Az NB I és az FTC egyik legjobbja fél éve várt az újabb gólra

Vágólapra másolva!
2020.10.06. 10:02
null
A Fradi mindkét gólját Isael szerezte a Puskás Akadémia ellen (Fotó: Balogh László)
A labdarúgó NB I 6. fordulóját követő visszapillantónkban fókuszban a Ferencvárosban több mint fél év után újra eredményes, a Puskás Akadémia ellen két gólt szerző brazil Isael, a Mol Fehérvár Újpest FC elleni, kiütéses győzelme, a Zalaegerszegre új csapatával, a Honvéddal visszatérő és gólt szerző Tamás Krisztián, a Budafok győzelmet érő kontratámadása és a Paks nyerő cseréje, Szakály Dénes. 

A FORDULÓ ÁSZA – ISAEL

A Nemzeti Sport osztályzatai alapján az NB I 2019– 2020-as idényének legjobb mezőnyjátékosa a ferencvárosi Isael da Silva Barbosa lett. A 32 éves brazil támadó 2019 februárjában érkezett az Üllői útra a kazah Kajrat Almatiból, hamar kiharcolta helyét a csapatban, s első teljes idényében máris a bajnokság legjobbja lett, jórészt kimagasló technikai tudása miatt. A 2019–2020-as évadban 27 NB I-es meccsen hét gólt szerzett és ugyanannyi gólpasszt adott.

Ez az idény azonban nem úgy indult neki, ahogy azt feltehetően elképzelte. Ugyan a bajnokság eddigi négy, illetve a Bajnokok Ligája-selejtezősorozat mind az öt meccsén pályára lépett, egyik alkalommal sem töltötte a pályán mind a 90 + néhány percet. A bajnokságban mindannyiszor kezdő volt, de mindig lecserélték, a BL-ben pedig a legutóbbi három meccsen már kimaradt a kezdőcsapatból, és csak a hajrában állt be néhány perc erejéig. Sem az európai kupaporondon, sem a magyar élvonalban nem talált a kapuba.

De az utóbbi már csak múlt időben mondható. Az FTC sokáig nem találta a Puskás Akadémia védekezésének ellenszerét, de a 43. percben jól futott be középen a résbe a brazil, és szép mozdulattal gólra váltotta Nguen mesteri passzát. A fordulás után, az 50. percben Uzuni balról érkező beadására érkezett tökéletes ütemben a hosszú oldalon, így alig több mint öt játékperc alatt megfordította az állást, a Ferencváros 2–1-re nyert. Isael legutóbb több mint fél évbvel ezelőtt, márciusban, a Kaposvár ellen 5–0-ra megnyert bajnokin szerzett gólt. A PAFC elleni volt a második duplája az NB I-ben, két gólt egy meccsen eddig szintén a Kaposvárnak lőtt, tavaly decemberben, akkor 3–2-re nyert a Ferencváros.

„Örülök a góljaimnak, de a legfontosabb a győzelem – nyilatkozta a mérkőzés után Isael a ferencvárosi klub honlapján. – Nagyon szerettem volna megszerezni az első bajnoki gólomat, végül a másodikat is sikerült, és ez három pontot ért. Jó ellenfél volt a Puskás Akadémia, minden alkalommal megnehezíti a dolgunkat, most is remek meccset játszottunk. Az edzőnk, Szerhij Rebrov azt mondta nekünk, minden alkalommal úgy kell pályára lépnünk, mintha már Bajnokok Ligája-mérkőzésen küzdenénk. Mindenki meg akarja nyerni a bajnokságot, és ahhoz, hogy jövőre is bejussunk a BL-be, az első helyen kell végeznünk az NB I-ben. Folytatnunk kell a kemény munkát, mert nagy meccsek várnak ránk, és mindegyiken nagy küzdelem ígérkezik.” B. Z.

A FORDULÓ GYŐZELME – MOL FEHÉRVÁR FC

Egyelőre csak részeredmény, amit a tabella mutat, ám a Mol Fehérvár FC védője, Bolla Bendegúz abban bízik, a jelenlegi helyzet az idény végére sem változik meg.

Több mint egy évvel azután, hogy 2019. augusztus 17-én a Mol Fehérvár 5–1-re legyőzte a DVTK-t, az együttes ismét öt gólt szerzett bajnoki mérkőzésen – ezúttal az Újpest FC ellen aratott 5–1-es győzelmet. Akár párhuzamot is vonhatnánk a két találkozó között abban a tekintetben, hogy a fehérváriak mind a kétszer túl voltak már az Európa-liga-szereplésen, ám ha így tennénk, nem lennénk igazságosak. Amikor egy évvel ezelőtt „kiszakadt a gólzsák”, a csapat tizenhat nappal volt már túl a liechtensteini FC Vaduz elleni kiesésen, ráadásul a második selejtezőkörben búcsúzott, ezúttal viszont három nappal a belga Standard Liege elleni 3–1-es vereség után jött a „gála”, arról nem is beszélve, a rájátszásmérkőzés jelentette a nemzetközi porondtól való búcsút. Nyilvánvaló, amikor egy klub egyetlen lépésre van attól, hogy története során harmadszor bejusson a csoportkörbe, és nem jár sikerrel, az megviseli a labdarúgókat, azonban a fehérvári futballisták jól reagáltak a helyzetre, és kiütéses győzelemmel ugrottak a táblázat élére.

„Tagadhatatlan, hogy miután csütörtökön elbúcsúztunk az Európa-ligától, nem volt könnyű felkészülni az Újpest elleni bajnokira – ment vissza az időben a fehérváriak 20 éves, korosztályos válogatott védője, Bolla Bendegúz.A Standard otthonában az első félidőben jó teljesítményt nyújtottunk, sajnos a szünetet követő időszak ennek szöges ellentéte volt. Péntek hajnali fél háromkor érkeztünk meg Budapestre, azonnal teszteltek bennünket, majd még aznap elemeztük a belgiumi mérkőzést, hogy tanuljunk a hibákból. Úgy gondolom, a vasárnapi bajnokin már az elejétől uraltuk a meccset, az első félidőben is voltak helyzeteink, s bár akkor még elhibáztuk őket, összességében jól futballoztunk. A fordulás után viszonylag hamar megszereztük a vezetést, sorra jöttek a gólok, és nem volt kérdés, melyik csapat nyer.”

Való igaz, a Mol Fehérvár már a 2. percben megszerezhette volna a vezetést, azonban Budu Zivzivadze lövésénél Banai Dávid bravúrral védett, majd a játékrész hajrájában Funsho Bamgboye találhatott volna be, ám ziccerben a jobb sarok mellé lőtte a labdát. A szélső a fordulást követően is helyzetbe került, és mert ekkor már jó megoldást választott, sokat tett a három pont megszerzéséért.

„Aki nem látta a meccset, csak ránéz a végeredményre, azt gondolhatja, könnyű mérkőzés volt – nyilatkozta a fehérváriak honlapjának a nigériai támadó. – Az igazság azonban az, hogy nehéz meccset játszottunk az Újpest ellen, kemény párharcokat vívtunk a pályán. Az első félidőben több nagy helyzetet kihagytunk, a legnagyobbat talán éppen én, közvetlenül a szünet előtt. A félidőben aztán megbeszéltük a dolgokat, és a második játékrészben már sokkal jobban összpontosítottunk az ellenfél kapuja előtt. Boldog vagyok, hogy nekem is sikerült gólt lőnöm, Lyes Houri kiváló labdával ugratott ki, én pedig ezúttal már nem hibáztam. Örülök, hogy végül nagy különbséggel nyertünk, sokat tettünk a pályán ezért a sikerért. A válogatott szünet után onnan szeretnénk folytatni, ahol vasárnap este abbahagytuk.”

Nem kérdés, a fehérvári együttes minden tekintetben riválisa fölé nőtt, ugyanakkor alakulhatott volna úgy is a mérkőzés, hogy hátrányból kezdi a második félidőt. Történt, hogy a 39. percben egy jobbról érkező beadás után Bolla Bendegúz lábáról az újpestiek támadója, JuniorTallo elé pattant a labda, és bár hat méterről nem hibázta el a helyzetét, Farkas Ádám játékvezető les miatt kifelé ítélt szabadrúgást.

„Előttem talán beleértek a beadásba, tehetetlen voltam, tagadhatatlanul megkönnyebbültem, amikor a játékvezető les miatt a javunkra ítélt szabadrúgást – elevenítette fel a történteket Bolla Bendegúz. – Ahogy már említettem, a meccs első felében is mi irányítottunk, nem volt különösebb probléma, majd jöttek a gólok is – a harmadiknál megnyugodhattunk. Hogy én is kellettem a harmadik találathoz? Tény, a beadásom után jó helyre ment a labda, középen ketten érkeztek, nyilván bíztam benne, gólra váltjuk a lehetőséget. Nem bánnám, ha a hétvégén újabb bajnoki várna ránk, de a válogatott miatt nem lesz forduló, ezzel nem tudunk mit kezdeni. Várjuk a Honvéd elleni találkozót, amely idegenben aligha lesz könnyű, de bizakodhatunk, hiszen jó úton járunk. A tabella azt mutatja, a Mol Fehérvár az első, ez jó érzés, ám még csak részeredmény, azért dolgozunk, hogy az idény végén is ez legyen a helyzet.”
ZOMBORI ANDRÁS

A FORDULÓ LEGJOBBJA: LYES HOURI (MOL FEHÉRVÁR)

Bár gólt nem szerzett, csapata öt gólja közül háromból is kivette a részét, az elsőnél jobb oldali szögletből adott gólpasszt Stopirának, aki néhány másodperccel korábban hasonló szituációból – szintén a francia középpályás beíveléséből – már megszerezhette volna a vezetést. Három perccel később a kezdőkörből indította Funsho Bamgboyét, aki kettőre növelte csapata előnyét, s a 88. percben sem állt meg, amikor az Újpest már padlóra került, indította Nikolics Nemanját, akinek helyzete után végül Kire Risztevszkiről saját kapujába gurult a labda.

A FORDULÓ VISSZATÉRŐJE – TAMÁS KRISZTIÁN

A kispestiek hátvédje, Tamás Krisztián szép egy évet töltött Zalaegerszegen, majd vasárnap gólt szerzett korábbi csapata ellen. Nem ünnepelt, inkább felemelte kezét, mintha csak bocsánatot kérne a zalaegerszegi szurkolóktól: Tamás Krisztián, a Bp. Honvéd védője a ZTE FC elleni (4–2) bajnokin vezető gólja után csöndben, visszafogottan örült.

„Nem felejtettem el, hogy az előző egy évet Zalaegerszegen töltöttem, ahol remek társaság jött össze – mondta lapunknak Tamás Krisztián, a kispestiek 25 éves védője. – Bár azóta szinte az egész keret kicserélődött, tartom a kapcsolatot többek között a nyáron érkező Vass Patrikkal, továbbá Bobál Dáviddal is. Nem akartam tiszteletlen lenni, ezért nem is ünnepeltem, de belül természetesen nagyon boldog voltam. Az edzéseken rengeteget gyakoroljuk a hosszú bedobásokat, szerencsére Ivan Lovric megcsúsztatta a labdát, én meg befejeltem a kapuba – kellően agresszíven, de ez így normális. Összességében megérdemelten nyertünk, a ZTE alig jutott el a kapunkig az első félidőben. A fordulás után több lehetősége adódott, jobban kellett volna összpontosítanunk. Bár nyertünk, fejlődnünk kell még, főleg támadásban. Örültem, hogy csaknem egy hónapos kihagyás után újra játszhattam. Makacs talpsérüléssel bajlódtam, de már egészséges vagyok. Persze meccshiánnyal küszködöm, de erővel bírtam. Legközelebb a fehérvári csapatot fogadjuk, biztos vagyok benne, ha úgy futballozunk, mint Zalaegerszegen, valós esélyünk lehet a győzelemre.”

A játékos korábban többször is sérülés miatt maradt le a válogatottbeli szereplésről, vagy ha ott is lehetett a keretben, pályára nem lépett – és biztos, hogy a közeljövőben sem mutatkozhat be.

„Biztos voltam benne, hogy nem kapok meghívót a bolgárok elleni Eb-pótselejtezőre, valamint a szerbek és oroszok elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésekre sem, hiszen sérüléssel bajlódtam, nem játszottam meccset az elmúlt hetekben. Borzalmas megélni ezt a balszerencse-sorozatot. De hiszek benne, hogy a sok rossz után valami jó következik.”

A kispesti kerettel kapcsolatos hír, hogy információnk szerint Amadou Moutari egy év után távozik a csapattól, a 26 éves nigeri szélső az arab világban folytathatja. CS. A.

A FORDULÓ KONTRÁJA – BUDAFOK

Saját tizenhatosa előteréből indult a Budafoki MTE ellentámadása az MTK Budapest ellen, amelynek végén Ihrig-Farkas Sebestyén győztes gólt szerzett.

Megszerezte első élvonalbeli gólját Ihrig-Farkas Sebestyén, mégpedig egy százméteres sprint után. A Budafoki MTE a 26 éves támadó 88. percben szerzett góljával nyert az MTK Budapest otthonában, ráadásul ekkor már hét perce emberhátrányban futballozott (2–1).

„A játszó stílusú csapatok ellen mindig előnyben részesítjük a kontratámadásokat, nem volt ez másként az MTK ellen sem – mondta Ihrig-Farkas Sebestyén. – Emberhátrányban sem adtuk fel a gólszerzés lehetőségét, ez látszott is, amikor Medgyes Sinan megszerezte a labdát a saját tizenhatosunknál. Ahogy megindult, nekem az volt a feladatom, hogy felérjek a támadással az MTK kapujához, ez sikerült is, ráadásul remek ütemben kaptam a labdát, már csak a lövőerőre kellett figyelnem. Mondanom is felesleges, mennyire örültem, hogy megszereztem első gólomat az NB I-ben. Öt évvel korábban a Honvéd játékosaként kaptam hat bajnokit, majd amikor eljöttem a klubtól, minden nap azért küzdöttem, hogy visszakerülhessek a legjobbak közé. Külön is edzettem, mindent alárendeltem a pályafutásomnak, még akkor is, amikor két évvel ezelőtt elszakadt a keresztszalag a jobb térdemben. A családomnak és a páromnak is rengeteget köszönhetek.”

Győzelmével a Budafok a 8. helyről várja a következő fordulót, s bár a csapat újonc a mezőnyben, a játékosok korántsem futballoznak megilletődötten.

„Meglehetősen fiatal a keretünk, sikerre éhes játékosokkal. Ennek is köszönhető eddigi jó szereplésünk. Az MTK a mi szempontunkból szerencsétlen góllal egyenlített, de az edzőnk ugyanúgy nyugodt maradt, és biztatott, hogy folytassuk úgy, ahogy addig is játszottunk. Sőt, attól sem estünk kétségbe, hogy emberhátrányban futballoztunk a hajrában, és lám, megnyertük a mérkőzést. A kéthetes válogatott szünet jó lehetőség arra, hogy sérült labdarúgóink jelentős része felépüljön, és akár a Diósgyőr ellen újra pályára léphessen.” T. N.

A FORDULÓ CSERÉJE – SZAKÁLY DÉNES

Bognár Györgynél még nem volt a Paksi FC kezdőjének a tagja Szakály Dénes, aki nem sértődik meg, hanem gólokkal jelzi, hogy nem a cserék közé vágyik.

Alapembernek számít Szakály Dénes Pakson, ennek ellenére csapata legutóbbi két bajnokiján, az MTK Budapest (4–0) és a DVTK (2–1) elleni mérkőzésen egyaránt a kispadon kezdett. A 32 éves futballista sokat tett azért, hogy csapata az előző idényben Osztermájer Gábor irányításával kiharcolja a bennmaradást, a szakembert azonban a 4. forduló után a korábbi 50-szeres válogatott Bognár György váltotta, a játékos pedig a kispadon találta magát. Nyilván nem tette boldoggá a helyzet, de a lehető legjobban reagált: a fővárosiak ellen a szünetben 1–0-nál beállva megduplázta csapata előnyét, míg Diósgyőrben a 69. percben lépett pályára, majd a 91. percben győztes gólt szerzett.

„Új helyzet ez nekem, hiszen kétszer is csak csereként léptem pályára, holott előtte kezdőjátékosnak számítottam – mondta csapata hétfői edzése előtt Szakály Dénes.– Sajnos, a bajnokság eleje nem úgy alakult, ahogy szerettük volna. Kevés pontot szereztünk, az edzőváltás után viszont rögtön kétszer nyertünk, és ez sokat ér. Talán mondanom sem kell, a keretből mindenki bizonyítani szeretne az új vezetőedzőnek, ott akar lenni a kezdőben, nekem ez most így jött össze. Egyértelmű, nem csere akarok lenni, amit tudtam, megtettem ennek érdekében. A csapattársak tréfálkoztak, és azt mondják, biztosan aláírnám, ha mindig csak kispados lennék, majd a becserélésem után gólt szereznék: azt válaszolom, persze, hiszen így jó eséllyel a bajnoki címért lennénk versenyben. Úgy gondolom, egyetlen labdarúgónak sem az a célja, hogy a cserék közé nevezzék, mindenki játszani akar, méghozzá a lehető legtöbbet. Nagy boldogság, hogy legyőztük az MTK-t és a Diósgyőrt is, hasonló hozzáállásra lesz szükség a folytatásban is, ugyanakkor nem lehet más a célom, mint hogy visszaszerezzem a helyem a kezdőben.” Z. A.

A FORDULÓ GÓLJA

A FORDULÓ POTYA GÓLJA

NB I, 2020–2021, 6. FORDULÓ
HELYSZÍNNÉZŐSZÁM
JÁTÉKVEZETŐ
OKTÓBER 2., PÉNTEK
MTK–Budafok 1–2
Budapest,Új Hidegkuti Nándor Stadion
1537Andó-Szabó Sándor
OKTÓBER 3., SZOMBAT
Mezőkövesd–Kisvárda 1–2Mezőkövesd, Városi Stadion
1520Kárpály Mihály
DVTK–Paks 1–2
Miskolc, DVTK Stadion
3045Bogár Gergő
OKTÓBER 4., VASÁRNAP
ZTE–Honvéd 2–4
Zalaegerszeg, ZTE Aréna2716Bognár Tamás
Ferencváros–Puskás Akadémia 2–1
Budapest, Groupama Aréna8759Karakó Ferenc
Mol Fehérvár–Újpest 5–1
Székesfehérvár, Mol Aréna Sóstó2673Farkas Ádám
A következő forduló és a góllövőlista itt!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik