Elment a házi gólkirály – a 8 hónapja góltalan Priskinnek kell pótolnia

Vágólapra másolva!
2018.07.18. 11:32
null
Priskin Tamásra (labdával) fontos szerep hárulhat Szombathelyen (Fotó: haladas.hu)
Az NB I 2018–2019-es szezonját felvezető sorozatunk 2. részében a Kuttor Attilával tavasszal feltámadó és a kulcsembereit javarészt meg is tartó Mezőkövesddel, a támadósorban jelentősen átalakuló Haladással és az ezúttal is nagyon keveset változtató Pakssal foglalkozunk.

 

MEZŐKÖVESD: VERETLEN ÉS NYERETLEN SOROZATOK – MOST MI KÖVETKEZIK?

A Mezőkövesd az előző szezonban sokáig a tabella végén kullogott, ám egy nyolcmeccses veretlenségi és egy kétszer hárommérkőzéses győzelmi szériának köszönhetően, a szezon közben érkező új edző, Kuttor Attila vezetésével kikecmergett a gödörből, és a 9. helyen zárt.

A bennmaradás kiharcolásában főszerepet játszó futballisták a nyáron is maradtak, így a tíz góllal házi gólkirály Koszta Márk és a négy gólt, valamint hat gólpasszt jegyző Cseri Tamás is. A téli szerződtetése után rögtön alapemberré váló Bognár István ugyan az MTK-hoz igazolt, de a Patrick Mevoungou (PAFC), Szakály Dénes (Paks), Vajda Sándor (Balmazújváros) sor érkezésével így is erősödhet a középpálya (igaz, a kameruni légiósnak sérülés miatt ki kell hagynia néhány meccset), továbbá olyan ígéretes fiatalok is érkeztek, akikkel bővülhetnek a szakmai stáb variációs lehetőségei.

A Mezőkövesd esetében kulcskérdés lesz, mennyire tud kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani, mert, ahogy az előző szezonban, a felkészülési időszakban is hullámzó volt a játéka. A szlovák másodosztályú Tatran Presovot (Eperjes) például 6–0-val kiütötték Lázár Pálék, ellenben a jóval erősebb izraeli Beitartól már 2–0-ra kikaptak, de az NB II-es Békéscsabát sem tudták megverni (1–1), összességében pedig három győzelemmel, egy döntetlennel és két vereséggel zárták a nyári felkészülési időszakot.

Szombaton a Paks elleni hazai meccsel veszi kezdetét az új idény, és hogy minél többen legyenek a lelátókon, különleges akcióval is készül a klub: aki aznap jegyet vesz a Zsóry Gyógy- és strandfürdőbe, ingyenesen tekintheti meg a mérkőzést.

Ez a találkozó alapjaiban meghatározhatja a kövesdi szezonrajtot, ezután ugyanis két idegenbeli meccs következik, Debrecenben és a Videoton vendégeként, Felcsúton, vagyis az első három fordulóban a most szombati találkozón lehet a legjobb sansza a győzelemre a Mezőkövesdnek. Az is igaz persze, hogy tavaly két győzelemmel kezdett a gárda, utána mégis hamar a tabella végére került egy hetes nyeretlenségi sorozattal. Vagyis ismét oda kanyarodhatunk vissza, hogy a kiegyensúlyozottság lehet a siker kulcsa.


NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A MEZŐKÖVESD ZSÓRYNÁL
Érkezők: Egyed Balázs (Putnok FC), Patrick Mevoungou (kameruni, Puskás Akadémia), Mihajlo Meszhi (ukrán, FK Sztal – Ukrajna), Nagy Richárd (Vác FC), Szakály Dénes (Paksi FC, szabadon igazolhatóként), Szappanos Péter (ZTE FC), Vajda Sándor (Balmazújváros)
Kölcsönbe érkezők: Silye Erik (Ferencváros – legutóbb kölcsönben Soroksár), Tóth Máté (Haladás)
Kölcsönből visszatérők: Csirmaz István (Szolnoki MÁV), Peter Sulek (szlovák, MFK Karviná – Csehország, ?)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek: Wieland Dominik (FTC)
Távozók:Bognár István (MTK Budapest, szabadon igazolható), Fótyik Dominik (szlovákiai, Kazincbarcika, szabadon igazolhatóként), Gohér Gergő (szabadon igazolható), Horváth Tamás (ETO FC Győr, szabadon igazolhatóként), Murai Márk (kazincbarcikai kölcsön után szabadon igazolható), Fabrice Onana (kameruni, szabadon igazolható), Tarczy Pál (szabadon igazolható)
Kölcsönbe távozók: Baracskai Roland (ETO FC Győr), Novák Csanád (ZTE FC)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Misák Patrik (szlovákiai, Termalica Nieciecza – Lengyelország)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: –

A MEZŐKÖVESD NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete:
június 21.
Edzőtábor: július 5.– (Ausztria)
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Június 30.: Mezőkövesd–Tatran Presov (Eperjes, szlovák) 6–0 (Drazsics 2, Cseri, Iszlai B., Vajda S., öngól)
Július 4., Telki: Mezőkövesd–Beitar Jeruzsálem (izraeli) 0–2
Július 7.: Mezőkövesd–Slavia Praha (cseh) 2–1 (Drazsics 2)
Július 7.: Mezőkövesd–Slavia Praha (cseh) 1–3 (Nagy R.)
Július 14.: Mezőkövesd–Cegléd 3–0 (Csirmaz, Szakály D., Varjas Z.)
Július 14.: Mezőkövesd–Békéscsaba 1–1 (Koszta M.)

ELMENT A HÁZI GÓLKIRÁLY, „GÓLTALAN” CSATÁROK ÉRKEZTEK – HALADÁS

A Haladás keretében nem történt sok változás, viszont mégis jelentősen átalakulhat a csapat játéka az új szezonra. A távozók közül elöl az előző két idény házi gólkirálya, David Williams és az MTK-hoz visszatérő Myke Bouard Ramos, hátul pedig a visszavonulását bejelentő Stef Wils számított fontos láncszemnek a szombathelyi gépezetben, továbbá eligazolt az egyik legnagyobb honi ígéret, a támadó Kiss Tamás, aki a Puskás Akadémiánál folytatja pályafutását.

A védelembe hárman is érkeztek, mindhárman kieső csapattól: Balmazújvárosból Jurij Habovda és Tamás László, a Vasasból a cseh Vít Benes. A támadósorba pedig ketten jöttek. Skóciából a dán Emil Lyng, a Ferencvárosból pedig Priskin Tamás kölcsönbe. Egyetlen apró probléma, hogy ebben a naptári évben még egyikük sem szerzett gólt bajnoki meccsen, sőt, nem is nagyon játszottak. Priskinnek a Fradiban tavasszal három meccsen 50 perc jutott az NB I-ben, így már nyolc hónapja nem ért el gólt tétmeccsen (tavaly novembert óta), Lyngnek meg két bajnokin 75 percet adott László Csaba, a Dundee United menedzsere.

Márpedig gólerős támadókra nagy szüksége lesz a Haladás vezetőedzőjének, Michal Hippnek. A felkészülési időszakban a Szany elleni hírverő meccset nem számítva hat találkozón csak öt gólt szerzett a vasi gárda, három mérkőzésen viszont egyet sem, és összességében sem mondható fényesnek az egy győzelmet (9–0 a megyei bajnokságban szereplő Szany ellen), három döntetlent és három vereséget számláló mérleg, de Lyngnek legalább már van egy gólja...

A Haladás három fővárosi csapat ellen kezdi meg az évadot: egy kispesti és egy ferencvárosi látogatás között az Újpestet látja vendégül.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A HALADÁSNÁL**
Érkezők: Jurij Habovda (ukrán, Balmazújváros, szabadon igazolhatóként), Emil Lyng (dán, Dundee United – Skócia, szabadon igazolhatóként), Tamás László (Balmazújváros, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe érkezők: Vít Benes (cseh, Vasas), Priskin Tamás (Ferencváros)
Kölcsönből visszatérők: Szellák Soma (Dorog, ?)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: Bolla Gergő, Kovalovszki Máté
Kiszemeltek: Gaál Bálint (Vasas)
Távozók:
Kiss Tamás (Puskás Akadémia), Lévay Gergely (szabadon igazolható, SV Stegersbach – Ausztria), Polgár Kristóf (szabadon igazolható), David Joel Williams (ausztrál, szabadon igazolható), Stef Wils (belga, a profi labdarúgást abbahagyta, K. Lyra-Lierse Berlaar – Belgium)
Kölcsönbe távozók:
Medgyes Zoltán (Siófok), Szőke Dániel (Nagykanizsa), Tóth Dávid (soproni kölcsön után Kaposvár), Tóth Máté (Mezőkövesd)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Myke Bouard Ramos (brazil, MTK Budapest)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Angyal Zsolt (soproni kölcsön után), Kiss Bence (kölcsönadnák), Tóth Martin (Siófok)

A HALADÁS NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete:
június 18.
Edzőtábor: július 2–5., Lendva (Szlovénia)
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Június 23.: Szany–Haladás 0–9 (Medgyes 2, Halmosi, Rácz B., Kovács L., Tóth M., Németh Márió, Németh Milán, Jancsó)
Június 26.: Admira Wacker (osztrák)–Haladás 1–0
Június 30.: Haladás–SV Lafnitz (osztrák) 2–2 (Bosnjak, K. Mészáros)
Július 4.: NK Nafta Lendava (Lendva, szlovéniai)–Haladás 2–2 (Grumics, Jancsó)
Július 7., Király-kupa, Szombathely
Haladás–Kaposvár 0–1
Haladás–Paks 0–2

Július 14., Pöllauberg (Ausztria): Haladás–1. FC Slovácko (cseh) 1–1 (Lyng)

KI LESZ A KÖVETKEZŐ? – PAKS

Pakson az előző szezon hajrájában Csertői Aurél vezetőedző többször is éles kritikával illette játékosait, és nyilatkozatai jelentős változásokat vetítettek előre a nyári szünetre nézve. Ehhez képest a tavaszi alapemberek közül senki sem távozott.

Az egyaránt klubot váltó Koltai Tamás, Szakály Dénes és Verpecz István ugyanis már az elmúlt hónapokban sem számított nélkülözhetetlennek a tolnaiaknál. Ellenben a Vasastól érkező kapusnak, Nagy Gergelynek alighanem fontos szerepet szánnak, és két év után visszatért a csapathoz Nyíregyházáról Kelemen Dávid védő.

Az öt felkészülési meccséből egy-egy vereség és döntetlen mellett hármat is megnyerő, az NB I-es csapatok közül a Haladást legyőző Paksnál az egyik érdekes kérdés, hogy tartani tudja-e góllövő formáját a csapata legutóbbi három edzőmeccsén egyformán eredményes, U20-as vb-bronzérmes csatár, a 28 éves Simon András, aki az NB I-ben összesen öt gól szerzett eddig pályafutása során, 62 mérkőzésen.

A másik kérdés, hogy kik lehetnek azok a futballisták Pakson, akik a korábbi évekhez hasonlóan, szinte az ismeretlenségből előlépve stabil NB I-es játékossá tudtak válni. A tolnaiak ugyanis számos játékos felfedeztek, „újraépítettek” az élvonal számára, klubmodellt építettek erre, egyelőre azonban nehéz megmondani, ki vagy kik lehetnek a következők, hiszen ezen a nyáron alig jött új játékos a csapathoz.

A Paks Mezőkövesden kezdi meg a szezont, majd egy könnyűnek éppen nem nevezhető sorozat következik, amikor sorrendben a Vidi (otthon), a Honvéd (idegenben), az Újpest (o) és a Fradi (i) lesznek az ellenfelek.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A PAKSI FC-NÉL***
Érkezők:
Kelemen Dávid (Nyíregyháza, szabadon igazolhatóként), Nagy Gergely (Vasas)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők: Bor Dávid (Soproni VSE), Jelena Richárd (ZTE FC), Kesztyűs Barna (Nyíregyháza Spartacus), Kővári Róbert (Soproni VSE)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: –
Kiszemeltek:
Távozók: Daru Bence (győri kölcsön után Nyíregyháza), Koltai Tamás (ETO FC Győr), Molnár Péter (BFC Siófok), Szakály Dénes (Mezőkövesd, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Kölcsönbe távozók: Adamcsek Máté (Budaörs), Szalai András (dorogi kölcsön után Balmazújváros), Zachán Péter (Dorog), Verpecz István (Balmazújváros)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:Nikházi Márk

A PAKSI FC NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete:
június 25.
Edzőtábor: július 2–8., Bük
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Július 4.: Paks–Concordia Chiajna (román) 1–0 (Haraszti)
Július 7., Király-kupa, Szombathely
FK Pohronie (Garamszentkereszt; szlovák)–Paks 1–0
Paks–Haladás 2–0 (Lenzsér, Simon A.)

Július 11.: Paks–Kaposvár 1–1 (Simon A.)
Július 14.: Paks–Dorog 1–0 (Simon A.)

NB I, 2018–2019, 1. FORDULÓ
JÚLIUS 21., SZOMBAT
HELYSZÍN
17.00: Puskás Akadémia–Debreceni VSC (Tv: M4 Sport)Felcsút,Pancho Aréna
20.15: Mol Vidi FC–Kisvárda (Tv: M4 Sport)Felcsút,Pancho Aréna
20.15: Mezőkövesd–PaksMezőkövesd, Városi Stadion
20.15: Bp. Honvéd–HaladásBudapest, Bozsik József Stadion
JÚLIUS 22., VASÁRNAP
HELYSZÍN
17.30: Ferencváros–Diósgyőri VTK (Tv: M4 Sport)Budapest, Groupama Aréna
19.30: Újpest–MTK Budapest (Tv: M4 Sport)Budapest,Szusza Ferenc Stadion
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik