négy dudás már nemigen férne meg egy csárdában. Kérdés még, hogy mi lesz az izraeli kölcsönből visszatérő Lencse Lászlóval.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A VIDEOTONNÁL

Érkezők: Lencse László (Ironi Kirjat Smona – Izrael, kölcsönből vissza),Nagy Dániel (Haladás, kölcsönből vissza), Jeff Silva (brazil, Diósgyőri VTK – kölcsönből vissza),

Távozik/távozhat: Babos Barna (?), Lencse László (?), Renato Neto (brazil, Gent – Belgium), Walter Lee (spanyol, Lokeren – Belgium), Sándor György (al-Ittihad FC – szaúdi), Jeff Silva (brazil, ABC FC – Brazília)
Kiszemeltek: Fabio (brazil, Puskás Akadémia FC), Fótyik Dominik (szlovákiai, MSK Zilina – Szlovákia, legutóbb Kazincbarcikán, kölcsönben), Kleinheisler László (Puskás Akadémia FC), Miguel Ángel Luque (spanyol, Puskás Akadémia FC), Zsótér Donát (Videoton U19)

 

FERENCVÁROS: VÉDŐ, KÖZÉPPÁLYÁS ÉS CSATÁR IS KELL

A Ferencváros vezetőedzője, Ricardo Moniz az eddigi jelek alapján három posztra keres új játékost. A védelemben már teszteli a jó fejelő brazil Júnior Fellt, a középpálya jobb szélén bevethető Milos Zseravicát, a támadósorba pedig hamarosan érkezik ugyancsak próbajátékra a kanadai Emery Welshman, és a kiszemeltek között szerepel a brazil támadó, a legutóbb a Red Bull Salzburgnál játszó Leonardo is.

A szakember céljai érthetők, hiszen az említett posztokon valóban ráfér az erősítés a csapatra. Szögletből ősszel a Ferencváros kapta a legtöbb gólt, vagyis egy jól fejelő védő elkélne, míg a középpálya jobb oldalán elsősorban számításba vehető brazil Somália nem tűnt igazán hatékonynak, 16 bajnokin csupán egy gólt szerzett és két gólpasszt adott.

A csatársorba pedig egy igazi befejező emberre lenne szükség, hiszen a nyolc góljával a Ferencváros legeredményesebb játékosának számító Böde Dániel nem csatár, míg a Videotontól érkező Milan Perics eddig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, nyolc meccsen három gólig jutott.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A FERENCVÁROSNÁL
Érkezők:
Távozik/távozhat: Beliczky Gergő (Sopron?, Vasas?, Lombard Pápa?), Busai Attila (Sopron?), Grúz Tamás (Szolnoki MÁV FC?), Máté János (Siófok – kölcsönbe), Menyhárt Attila (Siófok?)
Kiszemeltek: Júnior Fell (brazil, Metropolitano – Brazília), Leonardo (brazil, szabadon igazolható, legutóbb Red Bull Salzburg – Ausztria), Emery Welshman (kanadai, szabadon igazolható), Milos Zseravica (szerb, OFK Beograd – Szerbia)

 

BUDAPEST HONVÉD: KÜLFÖLDI EDZŐ VÉDŐT HOZ – ROSSI IS HOZNA

A magyar klubokhoz kerülő külföldi szakemberek egy része – lásd Sousa Videotonját, Daerden Újpestjét vagy éppen Moniz Ferencvárosát – azzal kezdi új csapata átalakítását, hogy a védelem megszilárdítása érdekében külföldi hátvédeket igazol és épít be az együttesbe.

A Marco Rossi irányította Bp. Honvéd védősorában is rendre több légiós szerepel (Ignjatovics, Lovric, Tandia, Zsivanovics), mint magyar labdarúgó – miközben a hosszabbítani nem akaró Debreceni Andrást az NB II-es tartalékcsapatnál „jegelik” –, az olasz tréner ennek ellenére nem elégedett együttese védelmével, legalábbis erre enged következtetni az, hogy a felkészülési szezon előtti sajtótájékoztatón arról beszélt: elsősorban ezt a csapatrészt szeretné megerősíteni.

A szakember kifejtette, hogy bal oldali és középső védőt mindenképpen igazolni kell, mert ezeken a posztokon sem mennyiségileg, sem minőségileg nem áll jól a klub. Való igaz, a Honvéd elég sok gólt (25-öt) kapott az ősszel, ebben az összevetésben csak a Siófok (36), az Eger (30) és a Kecskeméti TE (26) mutatója rosszabb.

A kispestiek a télen kölcsönadták (már nem először) Vietnamba szélsőjüket, Dieng Cheikh Abasst, ezért a szakmai stáb szeretné, ha egy hasonló stílusú, gyors labdarúgó érkezne a csapathoz, hogy a szenegáli csatárra épített taktikai elemek ne vesszenek ki a Honvéd játékából. Mivel nem biztos, hogy a klub akadémiáján akad ilyen típusú játékos, külföldön kell szétnézni, hogy megtalálják azt a játékost, aki pótolhatja Abasst.

A Honvéd egyébként a támadók terén elég jól áll (nem mellesleg a Győr és az MTK után a kispestiek szerezték a legtöbb gólt, 27-et), hiszen a piros-feketék egyik csatára, Délczeg Gergely kilenc találattal a negyedik a góllövőlistán, míg Souleymane Diaby az előkészítésekben jeleskedik, az őszi gólpasszlista élmezőnyében található. Ám ha sérülés, eltiltás miatt valamelyikük kidől a sorból, gondok lehetnek, egy jó csatárra tehát a Honvédnak is szüksége lenne. De hát melyik az a csapat, ahol ne fogadnának tárt karokkal egy gólerős támadót?…

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A BP. HONVÉDNÁL

Érkezők:

Távozik/távozhat: Dieng Cheikh Abass (szenegáli, Thank Hoa FC – Vietnam, kölcsönbe), Boris Bjelkanovic (horvát, ?), Donato Bottone (olasz, ?), Filip Kosztics (szerb, ?), Ibrahima Thiam-Iyane (szenegáli, ?), Joel Toe (libériai,?), Marko Rajics (szerb, ?), Marko Vidovics (montenegrói, ?)

Kiszemeltek: Leandro Martínez (argentin-olasz, AlbinoLeffe)

 

DIÓSGYŐRI VTK: JÁTÉKOSMOZGÁS HÁZON BELÜL?

A téli átigazolási időszakban nem várhatók olyan nagy változások a DVTK keretében, mint a nyári szünetben és az őszi szezon első felében, amikor felnőtt-, illetve utánpótlás-válogatott labdarúgók (Elek Ákos, Rudolf Gergely, Gosztonyi András) is érkeztek a diósgyőri csapathoz.

Szentes Lázár szakmai igazgató is arra hívta fel a figyelmet a felkészülés első napján, hogy nagy jövés-menésre ne számítson senki, a szakember a keret erősségét „mindenképpen megfelelőnek” tartja, bár azt természetesen nem zárta ki, hogy történik némi játékosmozgás a csapatnál, ám „ezt ha lehet, házon belül lenne jó megoldani”.

A legnagyobb erősítés mindenesetre az lenne, ha a hosszú ideig sérüléssel bajlódó Rudolf Gergely – egy jól sikerült téli alapozás után – végig tudná játszani a tavaszi idényt, hiszen góljaira nagy szüksége lenne az ősszel igen kevés találatot összehozó DVTK-nak. A Diósgyőrnél ugyanis csak a Lombard Pápa, az Eger és a Siófok szerzett kevesebb gólt az első 17 fordulóban…

A támadószekcióból kérdéses L’Imam Seydi sorsa, a játékos szerződését meghosszabbították 2014-ig, de kölcsönbe távozhat. A francia-szenegáli állampolgárságú csatár az ősszel csupán két gólt szerzett, ám jó felépítését, gyorsaságát kamatoztatni lehetne a támadásoknál.

A középpályán nőhet a variációs lehetőség a Pápáról kölcsönből visszatérő Youssef Sekour csatasorba állításával, de itt is előrelépést jelenthet, ha az ősszel meccshiánnyal küszködő Elek Ákos százszázalékosan utoléri magát, és vezéregyénisége lesz csapatának.

Bár nem kapott sok gólt a DVTK, ez több esetben is Ribánszki László kapus bravúrjainak volt köszönhető, semmint a csapat magas szintű védekezésének.

A védelemből távozott a Videotontól fél évre kölcsönvett brazil Jeff Silva, kérdéses, hogy Igor Gal és Szavo Rakovics marad-e a csapatnál – bár mindketten a diósgyőriekkel kezdték el a felkészülést, állítólag mind a két hátvéd iránt van érdeklődés, Rakovicsot például az Eger vinné –, így a hátsó alakzatot meg kellene erősíteni, legalább annyira, hogy legyen alternatíva, ha a kezdők közül eltiltás, sérülés, vagy formahanyatlás miatt valaki kiesik.

A KTE-től távozó Balogh Bélával kacérkodtak is a diósgyőriek, de úgy tűnik, a középső védő a PMFC-t választotta. Szintén a védősor erősítésére szemelték ki az ősszel Kazincbarcikán futballozó Fótyik Dominikot, akit azonban több más NB I-es csapat is szívesen vinne, miközben az is lehet, hogy marad a másodosztályú csapatnál.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A DIÓSGYŐRI VTK-NÁL
Érkezők: Czégel Máté (Kazincbarcika – kölcsönből vissza?), Halgas Tibor (Ceglédi VSE – kölcsönből vissza?), Hornyák Marcell (Kazincbarcika – kölcsönből vissza?), Youssef Sekour (francia-marokkói, Lombard Pápa – kölcsönből vissza)

Távozik/távozhat: Igor Gal (horvát, ?), Szavo Rakovics (szerb, Eger?), L’Imam Seydi (francia-szenegáli, ?), Jeff Silva (brazil, Videoton – kölcsönből vissza, majd onnan ABC FC, Brazília)

Kiszemeltek: Fótyik Dominik (szlovákiai, MSK Zilina – Szlovákia, legutóbb Kazincbarcikán kölcsönben)

 

KAPOSVÁR: TOVÁBB A PRUKNERI ÚTON

A keret értékéhez képest meglepően jól szerepel a Rákóczi, ezért is szögezte le idejében Prukner László, hogy nem lesz sok változás a klubnál.

Az biztos, hogy távozott a cserekapus Horváth László, az őszi keret tagjai közül Katona György, Vadas Zalán, Fenyvesi Olivér és Darko Kovacsevics átkerült az NB II-es együtteshez, de felépült a rutinos Waltner Róbert, valamint a szűrő Hegedűs Dávid is.

A klub korábbi játékosa, a ghánai középpályás, Aaron Dankwah egyre közelebb a visszatéréshez – ő jelenleg a Lugano játékosa, és kölcsönbe érkezne.

A klub tehát továbbra is a fiatalokra épít, de ha megfelelő ajánlat érkezik például Balázs Benjáminra vagy Bojan Vrucinára, távozhatnak.

Egyébként a klub kapusposzton remekül áll, a védősorban pánikot okozhat azonban egy-egy sérülés. Egy bal oldali középpályás, valamint egy vérbeli támadó azonban elkelne a csapatnál. Jól jellemzi a helyzetet, hogy a házi góllövőlistát holtversenyben heten vezetik – egyaránt két-két góllal.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A KAPOSVÁRI RÁKÓCZINÁL
Érkezők:
Távozik/távozhat: Horváth László (?), Katona György (Nyíregyháza – próbajáték)
Kiszemeltek: Aaron Addo Dankwah (ghánai, FC Lugano – Svájc)

 

SOROZATUNK 2., HOLNAPI RÉSZÉBEN A 9–16. HELYEN ÁLLÓ CSAPATOKKAL FOGLALKOZUNK!

BACSKAI JÁNOS, PÓR KÁROLY, SZAMOSSZEGI GÁBOR, T. SZABÓ GÁBOR

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik