DVSC: beütött a krach – NS-értékelés, 8. rész

BERECZKY ATTILABERECZKY ATTILA
Vágólapra másolva!
2019.12.30. 10:34
null
Herczeg Andrást (jobbra) megviselte, hogy a Loki nem volt elég eredményes (Fotó: Török Attila)
A legutóbbi bajnokság bronzérmese ezúttal a kiesés elől menekül, Herczeg András lemondása után új vezetőedzővel kell lendületet adnia DVSC-nek.


Alig több mint fél évig tartott az út Debrecenben az eufóriától a letargiáig. Május 19-én, a Paks elleni 4–1-es győzelem után ünnepelt a Nagyerdei Stadion. „Irány Európa!” – skandálta a tömeg, hiszen a bronzéremmel a DVSC Európa-liga-indulási jogot is szerzett. Herczeg Andrást szinte szünet nélkül éltette a publikum, de kijutott a szeretetből a játékosoknak is, idillinek tűnt minden.

Ehhez képest furcsa volt decemberben a debreceni sikeredző szomorkás hangvételű lemondólevelét olvasni, miközben a szurkolók és a labdarúgók egyre durvább hangnemben üzengettek egymásnak a közösségi médiában.

Az Európa-liga-szereplés lehetősége megmozgatta a csapat híveit, ám könnyen lehet, hogy az őszi vesszőfutásban szerepe van a nemzetközi kupaindulásnak. A Loki ugyanis a nyári felkészülést, legalábbis annak egy részét kénytelen volt beáldozni az albán Kukësi elleni párharc sikeréért, s bizony, valószínű, hogy ezért is fogytak el a tartalékok az ősz végére. A keret nyári megerősítése sem sikerült tökéletesre. A két nigériai csatár, Haruna Garba és Tunde Adeniji nem okozott csalódást – igaz, egyikük sem váltotta meg a világot –, és Kundrák Norbert is megtöltötte tartalommal a neki jutó 152 játékpercet, a szerb Nikola Trujics jól indult, aztán szinte láthatatlanná vált.

No de a többi nyári szerzemény... Györgyi Arthur, Bévárdi Zsombor és Florentin Bouli egy másodpercet sem játszott az NB I-ben. Ráadásul Haruna Garba, Tunde Adeniji, Nikola Trujics és Kundrák Norbert egyaránt a támadószekcióban vethető be, ám a DVSC-re a középpályán és a hátsó alakzatban is ráfért volna az erősítés. Főként azért, mert – és itt következik a debreceni mélyrepülés egyik fő oka – nem sokkal az első tétmeccs előtt megsérült Bódi Ádám. Nem csoda, hogy nagy volt a riadalom a klubnál, amikor kiderült, hogy a csapat motorja nem hetekre, hanem hónapokra dőlt ki.

Mindezzel együtt jó néhány hétig nyoma sem volt a gondoknak. Albán ellenfelét simán verte ki az El-ből a Debrecen, és a Torino ellen sem vallott szégyent, miközben a bajnokságban három győzelemmel kezdett. A merészebb álmokat szövögető szurkolók már a Ferencváros és a Mol Fehérvár kihívójának látták a Lokit, amikor beütött a krach. A Kaposvár elleni hazai vereség, majd az Újpesten drámai végjátékban elveszített meccs megroppantotta a piros-fehéreket. Jött még két, pont nélküli kilencven perc, s máris ott találták magukat a kiesőzónában. Egyre markánsabban látszott, hogy Bódi Ádám játéka mennyit jelent a Lokinak, s bizony, a hátsó alakzatra is ráfért volna némi erősítés.

A debreceniek talán a Fradi elleni hazai 6–1-es vereség után érezték magukat a legkínosabban, a biztosítékot mégis az ősz utolsó négy napja vágta ki. Előbb a másodosztályú Dorog otthonában kiesett a csapat a Magyar Kupából, majd kikapott 4–1-re a Kaposvártól, amely korábban tizenöt meccs alatt tizenegyszer volt eredményes – így a Loki csak két ponttal előzi meg a kieső helyen telelő ZTE-t.

Herczeg András lemondott, a szurkolók és a játékosok indulatosak – hol van már a májusi örömünnep? Pedig a fentebb vázoltak ellenére sem hiányzott sok ahhoz, hogy minimum békességben térjen téli pihenőre a csapat. Amíg a tavasszal a drámai végjátékokat vert helyzetből is megnyerte a DVSC, s nem hibázott a sereghajtó ellen, az ősszel hiányoztak ezek a pluszpontok.

Nehéz tavasz elé néz a hétszeres bajnok, s meglehet, a bronzünnep után egy évvel a bentmaradás kiharcolása miatt ölelkezik majd szurkoló és játékos.

Ami e pillanatban biztos: az utolsó fordulóban újra a Paks érkezik Debrecenbe.



VÉLEMÉNY

„Jól kezdte az idényt a DVSC, ám a Kaposvár elleni hazai vereség, majd az Újpesten a hajrában elveszített meccs után nehezen talált vissza a korábbi útra – mondta a Nemzeti Sportnak Sándor Csaba, a DVSC korábbi játékosa, a DLA utánpótlásedzője. – Ebben szerepe lehetett a kupaindulás miatt kényszerből rövidebbre szabott nyári pihenőnek és felkészülésnek is. Ezzel együtt apróságokon múlt, hogy a csapat nem gyűjtött hat-hét ponttal többet. Ha ez megtörténik, most arról beszélnénk, van-e esély a dobogós helyek valamelyikére. A játékban több volt, mint ami az eredményeken látszik, biztos vagyok benne, hogy a tavasszal nem lesz gondban a Loki!"

Varga Kevin: Rettenetes mentális fáradtság

– Májusban bronzéremmel
a nyakukban ünnepeltek, most két pontra áll a DVSC a kieséstől. Mi változott néhány hónap alatt?

– Ha tudnám... Az év elején nagyon motiváltak voltunk, kiharcoltuk az európai kupaszereplést, érkezett néhány minőségi labdarúgó, s az új idényt is jól kezdtük. Aztán jött a Kaposvár elleni hazai vereség, majd az Újpest ellen is kikaptunk, holott a nyolcvanhatodik percben még kettő egyre vezettünk. Ezek a meccsek demoralizálták a csapatot, s egyre lejjebb csúsztunk a tabellán. Elillant az önbizalmunk.
– A tavasszal a DVSC fordított meg reménytelennek tűnő meccseket, az ősszel viszont szinte semmi sem jött össze. Megfordult a trend?
– Valahogy úgy! Lehet, azt hittük a nyáron, hogy mostantól minden jó lesz, aztán nem tudtunk mit kezdeni a pofonokkal. Herczeg András mindent megpróbált: változtatott az összeállításon, sokat beszélgettünk, mindhiába. Az ősz vége már nagyon rosszra sikerült, mentálisan fáradtunk el rettenetesen, ez látszott az utolsó, kaposvári meccsen.
– Mekkora szerepe volt a sikertelenségben, hogy Bódi Ádám szinte az egész őszt kihagyta?
– Eleinte még valahogy sikerült pótolni, de ehhez kellett, hogy mindenki erőn felül teljesítsen, aztán kiderült, hogy mennyire hiányzik.
– Mennyire lepte meg Herczeg András lemondása?
– Semmi jele sem volt, az utolsó meccs után úgy köszönt el, hogy januárban találkozunk. Szóval, erre nem számítottunk!


AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC15113 129–14+1536
2. Mol Fehérvár FC16102 431–17+1432
3. Mezőkövesd Zsóry FC16 84 420–13 +728
4. Puskás Akadémia FC16 74 526–20 +625
5. Újpest FC16 73 623–22 +124
6. Budapest Honvéd16 73 619–20 –124
7. Kisvárda16 62 818–22 –420
8. Debreceni VSC15 61 825–30 –519
9. Diósgyőri VTK16 61 916–24 –819
10. Paksi FC16 52 920–29 –917
11. Zalaegerszegi TE FC16 45 723–22 +117
12. Kaposvári Rákóczi FC16 31315–32–17 9
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik