A volt liverpooli az NB I cserekirálya; Pátkai a forduló legjobbja!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.11.05. 14:47
A labdarúgó NB I 13. fordulójára visszatekintő összeállításunkban fókuszban a kiütéses paksi siker után a PAOK ellen készülő Vidi, melynek középpályása, Pátkai Máté lett a forduló legjobbja a Nemzeti Sportnál. De felidézzük Sigér Dávid és Hegedűs János bombagólját, na meg a Honvéd nyerő cseréjét.

A FORDULÓ GYŐZELME – PÁTKAIÉK ERŐDEMONSTRÁCIÓJA A FORDULÓ GYŐZELME – PÁTKAIÉK ERŐDEMONSTRÁCIÓJA

Erős túlzás lenne azt állítani, hogy a 13. forduló meglepetését a Mol Vidi paksi győzelme jelentette – a címvédő ugyanis még idegenben is a párharc esélyesének számított –, arra viszont kevesen gondoltak, hogy a fehérvári együttes 4–0-s sikert arat. A vendégek vezetőedzője, Marko Nikolics sem titkolta, nehéz kilencven percre számít, mert kollégája, Csertői Aurél remekül összerakta a csapatát, az évek óta együtt játszó labdarúgók még egymás gondolatát is ismerik. Viszont a meccs még a paksiak szakvezetője is kénytelen volt belátni, hogy megalázó vereséget szenvedtek, miután „bűn rossz teljesítményt” nyújtottak.

Ennek ellenére a Vidinek egy félidő sem kellett ahhoz, hogy eldöntse a találkozót. Hogy így történt, abban főszerepet vállalt Pátkai Máté, aki sokat futva rengeteg hazai támadást megakasztott, már a mérkőzés első helyzetét gólra váltotta, majd a második félidőben újabb góllal tette fel teljesítményére a koronát. Teljesítményéért lapunktól nyolcas osztályzatot kapott, amivel a forduló legjobbja címet is kiérdemelte.

„A Paks ellen sohasem könnyű futballozni, évek óta kiegyensúlyozottan teljesít, és bizony nem sűrűn fordul elő, hogy valamelyik csapat négy góllal jobbnak bizonyul nála – mondta az összecsapás másnapján a fehérváriak 30 esztendős középpályása. – Ennek ellenére szombaton rengeteg helyzetet alakítottunk ki, de emellett a védekezésünk is rendben volt, hiszen az ellenfelünknek csak egyetlen ígéretesebb gólszerzési lehetősége akadt, az is már négy nullánál. Ettől függetlenül még a biztos első félidei vezetést követően sem az járt a fejemben, hogy máris a miénk a három pont. Már csak azért sem, mert korábban – még az ETO játékosaként – éppen a Paks ellen játszottam olyan meccset, amelyet háromgólos vezetésről veszítettünk el négy háromra. Külön öröm, hogy kétszer is betaláltam, ezt jó jelnek veszem a PAOK elleni csütörtöki Európa-liga-visszavágó előtt.”

Eddig is tudtuk, hogy Pátkai Máté fontos láncszeme a Mol Vidinek, mostanában viszont azzal is kiemelkedik csapattársai közül, hogy szinte mindig jó megoldást választ, amikor helyzetbe kerül. Pakson két lehetősége adódott a gólszerzésre, és mindkettőt gólra váltotta (mindkétszer Armin Hodzic volt az előkészítő), de ennél is beszédesebb adat, hogy csapata utóbbi nyolc bajnoki góljából négyet is ő jegyez. Szombathelyen a Haladás ellen 1–0-s vezetésnél parádés lövéssel tette biztossá a csapata győzelmét, Kisvárdán 1–1-nél juttatta vezetéshez a fehérvári együttest (a vége 2–2 lett), és mert Pakson sem maradt a lábában a gól, elmondhatja magáról, három egymást követő bajnokin is betalált.

Hasonló sorozatra másodszor volt képes az élvonalban: először csaknem tíz esztendeje, 2009 májusában, még az MTK labdarúgójaként sikerült ez neki, akkor a Debrecen (2–2), a Kecskemét (1–4) és a REAC (4–0) ellen születtek meg a Pátkai-gólok.

„A statisztikával nem nagyon foglalkozom, azt viszont tudom, hogy eddig negyvenkilenc gólt szereztem az NB I-ben – folytatta a paksi mérkőzés hőse. – Tőlünk amúgy mindenki azt várja, hogy a bajnoki meccseinket sorozatban nyerjük meg, és bár nyilván erre törekszünk, a futball azért nem így működik. A helyzetünk nem egyszerű, három fronton is helyt kell állnunk, ez azonban édes teher, hiszen mindenki arra várt közülünk, hogy a nemzetközi porondon, főtáblán léphessünk pályára.”

Helyben vagyunk. Csütörtökön a Mol Vidi a görög PAOK-ot fogadja az Európa-ligában, és mert két héttel korábban Szalonikiben remek futballal 2–0-ra győzött, megteremtette magának az esélyt a továbbjutásra. Ha minden igaz, a Groupama Arénában telt ház várja a csapatokat, márpedig a szurkolók segítségével van esély az újabb bravúrra.


„Még jobban, még kevesebb hibával kell játszanunk, mint Görögországban – adta meg a siker receptjét Pátkai Máté. – Biztos vagyok benne, nehezebb kilencven perc vár ránk, mint az első meccsen, már csak azért is, mert most már a PAOK-nál is tudják, mire számíthatnak tőlünk. A Chelsea mögött három csapatnak is három pontja van a csoportban, és bár felesleges számolgatni, jó érzés, hogy a saját kezünkben van a sorsunk. Megterhelő ez az időszak, ugyanakkor élvezni kell minden pillanatát, de közben nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a bajnokságban is jól kell szerepelni, azon keresztül indulhatunk ugyanis újra a Bajnokok Ligájában. Fontos hét vár ránk, a PAOK mellett játszunk a Mezőkövesddel is, és ahogy korábban, ebből az időszakból is a legtöbbet akarjuk kihozni.”

A FORDULÓ GÓLJA, A HÉT AJÁNDÉKA – SIGÉR DÁVID TALÁLATA

A FORDULÓ CSERÉJE – DAVID N'GOG

A forduló cseréje a Honvédé, és nemcsak azért, mert a Kisvárda ellen a 60. percben pályára lépő David N'Gog gólt és gólpasszt is jegyzett, hanem azért is, mert a Honvéd vezetőedzőjének, Supka Attilának volt annyi bátorsága, hogy csapata 1–0-s vezetésénél védő helyére csatárt állított be, Tonci Kukocot N'Gog váltotta. Igaz, a csere következtében a támadósorból Holender Filip egy sorral hátrébb került, de így is támadóbbá vált a csapat.

N'Gog (jobbra) góllal és gólpasszal járult hozzá a honvéd kisvárdai győzelméhez (Fotó: Dömötör Csaba)
N'Gog (jobbra) góllal és gólpasszal járult hozzá a honvéd kisvárdai győzelméhez (Fotó: Dömötör Csaba)

A kockázatvállalás pedig meghozta a kívánt eredményt, hiszen N'Gog a 69. percben gólpasszt adott Holendernek, majd a 78. percben ő maga állította be a 3–0-s végeredményt.

További érdekesség, hogy N'Gog az eddigi egyetlen NB I-es gólját is csereként lőtte, a 6. fordulóban, első magyarországi bajnokiján a 80. percben lépett pályára a DVSC ellen, és hét perccel később már be is talált, akkor is 3–0-ra győzött a Honvéd.

Amúgy a korábban a Liverpoolban is futballozó N'Gog hat bajnokin játszott az NB I-ben, közülük kettőn volt kezdő, de amikor kezdett, mindkétszer 1–0-ra kikapott a csapata a Ferencvárostól és a Puskás Akadémiától.

N'Gog 2008 és 2014 között 99 meccsen játszott a Premier League-ben, a Liverpool (63 meccs), a bolton (33) és a Swansea (3) színeiben. Ezeken a mérkőzéseken 12 gólt szerzett, ebből hármat csereként.

A FORDULÓ NEGATÍV SZÉRIÁJA – MEGINT KIKAPOTT A DVTK, KISVÁRDA, HALADÁS TRIÓ

A tabella utolsó három helyén álló, a 13. fordulóban egyaránt vereséget szenvedő Kisvárda, DVTK, Haladás hármas egyike sem nyert mérkőzést a legutóbbi öt bajnoki fordulóban, sőt a három csapat a lejátszott 15 meccsen csupán egy pontot szerzett (a Kisvárda a Vidi ellen).

A DVTK a legutóbbi nyolc meccsén nem tudott nyerni, legutóbb éppen a Haladást verte meg augusztus 18-án. A szombathelyiek kilenc meccs óta nem nyertek az NB I-ben, és a diósgyőriekhez hasonlóan sorozatban immár hat vereségnél tartanak. Más kérdés, hogy a Kisvárdánál és a Haladásnál – ellentétben a DVTK-val – már volt edzőváltás ebben az évadban.

A FORDULÓ BAKIJA – RÓZSA ROSSZUL MÉRTE FEL A TÁVOLSÁGOT

Amikor Tamás László, a Haladás hátvédje 1–0-s újpesti vezetésnél hazagurította a labdát RózsaDánielnek, semmi sem utalt arra, hogy néhány másodperccel később középkezdés következik. Ám a vasiak rutinos kapusa túl sokat várt, és amikor ki akarta rúgni a labdát, a rárontó Obinna Nwobodót találta el, akiről az üres kapuba vágódott a labda.

„Az öltözőben megkérdeztem Rózsa Dánielt, hogy hibáztam-e, esetleg túl röviden adtam haza, vagy nem vettem észre, hogy közel helyezkedik hozzá a hazaiak játékosa – mondta a potyával kapcsolatban Tamás László. – Azt felelte, nem én hibáztam, sajnos ő volt az, aki rosszul mérte fel a távolságot. Miután átvette a labdát, az újpesti támadó csak kocogott felé, ezért kapusunk azt gondolta, több ideje van kirúgni a labdát. Az utolsó méterekre azonban nagyon felgyorsított az újpesti, és akkor már nem maradt elegendő idő elrúgni a labdát. Ugyanakkor szögezzük le, nem ezért kaptunk ki – a mérkőzést az első gól döntötte el. Bár az utóbbi meccsekhez képest támadásban kevesebbet mutattunk, így is akadtak ígéretes lehetőségeink. Ám a hazaiak gólja után már nem éreztem, hogy pontot szerezhetnénk.”

Arra a kérdésre, hogy Rózsa hibája után ki áll majd a gólvonalon a következő fordulóban a Ferencváros ellen, Horváth Ferenc vezetőedző az újpesti meccs után csak annyit mondott, erről még korai beszélni. Mint ismeretes, Rózsa két meccsel ezelőtt váltotta a kapuban Király Gábort, de vele is mindkétszer kikapott a Haladás.

A FORDULÓ SZABADRÚGÁSA – „HEGE, VÁLLALD EL!”

Sokat rontott a mutatóin Hegedűs János: az NB I-es szabadrúgásgóljainak átlagos távolsága 60 méterről 45-re csökkent...

A Puskás Akadémia belső védője hetek óta szenzációs formában játszik: két hete és ezúttal is ő lett a mérkőzés játékosa az aktuális NB I-es találkozón, és miután a Ferencvárosnak 60 méterről vágott be egy szabadrúgást, ezúttal a Diósgyőrt keserítette, amely ellen 30 méterről volt eredményes. Nem mellesleg: a 88. percben a jobb alsó sarokba vágódó labda eldöntötte a meccset. Az újabb remek szabadrúgásgól azért is érdekes, mert felnőttpályafutása során korábban sosem szerzett gólt ebben a műfajban (összesen öt NB I-es gólja van).

Nem gyakorolom külön a szabadrúgásokat, legfeljebb tíz percre ott maradok az edzések után, hogy lőjek néhányat, vagy olykor Kiss Tamással és Radó Andrással vetélkedünk – mondta lapunknak az elmúlt hetekben az élvonal legrettegettebb szabadrúgáslövőjévé előlépő játékos. – Korábban soha nem is jelöltek ki szabadrúgásokra, ha pedig elvállaltam, sikertelenül próbálkoztam. Ezen a meccsen egy korábbi szabadrúgásnál is odaálltam, de átengedtem a lehetőséget Josip Knezevicnek, akinek remek a rúgótechnikája. A meccs végén azonban Benczés Miklós vezetőedző kiáltott oda nekem abban a pillanatban, hogy a játékvezető szabálytalanságot ítélt befelé: »Hege, vállald el!«”

A hajráig kevés helyzet volt a mérkőzésen, Bacsana Arabuli a 79. percben szerzett vezetést a PAFC-nak. Ehhez a gólhoz gólpasszal járult hozzá Hegedűs János, egy szöglet után csúsztatott fejjel a hosszú oldalra, ahol üresen érkezett grúz csapattársa. „Örülök, hogy végre nem mi kaptunk gól szögletből. Begyakorolt figura volt, pénteken is épp ezt a variációt sulykoltuk, jó, hogy sikerült éles helyzetben tökéletesen kivitelezni.”

NB I, 2018–2019, 13. FORDULÓ
NOVEMBER 3., SZOMBATHELYSZÍN
NÉZŐSZÁM
JÁTÉKVEZETŐ
Paksi FC–Mol Vidi FC 0–4
Paks,
Városi Stadion
1269Kassai Viktor
Kisvárda–Bp. Honvéd 0–3
Kisvárda,
Várkerti Sporttelep
2685Solymosi Péter
Újpest FC–Szombathelyi Haladás 2–0
Budapest,
Szusza Ferenc Stadion
2350
Karakó Ferenc
Puskás Akadémia–Diósgyőri VTK 2–1
Felcsút,
Pancho Aréna
916
Pintér Csaba
Mezőkövesd–Debreceni VSC 2–2Mezőkövesd,
Városi Stadion
2532Bognár Tamás
Ferencváros–MTK Budapest 2–0
Budapest,
Groupama Aréna
11 067
Andó-Szabó Sándor
TABELLA • GÓLLÖVŐLISTA
A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Ferencvárosi TC1393 127–10+1730
2. Budapest Honvéd1382 318– 8+1026
3. Mol Vidi FC1264 224–12+1222
4. MTK Budapest1363 418–18 0 21
5. Debreceni VSC1356 220–17 +321
6. Mezőkövesd Zsóry FC1354 421–17 +419
7. Újpest FC1254 312– 9 +319
8. Paksi FC1354 419–18 +119
9. Puskás Akadémia FC1342 714–19 –514
10. Kisvárda1323 812–28–16 9
11. Diósgyőri VTK1313 910–24–14 6
12. Szombathelyi Haladás13121011–26–15 5
A 6. fordulóból elhalasztott Mol Vidi–Újpest összecsapást november 21-én rendezik meg.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik