Egy szélső útja a Juventustól a Bozsik-stadionig

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2013.01.30. 10:25
null
Davide Lanzafame (jobbra) a Juventusban nevelkedett (Fotó: Action Images – archív)
Mi tagadás, ritka esemény, amikor egy topligás átigazolásokból ismerős futballista felbukkan Magyarországon: 2013 januárjában ez történt az olasz Davide Lanzafame esetében. Az 1987-es születésű támadó ugyanis nem kisebb csapat, mint a Juventus neveltje, de hiába a remek indulás, a sokszoros utánpótlás-válogatottság, nem tudott ott a kezdő közelébe kerülni, ezért talján módi szerint több kisebb klubnak is kölcsönadták – hogy végül a Budapest Honvédnál kössön ki.

A torinói születésű legény a város legnagyobb futballcsapatában, a Juventusban lett igazolt játékos (előtte együtt játszott bátyjával egy Barcanova nevű kis klubban). Hamar nevet szerzett magának, korosztályával több sikert aratott, volt év, hogy 30 góllal zárt, a neves Torneo di Viareggión egy alkalommal pedig gólkirályként. A felnőttek közé a 2006-os bundabotrány miatt kerülhetett be, néhány alkalommal ő lehetett David Trezeguet ékpárja, majd a másodosztály aranyérmese 2007 tavaszán. Pierluigi Casiraghi behívta az U21-es válogatottba, de a Juve felkerülése nem tett jót a fiatal torinói karrierjének, mert kölcsönadták a Barinak – amelynél némi bizonytalankodást követően Antonio Conte kezei alatt megtáltosodva tíz góllal zárta a másodosztály küzdelmeit.

NÉVJEGY
DAVIDE LANZAFAME
Nemzetisége: olasz
Születési helye: Torino
Születési ideje: 1987.02.09.
Posztja: jobbszélső, balszélső
Magassága: 180 cm
Súlya: 75 kg
Jelenlegi klubja: Budapest Honvéd
Korábbi klubjai: Juventus, Bari (kölcsönben), Palermo, Bari (k.), Parma (k.), Juventus (k.), Brescia (k.), Catania, Grosseto (k.)
Sikerei: a Serie B bajnoka (2007, 2009)

Ezért adott fele játékjogáért 2.5 millió eurót a Palermo, amelynél a Portónak eladott argentin válogatott Mariano González utódja lett. Pontosabban ezt várták tőle, de már a télen kölcsönadták a Barinak, majd megjárta a Parmát is, hasonló konstrukcióban. Utóbbival viszont a Serie A-ban is megmerítkezett és sok fontos gólt szerzett – egyet a Juventus ellen, ezért is rendelték haza a nyáron Torinóba. Itt azonban a bombaerős konkurencia (Alessandro Del Piero, Vincenzo Iaquinta, Alessandro Matri, Fabio Quagliarella vagy Luca Toni mellé kellett volna valahogyan beférkőznie, vagy a középpályán megharcolni a Milos Kraszics, Simone Pepe, Hasan Salihamidzic trióval) miatt ezúttal sem sikerült „áttörnie". A télen kölcsönadták a Bresciának (Vass Ádám és Feczesin Róbert mellett játszott), a nyáron pedig „teljesen” a Palermóé lett, de régi-új otthonában alig pakolt ki, máris költözhetett, mert egymillióért eladták a Cataniának.

Igen, kitalálták, pontosabban csak fele játékjogát (mintegy ellenértéket képezett Matías Silvestre ügyében, aki ellentétes utat járt be). Korábbi élvonalbeli 5.80-as, 6.01-es és 5.50-es átlagosztályzatai után Cataniában 5.72-ig jutott (a La Gazzetta dello Sport ekkor már egyértelműen középpályásként tartja számon), de sem erre, sem egyetlen bajnoki találatára sem lehetett büszke, így aztán nem meglepő módon újra kölcsönadták, ezúttal a Grossetónak (a határidő lejárta előtt egy perc egy másodperccel nyújtották be a szükséges papírokat a szövetséghez). Januárban két Serie B-s gól és egy gólpassz után visszakerült a Cataniához, gyakorlatilag azonban a Honvéd olasz kapcsolatainak köszönhetően Magyarországon folytatja.

Értékét a transfermarkt.de 700 ezer euróra teszi, szerződése a Cataniával, illetve a Palermóval 2015-ig szól, azaz kevés az esély arra, hogy a vele minden bizonnyal nagyon jól járó kispestieknél marad – egy gazdagabb magyar csapat azonban képes lenne arra, hogy az NB I-ben marasztalja.

Hogy a pályán hol fog elhelyezkedni? A csatársorban második ékként vagy a középpálya mindkét szélén bevethető, vékony, de olasz mércével nézve is kimondottan gyors futballista, aki azonban fejlődhetne harcosságát és precízségét illetően, és lehetne higgadtabb a ziccerek értékesítésénél.

VIDEO-ÖSSZEÁLLÍTÁS DAVIDE LANZAFAMÉRŐL

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik