Eljött Afrika – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2018.01.15. 23:57

Magyarországon sem egyedi eset, hogy afrikai származású labdarúgó önkényesen meghosszabbítja téli vagy nyári szabadságát. Ám a Fradi felkészüléséhez egyelőre Ghánából kibicelő Joseph Paintsillel szemben a korábban Kínába vágyódó szenegáli Mbaye Diagne legalább visszatért az Újpesthez, s csak azután távozhatott, hogy a vezetők elengedték, mondván, ha nem akar a Megyeri úton játszani, nincs értelme marasztalni.

Néhány afrikai származású futballista lazán értelmezi a fegyelmet. Az elefántcsontparti-francia Adamo Coulibaly nemegyszer játszotta el Debrecenben, hogy valami akadályozza a visszatérésben, de az extargoncás legalább megjött. A gaboni Pierre-Emerick Aubameyang is késve érkezett vissza Dortmundba, hivatalosan fegyelmi okból maradt ki a Wolfsburg elleni keretből, ám nem hivatalos források szerint annyira megörült egy kínai ajánlatnak, hogy azonnal menni akart… Az akkor még szintén dortmundi, francia Ousmane Dembélé is „megbolondult”, amikor meghallotta az FC Barcelona ajánlatát.

Kicsiben Paintsil esete is hasonló. Azért kicsiben, mert a ghánai nem olyan jó futballista, mint például Dembélé, a Fradi meg nem a Dortmund, a háttérben a fegyelmezetlenséget „izzító” belga Genk pedig egyáltalán nem a Barca. De tiszta sor: az időközben rövid lefolyású malárián áteső, már anyaegyesületénél edzésbe is álló, amúgy a Fradival kölcsönszerződésben lévő Paintsil arra játszik, hogy ne is kelljen többet Budapestre jönnie. A háttérben ghánai klubja, a Tema Youth FC ezt sugallja neki, mivel a csatárt nyáron már véglegesen a Genknek adhatja el viszonylag nagy pénzért. A belgák persze Paintsilnak is többet fizetnének, mint amekkora összegben a futballista a zöld-fehérekkel újból megállapodott – erre azért volt szükség, hogy az FTC nyáron egyáltalán érvényesíthesse opciós jogát.
Orosz Pált idézve, az FTC – nagyon helyesen – presztízskérdést csinál az opciós jog érvényesítéséből, Paintsil megtartásából. Igen, a végsőkig el kell menni. Amit a klub vezérigazgatója közleményében leírt, aszerint a magyar klubnak van igaza – ám nem tudjuk, a Genk miben bízik, különben is, átlagemberként azt mondom, a jog bármikor tartogathat meglepetést.

De egyelőre az az érzésem, a belgák a Fradit is afrikai csapatnak nézik…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik