Amikor Bódog és Doll még a Bundesligában nézett farkasszemet

Vágólapra másolva!
2018.03.03. 10:33
null
Thomas Doll (balra, pirosban) és Bódog Tamás (jobbra, fehérben) az 1999–2000-es idényben (Fotók: AFP)
A hétvégén a 21. fordulót rendezik meg a labdarúgó NB I-ben, két rangadóval: a Diósgyőr a Ferencvárost fogadja (Debrecenben), míg a címvédő Bp. Honvéd a listavezető FTC-t üldöző Videotont. Visszatekintünk azokra a mérkőzésekre, amikor Bódog Tamás és Thomas Doll még a Bundesligában játszott egymás ellen, no meg statisztikai érdekességeket és hátteret kínálunk a játéknap mellé.

DIÓSGYŐRI VTK–FERENCVÁROS

♦ Ez lesz a 94. élvonalbeli mérkőzése a két csapatnak. A Diósgyőr 18-at nyert meg az eddigi 93 közül, 17 végződött döntetlenre, 58-on győzött a Ferencváros.

♦ Az FTC veretlen a két csapat legutóbbi nyolc bajnoki mérkőzésén, és a 2000-es években 22 alkalomból csak kétszer kapott ki a Diósgyőrtől az NB I-ben, egyszer 2009-ben, egyszer 2014-ben.

♦ A Diósgyőr pályaválasztásával eddig 44 bajnoki mérkőzést játszottak, a Diósgyőr ezekből 14-et megnyert. 1973 és 1984 tavasza között a Fradi egyszer sem győzött bajnokin a Diósgyőr otthonában, azóta viszont a DVTK csak egyszer tudott nyerni pályaválasztóként. 2014. október 4-én 2–1-re győzött.

♦ A DVTK hazai mérlege közepes (4 győzelem, 1 döntetlen, 4 vereség, 9. hely a hazai tabellán), ám vegyük azt is figyelembe, hogy Bódog Tamás csapata stadionja építése miatt folyamatosan albérletben játszik. A Ferencvárosé az NB I legjobb idegenbeli mérlege (5 győzelem, 3 döntetlen, 2 vereség), a Fradi kapta a legkevesebb gólt és szenvedte el a legkevesebb vereséget vendégként.

♦ Átlagban mindkét csapat mérkőzésein 3 vagy több gól esik, a Diósgyőr találkozóin 3.25, a Ferencvároséin 3.10 az átlag.

♦ A két edző, Bódog Tamás és Thomas Doll többször is találkozott a pályán Bundesliga-játékosként. Az 1999–2000-es német élvonalbeli bajnokságban Bódog az Ulm, Doll a Hamburger SV futballistája volt, és mindketten pályára léptek a csapatok egymás elleni mérkőzésein. Ulmban Doll örülhetett (2–1-re nyert a HSV), Hamburgban viszont Bódog (2–1-es ulmi siker).

Bódog és Doll az 1999–2000-es Bundesliga 
arcképcsarnokában (Fotók: laststicker.com)
Bódog és Doll az 1999–2000-es Bundesliga arcképcsarnokában (Fotók: laststicker.com)

A két mérkőzésen pályára lépő játékosok közül többen is vezetőedzőként dolgoznak ma: Bódog a DVTK, Doll az FTC trénere, Bernd Hollerbach a HSV-t irányítja, Janusz Góra a Red Bull Salzburg tartalékcsapatának számító FC Lieferinget, Niko Kovac az Eintracht Frankfurtot. Nyolc másik játékos dolgozik háttérpozíciókban (utánpótlás-koordinátorként, utánpótlásedzőként, másodedzőként vagy sportpszichológusként).

Bódog később még a Mainzcal is megjárta a Bundesligát, ám Doll akkor már edzőként dolgozott. Így viszont nem „találkoztak” a német élvonalban: amikor Bódog Tamás a Mainz színeiben játszott a HSV ellen, még Klaus Toppmöller volt a hamburgiak edzője, amikor már Thomas Doll ült a kispadon, akkor Bódogot nem nevezte Jürgen Klopp, a mainziak trénere.

♦ Amióta Bódog Tamás a DVTK vezetőedzője, pályaválasztóként minden bajnoki mérkőzésen szereztek gólt a miskolciak. A sorozat még Bódog „regnálása” elé is visszanyúlik: a DVTK legutóbbi 23 hazai bajnokiján mindig betalált.

♦ A Ferencváros csak egyszer nem talált be idegenbeli mérkőzésen ebben az idényben, a Debrecen tudta „lenullázni” (0–0). Most ugyebár ismét a Nagyerdei Stadion a helyszín…

♦ A 2017–2018-as bajnokságban csak egyetlen olyan meccse volt pályaválasztóként a Diósgyőrnek, amelyen nem kapott gólt – a Vasas elleni 5–0.

♦ A legutóbbi hat forduló eredményeit figyelembe véve a Ferencváros a legjobb formában lévő csapat (15 pont a megszerezhető 18-ból), a Diósgyőr a második legrosszabb formát mutató (4/18).

HALADÁS–VASAS FC

♦ Száz fölött jár a két csapat egymás elleni élvonalbeli mérkőzéseinek száma. Eddig 105 NB I-es találkozót vívtak, a Haladás 24-et nyert meg, a Vasas 50-et, 31 döntetlenül végződött.

♦ A Vasas messze a legrosszabb formában levő csapat az élvonalban. Az angyalföldiek legutóbbi hat bajnokijukon csak egy pontot szereztek – és immár nyolcmérkőzéses a nyeretlenségi sorozatuk, legutóbb október 17-én éppen a Haladást tudták legyőzni. A piros-kékeké a leghosszabb aktív nyeretlenségi szérián kívül a leghosszabb vereségsorozat (4) is.

♦ A Vasas legutóbb 2009-ben nyert bajnoki mérkőzést a Haladás vendégeként (0–1), és a 2000-es években csak kétszer hagyta el győztesen a Haladás otthonát.

♦ A Haladás pályaválasztásával 1942 óta vívják meccseiket, de eddig egy sem végződött kiütéssel: négy- vagy többgólos győzelmet még egyik csapat sem aratott, háromgólos különbség is nagyon ritkán fordult elő.

♦ A Vasas legutóbbi öt bajnokija mindegyikén két vagy több gólt kapott.

♦ A Haladás mindkét eddigi bajnoki mérkőzését megnyerte új stadionjában, a Ferencváros (2–1) és a Videoton (1–0) ellen.

BALMAZÚJVÁROS–PAKSI FC

♦ Az eddigi egyetlen első osztályú mérkőzésüket 1–0-ra a Paks nyerte meg.

♦ A Balmazújvárosé a legjobb aktív sorozat az NB I-ben, Horváth Ferenc csapata a legutóbbi 6 találkozóján nem talált legyőzőre, ez természetesen egyben élvonalbeli klubrekord is. A széria 3 győzelemből és 3 döntetlenből áll, a Balmazújváros október 28. óta veretlen és 8 vereségéből hetet még október előtt szenvedett el.

♦ A Balmazújváros legutóbbi hat bajnokijából ötször két gólt szerzett – egyáltalán nem rossz eredményesség az abszolút újonc csapattól.

♦ A Paks legutóbbi 7 találkozóján vagy győzött, vagy kikapott, október 21. óta nem játszott döntetlent az NB I-ben.

♦ Csertői Aurél csapata legutóbbi két idegenbeli bajnokiját szerzett gól nélkül vesztette el a Videoton és a Honvéd ellen.

♦ A Balmazújváros hazai mérlege kimondottan gyenge, csak a 11. helyen állna pályaválasztóként lejátszott mérkőzéseik alapján. A Balmaz hazai pályán csak 9 pontot szerzett, idegenben már 13-at!

PUSKÁS AKADÉMIA FC–DEBRECENI VSC

♦ Eddig 8 NB I-es mérkőzést vívtak egymással, a Puskás Akadémia még egyet sem nyert meg. Hat találkozó a Loki győzelmével végződött, kettő döntetlennel zárult.

♦ A PAFC pályaválasztásával még nem játszottak olyan mérkőzést, amelyen kettőnél több gól esett volna.

♦ A Puskás Akadémia hazai mérlege (4 győzelem, 2 döntetlen, 4 vereség) ugyanolyan, mint a Debrecen idegenbeli mutatója. Az más kérdés, hogy ez a hazai tabellán a 8. helyre rangsorolja a felcsútiakat, az idegenbelin ellenben a harmadik legjobb mérlegű csapat a Debrecen.

♦ A PAFC horvát légiósa, Josip Knezevic 10 gólt szerzett csapata 26 találatából – csak Novothny Soma (Újpest, 11 gól/27 újpesti találat) vállal magára nagyobb részt nála csapata bajnoki góljaiból.

ÚJPEST FC–MEZŐKÖVESD

♦ Eddig 6 élvonalbeli mérkőzést vívtak egymással, az Újpest ötöt megnyert, egy találkozó végződött döntetlenre, a Mezőkövesd még nyeretlen.

♦ A Mezőkövesd élvonalbeli történetének legnagyobb vereségét az Újpesttől szenvedte el (Újpest–Mezőkövesd 6–1 2013 augusztusában).

♦ A Balmazújváros után a Mezőkövesdé a leghosszabb aktív veretlenségi sorozat az NB I-ben (5 mérkőzés). Más kérdés, hogy a Kövesd ezekből csak egyet nyert meg, négy döntetlenül végződött.

♦ A Mezőkövesd egymás után három 0–0-s döntetlent játszott – igen ritka dolog ez. A matyóföldiek a DVTK, a Balmazújváros és a Puskás Akadémia elleni mérkőzésüket zárták gól nélküli döntetlennel.

♦ Az NB I-es csapatok közül már csak a Ferencváros és a Videoton veretlen pályaválasztóként, utánuk következik az Újpest, mely csak egy alkalommal szenvedett vereséget a Szusza Ferenc Stadionban. Más kérdés, hogy 10 hazai találkozójukból csak hármat nyertek meg a lilák, akik „ipari mennyiségben” gyártják a döntetleneket.

BP. HONVÉD–VIDEOTON FC

♦ Lassan elérik a százat, ez lesz az NB I-ben a 99. találkozó a két csapat között. Az eddigi 98-ból 46-ot a kispestiek nyertek meg, 34-et a Videoton, 18 döntetlenre végződött. A legutóbbi kispesti meccs egyben „bajnoki döntő” is volt, Eppel Márton gólja a Honvéd aranyérmét eredményezte.

♦ A Honvéd a legutóbbi bajnokságban 33 mérkőzésen 30 gólt kapott, ebben az idényben 20 találkozón 35-öt, és negatív a gólkülönbsége.

♦ Hazai pályán a Honvéd az eddig megszerezhető 30 pontból 14-et szerzett csak meg, mérlege 4 győzelem, 2 döntetlen, 4 vereség. A Videoton idegenben 30 pontból 17-et gyűjtött be, ez a második legjobb mérleg vendégként az NB I-ben. Idegenben a fehérváriak messze a legeredményesebbek, 22 gólt szereztek – igaz, 16-szor kapitulált védelmük, ezzel a mezőny második felében vannak.

♦ Az összes élvonalbeli csapat közül a Bp. Honvéd kapta pályaválasztóként a legtöbb gólt (20) – a Bozsik József Stadionban is negatív a kispestiek gólkülönbsége. Az előző idényben a Honvéd hazai mérlege kiváló volt (12 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség és csak 9 kapott gól).

♦ A Videoton 1985 és 2007 között egyetlen meccset sem nyert meg a Honvéd vendégeként. Azóta már négyet is.

♦ Meghatározó légiósok: a Videoton 43 bajnoki góljából 35-öt külföldi játékosok szereztek a bajnokságban. Danko Lazovics 10, Marko Scsepovics 9, Anel Hadzic 5, a már a Puskás Akadémiában szereplő Ezekiel Henty 5, Loic Nego 3, Stopira, Sztefan Scsepovics és Almir Suljic egyaránt egy találatnál jár.

♦ A kispestiek 33 találatából 20 fűződik Davide Lanzafame és Eppel Márton nevéhez (11 és 9). A Honvéd két olyan bajnokit tudott megnyerni ebben a szezonban, amelyen egyik meghatározó támadója sem talált a kapuba.

NB I, 2017–2018, 21. FORDULÓ
MÁRCIUS 3., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
17.00: Haladás–Vasas
Szombathely, Haladás StadionBerke Balázs
17.00: DVTK–Ferencváros
Debrecen, Nagyerdei StadionFarkas Ádám
17.00: Balmazújváros–Paks
Balmazújváros, Városi StadionKassai Viktor
17.00: PAFC–DVSC (Tv: M4 Sport) Felcsút, Pancho ArénaAndó-Szabó Sándor
17.00: Újpest FC–Mezőkövesd
Budapest, Szusza Ferenc StadionVad II István
19.30: Bp. Honvéd–Videoton (Tv: M4 Sport)
Budapest, Bozsik József Stadion Bognár Tamás
TABELLA •TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 20 13 5 2 43–19 +24 44
2. Videoton FC 20 12 5 3 43–23 +20 41
3. Debreceni VSC 20 9 4 7 34–25 +9 31
4. Újpest FC 20 7 8 5 27–25 +2 29
5. Budapest Honvéd 20 8 4 8 33–35 –2 28
6. Paksi FC 20 7 6 7 29–31 –2 27
7. Diósgyőri VTK 20 7 4 9 33–32 +1 25
8. Puskás Akadémia FC 20 6 6 8 26–31 –5 24
9. Balmazújváros 20 5 7 8 26–28 –2 22
10. Vasas FC 20 6 3 11 25–39 –14 21
11. Szombathelyi Haladás 20 6 2 12 19–34 –15 20
12. Mezőkövesd Zsóry FC 20 3 8 9 20–36 –16 17

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik