NB I: Dibusz a derbi hőse; a kövesdiek érmet remélnek

Munkatársainktól MunkatársainktólMunkatársainktól Munkatársainktól
Vágólapra másolva!
2019.10.21. 11:06
null
A nyakába ugrottak – Gyurcsó Ádám (jobbra) volt a meccs ásza (Fotó: Földi Imre)
Dibusz Dénes védéseitől Gyurcsó Ádám szabadrúgásgóljáig – jöjjenek a labdarúgó NB I kilencedik fordulójának legjei.

A „LEHETETLEN” SZÖG – A FORDULÓ ÁTVERÉSE

Két góljával főszerepet vállalt a Puskás Akadémia győzelmében Gyurcsó Ádám, aki bízott magában, amikor szabadrúgásból váratlanul célba vette a kaput.

Mintegy negyedóra volt hátra a Puskás Akadémia–Paks bajnokiból, amikor Fejes András szabálytalanul állította meg David Vaneceket: a játékvezető második sárga lappal kiállította a paksiak labdarúgóját, a szabadrúgáshoz letett labda mögé pedig Gyurcsó Ádám állt. A hazai csapat ekkor 3–2-re vezetett, a szurkolók annak örültek, hogy csapatuk emberelőnyben játszhat a hátralévő időben, és alighanem az járt a fejükben, a beívelés milyen játékhelyzetet hozhat. Az nem igazán volt opció, hogy a 18-szoros válogatott szélső esetleg a kaput veszi célba, hiszen ilyen távolságból és szögből ez a megoldás kevés futballista fejében fordul meg, azonban a vendégkapus Holczer Ádám helyezkedése mégis erre késztette Gyurcsó Ádámot.

„Felnéztem, hová rúgjam a labdát, és láttam, Holczer Ádám feltűnően kint áll a kapujából... – emlékezett vissza a szabadrúgása előtti pillanatokra Gyurcsó Ádám. – Úgy voltam vele, mindenkit meglepek, ha azonnal a kaput veszem célba, és már a lövés pillanatában éreztem, jól találtam el a labdát. A vendégek kapusa még tett is egy lépést kifelé, mozgása ellentétes volt a labdáéval, így nem volt nagy esélye védeni. Bíztam magamban, és sikerrel jártam! Egyébként amíg nulla egy után nem fordítottunk, hiába futballoztunk mezőnyfölényben, nem igazán tudtunk helyzeteket kialakítani. Mindkét kapott gólunk elkerülhető volt, ráadásul a második előtt mi vezethettünk volna létszámfölényes támadást, ha Kiss Tamás nem lép rá a labdára. Fejes András butaságot csinált a kiállítás előtt – közel álltam a játékvezetőhöz, így hallottam, még ő is mondta, hogy ne szabálytalankodjon... –, és mert a szabadrúgásból gólt szereztünk, tulajdonképpen minden eldőlt.”

A Puskás Akadémia 28 esztendős labdarúgója már négygólos a bajnokságban (a DVSC ellen 2–1-re megnyert bajnokin is duplázott), ami azért is figyelemre méltó, mert bajnokság közben érkezett a klubhoz a Hajduk Splittől, és csak az ötödik fordulóban lépett először pályára. Eddigi legeredményesebb idénye a 2015–2016-os volt, akkor a Mol Fehérvár játékosaként 17 találkozón hét gólig jutott (az ősz után a lengyel Pogon Szczecin légiósa lett), vagyis minden esélye megvan rá, hogy egyéni csúcsot döntsön.

„Korábban is mondtam, az volt a legjobb fél évem, amikor a Fehérvár színeiben hét gólt szereztem, ráadásul akkor kezdtem a bal oldalon játszani, ahol a legjobban érzem magam – folytatta Gyurcsó Ádám. – A DVSC ellen jobbról indulva találtam be kétszer, ezúttal a bal szélről, nyilván ott próbálok segíteni, ahol az edzőnk számít rám. Amúgy nem az motivál, hogy legalább nyolc gólt szerezzek, hanem hogy minél többet. És ha jönnek a gólok, tudok segíteni a csapatnak – márpedig ennél nincs fontosabb!” Z. A.

A PIROS LAP ÁRA – A FORDULÓ FEGYELMEZETLENSÉGE

Érthetetlenül, sőt megmagyarázhatatlanul viselkedett Varga Kevin, a Debreceni VSC sokra hivatott labdarúgója, akit a DVTK elleni bajnokin kiállítottak.

A DVTK elleni mérkőzés 61. per-cében 1–1-es állásnál magából kikelve vitatott egy játékvezetői ítéletet Varga Kevin, azt követelve, hogy a Tőzsér Dániel ellen szabálytalankodó Dusan Brkovics kapja meg második sárga lapját. Bogár Gergő játékvezető azonban a reklamáló játékosnak mutatta fel a sárga lapot, s mivel a középpályás indulatai nem csitultak, előkerült a piros is. A 23 esztendős labdarúgó a kiállítással kellemetlen helyzetbe hozta csapatát, s csak a szerencse, továbbá Iszlai Bence hibája, meg persze Tőzsér Dániel tizenegyesből szerzett, három pontot érő gólja mentette meg a pontvesztéstől a Lokit, s szakította meg a négy meccsen át tartó nyeretlenségi sorozatot. A győzelem miatt nagy volt az öröm Debrecenben, ám a vétkes, fegyelmezetlen futballista nem ússza meg a történteket: előbb a szövetség fegyelmi bizottsága dönt az eltiltásáról, és a DVSC szakmai stábja sem megy el szó nélkül az eset mellett, így a kiállított játékos pénztárcája is bánhatja a viselkedést. V. GY.

A FORDULÓ VÉDÉSEI – INTERJÚ DIBUSZ DÉNESSEL

Hiába támadta végig a derbit az Újpest, a ferencvárosi kapus parádés hárításai után a zöld-fehérek örülhettek, ám a pontatlanság és a gyengébb támadójáték mindenkit bosszantott.

SOVÁNY VIGASZ: ÖNBIZALOM-NÖVELŐ VERESÉG

Furcsán hangzik, de úgy is kezelhetné a Ferencváros elleni szombati bajnokiját az Újpest, hogy önbizalmat merít az 1–0-s vereségből.

„Ennyi helyzetünk talán az idény korábbi nyolc meccsén nem volt összesen – mondta ZsótérDonát, a lila-fehérek 23 éves játékosa. – Hiába játszottunk azonban jól, vereséget szenvedtünk. Mindenki nagyon bosszús volt az öltözőben, de már arról beszélgettünk, hogy ha a Fradi ellen így tudunk futballozni, bármelyik csapat ellen esélyesek lehetünk, ugyanezt a teljesítményt kell nyújtanunk az összes mérkőzésen.”

Valóban, érdekes a helyzet: az Újpest legyőzte idegenben a Mol Fehérvár FC-t, és a látottak alapján győzhetett volna a Groupama Arénában. Ezek szerint az esélytelenség a lilák esélye?

„Senkivel szemben nem vagyunk esélytelenek – tiltakozott a futballista. – Szervezettek voltunk, két edzőmeccsen is gyakoroltuk, mit szeretnénk játszani a Fradi otthonában, kissé módosult a középpályánk, feljebb kezdtük el a védekezést, működött, amit elterveztünk. De el kell ismerni, Dibusz Dénes jól védett, vagy épp a szerencse hiányzott a befejezéseknél, többször a gólvonalról mentett az ellenfél.”

Az irányító a 130. első osztályú bajnokiján lépett pályára, igaz, az előző három fordulóban a kispadon kezdte a meccseket, kétszer állt be menet közben. Mi változott?

„Bennem semmi, keményen dolgoztam, hogy jó erőállapotban legyek, amikor pályára kerülök – magyarázta Zsótér Donát. – Tudtam, ha duzzogok, azzal csak magam alatt vágom a fát, ezért edzettem becsülettel, a kezdőcsapatba csak így lehetett visszakerülni.” S. ZS.

– Milyen a derbi hősének lenni?
– Nem gondolom, hogy hős lettem volna, minden játékosunk kivette a részét a győzelemből – mondta a Ferencváros–Újpest mérkőzés után a Groupama Aréna interjúfolyosóján Dibusz Dénes, a zöld-fehérek kapusa, akit lapunk nyolcas osztályzattal a mezőny legjobbjának választott. – Persze nem unatkoztam, az Újpest sok helyzetet alakított ki, lövésekkel és fejesekkel is veszélyeztetett, de többnyire sikerült hárítani. Amikor mégsem, akkor akadt társ, aki kisegített. Mindenki hozzátett a győzelemhez, az eredménnyel nincs is probléma, de a játékunkra nem lehetünk büszkék.

– Simon Krisztián háromszor is közelről próbálkozott, ám valamennyi lövését hárította. A közelről, egyből meglőtt labdáknál csak a reflexeire támaszkodhat a kapus?
– Többnyire igen, olyankor már nincs idő tankönyvbe illő mozdulattal reagálni. Akkor már csak az számít, hogy valahogy védjünk. Szerencsére legalább a kipattanónál éberek voltunk, olykor nekem sikerült elcsípni a labdát, máskor a társak tisztáztak.

– Mit érez a kapus, amikor kiabál a védőkkel, próbálja felrázni a társait, mégis folyamatosan érkeznek a kapuja elé a labdák?
– Ez ilyen mérkőzés volt. A vezető gólunk után az Újpest végigtámadta a találkozót, sokszor nyomás alatt tartotta a kapunkat. Nem tehettem mást, próbáltam irányítani a többieket, feltüzelni őket, és még nagyobb koncentrációra sarkallni a csapatot. Ám be kell vallanunk, hogy szombat este a szerencse is kellett a sikerhez.

– Hogyan összegezné a kilencven percet?
– Ismét nem játszottunk jól, de ismét nyertünk – a szombati derbivel kapcsolatban ez a két legfontosabb tény. Nem lepett meg az Újpest, tudtuk, mire számíthatunk, agresszív letámadásra és sok beadásra készültünk, mégsem találtuk az ellenszert. Pontatlanul futballoztunk, és többnyire képtelenek voltunk kipasszolni a letámadó játékosaikat, így nem tudtunk létszámfölényes helyzetet kialakítani. A győzelemnek örülhetünk, de ezt a találkozót, sőt az elmúlt hetek játékát is reálisan kell értékelni.

– A létszámfölény kialakítása lett volna a támadójáték alapja?
– Mivel az Újpest olykor hat játékossal indított letámadást a mi térfelünkön, kézenfekvőnek tűnt, hogy a mögöttük nyíló területet kell kihasználnunk. Sajnos csak elvétve találtuk meg ezeket a réseket. Ezen a téren azért is kell sürgősen javulnunk, mert lesznek még olyan meccseink az idényben, amelyeken az ellenfél ugyanilyen agresszívan próbálja elszívni előlünk a levegőt. A terv megvolt, ám a kivitelezésbe szinte mindig hiba csúszott.

– A szurkolók egy része akkor is fütyült, amikor a Fradi vezetett. Ezt hogyan élte meg?
– A pályán ebből keveset érzékeltem, de tudjuk, hogy a Fradi-drukkerek igényesek. Mi is azok vagyunk a saját teljesítményünket illetően, éreztük, hogy a produkciónk közepesnek is csak jóindulattal nevezhető. De ha már a támadójátékunk döcögött, mindent megtettünk, hogy legalább az előnyt megtartsuk. Ebből mindenki kivette a részét, megtörtént, hogy a gólvonalról mentettünk, s kapott gól nélkül játszottuk le a mérkőzést. Ennek örülhetünk, de ahogy mondtam, valamit ki kell találnunk, hogy visszataláljunk arra az útra, amelyen a nyáron jártunk.

Fejeltek, lőttek, löktek, azonban a Ferencváros kapusán, Dibusz Dénesen nem tudtak kifogni a lilák (Fotó: Török Attila)
Fejeltek, lőttek, löktek, azonban a Ferencváros kapusán, Dibusz Dénesen nem tudtak kifogni a lilák (Fotó: Török Attila)

– Ön szerint mi az oka az utóbbi hetek gyengébb játékának?
– Ha tudnám a választ, jobban futballoznánk. Az biztos, hogy pontatlanul játszunk, a passzokat sokszor egyszerű helyzetben is elrontjuk, akkor is, amikor nem támad le az ellenfél. Pedig akadtak olyan szituációk, amikor egyetlen pontos átadás kellett volna, hogy az újpesti védelem mögé kerüljünk, mégsem sikerült a társhoz továbbítani a labdát. Elsősorban ezen kell változtatni, mert enélkül esélyünk sincs a szép futballra.

BABJÁK BENCE

A Ferencváros támadói meglehetősen halvány produkciót nyújtottak szombat este, nem hiába nyilatkozta Szerhij Rebrov a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón, hogy szíve szerint mind a négy elöl futballozó játékosát lecserélte volna. Olekszandr Zubkov, Tokmac Nguen, Isael, valamint Franck Boli közül egyedül utóbbinak lehet mentsége a gyengébb teljesítményre, az elefántcsontparti csatár ugyanis az első félidő közepén jókor volt jó helyen, és közelről nem hibázta el a ziccerét. A 26 esztendős labdarúgó első bajnoki gólját szerezte zöld-fehér mezben, és első derbijére is szép emlékekkel gondolhat vissza.

„Szó sincs arról, hogy tartalékoltunk volna a csütörtöki Európa-liga-meccsre – mondta a lefújás után a gólszerző. – A társaim egész héten felvételeket mutogattak a korábbi Fradi–Újpest meccsekről, láttam, milyen hangulat vár ránk, és mivel a legnagyobb hazai rivális ellen léptünk pályára, eszembe sem jutott, hogy ne nyújtsak száz százalékot. A szurkolókban nem is csalódtunk, öröm volt ilyen körítés mellett futballozni, és végre az első bajnoki gólomat is megszereztem. Eldar Civic beadása után csak arra figyeltem, hogy ha a hátvédek nem tudják kirúgni a labdát, ne maradjak le róla, elvégre a csatártól ezt várják a társak. Sajnos a vezetés megszerzése után sem nyugodtunk meg, nagyon nehéz mérkőzés volt, belülről inkább háborúra hasonlított, mintsem futballmérkőzésre. Egyik ütközés követte a másikat, az előnyünk megőrzésén kívül másra nem is futotta az erőnkből. Az első félidőt követően Szerhij Rebrov is a támadójátékunk miatt volt csalódott, nem értette, miért kapkodunk, miért nem vagyunk képesek megtartani a labdát. Sajnos a fordulás után sem találtuk a ritmust, de így is megszereztük a három pontot.”

KISVÁRDAI BOMBA – A FORDULÓ GÓLJA

A Kaposvár–Kisvárda bajnoki 34. percében született a forduló legszebb gólja, amikor a vendégek bedobáshoz jutottak. A labdát a kapu előteréből kifejelte Hegedűs Dávid, balszerencséjére éppen a jól helyezkedő Lucashoz. A vendégek középpályása mellre vette a labdát, majd 25 méterről egyből, jobbal a kaposvári kapu bal felső sarkába küldte – ezzel a góllal szerezte meg a vezetést a Kisvárda

MINDENT RÚGTAK – A FORDULÓ BÁNATA

Egyre nehezebb helyzetbe kerül az újonc Kaposvár, amelyet hazai pályán a Kisvárda győzött le.

Küzdött, hajtott a Kaposvár, a találkozó hajrájában kockáztatott is, ám a zöld-fehéreknek semmi sem sikerült... A hajrában, egygólos kisvárdai vezetésnél két nagy lehetőséget is elpuskáztak, és egy meg nem adott tizenegyest is számon kértek Solymosi Péter játékvezetőn, amelyre Disztl László, a Rákóczi vezetőedzője így reagált: „A játékvezetőktől nem kapjuk meg a kellő tiszteletet, odafigyelést. Olyan csapat vagyunk, amelyik mindent megtesz, az utolsó leheletéig küzd, s mégis, voltak már meg nem adott tizenegyesek, gólok...”

A Kaposvár kilenc fordulót követően hat ponttal a tabella utolsó helyén áll, ha szeretne NB I-es maradni, az ilyen mérkőzéseket hazai pályán hoznia kell(ene).

„Kemény ellenfél volt a Kisvárda – mondta Ádám Martin, a zöld-fehérek csatára. – Rosszul kezdtük a mérkőzést, ijedten mentünk ki a pályára, de azt nem tudom megmondani, miért... A második félidőben már más felfogásban futballoztunk, a mentalitásunk és a játékunk is jobban nézett ki, sajnálhatjuk, hogy egyenlítés helyett a Kisvárda rúgott újabb gólt. Hozzáteszem, ezen a szombaton az egyik legnehezebb dolgom volt előretolt csatárként, a kisvárdai védők nemcsak a labdát rúgták, amerre álltak, hanem engem is...”

A Kisvárda kispadján győzelemmel mutatkozott be Kocsis János edző, aki az egész mérkőzés alatt jegyzetfüzettel és tollal a kezében állt az oldalvonal mellett. Ha valami gondot látott, azonnal feljegyezte magának, a héten alighanem ezeket próbálják kijavítani a csapattal. A várdaiak szombaton a remek formában lévő Puskás Akadémiát fogadják. B. B.

MÁR NEM ÁLOM AZ ÉREM? – A FORDULÓ (EGYETLEN) DÖNTETLENJE

Felejthető volt a Mezőkövesd és a Mol Fehérvár FC rangadója, a hazaiak középpályása, Cseri Tamás is inkább előretekint, s érmet szeretne szerezni.

Ha a napokban megkérdeznénk néhány kövesdi és fehérvári szurkolót, mire emlékeznek a két csapat egymás elleni bajnokijából, sok momentumot nem tudnának felidézni, az biztos. A Mezőkövesd–Mol Fehérvár FC rangadón nem született gól, pedig Cseri Tamás kis híján gólpasszt adott Silye Eriknek, ám a védő ziccerben hibázott.

„Sajnos az adódó lehetőségeinket elpuskáztuk, a jövőben sokkal jobban kell koncentrálnunk – mondta lapunknak Cseri Tamás, a kövesdiek támadója. – Azért ne feledjük, a Fehérvár rendkívül erős együttes, a bajnoki címért harcol, de alig jutott el a kapunkig. Gólt pedig nehéz ellene szerezni, az utóbbi négy idegenbeli bajnokiján egyik csapat sem volt ellene eredményes, így sajnos mi sem. De... Nem véletlenül állunk a harmadik helyen, hiszem, hogy érmet szerzünk az idény végén.”

A kövesdiek legközelebb a Debrecent fogadják.

„Nem szabad azzal foglalkoznunk, hogy a Lokiban biztosan nem játszik ellenünk a piros lapos eltiltását töltő Varga Kevin, hanem magunkra kell figyelnünk, ahogy eddig is tettük. Mindenképp otthon kell tartanunk a három pontot, erre minden esélyünk megvan.” CS. A.

A GÓLLÖVŐLISTA ÉLMEZŐNYE
6 gólos

Gheorghe Grozav (Kisvárda Master Good)
Armin Hodzic (Mol Fehérvár)
5 gólos
Futács Márkó (Mol Fehérvár)
4 gólos
Hahn János (Paks)
Gyurcsó Ádám, David Vanecek (Puskás Akadémia)
Feczesin Róbert (Újpest)
Radó András (ZTE FC)

NB I, 2019–2020, 9. FORDULÓ
OKTÓBER 19., SZOMBATHELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Mezőkövesd–Mol Fehérvár FC 0–0
Mezőkövesd,Városi StadionFarkas Ádám2642
Puskás Akadémia–Paksi FC 4–2
Felcsút,Pancho ArénaKarakó Ferenc1141
Debreceni VSC–Diósgyőri VTK 2–1Debrecen,Nagyerdei Stadion
Bogár Gergő
5460
Kaposvár–Kisvárda 0–2
Kaposvár,Rákóczi StadionSolymosi Péter1155
ZTE FC–Bp. Honvéd 0–1
Zalaegerszeg,ZTE ArénaIványi Zoltán4023
Ferencváros–Újpest FC 1–0
Budapest,Groupama Aréna
Bognár Tamás18 759
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA
A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Mol Fehérvár FC971119– 6+1322
2. Ferencvárosi TC861111– 5 +619
3. Mezőkövesd Zsóry FC961212– 7 +519
4. Puskás Akadémia FC952217–10 +717
5. Kisvárda941413–14 –113
6. Debreceni VSC84416–14 +212
7. Újpest FC931512–15 –310
8. Budapest Honvéd931511–15 –410
9. Paksi FC931511–17 –610
10. Zalaegerszegi TE FC922514–13 +1 8
11. Diósgyőri VTK9216 7–17–10 7
12. Kaposvári Rákóczi FC927 7–17–10 6
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik