A Lokit történelme legrosszabb startja, az Újpestet a „szokásos” Vidi-zakó fenyegeti

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2017.07.29. 11:25
Az Újpest oda megy, ahol általában elpáholják, a DVSC-t a klubtörténet legrosszabb rajtja fenyegeti, a címvédő Honvéd tovább tudja nyújtani veretlenségi sorozatát – következik a labdarúgó NB I 3. fordulója, amely elé ezúttal is statisztikai érdekességek sorával készültünk.

A MÉRKŐZÉS HÁTTERÉNEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A TALÁLKOZÓRA!
PAKSI FC–DVSC
HALADÁS–DVTK
BP. HONVÉD–BALMAZÚJVÁROS
VASAS–PUSKÁS AKADÉMIA
VIDEOTON FC–ÚJPEST
FERENCVÁROS–MEZŐKÖVESD
A MÉRKŐZÉS HÁTTERÉNEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A TALÁLKOZÓRA!
PAKSI FC–DVSC
HALADÁS–DVTK
BP. HONVÉD–BALMAZÚJVÁROS
VASAS–PUSKÁS AKADÉMIA
VIDEOTON FC–ÚJPEST
FERENCVÁROS–MEZŐKÖVESD

 

PAKSI FC–DEBRECENI VSC

A Lokit a klubtörténet legrosszabb 
rajtja fenyegeti (Fotó: Szendi Péter)
A Lokit a klubtörténet legrosszabb rajtja fenyegeti (Fotó: Szendi Péter)

♦ Ez a 25. élvonalbeli összecsapás a két csapat között, jelentős a Loki-fölény. Az örökmérleg a házigazda Paks szemszögéből 3 győzelem, 10 döntetlen, 11 vereség.

♦ A házigazda Paks eddig 12 kísérletből csak egyszer tudta legyőzni a Debrecent, 2014. szeptember 27-én 2–1-re. A DVSC viszont már négyszer is nyert Pakson (2008, 2009, 2013, 2016). A két csapat paksi meccsei gólszegények, a 12 találkozón a gólátlag csak 1.833.

♦ A DVSC két vereséggel kezdte a bajnokságot, előbb a Mezőkövesddel, aztán a Haladással szemben maradt alul. Amikor legutóbb – a 2000–2001-es idényben – ilyen történt a Lokival, akkor a csapat a pályán kiesett az élvonalból, s csak azért nem került a másodosztályba, mert a BKV Előre nem vállalta az NB I-et. Akkor egyébként a két zakót három győzelem követte.

♦ Ha a Paks nyeri a mérkőzést, az a vendégek szempontjából „történelmi esemény”, ugyanis a Debrecennel még egyetlen élvonalbeli szezonjában sem fordult elő, hogy három vereséggel kezdje a bajnokságot. A nehezen alulmúlható szezonkezdés 1964-re datálódik, 1 döntetlen és 10 vereség volt a nyitány, a vége pedig másodosztály. De még az a csapat sem kezdett három zakóval.

♦ Az eddigi két fordulóban a Paks mérkőzésein esett a legtöbb (9) gól. A tolnaiak az Újpest elleni 2–2-vel nyitották az idényt, majd kétgólos vezetésről szenvedtek 3–2-es vereséget Mezőkövesden.

♦ A Paks négyes nyeretlenségi sorozatban van, mely az előző szezonból húzódik át. Csertői Aurél csapata legutóbb 2017. május 13-án győzött, 3–0-ra, a Gyirmót ellen. A paksiaknak 2016 szeptember-októbere óta nem volt ilyen hosszú nyeretlenségi szériájuk (az 4 meccsig is tartott), míg négynél tovább 2016 nyarán maradtak sikerélmény nélkül (5 nyeretlen találkozó).

♦ A 2017-es naptári évben a Debrecen csak két idegenbeli bajnokiját tudta megnyerni, a Vasas (3–2) és a DVTK (3–1) ellen.

HALADÁS–DIÓSGYŐRI VTK

♦ Az egyik legnagyobb hagyományú vidéki párharc az élvonalban, 1940 óta már 71 alkalommal mérkőztek meg. Az örökmérleg kiegyenlített, 27 szombathelyi siker, 21 iksz, 23 diósgyőri győzelem.

♦ Finoman fogalmazva sem Szombathely a DVTK kedvenc vadászterepe, még ha most a Haladás-stadion építése miatt Sopronban is találkoznak a felek. A Haladás pályaválasztása mellett 36 alkalommal csaptak össze, a DVTK csak háromszor nyert – 1967-ben (1:2), 1979-ben (1–5) és 1998-ban (1–2). A legutóbbi diósgyőri győzelem óta nyolcszor nyert a pályaválasztó Haladás, három döntetlen mellett.

♦ Van persze, ami reményt ad az utazó DVTK-drukkereknek: a Diósgyőr ötmeccses idegenbeli veretlenségi sorozatban van. Ikszelt Gyirmóton, az MTK és a Honvéd otthonában, legyőzte a Paksot és a Vasast. 2013 óta nem volt példa arra, hogy a Diósgyőr ilyen hosszú idegenbeli veretlenségi sorozatot építsen (akkor nyolcig jutott).

♦ Bódog Tamás irányításával még csak két bajnokin szenvedett vereséget a Diósgyőr – a fiatal szakvezető egyetlen idegenbeli veresége pont a legutóbbi, Haladás elleni mérkőzésre datálódik. 2017. április 15-én a szombathelyiek Jancsó András és David Williams találatával nyertek.

A HALADÁS LEGTÖBB NB I-ES GÓLT SZERZŐ LÉGIÓSAI
Adrian Negrau (román)
20 gól
David Williams (ausztrál)
14 gól
Fehér J. Csaba (romániai magyar)
10 gól
Almir Filipovic (boszniai)
9 gól

♦ A Haladás ausztrál csatára, David Williams már 14 gólnál jár az NB I-ben, a Hali élvonalbeli történetében a légiósok közül csak Adrian Negrau szerzett több gólt nála (20).

♦ Ez a DVTK egyik leghosszabb túrája a szezonban, a diósgyőrieknek 425 kilométert kell utazniuk Sopronig. Igaz, a Rohonci útra még ennél is egy kicsit többet kellene…

BP. HONVÉD–BALMAZÚJVÁROS

♦ A Balmazújváros abszolút újonc lévén a két csapat még nem vívott soha élvonalbeli mérkőzést. Amikor a Honvéd legutóbb (2003–2004) megjárta a másodosztályt, a Balmazújváros nem szerepelt a mezőnyben – az újvárosiak az NB III Tisza csoportjának (ez akkor a negyedik vonalnak felelt meg) 11. helyén végeztek, a Rakamaz és a Szakoly között.

♦ A Honvéd győzelmi szériája hat meccs után megszakadt, mivel a DVTK az utolsó pillanatban pontot tudott menteni a Bozsik József Stadionban. A veretlenségi azonban még tart, a bajnokcsapat az előző hét NB I-es mérkőzésén nem talált legyőzőre. Legutóbb a Honvéd a Vasastól szenvedett vereséget, több mint három hónappal ezelőtt (1–0-s kudarc 2017. április 22-én).

♦ Hazai pályán 13 mérkőzés óta veretlen a Honvéd, legutóbb 2016. szeptember 24-én a Videoton FC-től szenvedett vereséget (1–2). A 13 mérkőzés mérlege: 11 győzelem, 2 döntetlen, 21–7-es gólkülönbség.

♦ A fenti adatból is látszik, hogy a kispestiek nem szórják a gólokat hazai pályán, cserébe igen masszív a védekezésük. 2016. szeptember 17. (Honvéd–MTK 5–0) óta nem fordult elő, hogy a piros-feketék kettőnél többször találjanak be hazai bajnoki mérkőzésen.

♦ A Balmazújváros veretlen legutóbbi öt idegenbeli bajnokiján – vereség nélkül járta meg a Cegléd, a Kozármisleny, a Soroksár, a Puskás Akadémia és már az élvonalban a Videoton otthonát (vagy épp ideiglenes otthonát). A Balmaz legutóbb még áprilisban, Dorogon szenvedett vereséget vendégként.

VASAS FC–PUSKÁS AKADÉMIA FC

♦ Csak a 2015–2016-os bajnokságban találkoztak egymással élvonalbeli bajnokin – amikor a felcsútiak először az élvonalban szerepeltek, a Vasas NB II-es volt, a legutóbbi szezont pedig az angyalföldiek töltötték az első, vendégeik a másodosztályban. A három meccsből az első kettőt (egyet otthon, egyet idegenben) a Puskás Akadémia nyerte meg, a harmadikat a Vasas.

♦ A Vasas pocsékul szerepel az utóbbi időben pályaválasztóként. A piros-kékek 2016 októberének vége óta csak kettőt nyertek meg tizenegy hazai bajnokijukból, a DVTK és a Honvéd ellen. A legutóbbi hétből csak egyet, ráadásul egy iksz mellett ötöt (!) elvesztettek, úgy, hogy mindannyiszor kettő vagy több gólt kaptak.

♦ A Vasas április 22. óta nem nyert meg olyan bajnokit, amelyen az ellenfél szerezte meg a vezetést. Akkor a Ferencváros otthonában mutattak be bravúros fordítást az angyalföldiek.

♦ Ez a Puskás Akadémia 49. idegenbeli mérkőzése az élvonalban, de az eddigi 49-ből csupán 8 találkozót tudott megnyerni vendégként a PAFC. Érdekes módon a legutóbbi két vendégsiker fővárosi csapat (Vasas, MTK) ellen született meg.

♦ A Puskás Akadémia „jól belenyúlt” a sorsolásnál, hiszen a Ferencváros és a Videoton FC ellen kezdett, nem meglepő, hogy egy pontot szerzett csak a két meccsen. A felcsúti klub élvonalbeli szezonjaiban még egyszer sem tudott győzni az első két fordulóban, mondhatni, hagyományosan beragad a rajtnál: a 2013–2014-es idényben négy, a 2014–2015-ösben hét, a 2015–2016-osban két nyeretlen mérkőzéssel nyitott.

♦ A héten múlt négy éve (2013. július 26. a pontos dátum), hogy a Puskás Akadémia lejátszotta története első NB I-es mérkőzését a Lombard Pápa ellen. Az 1–1-re végződő találkozón játszók közül már csak Polonkai Attila van a PAFC játékosai között. Az akkori összeállítás, referenciaképp: Hajdúch – Vachtler, Vaszicsku, Aposztolopulosz (Tamás M.), Farkas N. – Polonkai, Tóth B. (U. Nikolics) – Baracskai, Gajdos, Bertus (Tischler) – Zsolnai, az edző Benczés Miklós volt.

♦ A Vasas 2016. december 30. óta egy bajnoki mérkőzésen sem tudott kettőnél több gólt szerezni.

♦ A Puskás Akadémia idegenben legutóbb az NB II záró fordulójában győzött, a Budaörsöt verte meg 3–2-re. A felcsútiaknak tavasszal jól ment idegenben: Szolnokon ugyan kikaptak, ám azóta kilenc mérkőzést vívtak meg vendégként vereség nélkül.

VIDEOTON FC–ÚJPEST FC

♦ Ez a 3. forduló legnagyobb múltú mérkőzése, eddig 102-szer találkoztak a magyar élvonalban. Érdekes módon a mérleg a Videoton felé billen: a székesfehérváriak 43, az újpestiek 38 alkalommal győztek, 21 mérkőzés eldöntetlenül végződött.

KÉT CSAPAT LEGUTÓBBI 10 NB I-ES MÉRKŐZÉSE
2017. 05. 13. Újpest–Videoton 0–3
2017. 02. 18. Videoton–Újpest 5–1
2016. 09. 17. Újpest–Videoton 3–4
2016. 04. 30. Újpest–Videoton 0–3
2016. 02. 13. Újpest–Videoton 1–0
2015. 09. 19. Videoton–Újpest 2–0
2014. 05. 05. Újpest–Videoton 0–1
2014. 09. 14. Videoton–Újpest 2–0
2014. 04. 19. Újpest–Videoton 1–2
2013. 10. 06. Videoton–Újpest 3–0

♦ A mérleget az billentette fel, hogy a 2010-es években az Újpestnek mumusává vált a legtehetősebb magyar klubok közé felemelkedő, az utóbbi időszakban rendre erős keretet összevásárló Videoton FC. Ebben az évtizedben 17 bajnoki mérkőzésen csaptak össze, az Újpest csak kettőt nyert meg ezek közül, míg a Videoton (két döntetlen mellett) tizenháromszor diadalmaskodott!

♦ A legutóbbi négy bajnoki mérkőzést a két csapat között mind a Videoton nyerte meg, úgy, hogy 15 gólt szerzett a négy találkozón. Az utóbbi tíz bajnokiból kilencet megnyert a Vidi, az egyetlen kivétel egy 2016 februári mérkőzés, melyet az Újpest 1–0-ra behúzott.

♦ A Videoton pályaválasztása mellett a fehérváriak kilences veretlenségi sorozatban vannak, az Újpest legutóbb 2007. október 5-én tudta vendégként legyőzni az akkor még FC Fehérvár néven szereplő Vidit (1–2).

♦ Az Újpest hármas nyeretlenségi szériában van, és a legutóbbi hét bajnokijából csak egyet nyert meg. A lilák mérlege ezeken 1 győzelem, 2 döntetlen, 4 vereség.

♦ Idegenben szintén nem tudott nyerni az Újpest legutóbbi három találkozóján, Debrecenben és a Groupama Arénában kikapott, Pakson döntetlent játszott. Legutóbb április 22-én, a Mezőkövesd ellen nyert idegenbeli bajnokit Nebojsa Vignjevics csapata.

♦ A Videoton legutóbbi tíz bajnoki mérkőzéséből csak egyet bukott el, a Honvéd elleni, bajnoki címről döntő rangadót.

♦ A legutóbbi egy évben a Videoton csak kétszer veszített mérkőzést pályaválasztóként, 2016. július 31-én és 2017. április 8-án a Vasas ellen. Volt még ezen kívül 12 győzelem és 3 döntetlen.

FERENCVÁROS–MEZŐKÖVESD

♦ Eddig öt NB I-es mérkőzésen csapott össze a két csapat, két ferencvárosi és egy mezőkövesdi győzelem mellett két döntetlen született. Az FTC pályaválasztásával egy hazai győzelem és két iksz a mérleg.

♦ A Mezőkövesd az élvonal egyetlen százszázalékos csapata, ez tabellaelsőséget ér – a matyóföldiek történetük során most először vezetik a magyar bajnokságot, s még sosem kezdtek ilyen jól NB I-es szezont.

♦ Remek szériát hozott magával az előző idényből a Mezőkövesd, mely ötösre nyújtotta veretlenségi sorozatát. Legutóbb a Bp. Honvédtól kaptak ki a sárga-kékek (1–5, május 6-án). A Ferencváros szintén veretlenségi szériát építget, a bajnoki idényt két döntetlennel kezdő zöld-fehérek sorozata három meccset számlál.

♦ A Mezőkövesd legutóbbi 10 bajnoki mérkőzésén mindig szerzett legalább egy gólt. Legutóbb – április 8-án – az MTK tudta lenullázni a Kövesdet, és 2–0-ra győzött.

♦ A Ferencváros a 2017-es hazai bajnoki mérkőzései közül csak egyet veszített el (a Vasastól kapott ki 2–1-re), ám a vereségek és döntetlenek összesített száma nagyobb, mint a győztes meccseké. A hazai mérleg a naptári évben: 3 győzelem, 4 döntetlen, 1 vereség.

♦ Thomas Doll csapata legutóbbi tíz hazai találkozójából csak négyen szerzett egynél több gólt, négyen egyet, kétszer gólképtelen maradt. Nem túl erős.

♦ Az FTC hazai pályán akkor van gondban, ha nem alakul jól a meccsforgatókönyv. A zöld-fehérek 2016 áprilisa óta nem nyertek meg olyan hazai bajnokit, amelyen az ellenfél (bármikor a meccs folyamán) vezetést tudott szerezni.

♦ A Mezőkövesd az egész 2016–2017-es idényben csak két idegenbeli meccset nyert meg (a kettő között ráadásul volt egy tízmeccses nyeretlenségi sorozat), a 2017–2018-asban már eddig egyet.

♦ 2016 novembere óta (DVSC–Mezőkövesd 0–0) nem volt olyan idegenbeli bajnoki, amin a Kövesd ne kapott volna gólt. A sorozat 10 mérkőzést számlál.

♦ Az FTC centere, Böde Dániel április 29. óta nem szerzett gólt az NB I-ben – a sérülése miatt egy időre partvonalon kívülre kényszerülő támadó pont a Mezőkövesdnek talált be legutóbb.

♦ A Mezőkövesd legutóbbi 12 bajnoki gólján 11 játékos osztozik, az egyetlen „duplázó” a szabadrúgás-specialista Gohér Gergő.

NB I, 2017–2018, 3. FORDULÓ
JÚLIUS 29., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
18.00: Paksi FC–Debreceni VSC
Paks, Városi Stadion Németh Ádám
18.00: Haladás–Diósgyőri VTK
(Tv: Duna World)
Sopron, Városi StadionFarkas Ádám
20.30: Bp. Honvéd–Balmazújváros
(Tv: Duna World)
Budapest, Bozsik József StadionSzőts Gergely
JÚLIUS 30., VASÁRNAP
18.00: Vasas FC–Puskás Akadémia FC
Budapest, Szusza Ferenc Stadion Erdős József
18.00: Videoton FC–Újpest FC
(Tv: Duna World)
Felcsút, Pancho ArénaBognár Tamás
18.00: Ferencváros–Mezőkövesd Budapest, Groupama Aréna Solymosi Péter
TABELLA • NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK

 

AZ ÁLLÁS
1. Mezőkövesd Zsóry FC225–3+26
2. Diósgyőri VTK2114–2+24
Budapest Honvéd2114–2+24
Videoton FC 2114–2+24
5. Vasas FC2111–2–13
Szombathelyi Haladás2111–2–13
7. Újpest FC224–402
8. Ferencvárosi TC223–302
9. Paksi FC2114–5–11
10. Balmazújváros2111–2–11
11. Puskás Akadémia FC2112–4–21
12. Debreceni VSC221–3–20
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik