Az örökrangadón törhet meg az FTC 8 hónapos idegenbeli nyeretlensége

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.28. 11:40
null
A Fradi 3–1-re nyert 2017 májusában az MTK ellen (Fotó: Nemzeti Sport)
Egy idény kihagyása után ismét örökrangadó: az MTK–FTC presztízscsata ígérkezik a labdarúgó NB I 2. fordulójában a legérdekesebb mérkőzésnek. A párharc több mint 80 éve kapta meg „becenevét”, és hajdanán azt tartották, hogy a Hold lehullhat, de az örökrangadó mindent túlél. A mérkőzésen az FTC első idegenbeli bajnoki győzelmére „vadászik” 2018-ban – az NB I-ben 2017 decembere óta nem nyert vendégként Thomas Doll csapata. Történelmi-statisztikai érdekességek következnek a 2. forduló elé.

 

 

Az NB I 2018–2019-es idényének első fordulója olyan gólátlagot (3.5) hozott, mint 2012 óta egyik bajnoki nyitány sem, lássuk, a második körben elapadnak-e a gólok (általában visszaesés szokott jönni gólszámban). Mivel még áll magyar csapat az európai kupaporondon, ezt a fordulót is két napra bontva, szombaton és vasárnap rendezik meg.

DIÓSGYŐRI VTK–PUSKÁS AKADÉMIA FC

♦ Eddig tízszer találkozott egymással a két csapat az élvonalban, a DVTK 4, a PAFC 5 mérkőzést nyert meg, egy döntetlenre végződött.

♦ A Diósgyőr legutóbb 2016 tavaszán tudta legyőzni a felcsútiakat, azóta egy iksz és két zakó.

♦ Ha a DVTK volt a pályaválasztó, akkor egy mérkőzés kivételével az összes, egymás elleni bajnokin 3 vagy több gól esett. A legutóbbi mérkőzés rontotta le a gólátlagot, a Puskás Akadémia akkor 1–0-ra nyert.

♦ A Puskás Akadémia legutóbbi 5 idegenbeli bajnokijából csak egyet vesztett el.

♦ A felcsútiak a legutóbbi hét idegenbeli bajnokijuk mindegyikén szereztek legalább egy gólt.

♦ A DVTK megnyerte legutóbbi két hazai bajnokiját, pályaválasztóként hármas győzelmi sorozata legutóbb 2017 áprilisában volt a diósgyőrieknek, akkor az Újpestet (3–1), a Honvédot (2–0), majd a Vasast (2–1) győzték le.

MOL VIDI FC–PAKSI FC

♦ 27 NB I-es mérkőzést vívtak eddig egymás ellen, óriási a Vidi fölénye. A házigazda szemszögéből az örökmérleg 17 győzelem, 5 döntetlen, 5 vereség.

♦ A Paks még sosem nyert a Vidi vendégeként, sőt, pontot is csak egyszer, legelső vendégjátéka (2007. március 3., 1–1) szerzett. Azóta 11 mérkőzés, 11 Vidi-siker, 32–4-es gólkülönbség. A Paks „részsikere”, hogy a 11 mérkőzésen kétszer, összesen 29 percig tudott vezetni a Vidi ellen…

♦ Az összes élvonalbeli csapatból a Paksnak van a legrosszabb aktív szériája: Csertői Aurél csapata 2018. május 5. óta mind az öt bajnoki mérkőzését elveszítette. Idegenben a legutóbbi három találkozóján szenvedett vereséget a tolnai klub.

♦ Ötös bajnoki vereségszériája ezelőtt 2013 májusában volt a Paksnak, akkor a Ferencvárostól (1–3), az MTK-tól (0–1), a Debrecentől (1–2), a Kaposvártól (0–1), majd a Kecskeméttől (0–1) kapott ki a szezon végén. 2010 tavaszán is volt egy hasonló rossz sorozat, 2007-ben pedig egy még rosszabb, egymás után hat zakóval. Ha most a Paks kikap, akkor élvonalbeli negatív klubrekordot állít fel az egymást követő hat vereséggel.

♦ A Vidi veretlen a legutóbbi 22 hazai mérkőzésén, és csak egy vereséget szenvedett el a pályaválasztóként lejátszott legutóbbi 33 NB I-es találkozóján.

♦ Egy hosszú hazai „nullázós” szériája is van a Vidinek: a fehérváriak vendégei közül egymás után a Balmazújváros, az Újpest, a Debrecen, a Ferencváros, a Haladás, a Honvéd, majd a Kisvárda is gól, illetve sikerélmény nélkül maradt. Ha a 90. perc utáni ráadásokat nem vesszük figyelembe, akkor a Vidi 642 játékperce nem kapott gólt pályaválasztóként, legutóbb a diósgyőri Óvári Zsolt talált be Kovácsik Ádám kapujába – még március 10-én.

♦ Az eredeti sorsolás szerint az NB I 2. fordulójában Paksi FC–Mol Vidi FC mérkőzés lett volna, azaz a találkozót Pakson rendezték volna meg. Ám a paksi stadion rekonstrukciója során a vendégszurkolók lelátójának építése még nem fejeződött be, ezért a paksiak a fehérváriakkal közösen megkérték a pályaválasztói jog felcserélését, így Mol Vidi FC–Paksi FC meccs lesz – Felcsúton.

DEBRECENI VSC–MEZŐKÖVESD

♦ Eddig 8 NB I-es mérkőzést vívott egymással a két csapat, a mérleg 3 debreceni és 3 mezőkövesdi siker, valamint két döntetlen.

♦ Kicsit meglepő, de a Mezőkövesd jobban áll a debreceni mérleget tekintve: kétszer győzött a cívisvárosban (a legutóbbi két alkalommal) egy döntetlen és egy vereség mellett.

♦ A DVSC legutóbbi 7 hazai bajnoki mérkőzéséből csak egyen tudott győzni. Hasonlóan rossz periódusa legutóbb 2016-ban volt a Lokinak (akkor 8 hazai bajnokin 1 siker).

♦ A legfőbb probléma az, hogy a Debrecen védelme hazai pályán jó ideje képtelen kapott gól nélkül hozni a meccseket: az említett hétmeccses periódus mindegyik találkozóján legalább egyszer kapitulált a Loki hátsó alakzata. Legutóbb 2017. december 2-án (DVSC–Bp. Honvéd 1–0) zárt hazai bajnokit kapott gól nélkül a Debrecen.

♦ A Mezőkövesd az előző idényben kilenccel több pontot szerzett idegenben (23 pont), mint hazai pályán (14). A „vendégrangsorban” csak a Vidi és az Újpest előzte meg a kövesdieket.

BP. HONVÉD–KISVÁRDA

♦ A Kisvárda abszolút újonc, így ez az első élvonalbeli mérkőzés a két csapat között.

♦ A Honvéd veretlen legutóbbi három hazai bajnoki mérkőzésén és megnyerte az előző két bajnokiját a Bozsik-stadionban. Ez még „nem nagy szám”, ám a kispestiek 2016–2017-es bajnoki győzelmét hazai eredményességük alapozta meg, és ez szinte teljesen tovatűnt az előző idényben.

♦ A 2018-as naptári évben a Kisvárda csak három idegenbeli tétmérkőzését tudta megnyerni (a Szolnok, a Csákvár és az MTK ellen).

♦ A 2010-es évek abszolút újoncai (Puskás Akadémia, Mezőkövesd, Dunaújváros PASE, Gyirmót, Balmazújváros) közül egy sem tudott győzni az első két fordulóban.

♦ Szinte garantált a hazai találat: a kispestiek a pályaválasztóként lejátszott előző 31 NB I-es mérkőzésük közül csak egyszer nem szereztek gólt (az Újpest „tolt ki” velük áprilisban).

♦ Kondás Elemér, a Kisvárda szakvezetője legutóbb 2016. április 23-án örülhetett NB I-es győzelemnek a kispadon (DVSC–DVTK 3–1). A Debrecen azt az idényt egy idegenbeli döntetlennel zárta, a következőt két nyeretlen bajnokival nyitotta, aztán Kondásnak mennie kellett – hogy aztán a várdaiakkal térjen vissza az élvonalba.

HALADÁS–ÚJPEST FC

♦ 122 élvonalbeli mérkőzésen eddig nem sok sikerélmény jutott a szombathelyieknek, az örökmérleg a pályaválasztó Haladás szemszögéből nézve 19–31–72.

♦ Szombathelyen valamivel kiegyenlítettebb a párharc, lévén a Haladás 19, Újpest elleni bajnoki győzelméből 16-ot pályaválasztóként aratott.

♦ A két csapat legutóbbi 11 bajnoki találkozójából csak egyet nyert meg a Haladás – tavaly szeptemberben 1–0-ra győzött.

♦ A legutóbbi 13 Haladás–Újpest mérkőzésből csak 3 olyan volt, amelyen mindkét csapat be tudott találni a kapuba. Ezzel az is együtt jár, hogy kevés a gól: a kétezres években csak egy olyan Haladás–Újpest volt, amelyen háromnál több gól esett (2001-ben egy 2–2-es döntetlent játszottak a felek).

♦ Ha az Újpest gólt kapott a Haladás vendégeként, legutóbb 1997-ben tudott bajnoki mérkőzést nyerni (Haladás–Újpest 1–2).

♦ Az Újpest veretlen legutóbbi 4 idegenbeli bajnoki mérkőzésén, igaz, csak egyet nyert meg ezek közül. Ha most sem kap ki, akkor 2016 óta először hoz össze ötös idegenbeli veretlenségi szériát az NB I-ben.

♦ 2018-ban csak egy olyan idegenbeli bajnokija volt az Újpestnek, melyen egynél több gólt szerzett – Debrecenben győzött 2–1-re.

♦ Amióta a Haladás új stadionjában játszik, még nem szenvedett vereséget a bajnokságban hazai pályán. A veretlenségi sorozat nyolcmérkőzéses, 2017. november 25-én, a Ferencváros elleni 2–1-gyel kezdődött. Ilyen hosszú hazai veretlenségi szériája legutóbb 2015–2016 fordulóján volt a Halinak. Nyolcasnál hosszabb hazai veretlenségi sorozatot a Haladás legutóbb öt évvel ezelőtt, 2013-ban produkált (10 veretlen mérkőzés pályaválasztóként április és október között).

MTK BUDAPEST–FERENCVÁROS

♦ Egy idény kihagyás után ismét örökrangadó: a magyar élvonalbeli labdarúgó-bajnokság egyik legnagyobb hagyományú mérkőzését immár 213. alkalommal rendezik meg, és az MTK szokás szerint „örökrangadó-mezben” lép pályára.

♦ Az örökrangadó örökmérlege a Ferencváros javára billen: a zöld-fehérek 85 bajnokit nyertek meg, a kék-fehérek 78-at, 49 alkalommal született döntetlen.

♦ Mióta örökrangadó az örökrangadó? Az Arcanum folyóirat-adatbázisa szerint 1936-ra datálódik az MTK és az FTC csatájának első ilyen említése, és ha külön írjuk az „örök rangadó” kifejezést, akkor is 1936 az első találat. Örök derbyről viszont már az 1920-as évek közepén is beszéltek, így csupán bő két évtized kellett a két csapat első bajnoki mérkőzése (1903) után, hogy megkapja az örökrangadó nevet a párharc – előbb angolos, aztán magyaros formában.

Hogy miért? 1903 és 1929 között csak ezt a két csapatot avatták magyar bajnokká, hogy aztán az 1929–1930-as idényben az Újpest „beleszóljon” a különviadalba. Emberek jönnek, emberek mennek, nap kihűlhet, hold lehullhat, Mándi visszavonulhat, de az örökrangadó mindent túlél”szerepel a Nemzeti Sport 1936. április 30-i számában, ehhez képest 1940 áprilisa és 1945 májusa között nem volt örökrangadó, mert a történelem és a politika „eltüntette” az MTK-t. Azt szintén kevesen gondolhatták ekkor, hogy 15 évvel később hatalmi szóra átnevezve és átszínezve Bp. Bástya–Bp. Kinizsi mérkőzést rendeznek… A két „piros-fehér” csapat csatáját az MTK (azaz a Bástya) nyerte meg 6:1-re.

♦ Az MTK 2012 és 2016 között egymás után ötször legyőzte hazai pályán a Ferencvárost, ilyen győzelmi sorozata az 1910–20-as évek óta nem volt legnagyobb riválisa ellen! A szériának 2017 májusában egy 3–1-es Fradi-siker vetett véget (hogy aztán az MTK ki is essen).

♦ A Ferencváros 13 mérkőzéses bajnoki veretlenségi sorozatban van, legutóbbi 35 bajnokijából csak hármat veszített el.

♦ A 2018-as naptári évben még nyeretlen idegenbeli bajnokin a Fradi: a DVTK-tól kikapott, előző öt mérkőzésén ikszelt vendégként. Legutóbb 2017. december 9-én, a Vasas ellen tudott három pontot szerezni az FTC vendégcsapatként (ekkor 2–0-ra győzött). Hatmérkőzéses vagy hosszabb idegenbeli nyeretlenségi szériája legutóbb 2012-ben volt a Ferencvárosnak, akkor hétnél állt meg a számláló.

♦ Ha a közelmúltat nagyon tágan értelmezzük (mondjuk az elmúlt bő 20 évre), akkor nem találunk egyszer sem olyan idegenbeli Fradi-döntetlensorozatot, mint a mostani. 2003-ban járt ehhez közel az FTC, akkor két hármas idegenbeli döntetlenszéria „szendvicsébe” belefért egy győzelem.

NB I, 2018–2019, 2. FORDULÓ
JÚLIUS 28., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
17.00: Diósgyőri VTK–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)
Miskolc, Diósgyőr, DVTK-stadion
Karakó Ferenc
19.30: Mol Vidi FC–Paksi FC
Felcsút, Pancho Aréna
Solymosi Péter
19.30: Debreceni VSC–Mezőkövesd
(Tv: M4 Sport)
Debrecen, Nagyerdei Stadion
Pintér Csaba
JÚLIUS 29., VASÁRNAP
18.00: Bp. Honvéd–KisvárdaBudapest, Bozsik József Stadion
Farkas Ádám
18.00: Haladás–Újpest FC
Szombathely, Haladás-stadion Erdős József
18.00: MTK Budapest–Ferencváros
(Tv: M4 Sport)
Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion Kassai Viktor
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA

AZ ÁLLÁS
1. Mol Vidi FC 1 1 4–0 +4 3
2. Ferencvárosi TC 1 1 4–1 +3 3
3. Mezőkövesd Zsóry FC 1 1 3–1 +2 3
4. MTK Budapest 1 1 2–0 +2 3
5. Budapest Honvéd 1 1 3–2 +1 3
6. Debreceni VSC 1 1 1–0 +1 3
7. Szombathelyi Haladás 1 1 2–3 –1 0
8. Puskás Akadémia FC 1 1 0–1 –1 0
9. Paksi FC 1 1 1–3 –2 0
10. Újpest FC 1 1 0–2 –2 0
11. Diósgyőri VTK 1 1 1–4 –3 0
12. Kisvárda 1 1 0–4 –4 0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik