DVTK: határon túli magyarok lehetősége; Haladás: Devecseri utolsó esélye

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2017.02.14. 12:52
null
Szarka Ákos (elöl) főszereplő lehet a tavasszal a DVTK-ban (Fotó: dvtk.eu)
A Nemzeti Sport Online a tabellán hátulról előre haladva újabb három csapattal folytatja a labdarúgó NB I hétvégén rajtoló tavaszi szezonjának a felvezetését. Lássuk, hogyan sikerült a téli felkészülés a határon túli magyarokkal erősítő DVTK-nak, a keretben keveset változtató, de télen így is egyedi bravúrt végrehajtó Paksnak és a két kulcsemberét elveszítő Haladásnak.

 

ÚJ JÁTÉKOSPOLITIKA, HATÁRON TÚLI MAGYAROK A KÖZÉPPONTBAN – DVTK

A Diósgyőr, amely már ősszel is nagyon ügyelt az MLSZ légiósajánlásának betartására, a téli átigazolási időszakban változtatott a játékospolitikáján. Nem a sokszor bizonytalan minőséget képviselő, mifelénk ismeretlen, ingyen érkező légiósok felé fordult, hanem olyan határon túli magyarok felé, akik az elmúlt években fontos szerepet játszottak csapataikban, így könnyebb informálódni, reális képet kapni a képességeikről, és ha fizetni is kell értük, hosszabb távon is jó befektetésnek tűnnek. Ráadásul magyar származásúak lévén a légióskeretet sem növelik meg.

A 26 éves, 193 centiméter magas Szarka Ákos kimondott középcsatár, a felvidéki Dunaszerdahelytől érkezett. Ősszel kilenc bajnokin három gólt szerzett a DAC-ban. A szlovák élvonalban 110 találkozón 21 gólt ért el, de már a DVTK-ban is háromszor a kapuba talált a téli felkészülési találkozókon. Három és fél éves szerződést kötött a Diósgyőrrel, így hosszú távon is a borsodiak alapemberévé válhat.

Akárcsak a szintén 26 éves és szintén 2020 nyaráig aláíró támadó középpályás, az erdélyi Fülöp István. A román élvonalbeli Botosanitól érkezett labdarúgó ősszel pályafutása egyik legjobb fél szezonját produkálta, 12 bajnokin hét gólt szerzett. A jó formának egy sérülés vetett véget, ami miatt már november eleje óta nem játszott tétmeccset, ráadásul a téli felkészülés alatt is kisebb probléma hátráltatta Fülöpöt. Mostanra azonban már egészséges, és akár már ma debütálhat tétmeccsen a Magyar Kupában a Cegléd ellen.

Ha Szarkáék beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, úgy aligha lesznek tavasszal kiesési gondjai a sokáig a „vonal" alatt álló, jelenleg 9. DVTK-nak (amely annyiból lesz nehéz helyzetben, hogy a stadionrekonstrukció miatt mezőkövesdi albérletben játssza majd a hazai találkozóit is). Ráadásul Horváth Ferenc vezetőedző variációs lehetőségeit növeli az újpesti jobbhátvéd, Nagy Tibor és a Ferencvárostól megszerzett multifunkcionális középpályás, Busai Attila érkezése is. Még ha utóbbinak ára is volt, hiszen a diósgyőriek játékmestere, Bognár István a Fradihoz került.

A DVTK a téli felkészülési időszakban kimondottan jó formát mutatott. Hét meccséből ötöt megnyert, egyszer pedig döntetlent játszott. Csak a lengyel élvonalbeli Grónik Lecznától elszenvedett 3–0-s vereség rondít bele egy kicsit a képbe. Persze az azért kérdés, hogy a Villarreal ifjúsági csapata elleni 6–2-es, vagy az NB III-as Kazincbarcikával szembeni 7–1-es sikerből mennyire érdemes szakmai következtetéseket levonni.

Szombaton a Mezőkövesd–DVTK bajnoki után már okosabbak leszünk.


TÉLI
JÁTÉKOSMOZGÁS A DIÓSGYŐRI VTK-NÁL

Érkezők: Busai Attila (Ferencváros), Fülöp István (romániai, FC Botosani – Románia), Nagy Tibor (Újpest), Szarka Ákos (szlovákiai, FC DAC 1904 – Szlovákia)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők: Egyed Balázs (Cigánd SE)
Az utánpótlásból felkerültek/ profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek:
Távozók: Bognár István (Ferencváros), Lázár Pál (kérésére felbontották a szerződését, szünetelteti pályafutását), Németh Milán (Soproni VSE, szabadon igazolhatóként), Nikházi Márk (MTK Budapest)
Kölcsönbe távozók: Bacsa Patrik (Kisvárda), Oláh Bálint (ZTE FC)
Kölcsönből visszatértek klubjukhoz:
Távozhatnak/ érdeklődnek irántuk: Georges Griffiths (elefántcsontparti)

A DVTK TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA ÉS MÉRKŐZÉSEI
A felkészülés kezdete: január 4.
Edzőtábor: január 23. – február 1., Oropesa del Mar (Spanyolország)
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Január 18.: DVTK–Budaörs 2–0 (Szabó I B., Eperjesi)
Január 21.: Balmazújváros–DVTK 0–0
Január 25., Oropesa del Mar: CD Castellón (spanyol IV.)–DVTK 0–1 (Ugrai)
Január 27., Castellón:DVTK–Ruch Chorzów (lengyel) 2–1 (Vela, Novothny)
Január 29., Oropesa del Mar: DVTK–Górnik Leczna (lengyel) 0–3
Január 31., Oropesa del Mar: Villarreal (spanyol)–DVTK 2–6 (Novothny 2, Ugrai, Nono, Szarka, Mahalek)
Február 4.:DVTK–Kazincbarcika 7–1 (Szarka 2, Vela 2, Ugrai, Makrai, Novothny)

ALKOTÓI MAGÁNY, VAGY VIHAR ELŐTTI CSEND? – PAKSI FC

A Paksi FC-nél az egész télen levegőben lógó Kemenes Szabolcs-ügyet leszámítva – a kapusnak még ősszel nézeteltérése volt Csertői Aurél vezetőedzővel, és már a téli felkészülés kezdetén eldőlt, hogy távozik, de azt e sorok írásakor sem lehet tudni hová – nagy csend honolt. A keret sokáig csak annyiban változott, hogy Laczkó Zsolt elment a Honvédhoz, Hajdú Ádám pedig onnan érkezett. Friss hír viszont, hogy Daru Bence érkezik kölcsönbe Zalaegerszegről, Kovács Gábor pedig a ZTE-hez kerül.

A nagy kérdés az, hogy ez vihar előtti csend volt-e, vagy amolyan alkotói „magány”, amely tökéletesen alkalmas a nagy dolgok véghezviteléhez, egy jó futballcsapat alapjainak lerakásához.

Ha csak a téli felkészülési meccsekből indulunk ki, akkor inkább utóbbi. Az ősszel meglehetősen hullámzóan teljesítő tolnaiak ugyanis egyedüli magyar csapatként az összes, vagyis mind a négy nemzetközi felkészülési mérkőzésüket megnyerték. És ez azzal együtt is nagyon dicséretes, hogy a legyőzöttek között nem éppen kiemelkedő bolgár, lengyel és kazah csapatokat találunk.

A győzelmet nem kell megmagyarázni, így azt sem, hogy az NB III-as PMFC elleni mérkőzést leszámítva a másik két itthoni találkozóját is megnyerte a Paks, még ha „csak” két 1–0-s sikerről is beszélünk az NB II-es Siófok és a Kisvárda ellen. Az is dicséretes, hogy a hét téli meccsből háromszor gólt sem kapott a Paks.

Ha a Csertői-csapat át tudja menteni a bajnokságra ezt a kiegyensúlyozott formát, és mondjuk az NB I-ben is jönnek majd a Jelena Richárd- és a Hajdú Ádám-gólok (a felkészülési időszakban mindketten háromszor-háromszor találtak a kapuba), akkor a tavasz is alkotói csendben telhet Pakson. Ellenkező esetben viszont még kiesési gondjai is lehetnek a csapatnak, hiszen csak három ponttal előzi meg a télen többekkel erősítő, 11. MTK-t (ugyanennyivel előzi meg a 10. DVSC-t is).

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A PAKSI FC-NÉL
Érkezők:

Kölcsönbe érkezők:
Daru Bence (ZTE FC), Hajdú Ádám (Bp. Honvéd)
Kölcsönből visszatérők:
Az utánpótlásból felkerültek/ profi szerződést kötöttek: Bognár Dávid, Nagy Ádám, Simon Márk
Kiszemeltek:
Távozók:
Kölcsönbe távozók: Kovács Gábor
(ZTE), Laczkó Zsolt (Bp. Honvéd)
Kölcsönből visszatértek klubjukhoz:
Távozhatnak/ érdeklődnek irántuk: Kemenes Szabolcs (Vasas)

A PAKSI FC TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA ÉS MÉRKŐZÉSEI
A felkészülés kezdete: január 9.
Edzőtábor: január 9–16., Telki; január 21–31., Belek (Törökország)
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Január 18., Szekszárd: Paks–Siófok 1–0 (Hajdú Á.)
Január 23., Belek: Paks–PFK Montana (bolgár) 3–1 (Koltai, Jelena, Gévay)
Január 25., Belek: Paks–Wisla Kraków (lengyel) 2–1 (Vernes, Hajdú Á.)
Január 28., Belek: Paks–Botev Plovdiv (bolgár) 3–0 (Jelena 2, Báló)
Január 31., Belek: Paks–Altaj Szemej (kazah) 2–1 (Hajdú Á., Simon M.)
Február 4.:Pécsi MFC–Paks 2–2 (Kecskés, Papp K.)
Február 11., Budafok: Paks–Kisvárda 1–0 (Vernes)

Devecseri Szilárd (jobbra) a télen Mezőkövesdről tért vissza a Haladáshoz (Fotó: vidi.hu)
Devecseri Szilárd (jobbra) a télen Mezőkövesdről tért vissza a Haladáshoz (Fotó: vidi.hu)

 

VISSZATÉRŐ DEVECSERI, SÉRÜLT KAPUSOK, AKADOZÓ TÁMADÓJÁTÉK – HALADÁS

SZAVAZÁS

Melyik csapat hányadik helyen zárja majd a tavaszi szezont az NB I-ben?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A 7. helyezett Haladásnál az lesz a kulcskérdés, hogy az őszre már kialakult stabil, szervezett, és nem egyszer kimondottan jól és eredményesen működő csapatjátékot hogyan fogják befolyásolni a keretben történt személyi változások.

A Vasashoz igazoló, a házi góllövőlistát hét góllal vezető Gaál Bálint és a Puskás Akadémiához szerződő, az ősz egyik nagy felfedezettjének számító belső védő, Hegedűs János, vagyis két kulcsember elvesztése akár érzékeny veszteség is lehet.

Ugyanakkor megvannak azok a játékosok, akik pótolhatják a távozókat, sőt, még akár erősebb is lehet a csapat, mert bővültek a változtatási lehetőségei a szakmai stábnak. A védelembe kölcsönből visszatért Jancsó András és a 27. életévét hétfőn betöltő Devecseri Szilárd. A háromszoros válogatott védőnek ez lehet az utolsó esélye Szombathelyen, hogy bizonyítsa, érdemes még vele számolni hosszú távon is.

A támadósorba érkezett Debrecenből kölcsönbe Mészáros Karol, a Puskás Akadémiától Gajdos Zsolt és jött a nigériai ifjúsági világbajnok, Funsho Bamgboye is. Továbbá felépült őszi sérüléséből a spanyol Ezequiel Calvente és az ausztrál David Williams is.

Más kérdés, hogy Mészöly Géza vezetőedző így sem lehet elégedett a támadósorral, mert a télen hét meccsen csak három gólt szereztek a szombathelyiek (a hétből kettőt nyertek meg, négyszer kikaptak és egyszer ikszeltek a rendes játékidőben), vagyis négy találkozón nem találtak a kapuba, és egyszer sem lőttek egynél több gólt. Nem véletlen, hogy egész télen a támadósor megerősítését szorgalmazta, szó volt vágyálom szintjén Kevin Kurányiról, a szakember rebesgette Radó András és Mervó Bence szerződtetését is, de végül egyikük sem igazol Szombathelyre.

A védelem viszont látszólag rendben van, mert a hét meccsen kapott hat gól nem rossz mutató, főleg annak tudatában, hogy a két rutinos kapus, Király Gábor és Rózsa Dániel egyaránt sérüléssel bajlódik. Ezen a poszton még lehetnek problémák, bár egyelőre úgy tűnik, a 21 esztendős Gyurján Márton is képes lehet megbirkózni a feladattal.

A Haladás szombaton a Vasas vendégeként kezdi a szezont, minden valószínűség szerint – ha a Szusza-stadion megfelel a szerdai, biztonságtechnikai ellenőrzésen – Újpesten, majd aztán az Újpestet fogadja (továbbra is) Sopronban...


TÉLI
JÁTÉKOSMOZGÁS A HALADÁSNÁL

Érkezők: Funsho Bamgboye (nigériai, szabadon igazolhatóként, előző klubja: Aspore Academy – Katar), Gajdos Zsolt (Puskás Akadémia FC)
Kölcsönbe érkezők: Mészáros Karol (szlovákiai, DVSC)
Kölcsönből visszatérők: Devecseri Szilárd (Mezőkövesd), Jancsó András (Gyirmót FC Győr)
Az utánpótlásból felkerültek/ profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek:
Távozók: Sjoerd Ars (holland, Fortuna Sittard – Hollandia), Gaál Bálint (Vasas), Hegedűs János (Puskás Akadémia FC)
Kölcsönbe távozók: Angyal Zsolt (ZTE FC), Leandro Antonio Martínez (argentin-olasz, olaszországi – AS Lucchese Libertas – kölcsön után MTK Budapest)
Kölcsönből visszatértek klubjukhoz:
Távozhatnak/ érdeklődnek irántuk:

A HALADÁS TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA ÉS MÉRKŐZÉSEI
A felkészülés kezdete:
január 6.
Edzőtábor: január 9–14., Rovinj (Horvátország); január 20–31., Medulin (Horvátország)
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Január 17.:SV Mattersburg (Nagymarton, osztrák)–Haladás 2–0
Január 21., Medulin, Arena-kupa: Haladás–Cibalia Vinkovci (horvát) 1–0 (Gajdos)
Január 24., Medulin, Arena-kupa: Haladás–Koper (szlovén) 1–0 (Williams)
Január 27., Medulin, Arena-kupa: Haladás–Lokomotiva Zagreb (horvát) 0–1
Január 31., Medulin, Arena-kupa: Haladás–Inter Zapresic (horvát) 1–1 – 11-esekkel: 1–4 (Iszlai)
Február 3., Büdöskút (Steinbrunn):Austria Wien (osztrák)–Haladás 1–0
Február 11., Felcsút: Videoton–Haladás 1–0

NB I, 2016–2017, 20. FORDULÓ
FEBRUÁR 18., SZOMBAT
HELYSZÍN

15.30: Videoton FC–Újpest FC (Tv: M4 Sport)

Felcsút, Pancho Aréna

15.30: Gyirmót FC Győr–Paksi FC

Győr, Alcufer Stadion

15.30: Mezőkövesd–Diósgyőri VTK

Mezőkövesd, Városi Stadion
15.30: MTK Budapest–Bp. Honvéd

Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion

15.30: Vasas FC–Szombathelyi Haladás
Budapest, Szusza Ferenc Stadion*

18.00: Debreceni VSC–Ferencváros (Tv: M4 Sport)

Debrecen, Nagyerdei Stadion
A Szusza Ferenc Stadionnak a meccsrendezéshez még meg kell felelnie a héten esedékes biztonságtechnikai ellenőrzésen.
AZ ÁLLÁS
1. Videoton FC 19 10 4 5 39–19 +20 34
2. Budapest Honvéd 19 10 4 5 32–17 +15 34
3. Vasas FC 19 10 4 5 30–18 +12 34
4. Ferencvárosi TC 19 8 6 5 34–27 +7 30
5. Mezőkövesd Zsóry FC 19 7 6 6 21–22 –1 27
6. Újpest FC 19 6 9 4 30–26 +4 27
7. Szombathelyi Haladás 19 7 5 7 22–23 –1 26
8. Paksi FC 19 5 8 6 18–24 –6 23
9. Diósgyőri VTK 19 6 3 10 24–36 –12 21
10. Debreceni VSC 19 5 5 9 20–26 –6 20
11. MTK Budapest 19 4 8 7 12–21 –9 20
12. Gyirmót FC Győr 19 3 4 12 8–31 –23 13

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik