A mezőkövesdi Robben, az új Hajnal és a Vidivel játszó liba

Vágólapra másolva!
2018.10.09. 10:32
null
A forduló játékvezetője: Szőts Gergely (9) – (Bp. Honvéd–Diósgyőri VTK) – Albert István, Buzás Balázs, Solymosi Péter, Vad II István
A labdarúgó NB I aktuális fordulójára visszatekintő „leges” sorozatunkban ezúttal négy kerül fókuszba: a két góljával a 10. forduló legjobbjának bizonyuló, ferencvárosi Davide Lanzafame, csapattársa, a szurkolók körében már Hajnal Tamáshoz hasonlított Sigér Dávid, a Haladás ellen Arjen Robbent idéző Molnár Gábor és a bajnok Mol Vidi legyőzésében főszerepet vállaló Bognár István.

A FORDULÓ LEGJOBBJA – DAVIDE LANZAFAME

Remekül futballozott a Ferencváros olasz támadója, a DVSC elleni két gólja önmagáért beszél, egyetlen játékosként a fordulóban nyolcas osztályzatot érdemelt ki.

Góljai mellett többször szabadrúgást harcolt ki, és akkor is rendkívül agilisan futballozott, amikor csapata Marcel Heister kiállítása után megfogyatkozott. A légiós a győzelmet érő gólt is megszerezhette volna, csakhogy nagy helyzetben hibázott.

Lanzafame kitűnő formának örvend, erre bizonyíték, hogy az előző, 9. fordulóban is ő lett a forduló játékosa, akkor 7-es osztályzattal. Az olasz támadó legutóbb az Újpestnek (1–0) lőtt szépségdíjas gólt.

A FORDULÓ ÉBRESZTŐJE ÉS AZ ÚJ HAJNAL TAMÁS

Remekül játszott a Ferencváros–Debrecen (2–2) bajnokin Sigér Dávid, a zöld-fehérek középpályása. Egy hazai szurkoló meg is jegyezte: „Megvan az új Hajnal Tamás.”

„Mondták már ezt rám néhányszor – fogadta mosolyogva az összehasonlítást a 27 éves labdarúgó. – Nyilván nagyon jólesik, hogy hozzá hasonlítanak, de azért még nagyon messze vagyok tőle.”

Egy ideig azonban úgy festett, hogy neki és csapattársainak nem sok okuk lesz mosolyogni, hiszen félóra múltán nemcsak vezetett 1–0-ra a vendégcsapat, hanem emberhátrányba is került a Fradi Marcel Heister kiállítása miatt.

„Magunkat leptük meg azzal, hogy nem olyan koncentráltan léptünk pályára, mint az elmúlt meccseken – mondta Sigér Dávid. – Egész héten azt mondogattuk az öltözőben, nem szabad, hogy elaltasson minket a derbin aratott győzelem, sajnos mégis ez történt. Az első félidőben ezért volt annyi hiba a játékunkban. A kiállítás még jobban megnehezítette a dolgunkat.”

A piros lap viszont meglepő módon mintha a Lokit zavarta volna meg, hiszen attól kezdve vette át a játék irányítását a Ferencváros.

„Igazi ébresztő volt nekünk. De nem kívánom ezt többször a csapatomnak, jobb lenne, ha máskor inkább egymást tüzelnénk fel, és nem az kellene hozzá, hogy bajba kerülünk. Viszont onnantól mindenki megrázta magát, ráébredtünk, hogy most már extrát kell nyújtani, mivel kevesebben vagyunk a pályán. Tudtuk, hogy nem lehet semmit tartalékolni az erőnkből.”

A Ferencváros Davide Lanzafame góljával a szünet után nem sokkal egyenlített, majd mind nagyobb energiákat mozgósított, hogy a vezetést is megszerezze. Ám ehelyett egy újabb kontratámadásból Szécsi Márk révén másodszor is a hajdúságiak kerültek előnybe.

„Védekezésben nem voltunk olyan jók, mint az elmúlt hetekben, de a csapat erejét mutatja, hogy két- szer is fel tudtunk állni – magyarázta Sigér Dávid. – Hiába mentünk, hajtottunk, irányítottuk a játékot, megint a vendégek találtak be, és ezt az első néhány másodpercben nagyon nehéz volt feldolgozni. Viszont tudtam, hogy ha lehajtjuk a fejünket, ebből többgólos vereség is lehet, úgyhogy körbenéztem, és próbáltam a többieket is arra biztatni, hogy emeljük fel a fejünket, játsszuk tovább, amit addig is.”

Sigér Dávid a nyáron a kieső Balmazújvárosból szerződött az Üllői útra, sokáig sérüléssel bajlódott, alig játszott, mostanra viszont sokak meglepetésére alapember lett.

„Nagy célokkal érkeztem ide. Tudtam azt is, milyen a megítélésem, sokan csak legyintettek, hogy egy kiscsapatból érkezve örüljek, ha leülhetek a padra, de próbáltam nem foglalkozni ezekkel a hangokkal, hanem elkezdtem úgy dolgozni, ahogy szoktam. Biztos voltam benne, hogy ennek meglesz az eredménye. De azért felülmúlta a várakozásaimat, hogy a sérülésem után ilyen hamar lehetőséget kaptam. Ehhez hozzájárult az is, hogy sok sérültünk van, de próbálom minden héten bizonyítani, hogy helyem van a kezdőben.”

Molnár Gábor gólja Arjen Robbent idézte a Haladás ellen (Fotó: Koncz György)
Molnár Gábor gólja Arjen Robbent idézte a Haladás ellen (Fotó: Koncz György)

A FORDULÓ CSAVARÁSA – BETEKERTE, MINT ROBBEN

Ismét remekül érzi magát a bőrében Molnár Gábor, aki kötetlen szerepkörben futballozhat régi-új csapatában. Csak rá kell nézni Molnár Gáborra, a Mezőkövesd Zsóry játékosára. Lerí róla, hogy boldog. Jól érzi magát a bőrében, és ez nem csupán remek játékkal, hanem gólokkal is párosul. Bár nem mondja, híreink szerint idegen volt neki a felcsúti közeg, ráadásul Pintér Attila vezetőedző távozása után magára is maradt. Ezért nem bánta, hogy augusztus végén kölcsönadta a Puskás Akadémia korábbi klubjának, a Mezőkövesdnek. Eddig három bajnokin játszott, de már két gólt szerzett.

Az előző fordulóban az MTK (2–2), szombaton pedig a Haladás védelmét mattolta (2–0) – „robbenes” góljáról azóta is beszélnek.

„Csakugyan sokan gratuláltak a Király Gábornak rúgott gólom után – mondta a 24 éves középpályás. – Többen is Arjen Robbent emlegették. Pedig csak annyi történt, hogy remek passzt kaptam Vajda Sándortól, s aztán szinte álló helyzetből csavartam ballal a labdát a kapu jobb oldalába. Lehet, hogy hasonlított a mozdulat a Bayernben futballozó holland klassziséhoz, de hát hogy jönnék én ahhoz, hogy Robbenhez hasonlítsam magam?! Nemcsak a vezetés miatt örültem, feldobott, hogy olyan kiváló kapus eszén jártam túl, mint a száznyolcszoros válogatott Király Gábor.”

A játékos úgy érzi, noha Kazincbarcikáról származik, Mezőkövesdre mégis hazatért. Szeretettel fogadták, a szakmai stáb is bízik benne.

„Tulajdonképpen kötetlen szerepkörben futballozhatok – folytatta. – Rajtam kívül még Cseri Tamás büszkélkedhet hasonló szabadsággal. Persze megkötések azért vannak, ám labdaszerzés után már magunk dönthetünk arról, hogy melyik területet játsszuk be. Nem titok, újra jól érzem magam.”

MOLNÁR GÁBOR GÓLJA A HALADÁS ELLEN

ÍGY CSINÁLJA ROBBEN – TIPIKUS ROBBEN-GÓLOK

BOGNÁR ISTVÁN A FORDULÓ MEGLEPETÉSÉRŐL – „JÁTSZIK A LIBA”

Az MTK Budapest középpályása, Bognár István a Mol Vidi 3–0-s legyőzése után a parádésan futballozó csapattársakról, a sokat érő góljáról, valamint a szurkolókról is beszélt.

„A fehérváriak fásultak voltak a csütörtöki Európa-liga-meccsük után, de ez semmit sem von le az érdemeinkből. Mivel előzetesen nem sejthettük, hogyan áll fel a Vidi, nem foglalkoztunk különösebben azzal, hogy hetvenkét órával korábban még a Chelsea ellenjátszottak. Ügyeltünk rá, hogy a Vidi ne birtokolja sokat a labdát – ha engedtünk volna, hogy passzolgasson, azzal neki kedvezünk. Ez esetben nem lett volna olyan erős az iram, nem lett volna akkora nyomás az ellenfélen. Az elképzelésünk bevált, a harmadik gólunk is abból született, hogy labdát szereztünk” – fogalmazott a középpályás, aki bővebben is beszélt a góljáról.

„Ami azt illeti, nem esett jól, hogy az első félidőben a labda kifelé vágódott a kapufáról. Főleg, hogy előtte már elszalasztottam egy nagy lehetőséget. Kanta Józseftől remek átadást kaptam, csináltam egy lövőcselt, a fejemben már az is összeállt, hogy ballal eltekerem a labdát a hosszú sarokba – amikor elvesztettem az egyensúlyomat. Na, ebből lett minden idők egyik legrosszabb lövése. Percekkel később a kapufát találtam el, utána úgy éreztem, semmi sem akar összejönni. Szóval kellett az a gól. Felkészültünk arra, hogy az ellenfél minden mindegy alapon ránk ront. Támadott is becsülettel, ám ziccere csupán egy volt. Azért ne feledjük, az előző bajnokságot az élen záró Vidivel álltunk szemben, ehhez képest az első játékrész után kilenc egy volt a kapura lövések aránya a javunkra. Talán nem túlzok, ha azt mondom, abban a negyvenöt percben parádésan futballoztunk.”

Az MTK drukkerei pedig a jó játékot és a 3–0-s vezetést úgy honorálták, hogy a hajrában rázendítettek a „Játszik a liba! Játszik a liba!”-rigmusra is (mint ismert, a liba az MTK kabalafigurája).

„Köszönöm nekik, hogy elutaztak Felcsútra. A hangjukat jól lehetett hallani, habár ehhez az is kellett, hogy sajnálatos módon ne legyenek sokan a stadionban. Fontos volt, hogy győzzünk, hiszen három nyeretlen meccsel a hátunk mögött léptünk pályára. Kellett az önbizalom-növelő siker, mert húzós időszak elé nézünk: a Honvéddal, az Újpesttel, majd a Ferencvárossal csapunk össze” – fogalmazott Bognár a szurkolókkal kapcsolatban.


NB I, 2018–2019, 10. FORDULÓ
OKTÓBER 6., SZOMBATHELYSZÍN
NÉZŐSZÁM
JÁTÉKVEZETŐ
Bp. Honvéd–Diósgyőri VTK 1–0
Budapest,
Új Hidegkuti Nándor Stadion
2069Szőts Gergely
Újpest FC–Puskás Akadémia 2–0
Budapest,
Szusza Ferenc Stadion
1799
Erdős József
Mezőkövesd–Haladás 2–0
Mezőkövesd,
Városi Stadion
2168
Andó-Szabó Sándor
Paksi FC–Kisvárda 4–1
Paks,
Városi Stadion
600Radványi Ádám
Ferencváros–Debreceni VSC 2–2
Budapest,
Groupama Aréna
8911
Iványi Zoltán
OKTÓBER 7., VASÁRNAP
Mol Vidi FC–MTK Budapest 0–3
Felcsút,
Pancho Aréna
1220
Kassai Viktor
TABELLA • GÓLLÖVŐLISTA
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik