Buzsáky: Előbb-utóbb megcélzom a szövetségi kapitányi posztot

SINKOVICS GÁBORSINKOVICS GÁBOR
Vágólapra másolva!
2017.11.16. 10:56
null
A korábbi válogatott játékos mindent megtesz, hogy jó edzővé váljon
Azon a manchesteri pályán tett újabb lépést az ígéretes edzői karrier felé Buzsáky Ákos, ahol a 115-szörös angol válogatott David Beckham is felnőtt.

 

Anna mozdulatlanul feküdt. Bár ebben nem volt semmi meglepő, hiszen Anna próbababa, és nem lételeme a mozgás. Többen állták körbe, amikor megszólalt az egyik helyi szakember, aki több mint húsz éve irányítja az egészségügyi oktatást Angliában: „Uraim, úgy gyakorolják Annán az újraélesztést, hogy vele ugyanezt megtette annak idején többek között Ryan Giggs és Paul Scholes is, s nemrég Pablo Zabaleta »csókolta« szájon. Rajta, kollégák, lássanak munkához!”

S egyik edző követte a másikat. Ez már a sokadik feladat volt. A percek, az órák, a napok gyorsan teltek, a hétfőből pillanatok alatt péntek lett. Ám aki ott volt, és átélte, olyan emléket, tananyagot kapott, amelyet sohasem felejt el. Így volt ezzel a korábbi hússzoros válogatott Buzsáky Ákos, továbbá egykori kollégánk, Kemény Kristóf is. Ott, Manchesterben ők képviselték a magyar futballt, ők mutatták meg az angol szakvezetőknek, hogy talán nincs minden veszve, nem kell minket temetni.

RENDHAGYÓ ÉLETÚT: ZÖLD GYEP ÉS ÍRÓASZTAL

Buzsáky Ákost elkísérte Manchesterbe Kemény Kristóf, aki a Grund FC U15-ös csapatánál segíti a munkáját. De nem korábbi kollégánk az egyetlen, aki a labdarúgásban edzőnek állt, amatőr szinten Vajda Györgynek, a labdarúgórovat munkatársának is van edzői képesítése. A teljesség igénye nélkül érdemes kiemelni Németh Gyulát, a Népsport labdarúgórovatának egykori vezetőjét (1977–1987) is, ő újságírói munkássága előtt, 1959 és 1970 között vezetőedzőként a BKV Előrét, majd 1971 és 1973 között a Dunaújvárosi Kohászt irányította. A Népsportnál eltöltött évek után, 1988 és 1991 között a BKV Előre szaktanácsadójaként dolgozott. Németh Gyulához hasonlóan, Gallov Rezső is sportújságírói pályafutása előtt, sőt közben is dolgozott edzőként (kanadai vízilabda-válogatott), 1971–1972-ben a Magyar Úszószövetség főtitkára volt, 1990–1996-ig az Országos Testnevelési és Sporthivatalt vezette, a sydneyi nyári olimpiai játékokról a Nemzeti Sport főmunkatársaként tudósított. Hoffer József a hatvanas években a Labdarúgás című lap főszerkesztője, illetve az MTI sportrovatának vezetője volt (1949–1984), közben az ifjúsági válogatott szövetségi edzőjeként (1953–1967), majd a válogatott kapitányaként (1970–1971) tevékenykedett. Ganczer Gábor 2009 óta Ausztráliában él, megszerezte a pro licences edzői diplomát, s a válogatott mérkőzéselemzője, illetve az U17-es válogatott szövetségi edzője, míg korábbi Somogy megyei tudósítónk, Jutasi Róbert a magyar katonaválogatottat irányította egykor.

T. N.

„Nagy lehetőség volt nekünk, olyan kihívás, amelyet egyszerűen nem lehetett kihagyni – mondta Buzsáky Ákos. – Az angol szövetség szervezte ezt a rövid, de annál intenzívebb, Level 2 néven futó edzői kurzust. Egyhetes tanfolyamról van szó, amellyel megalapozhatja az ember az önbizalmát, a futballról alkotott képét, meg talán a jövőjét is. Nem titok, szeretnék edző lenni, idővel sikeres szakember. Mindig is derűlátó és maximalista voltam, így nem is lehet más célom, mint néhány éven belül az élvonalban, akár Angliában edzősködni, s ki tudja, előbb-utóbb megcélozni a szövetségi kapitányi posztot. Addig persze még rengeteget kell tanulnom. Ezért is volt nagy jelentősége a múlt heti kurzusnak, amelyet az Angol Labdarúgó-szövetség szervezett Manchesterben, a United régi edzőközpontjában. Azok vehettek részt rajta, akik valaha szerepeltek az angol profi ligában. A szövetség gesztusa, hogy a képzés díjának hetven százalékát magára vállalta. Természetes volt, hogy jelentkezem, ráadásul ajánlásomra és a segítségemmel velem jöhetett Kemény Kristóf is, aki nem csupán gyermekkori barátom, de már edzőkollégám is. A Grund FC-nél ketten irányítjuk az U15-ös csapatot, s büszkén mondhatom: rengeteget fejlődött az együttes. Jelenleg az első helyen állunk a bajnokságban. Szinte látom magam előtt, ahogy néhány év múlva Kristóffal ülünk valamelyik jelentős csapat kispadján.”

A United régi edzőközpontja. Misztikus mondat, s talán nincs is ebben semmi túlzás. Buzsáky Ákos és Kemény Kristóf ott tanulhatott, ahol annak idején például David Beckham felnőtt. A körülmények különlegesek. A bemutató tréningeket például egy fedett, kívülről leginkább gyárépületre emlékeztető létesítményben tartották. Fűtött, mini lelátóval felszerelt csarnokról van szó, s a United legkisebb korosztályos csapatai pallérozódnak itt. José Mourinho együttese már egy új, másik edzőközpontban készül, ahol megszámlálhatatlan pálya áll a sztárok, továbbá az utánpótlás rendelkezésére.

A kurzuson tizenketten vehettek részt, és végezhették el a Level 2-t, amely idehaza C-kategóriát jelent – ám sokkal összetettebb tananyaggal. A csoport tagja volt például Nathan Ellington, aki annak idején Gera Zoltánnal futballozott együtt a West Bromwich Albionban. Rendkívül sűrű programot szerveztek a hallgatóknak, akik természetesen elméleti és gyakorlati képzést is kaptak – öt napon át reggel nyolctól este hatig. Mi több, délutánonként kész edzőként kezelték őket, hiszen 16-17 éves manchesteri fiataloknak kellett edzést tartaniuk, taktikát felvázolniuk. Videóra vették, ahogy beszélnek, óriási hangsúlyt fektettek a szakmai tudás mellett a pedagógiai érzékre is. Az előadók és tanárok között voltak egykori Manchester United- és City-, illetve blackpooli szakedzők, valamint akadémiai vezetők is.

Buzsáky Ákos (jobbra) és Kemény Kristóf Angliában gyűjtött tapasztalatot
Buzsáky Ákos (jobbra) és Kemény Kristóf Angliában gyűjtött tapasztalatot

„Hat és fél évig futballoztam Angliában, volt szerencsém játszani a Premier League-ben, sok mindent tanultam és tapasztaltam – folytatta Buzsáky Ákos. – Az én időmben még tizenkét magyar játékos szerepelt a Championshipben, vagyis a másodosztályban, és emlékszem, itthon csak legyintettek, hogy az milyen szint. Mára egy honfitársam sem maradt ott. Az angol labdarúgásban az elmúlt időben sok minden megváltozott. Nem véletlen, hogy egyre több tehetség bontogatja a szárnyait. Gyakorló edzőként mondom, sajnos kevés korosztályos együttesnél dolgozó kollégáról mondhatom el, hogy látom a stílusát, az elképzeléseit, a filozófiáját a pályán. Pedig ez a magyar futballjövő kulcsa: tanult, felkészült szakembereknek kell foglalkozniuk a gyerekekkel, ugyanúgy, mint Angliában. Büszkén mondhatom, Kemény Kristóffal felvételt nyertünk a jövő májusban Burnleyben esedékes Level 3 tanfolyamra. Ott folytathatjuk a tanulást.”

Az edzőpáros egyébként a „jó jegyek” mellé egy képzeletbeli ezüstérmet is nyert Manchesterben, a kurzus végén afféle mini-vb-t rendeztek. Edzők irányíthattak egy-egy csapatot, és a magyar duó a Magyarország néven induló csapatával második lett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik