A Honvéd-csatár pénzt kapott a fogadási csalóktól?

Vágólapra másolva!
2013.02.02. 10:54
null
Davide Lanzafamét egy 2008-as, még a Bariban játszott meccs kapcsán idézi a La Repubblica (Fotó: archív)
A Budapest Honvéd labdarúgócsapata tegnap jelentette be az olasz Davide Lanzafame szerződtetését, akinek szerepét vizsgálja az olasz ügyészség az itáliai fogadási botrányban. A La Repubblica internetes oldalán mai napig megtalálható az a neki tulajdonított, ügyészségen tett vallomás, amelyben elismeri, hogy pénzt kapott egy mérkőzés befolyásolásáért.

 

Január 9-én jelent meg a hír az olasz médiában: a bari ügyészség lezárta a nyomozást, és megalapozottnak találta a gyanút, hogy a Bari számos labdarúgója érintve volt a fogadási csalásokban. A hosszú listán szerepel a másodosztályú klubban a 2007–2008-as idényben és 2009 tavaszán játszó Davide Lanzafame neve is (itt jegyezzük meg, hogy a később a pugliai csapatban szintén megforduló Koman Vladimiré, Gosztonyi Andrásé és Rudolf Gergelyé nem). A helyi médiában részletesen megírt történet szerint a Honvéd új igazolása kilenc társával együtt részt vett a 2008 májusi Bari–Treviso (0–1), valamint tizenöt másik bari játékossal szövetkezve a 2009-es Salernitana–Bari mérkőzés (3–2) manipulálásában. Előbbiért összesen 70 ezer euró, utóbbiért 150 ezer euró járt az együttműködőknek.

Kihallgatták tavaly nyáron az akkor már a Cataniához tartozó támadót is, és az olaszországi gyakorlatnak megfelelően a vallomása hamar kikerült a médiába. A tekintélyes napilap, a La Repubblica internetes oldalán mind a mai napig olvasható a Lanzafaménak tulajdonított, a Treviso elleni mérkőzésre vonatkozó szöveg:

„Nekem hat- vagy hétezer eurót fizettek ki, gondolom, a többiek is körülbelül ilyen összeget kaptak, nem tudom megmondani, az öregek mennyit tartottak meg. A lehetséges bundázás híre olyannyira elterjedt, hogy Perinetti sportigazgató összehívott minket, és figyelmeztetett, hogy ne menjünk bele az ajánlatokba, hiába próbálnak az eredmény befolyásolására bírni. A meccs napján az edzőnk, Antonio Conte egyenként beszélgetett el velünk, kérve, hogy viselkedjünk tisztességesen. A keringő hírekre utalva világossá tette, hogy ha valakitől furcsa magatartást tapasztal, számíthat a büntetésére."

Ha valakinek nem világos, Contéról, a bajnoki címvédő és jelenlegi listavezető Juventus szakvezetőjéről van szó, akit korábban a Siena edzőjeként elhallgatott információk miatt tiltottak el hónapokra. A Bari trénereként eddig nem vonták felelősségre ilyen ügyben.

De vajon miként emlékszik a történtekre, egyáltalán megerősíti-e a fenti állításokat Lanzafame? Kispesten alkalmunk volt megkérdezni tőle.

„Ez az illetékes hatóságokra tartozik. Minden tiszteletem az újságíróké, de kényes téma ez, olyasmi, amiről nem szívesen beszélek nyilvánosan" – mondta a csatár a Honvéd tegnapi sajtótájékoztatóján.

A választ George F. Hemingway kispesti klubtulajdonos gyorsan kiegészítette: „Semmilyen érintettséget nem állapítottak meg nála, nem született vele kapcsolatban negatív határozat. Mindenkit megillet az ártatlanság vélelme. Ő ártatlannak vallja magát, és én hiszek neki."

A Magyar Labdarúgó-szövetség állásfoglalását Lanzafame ügyében itt olvashatja!

A NEMZETI SPORT SZOMBATI SZÁMA BŐVEBBEN IS FOGLALKOZIK A TÉMÁVAL, ELMONDJA EZZEL KAPCSOLATBAN A VÉLEMÉNYÉT A HONVÉD VEZETŐEDZŐJE, MARCO ROSSI IS!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik