Böde ezeket a meccseket nyerte meg a Fradinak – kétszer az Újpest ellen

BABJÁK BENCE, PÓR KÁROLYBABJÁK BENCE, PÓR KÁROLY
Vágólapra másolva!
2019.02.05. 14:49
null
Böde Dániel a múlt héten eldöntötte a Ferencváros Honvéd elleni rangadóját (Fotó: Török Attila)
Böde Dániel kiemelt témát szolgáltat a Ferencváros kapcsán, amióta decemberben, a Vidi elleni rangadó előtt Szerhij Rebrov vezetőedző kitette őt az első keretből, miután a Mezőkövesd elleni mérkőzésen a lecserélésekor látványosan kifejezte nemtetszését. A téli szünetben a lehetséges jövője, ezúttal a Honvéd elleni győztes gólja okán került az érdeklődés középpontjába. Az Újpest elleni hétvégi derbi előtt egyrészt összeszámoltuk, hány mérkőzésen szerzett már győztes gólt a Ferencvárosban, másrészt megkeresésünkre Dzurják József, az FTC korábbi gólkirálya is elemezte Böde helyzetét – anno ő is került hasonló szituációba a zöld-fehéreknél.  

A HONVÉDNAK ÉS AZ ÚJPESTNEK IS TÖBBSZÖR „CSENGETETT” – BÖDE GYŐZTES GÓLJAI

A Honvéd ellen 1–0-ra megnyert szombati rangadón Szerhij Rebrov, a Ferencváros vezetőedzője a cserék közé nevezte Böde Dánielt, aki a 77. percben, gól nélküli állásnál lépett pályára, majd öt perccel később bevette az addig remekül védő Gróf Dávid kapuját. A támadó az idényben másodszor szerzett győztes gólt a kispadról beszállva – a tavaly augusztusban kinevezett ukrán szakvezető debütálásán, a Mezőkövesd elleni idegenbeli bajnokin szintén az ő találata döntött –, a sértődöttség helyett a dac és a bizonyítási vágy munkált benne, ami három pontot ért a zöld-fehéreknek.

A Nemzeti Sport Online visszakereste, hogy amióta Böde Dániel a Ferencvárosban játszik, a csatár hányszor talált be úgy győztes meccsen az NB I-ben, hogy döntetlen volt az állás, és rajta kívül más már nem talált be a csapatából, tehát a gólja közvetlenül győzelmet eredményezett.

Böde 336 meccsen 124 gólt szerzett az NB I-ben, a Fradiban 2012 nyara óta 192 bajnokin 88 gólt ért el a hlsz.hu adatai alapján; a jelenlegi évadban 15 mérkőzésen hat gólt jegyzett). Végignézve az összes találatát láthatjuk, 15 mérkőzést döntött el a bajnokságban a Fradi javára úgy, hogy iksznél már csak ő talált be az FTC-ben. Ebből kétszer-kétszer a Mezőkövesdnek, a Vidinek, a Honvédnak és az Újpestnek „csengetett”. Vagyis a múlt héten legyőzött kispestiek és a szombati ellenfél újpestiek szurkolói is átélhették már, milyen az, amikor Böde jön, és dönt. (Ráadásul az Újpest ellen 2010–2011-ben még paksi játékosként is szerzett győztes gólt).

A 15 említett meccsből csak kétszer fordult elő, mindkétszer Szerhij Rebrovnál, hogy Böde csereként beállva szerzett győztes gólt. A 15 meccsből nyolc alkalommal is a 80. perc után talált be, egyszer, a 2012–2013-as évadban, a PMFC ellen a 94. percben döntötte el a három pont sorsát. Az sem mellékes, hogy a 15 esetből tízszer idegenben tudott eredményes lenni.

A Transfermarkt azt is listázza, hogy Böde hányszor szerezte meg a vezetést csapata számára győztes meccsen, illetve hány találkozót döntött el azzal, hogy több gólt is szerzett (akkor is, ha csapata utolsó gólját nem ő lőtte). Ezeket a találkozókat, illetve a klasszikus értelemben vett győztes gólokat összeadva az NB I-ben eddig 42 meccs végkimenetele múlott Böde találatain, ebből harmincat játszott a Ferencvárosban.

Ezek a statisztikák választ adhatnak Rebrov mester szombati felvetésére, hogy a Honvéd-meccs utáni sajtótájékoztatón miért foglalkoztak két kérdésben is az újságírók Böde Dániel helyzetével, aki nem mellékesen jelen pillanatban az NB I történetének legeredményesebb, még aktív futballistájának számít.

BÖDE DÁNIEL GYŐZTES GÓLJAI AZ NB I-BEN*
Mérkőzések Hányadik percben esett a gól?
2012–2013
Videoton–FTC 1–2 74.
FTC–PMFC 3–2 94.
2013–2014
FTC–DVTK 2–1 85.
2014–2015
KTE–FTC 1–3 76., 85.**
PAFC–FTC 1–2 16., 20.**
2015–2016
Vasas–FTC 0–2 48. 59.**
Videoton–FTC 1–3 56., 82.**
Újpest–FTC 1–2 89.
FTC–Békéscsaba 1–0 21.
2016–2017
Bp. Honvéd–FTC 0–1 43.
Gyirmót–FTC 0–1 18.
2017–2018
FTC–Újpest 1–0 82.
Mezőkövesd–FTC 0–1 39.
2018–2019
Mezőkövesd–FTC 0–1 91.***
FTC–Honvéd 1–0 83. ***
*Győztes gólnak azt számítottuk, amikor döntetlen állást követően csak Böde talált be a Ferencvárosból és így győzött a csapat.
**Azokat a gólokat is felsoroltuk, amikor döntetlen állást követően Böde többször is a kapuba talált és így nyert a Ferencváros, miközben rajta kívül más már nem volt eredményes csapatából.
***Csereként beállva szerezte a gólt.

„BÖDE CSERECSATÁRBÓL IS LEHET HŐS” – DZURJÁK

„Átérzem, min ment keresztül az utóbbi hetekben Böde Dániel” – mondta lapunknak Dzurják József, a Fradi magyar bajnok és gólkirály korábbi támadója, aki az 1989–1990-es idényben került hasonló helyzetbe, és akit arra kértünk, beszéljen arról, mi kell ahhoz, hogy egy csatár ilyen kivételes érzékkel vegye be az ellenfél kapuját.

„Annak idején engem a sikertelen nemzetközi kupaszereplés után kiáltottak ki bűnbaknak, és hiába tartottam akkor hat gólnál, a második csapathoz küldtek. Nem volt más választásom, igyekeztem formában tartani magam az edzéseken, és bíztam benne, hogy később kapok még lehetőséget. Ahogy láttam, Dani is bizonyítani akart, korábban elmondta, nem számít, hány támadót hoznak a csapathoz, őt sosem lehet leírni. Igaza lett, megint az ő gólja döntött, de nehéz tavasz vár rá. A Honvéd ellen előbb a télen szerződtetett Mikalaj Szihnyevics kapott lehetőséget, vagyis úgy tűnik, jelenleg a fehérorosz játékos az első számú cserecsatár. Mivel a csapat további támadókat is igazolt januárban, nagy harc vár Danira, de ő nem ijedt meg a kihívástól, s ezúttal is felveszi a kesztyűt. Annak idején nekem is volt visszaút, amikor tavasszal visszatértem az első csapathoz, tizenkét gólt szereztem és gólkirály lettem.”

BÖDE DÁNIEL NB I-ES MUTATÓI

Meccs Gól
Paks 144 36
FTC 192 88
Összesen 336 124
Forrás: hlsz.hu

A közönségkedvenc futballista, akit az őszi szezon végén, a Vidi elleni meccs előtt száműzött a keretből Szerhij Rebrov vezetőedző, legszívesebben az első perctől a pályán lenne, ám meglehet, tavasszal csak kiegészítő játékosként számolnak vele a listavezetőnél. A támadó mindenesetre többször bizonyította, hogy a kispadról beszállva is képes segíteni. A magyar válogatottban 2013 márciusában a Törökország elleni idegenbeli vb-selejtezőn egyenlített csereként az 1–1-re végződő találkozón, 2015 októberében a Feröer elleni Eb-selejtezőn a szünetben, egygólos hátrányban állt be, duplájával pedig nyert 2–1-re, és létfontosságú három pontot szerzett a válogatott. Klubjában pedig a mostani idényben kétszer igazolta, hogy akkor is képes eldönteni a meccset, ha csak tíz-tizenöt percet kap a bizonyításra.

A meccsek előtt érezhet csalódottságot a támadó, de amikor pályára lép, már minden idegszálával a gólszerzésre törekszik – folytatta az 56 esztendős korábbi csatár. – Két feltételnek kell teljesülnie, hogy a cserecsatárból hős legyen. Az első, hogy segítsék a társai, keressék a passzokkal, vonják be az összjátékba. Ez Daninál megvan, bíznak benne a többiek. A második feltétel, hogy meglegyen benne az a nem tanítható képesség, amelynek segítségével néhány percnyi játék után is megérzi, hogy kerülhet helyzetbe. Daninál ez sem hiányzik, érdemes megnézni, milyen okosan helyezkedett Haratin lövésénél, és mennyire hamar eszmélt a helyzetnél. A meccs hajrájában, gól nélküli állásnál a játékosok nagy része azonnal kapura lőtt volna, ám ő tolt néhányat a labdán, nehogy elakadjon a hátvédben vagy a kapusban. Ezt a helyzetfelismerést és érzéket nem lehet tanítani.”

Böde győztes gólja a Honvéd ellen



NB I, 2018–2019, 19. FORDULÓ
FEBRUÁR 2., SZOMBATHELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
MTK Budapest–Paksi FC 1–2
Budapest,Új Hidegkuti Nándor StadionBognár Tamás
1381
Debreceni VSC–Újpest FC 0–0
Debrecen,
Nagyerdei Stadion
Karakó Ferenc
3026
Mol Vidi FC–Puskás Akadémia 0–3Székesfehérvár, Mol Aréna Sóstó
Kassai Viktor
2980
Diósgyőri VTK–Mezőkövesd Zsóry 1–1 Miskolc,
DVTK Stadion
Szőts Gergely
3408
Haladás–Kisvárda 0–1
Szombathely, Haladás StadionBogár Gergő
2512
Ferencváros–Honvéd 1–0 Budapest,
Groupama Aréna
Berke Balázs
10 027
TABELLA • GÓLLÖVŐLISTA

20. FORDULÓ (FEBRUÁR 9.)
17.00: Bp. Honvéd–Puskás Akadémia
17.00: Paks–Haladás
17.00: Mezőkövesd–MTK Budapest
17.00: Mol Vidi FC–Diósgyőri VTK (Tv: M4 Sport)
17.00: Kisvárda–Debreceni VSC
19.30: Újpest–Ferencváros (Tv: M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik