Amikor Varga Zoltán vihart kavart az Üllői úton

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2020.04.26. 17:49
null
Varga Zoltán a kispadnál (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)
Varga Zoltán újra a Ferencvárosban, ahol azért választották edzőnek, nehogy Nyilasi Tibor újra leülhessen a kispadra. A Ferencváros egykori csatáráról készített nyolcrészes sorozatunk – ami 2010-ben a futballista halála után jelent meg a Nemzeti Sportban – 6. részében az ismét Magyarországon eltöltött időszak fejleményeit elevenítjük fel.

Én úgy éltem, hogy nem voltam tekintettel semmire, mindig csak azt tettem, amit jónak láttam, se számításból, se tapintatból ezen nem változtattam. Ami jót tettem, azt természetesen tettem, így ha volnának is valami érdemeim, azokat nem tartom számon.

(Varga Zoltán: Valahogy mindig félúton)

A Furulyás Jánossal közvetlenül folytatott telefonbeszélgetés előtt egy barátján keresztül megszondázták Zolit, lenne-e a Ferencváros edzője, s amikor már a klub elnöke volt a vonalban, Furulyás azt kérte, Varga jöjjön haza az edzőválasztásra, amelyet a Népligetben tartottak.

CSAK A PÉKMESTER SZAVAZOTT A RIVÁLISRA

FELEMÁS MEGÍTÉLÉS

Varga Zoltánnak még 1997-ben három hónapra következett a Bp. Honvéd, de hosszú nyeretlenségi szériát követően menesztették. Az 1998–1999-es élvonalbeli bajnokságban a Dunaferr edzője volt, s noha Tököli Attilát kritizálta, remekül összerakta a csapatot, amely újoncként az 5. helyen végzett az első osztályban (majd egy évvel később, Egervári Sándor irányításával bajnok lett). Egészségügyi okokból bontott szerződést, de a vezetők szerint olyan prémiumra is igényt tartott, amelyre nem volt jogosult, mert már nem ő tartotta az edzéseket. Diósgyőrben 2000-ben a nehéz helyzetben nem alkotott maradandót, 2001. július 2-ától Győrben dolgozott, Vayer Gáborral és Szanyó Károllyal nehezen jött ki, pályaedzőjét, Hannich Pétert leminősítette. „Én csak azt csináltam, amit Varga mondott nekem” -- mondta akkor erről Hannich.

Az alapszakasz első körének 11 mérkőzése után 11. volt a Győr, október elsején az edző bejelentette lemondását. Másodszor 2003. január 3-án érkezett Tarsoly Csaba tulajdonos hívására szakmai igazgatónak, szeptember 5-ig maradt. Győrben 31 bajnokin 3 győzelem a mérleg, Tamási Zsolt és Csertői Aurél edzők ilyen vagy olyan okból távoztak a csapattól. A közönség egy része ellene fordult. Tarsoly Csabával jó viszonyt ápolt, a tulajdonos a temetés napján ezt nyilatkozta a Nemzeti Sportnak: „Egyenes, jellemes, gerinces ember volt, mindig megmondta az igazát, és mindig a szeretetet áhította.”

De hogyan, pontosabban miért kerülhetett Varga Zoltán képbe? Ő maga így fogalmaz életrajzában: „(…) Nem tudom, mit is akartak tőlem, miért hívtak. A későbbi események ugyanis azt bizonyítják, nem számoltak komolyan velem, inkább valami csalétek voltam (…), akire aztán majd rá lehet rakni a balhét, ami akkor már kialakulóban volt.” Mondjuk ki, ez a feltételezés néhány év távlatából igazolódni látszik. Nem csak a futballpályán folyt a harc, a klubépületben a koncért marakodtak.

Két kérdés foglalkoztatta a közvéleményt: mi lett a BL-szereplésért járó 508 millió forint sorsa – ekkora összegről tett említést az UEFA közleménye –, továbbá a közelgő privatizáció. A zöld-fehér szurkolók meg voltak győződve arról, hogy Novák Dezső után – aki edzőből szakosztály-igazgató lett – újra Nyilasi Tibor ül le a kispadra. Nyilasi Novák előtt 1992-ben bajnoki címre vezette a Fradit, ám a kulisszák mögött rebesgették, Szívós Istvánnal nem felhőtlen a kapcsolata, mert az ügyvezető nem nézte jó szemmel, hogy a tréner jó viszonyt ápol a FTC privatizációja iránt érdeklődő Vico cég első emberével, néhai Fenyő Jánossal. Biztos, ami biztos, Furulyás kapcsolatba lépett Vargával…

Lássuk be, zseniális húzás: öt évvel korábban, Albert jubileumi mérkőzésén a szurkolók minden várakozást felülmúló ovációval fogadták, ugyanezek a drukkerek ugyanolyan kitörő lelkesedéssel várták edzői szerepvállalását, hogy végre az ő Fradijukért dolgozik. Ez lesz az igazi rendszerváltás -- miközben senki sem akart rendszerváltást a zöld-fehéreknél. 1996. szeptember 13-án pénteken a szakosztályelnökség 14:1 arányban Vargát választotta edzőnek Nyilasival szemben. Pelyvás Dániel pékmester szavazott Nyilasira, az elnökség két jogász végzettségű tagja, dr. Sztáray Mihály és a Ferencvárost szponzoráló bank jogtanácsosa tartózkodott.

A pletykák szerint az elnökségi tagokkal elhitették, hogy Nyilasi állt Novák megbuktatása mögött. Ez nem bizonyosodott be, mint ahogyan az sem, hogy a hírhedt 2-es szektor vezéralakjai kaptak-e valamilyen jogcímen pénzt a klubtól. Varga 1998. június 30-ig szóló kétéves szerződést kötött, de 1997. június 9-én a két fél útjai elváltak, menesztése 10 millió forintjába került az FTC-nek. Érdekesség, Nyilasi Tibor lett az edző.

Varga visszatérése a klubhoz reveláció volt. Első edzésén, ahogyan a klubházból a lelátó alatt kisétált a hátsó füvesre, csüngtek rajta a szurkolók, megkönnyezték visszatérését. Az edzések után – akárcsak játékoskorában – kint maradt a pályán, külön foglalkozásokat tartott.

A BVSC ELLENI GYŐZELEM

Hrutka János nem tagadta: „Büszkén vállalom, hogy a technikai tudást Varga Zoltántól tanultam, és a szabadrúgásoknál a tanácsai is segítettek.” A BVSC ellen 2–1-re győzött a Ferencváros, a csatár Arany László bűn rosszul játszott, biztos volt benne, hogy lecserélik a szünetben, de Varga odament hozzá, szinte beleszuggerálta a gólt, s láss csodát, Arany szerzett vezetést a Fradinak, majd örömében edzőjéhez vágtázott, és a nyakába ugrott. Az Olympiakosz ellen továbbjutott a csapat az UEFA-kupában, de Varga Athénban nemcsak a sikeres taktikát fundálta ki, hanem azt is, hogy neki ismeretlenül is Rácz László kell pályaedzőnek, nem Mucha József, aki Novák után a Csepel elleni bajnokin és az Olympiakosz elleni hazai meccsen dirigálta az együttest.

AZ OLYMPIAKOSZ ELLENI DÖNTETLEN

A CIGARETTÁZÓ EDZŐNEK GYORSAN MENNIE KELLETT

A 34 éve fradista Bodnár József gyúrót azért küldte el, mert az edző szerint a klubban csak szervezte a munkát, miközben máshol maszekolt. Hajdu József kapusedző mentalitása nem felelt meg neki, önéletrajzában az indok: „(…) amikor pihenőt adott a játékosoknak ő maga arrébb lépett, és elkezdett cigarettázni.” Borbély László személyében volt újpestit hozott kapusedzőnek, Telek András -- őt a középhátvéd posztról egy sorral előrébb akarta vinni, ahol szerinte „Manci” még jobban kiteljesedhetett volna -- kritizálta a taktikát, ezért mennie kellett, igaz, Varga szerint elsősorban a média fújta fel az ügyet. Telek ezt megerősítette: a III. Kerülettől elszenvedett 4--3-as vereség után elmondta véleményét, Zoli viszont másképp látta a mérkőzést. A konfliktus személyeskedéstől mentes volt.

„Alighanem elsimítottuk volna, ha nem kerül az újságok címlapjára” – mondta a Fradi volt védője. Hát igen, kiszivárgott a hír – vagy kiszivárogtatták… Aztán az edző kételkedett a Newcastle elleni hazai meccsen szenzációsan játszó Lisztes Krisztián sérülésében, aki a visszavágón jó esetben is csak beinjekciózva léphetett volna pályára. De nem elsősorban Lisztessel volt baja, hanem menedzserével, Zsiray Lászlóval, akit egyszer egy taktikai értekezletről kiküldött. De Vargánál ott szakadt el a cérna, hogy Zsiray a díszpáholyban a Stuttgart képviselőinek nemcsak Lisztest dicsérte az első meccsen, hanem őt szapulta németül. A beszélgetést hallotta Varga jelenlévő élettársa és fia, akiktől az edző megtudta a történteket. A Stadler ellen lélektelenül játszó Jagodics Zoltánt, Nagy Norbertet és Limperger Zsoltot is kipécézte, és Simon Tiborral sem volt kibékülve: „félelmetes külső támogatásuk volt a nézőtéri maffia, az úgynevezett kemény mag, amelytől egyébként is tartott mindenki.”

ELŐBB ULTIMÁTUM, MAJD VÁLTÁS A KISPADON

Hrutkáék Varga irányításával az Üllői úton
 3–2-re legyőzték a Newcastle Unitedet
Hrutkáék Varga irányításával az Üllői úton 3–2-re legyőzték a Newcastle Unitedet

Mégis igaz lenne, hogy a 2-es szektor egyes tagjai áttételesen bár, de kaptak pénzt az egyesülettől? Könnyű lenne most – cikkünk 2010-ben íródott (a szerk.) – azt írni a majd' másfél évtizeddel ezelőtt történtekről, hogy valótlan, meg legyinteni, hogy Vargának üldözési mániája volt, de a minap napvilágot látott a hír, hogy a klub jelenlegi elnöke, Rieb György SMS-ben kap ajánlatokat, hogy bruttó 300 ezerért „szakmai tanácsadót” foglalkoztasson.

A futball közösségeket mozgat meg, pályán, nézőtéren egyaránt. Egy festő lehet meg nem értett zseni, akit később az utókor elismer, de egy futballedzőnél ez értelmezhetetlen. Ultimátumot kapott, ha a következő két bajnokin nem szerez hat pontot a csapat, menesztik. Április 16-án FTC–Videoton 2--2, Vargának mennie kellene (talán végzetszerű, hogy Mészáros József, szeretett edzője ezután a meccs után lett rosszul, s öt nappal később meghalt), ehelyett a Varga melletti spontán szurkolói demonstrációt követően Furulyás János szakosztályelnök ment, miután Szívós még a meccset követő sajtótájékoztatón telefonon (!) közölte vele, „Jánoskám, a szurkolók követelik, hogy mondjál le!”.

Ez az intermezzo csupán késleltette Varga bukását, amely a bronzérmet hozó idény végén bekövetkezett. Szívós István így fogalmazott: „Aki tíz emberből kilenccel néhány nap alatt rossz viszonyba kerül, annak azért el kellene addig jutnia, hogy egyszer magába nézzen.”

Ebben van valami, de ne feledjük, a gerjesztett hangulat, a közeg sem mellékes.

A NEWCASTLE UNITED ELLENI VERESÉG

(A 7. RÉSZBEN: HARAGBAN A VILÁGGAL)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik