„A mérkőzés előtt két játékosom volt, aki járt már a Groupama Arénában”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.03.11. 09:20
null
A legtöbb balmazújvárosi játékos szombaton járt először a Groupama Arénában (Fotó: Koncz György)
Szombaton mind a hat mérkőzést megrendezték a labdarúgó NB I 22. fordulójában. Íme, a találkozók utáni edzői nyilatkozatok.

 

 

VASAS–HONVÉD 2–1

MICHAEL OENNING
– Ilyen hosszú nyeretlenségi sorozat után legyőzték a bajnokot, feltételezhető, most jól érzi magát.
– Nem gondolom, hogy az érzelmek lennének a fontosak. Csakis a győzelem számított. Az idén kétszer kikaptunk, mégsem előzmény nélküli győzelmet arattunk. A Videoton ellen ugyanis nem futballoztunk rosszul, más kérdés, hogy a Haladás elleni kudarcot követő jogos kritikákat fel kellett dolgozniuk a játékosoknak.

– Jelentős változtatásokat hajtott végre: Manjrekar James pozíciója, szűrőként szerepeltetése az újdonság erejével hatott, és kapust cserélt – az eredmény alapján mondhatjuk, hogy jól döntött?
– A győzelem mindenre jó válasz. Mindenki tudja, hogy Davide Lanzafame nagyon veszélyes játékos, nem akartuk, hogy egy belső védőnk kísérje őt, ezért került James ebbe a pozícióba. A kapuscsere nem hirtelen meghozott, hangulatfüggő döntés, ám eljöhet az a lélektani állapot, amikor mindkét kapusnak a váltás az érdeke.

– Nagyszerűen kezdték a második félidőt, gólt szereztek, de rögtön utána kaptak is. Hogyan élte meg ezt a ingadozást?
– Nem idegeskedtem, tudtam, hogy a csapatot nem billenti ki a kapott gól a lelki egyensúlyából.

SUPKA ATTILA

– Aligha ilyen kezdést képzelt el, hiszen a második idei bajnokijukon másodszor kaptak ki.
– Ismét egy olyan mérkőzésen vagyunk túl, amely azt bizonyította, ha nem megfelelő az összpontosítás, könnyen bajba kerülhetünk. Ezen a szinte két ilyen gólt nem lehet kapni.

–Mit kért a szünetben a játékosaitól?
–Semmiképp sem azt, hogy lehetőség szerint azonnal kapjunk még egy gólt... Felfoghatatlan hiba előzte meg azt is, mégis, amikor szépítettünk, úgy éreztem, meg tudjuk nyerni a mérkőzést, és egyre nagyobb fölénybe kerültünk.

– Mi volt a Honvéd stratégiája? Hiszen amikor a labdát a földön tartva próbáltak építkezni, veszélyesebbnek tűntek, mint amikor ívelgettek.
– A taktika természetesen az előbbi volt, ezért különösen bosszantott, hogy a hajrában nem volt türelmünk passzokkal felépíteni az akcióinkat. A helyzetekből ugyanakkor nem tudtunk veszélyesek lenni. Mindezek ellenére úgy érzem, hogy a játékosok mindent megtettek, hogy legalább egy pontot szerezzenek, de muszáj a súlyos egyéni hibákat kiküszöbölni, különben nehéz dolgunk lesz a folytatásban.

 

DVSC–ÚJPEST 1–2

HERCZEG ANDRÁS
–Bosszús lehet a vereség miatt...
–Nagyon küzdött a csapat, a tavasszal most játszottunk a legjobban, ezért aztán nem érdemeltünk vereséget. Fontos lett volna a mérkőzés elején kihasználni a lehetőségünket.

– A második félidő elején nagyon bekezdtek. Mit mondott a szünetben?
– Semmi különleges nem hangzott el, megbeszéltünk néhány játékszituációt, ami hasznosnak bizonyult. Jól kezdtük a második játékrészt, mégis egy védekezési hiba után az Újpest szerzett gólt. Magyarázkodni nem szeretnék, de nagyon hiányoznak sérült és eltiltott játékosaink.

– A vereség ellenére még mindig harmadik a Loki.
– Természetesen szeretnénk megtartani ezt az előkelő helyet, de már az ősszel is mondtam, hátrafelé is néznünk kell a tabellán, hogy miként állnak a kiesés ellen harcban álló csapatok.

NEBOJSA VIGNJEVICS
– Ugye Debrecenben is lehet nyerni?

– Valóban, nagyon régen örülhettünk győzelemnek Debrecenben. Korábban többször is előfordult, hogy jobbak voltunk a hazaiaknál, mégis nyertek. Most megfordult a trend. A hazaiak voltak türelmesebbek, jól is futballoztak, mégis mi szereztük meg a győzelmet.

– Esetleg van, ami miatt mégis elégedetlen?
– Persze, mert nem mi irányítottuk a játékot, márpedig ez velünk ritkán fordul elő.

– Pontszámban utolérték a Debrecent. Ön szerint ez a két csapat harcol majd a harmadik helyért?
– Tény, hogy most ez a két együttes van a legjobb pozícióban, de rajtunk kívül is vannak jelentkezők a harmadik helyre. A bajnokságban egyébként sincs könnyű mérkőzés, és tizenegy forduló van még hátra tavasszal.

 

VIDEOTON–DIÓSGYŐR 4–1

MARKO NIKOLICS
– Fontos győzelmet arattak.

– Le a kalappal a játékosok előtt, nehéz a DVTK ellen játszani. Mielőtt elkezdődött a bajnokság második fele, elmondtam, hogy meccsről meccsre jobban futballozunk, s úgy érzem, ezt lehet is látni. Ettől függetlenül a földön kell maradnunk, nem szabad elszállnunk.

– Tudták a mérkőzés előtt, hogy nyert a Ferencváros?
– Tudtuk, persze. Ez nyomást helyezett ránk, de jól kezelték a srácok. Nem titok, kétszereplős a bajnokság, ketten küzdünk az aranyéremért, de senkit sem becsülhetünk le. A következő fordulóban a Balmazújvárossal játszunk, ellenfelünk már négy pontot is elvett tőlünk, vagyis észnél kell lennünk.

– Mi a véleménye Danko Lazovics viselkedéséről? Folyamatosan reklamált, sárga lapot is kapott érte.
– A magyar futball sztárjaira, így Danko Lazovicsra, Huszti Szabolcsra, Juhász Rolandra vagy a ferencvárosi Gera Zoltánra vigyáznunk kell, és itt nem külön védelemre gondolok, csak tiszteletre. Nem akarok a bírókról beszélni, de ennek a tiszteletnek kétirányúnak kellene lennie.

BÓDOG TAMÁS
– Érthetően bosszús.

– A meccs képe alapján megérdemelten nyert a Videoton, a jobbik csapat győzött. Az első félidő nem úgy sikerült, ahogyan elterveztük, nem mertük felvállalni a bátor támadásokat, a váltásokat. Nem erről volt szó a meccs előtt. A második félidőben jobban játszottunk, büszke is vagyok a csapatra, hiszen hátrányban is ment előre. Más csapat is elvérzik majd itt.

– A szünetben két védekező játékos helyett két támadót cserélt be – utólag hogyan látja, bejött a húzása?
– Azt kell mondanom, nem, hiszen kikaptunk, de mint mondtam, jobban futballoztunk, akkor már több párharcot nyertünk meg, mint az első félidőben. Én nem állok vissza védekezni, az biztos!

– Eperjesi Gábor sérülés, Dusan Brkovics, Kocsis Gergő és Lipták Zoltán pedig eltiltás miatt nem léphetett pályára – ez döntőnek bizonyult?
– Számít, persze, de akik játszottak, mindent megtettek. Fontos labdarúgókra nem számíthattam, de lehet, velük is kikaptunk volna. Csak hangsúlyozni tudom, hogy a Videoton remek csapat, és megérdemelten szerzett három pontot.

 

FERENCVÁROS–BALMAZÚJVÁROS 5–0

THOMAS DOLL
– Ilyennek álmodta meg a Balmazújváros elleni kilencven percet?
– Mint a legutóbbi hazai mérkőzésünk során, a Honvéd ellen, ezúttal is öt gólt rúgtunk, a két mérkőzésen elért tíz gól szép teljesítmény. Lehetett érezni, hogy a múlt heti, Diósgyőr elleni baki után nagyon összeszedtük magunkat, szép támadásaink voltak, már a mérkőzés elején elkaptuk a fonalat.

– Maradt hiányérzet önben?
– A kihagyott büntető miatt mindenképpen, de nehogy azt higgye bárki is, hogy rossz kedvem van ettől. A játékosok a végére önkívületi állapotba kerültek, szerezhettek volna újabb gólokat, de így is szép estét szereztek a szurkolóknak. Annak is örülök, hogy a vereség után mostanában rendre nyomban visszatér a csapat a helyes útra.

– Mit szól Böde Dániel mesterhármasához?
– Problémamentes felkészülésen van túl, ami nagyon fontos volt. Az is jót tesz neki, hogy konkurenciaharc van a csatárok között.

HORVÁTH FERENC
– Balszerencsés gólt kaptak az elején – mennyire befolyásolta ez a forgatókönyvet?
– Nagyon! Az első félidő elején kaptuk a gólt, a szünet előtti újabb találat végképp meghatározta a mérkőzés kimenetelét. Voltak kétes szituációk a tizenhatoson belül, de félreértés ne essék, még véletlenül sem szeretnék bírózni. Ez a mérkőzés nem ezen múlott.

– Ennyivel jobb csapat a Ferencváros?
– A mérkőzés előtt két játékosom volt, aki járt már a Groupama Arénában, a többiek csupán televízióban csodálhatták meg eddig. Ehhez nekünk még hozzá kell szoknunk. Ezen a napon olyan dolgok nem működtek, amik korábban szinte mindig. Aki a tapsot elviseli, annak kötelessége a füttyöt is.

– Ideges a vereség miatt, vagy már más, nyerhető mérkőzésekre gondol?
– A mi csapatunknak nem a Ferencvárost kell megvernie a saját otthonában. A Fradi jó napot fogott ki, a szélsőit nehéz tartani, gyorsabbak voltak, mint a mieink.

 

MEZŐKÖVESD–HALADÁS 2–1

TÓTH LÁSZLÓ
–Mi döntött ezen a mérkőzésen?

– Többet birtokoltuk a labdát, és az egyéni képességek terén is jobbak voltunk.

– A második félidő elején Kovács Lóránt ziccert hibázott. Mire gondoltak ekkor a kispadon Kuttor Attila vezetőedzővel?
– A pálya minősége sok mindent befolyásolhat, ilyenkor előfordulhat egy-egy rontott ziccer, eladott labda, amiből aztán baj is lehet. Tudomásul kell venni, hogy minden helyzetből nem lehet gól sem.

– Gondolta, hogy másodszor is sikerül vezetést szerezni?
– Játékos futballt mutattunk be, igaz, a Haladás sem az erőfociról nevezetes. Talán kicsit túlbiztosították a játékukat a szombathelyiek, nálunk pedig sok olyan képességű futballista szerepel, aki képes gólhelyzetet kialakítani.

MICHAL HIPP
– Ami az első félidőben ment, miért nem sikerült a másodikban?

– Azért, mert nulla nullás állásnál Kovács Lóránt kihagyta a hatalmas lehetőséget. A hibánkat kihasználta a Mezőkövesd, és megszerezte a vezetést.

– Később mindent egy lapra feltéve támadott a Haladás.
– Megpróbáltuk felívelni a labdákat, és azokból a szituációkból igyekeztünk helyzeteket kialakítani. Ez egész addig bevált, míg nem vezetett a Mezőkövesd.

– Mi az oka, hogy hazai pályán jobb a csapat helyzetkihasználása, idegenben viszont nemigen megy a góllövés?
– El kellene fogadni, hogy a nagy gólok helyett néha sokkal kifizetődőbb lenne, ha csak a kapuba kotorjuk a labdát. Ha megtanuljuk ezt, nem lesz baj.

 

PAKS–PUSKÁS AKADÉMIA 3–1

CSERTŐI AURÉL
– Most már nem lehet kérdés, hogy a csapat sikeresen rajtolt a tavasszal...
– A mérkőzés elején belealudtunk a játékba, a Puskás Akadémiának volt gólszerzési lehetősége is, azonban a tizedik perctől már átvettük az irányítást. Sok helyzetet alakítottunk ki, jó egyéni teljesítményeket is láttam, és csapatként is rendben voltunk.

– Mikor hitte el, hogy megvan a három pont?
– Amikor a játékvezető lefújta a találkozót. Kettő nulla után a semmiből kaptunk gólt, szerencsére mi is újra betaláltunk. Látni kell, a táblázat alján álló csapatok is gyűjtögetik a pontokat, egy pillanatig sem hihetjük el, hogy máris jó pozícióban vagyunk.

– A jó tavaszi rajtnak köszönhetően egy pontra vannak a dobogótól: megcélozzák a nemzetközi szereplést?
– Nem számolgatunk, nincs értelme. Meg kell nyerni a meccseket, lehetőleg minél többet. Tudjuk, hogy tavaly hány pontot szereztünk, azt szeretnénk túlszárnyalni, de még messze vagyunk tőle. Szóval, van feladat bőven.

PINTÉR ATTILA
– A tavasszal eddig egyetlen gólt sem kapott a csapata, ezúttal viszont hármat is. Mi volt a probléma?

– A találkozó elején megvoltak a lehetőségeink a vezetés megszerzésére. A folytatás azonban már a reméltnél gyengébb volt, ennél sokkal többre van szükség, a játékosoknak át kellene érezniük, mekkora a tét. Persze, a magam felelőssége is megvan, hiszen én teszem be őket a csapatba. Úgy láttam, egy-két futballistánk mintha megadta volna magát, felelőtlenül játszott.

– Az első negyedórában jól futballozott a csapata, utána viszont egyénieskedtek a játékosok, sokat hibáztak. Ön is így látta?
– Hát erről beszélek! Mint mindenhol, nálunk is teljesíteni kell. Vannak elvárások, a klub érdekénél semmi sem lehet fontosabb.

– Mennyire aggasztja, hogy egyre közelebb vannak a kiesést jelentő helyekhez?
– Feljutó csapatként a biztos bentmaradás a legfontosabb. Többet kell tennünk, hogy a holtponton átlendüljünk.

NB I, 2017–2018, 22. FORDULÓ
MÁRCIUS 10., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
DVSC–Újpest FC 1–2Debrecen, Nagyerdei StadionIványi Zoltán
2701
Vasas–Bp. Honvéd 2–1
Budapest, Szusza Ferenc StadionKassai Viktor
1200
Paks–PAFC 3–1
Paks, Városi Stadion
Karakó Ferenc
860
Ferencváros–Balmazújváros 5–0
Budapest, Groupama ArénaBognár Tamás
6565
Mezőkövesd–Haladás 2–1
Mezőkövesd, Városi StadionErdős József
2122
Videoton–DVTK 4–1
Felcsút, Pancho ArénaVad II István
2107
TABELLA •TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 22 14 5 3 49–21 +28 47
2. Videoton FC 21 13 5 3 47–24 +23 44
3. Debreceni VSC 22 9 5 8 35–27 +8 32
4. Újpest FC 22 8 8 6 31–29 +2 32
5. Paksi FC 22 8 7 7 32–32 0 31
6. Diósgyőri VTK 22 8 4 10 36–37 –1 28
7. Budapest Honvéd 21 8 4 9 34–37 –3 28
8. Puskás Akadémia FC 22 6 7 9 27–34 –7 25
9. Vasas FC 22 7 3 12 27–43 –16 24
10. Szombathelyi Haladás 22 7 2 13 23–36 –13 23
11. Balmazújváros 22 5 8 9 26–33 –7 23
12. Mezőkövesd Zsóry FC 22 5 8 9 25–39 –14 23

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik