„Az MLSZ saját szabályzatát szegi meg, ha nem 16 csapatos lesz az NB I”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.05.27. 15:59
null
Jelenleg így fest az NB I érvényben lévő versenykiírása a következő bajnoki szezonra
Várhatóan még napokig (hetekig? hónapokig?) ügy, de beszédtéma mindenképpen lesz abból, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség több klubnak nem adott NB I-es licencet, így az élvonal jelentős létszámcsökkentése is realitássá vált. A döntésnek számtalan hatása lesz, illetve már van a magyar futballban, így több kérdést is von maga után. Ezekről a Hivatásos Labdarúgók Szervezetét vezető ügyvédet, Horváth Gábort kérdeztük.

 

TIZENHÉT KLUBNAK VAN NB I-ES LICENCE – DE MENNYI INDULHAT?

Adja magát a 12 csapatos bajnokság, de ha feltöltés lesz, mi alapján dönt a szövetség? Megmutatjuk.

Bővebben itt olvashat erről!

Van-e lehetőségük az MLSZ jogerőre emelkedő döntése ellen fellebbezni az érintett, hátrányos helyzetbe kerülő kluboknak?
„Természetesen megvan a lehetőségük továbbvinni az ügyet. Ott van mindjárt a Sport Állandó Választottbíróság, amely nincs reflektorfényben, de attól még működő egységről beszélhetünk. Évente néhány ügyben hoz döntést. Aztán ott van ennek a nemzetközi megfelelője, a CAS. Ezek egymástól független szervezetek, nem létezik olyan kötelező forgatókönyv, hogy előbb itthon kell próbálkozni, aztán lehet elmenni a problémánkkal külföldre.”


Amelyik klub nem kap NB I-s licencet, miért kerülhet az NB III-ba – erről nyilatkozott korábban Csányi Sándort, az MLSZ elnöke –, miért nem az NB II-be sorolják be?
„Itt én kommunikációs problémát gyanítok, hiszen egyáltalán nem kötelező, hogy ha egy klub nem kap az élvonalra licencet, akkor azt a harmadik vonalba sorolják be. A két osztállyal való visszasorolás abban az esetben lép érvénybe, ha szezon közben valamelyik klubot kizárnák. Erről azonban most nem beszélhetünk. Amennyiben az adott klubok, amelyek nem kaptak élvonalbeli rajtengedélyt, megfelelnek a másodosztályú követelményeknek, úgy az NB II-ben indulhatnak. Teszem hozzá, az NB III-ra is van követelmény, de nyilvánvalóan kevésbé szigorú, mint egy vagy éppen két osztállyal feljebb. Arról is kevés szó esett eddig, hogy ha az NB II-ben ott lesznek az élvonal kiesői, plusz a harmadosztály feljutói, tehát a komplett létszám megvan, akkor hány csapat indul a másodosztályban, ha a visszasorolt klubok is oda kerülnek?”

A játékosok és a klubok közötti szerződéseken módosít-e, hogy ilyen körülmények között kerülnek ki az élvonalbeli mezőnyből?
„Ha a klub bajnokságban indul, a játékost foglalkoztató sportszervezetnek joga van megtartani őt. A szerződések érvényesek, természetesen az abban foglalt kondíciókkal együtt. Ha ez a klubnak és/vagy a játékosnak nem megfelelő, akkor leülhetnek tárgyalni, és a közös megegyezéssel történő szerződésbontás megoldás lehet. Ha az alacsonyabb osztályba kerülő, más nagyságrendű költségvetésből gazdálkodó klubnak csak az élvonalra szerződtetett játékosra lenne szüksége, de a fizetését már képtelen vállalni, akkor a szabályok adta keretekhez érve az érintett játékos feljelentést tehet, ha a klub által vállalt fizetési kötelezettségek nem teljesülnek. Amikor ez hivatalosan is megállapítást nyer, a futballista szabadon igazolható válik. De ez így működik alapesetben is.”

Lesz két NB I-es kiesőnk, illetve van a licencügyben elmarasztalt három klub, plusz az anyagilag ellehetetlenülő Győr. Hat élvonalbeli klub keretének a futballistái szabadulnak ki a játékospiacra hirtelen. Ez mekkora felfordulást okozhat?
„A legjobbak valószínűsíthetően maradnak az élvonalban, a többiek a másodosztályba vagy még alacsonyabb szintre igazolnak. De ahová mennek, ott is kiszorítanak valakit. Ezzel nagyon erőteljes lavina indul be. Drasztikus lesz a foglalkoztatott játékosok esetében a létszámcsökkenés. Száz profi kerülhet partvonalon kívülre, szűnhet meg a munkahelye – a nagy egész negyedéről beszélünk! –, miközben a tíz is sok.”

Szakmailag és gazdaságilag valóban eléri-e a kívánt koncentráló hatást a létszámcsökkentés?
„Nem vagyok meggyőződve arról, hogy ez önmagában minőségi javulást eredményez. Évekkel ezelőtt volt példa hasonló kísérletre, a tizenkét csapatos bajnokságra, aztán gyorsan visszaemeltük a létszámot. Ha a gazdasági szempontokat vesszük figyelembe, és mondjuk Anglia, Németország vagy Spanyolország a mérce, akkor már a tizenkét csapatos NB I is bőven felülreprezentált. Sokszor emlegetjük a hagyományainkat, viszont jelen állás szerint lesz öt fővárosi klubunk, plusz kettő – esetleg három – Budapest hatvan kilométeres vonzáskörzetén belül. A tizenkét csapat döntő része. Tiszta Budapest-bajnokság. Miközben az MLSZ saját szabályzatát szegi meg azzal, ha nem tizenhat csapattal kezdődik meg a 2015–2016-os NB I-es idény, ugyanis a tavalyi kiírásban még így szerepelt. Mert az egy dolog, hogy többen nem kaptak licencet, de mi van azokkal, akik rendelkeznek vele? Mert a tizenhatos élvonalbeli létszámot az NB II-ből fel kellene tölteni a jelenleg érvényben lévő szabályok szerint. A licenccel foglalkozó mindkét fórum megalapozott döntést hozott, nem vitatható, hogy helyesen léptek. Az viszont igen, hogy utána a saját szabályaikat írják felül. És mi a biztosíték, hogy jövőre már nem csak nyolc klub felel meg az elvárásoknak? A gazdasági és sportszakmai szempontokat figyelembe véve elképzelhető, hogy ezt a szabályszegést bevállalják, később pedig korrigálnak a kiíráson. Amit én még személy szerint és HLSZ-elnökként hiányolok, hogy játékosok, családok egzisztenciái kerültek veszélybe amiatt, hogy a tulajdonos vagy éppen a tulajdonos érdekeltségébe tartozó, futballtól független cégei ellen gazdasági eljárást kezdeményeztek. Ebben az esetben is a teljesen vétlen játékosokon csattant az ostor, akik tudásuk szerint tették a dolgukat. Évek óta lobbizunk azért a rendszerért, amellyel ez kivédhető, tompítható. Szüksége lenne egy bérgaranciára, amely a játékosoknak biztonságot ad, egyben garantálja a bajnokság folytonosságát, hogy nem lesz szezon közben visszalépő, gazdaságilag bedőlő klub.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik