„A haverjaim is folyton ezt kérdezik” – a Honvéd új igazolása Messivel verseng

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2019.01.22. 08:51
null
Bemelegít a bajnokság tavaszi folytatására Zakaria Beglarisvili, akitől a Honvédnál azt várják, hogy lője a gólokat (Fotó: honvedfc.hu)
A kispestiek első téli szerzeménye, Zakaria Beglarisvili a Magyarországon játszó honfitársairól, az NB I színvonaláról, a Lionel Messivel folytatott versenyről és a 49-es szám varázsáról is beszélt.

 

– Nyolc év után hagyta el a Florát a kispestiek kedvéért. Könnyen rászánta magát a váltásra?
– Egyrészről nem, mert nagyon szerettem Tallinnban játszani, egy idő után szinte minden odakötött – felelte lapunk érdeklődésére a Bp. Honvéd első téli szerzeménye, az észt Flora Tallinntól fél évre kölcsönvett középpályás, Zakaria Beglarisvili. – Ugyanakkor feltett szándékom volt, hogy ha lehetőségem nyílik rá, megméressem magam az észtnél erősebb bajnokságban. Az NB I éppenséggel erősebb, ezért örömmel jöttem.

JÁTSZANI MEGY, NEM TURISTÁNAK

A nyár óta a felnőttkerettel készülő, de az ősszel még az NB III-as Honvéd II-ben játszó Temesvári Attila elhagyta a törökországi edzőtábort. A honvedfc.hu tájékoztatása szerint a18 éves hátvéd távozásának örömteli oka van: a Premier League 19. helyén álló Fulham várja próbajátékra.

„Hirtelen jött minden – mondta a korosztályos válogatott hátvéd. – A Ludogorec elleni mérkőzés után szólt Nagy László klubmenedzser, hogy utazhatok Londonba. Hatalmas lehetőséget kaptam, szeretnék élni vele. Négy edzésen és egy meccsen veszek részt, mindent megteszek, hogy megfeleljek. Előbb stabil élvonalbeli játékos szerettem volna lenni, utána külföldre kerülni, de akkor sem leszek szomorú, ha már most összejön a szerződés. Talán jobb is, hogy olyan gyorsan történt minden. Nem volt időm izgulni, összepakoltam és indultam. A focicuccom velem volt, s bár civil ruha nincs nálam, ez nem gond – futballozni megyek, nem turistának.”

Amikor értesült a Honvéd megkereséséről, utánanézett a világhálón, hova csöppen?
– Nem, mert tisztában voltam azzal, hogy Puskás Ferenc csapatáról van szó. Ennél több nem is kellett nekem. Fantasztikus történelme van a klubnak, megtisztelő számomra, hogy a tagja lehetek.

Igaz, hogy több ajánlata is volt?
– Igaznak igaz, de mivel a jövőm eldőlt, nem érdemes ezzel foglalkozni. Amikor az ügynököm azzal hívott fel, hogy a Honvéd érdeklődik irántam, rávágtam: ott akarok játszani! Készen állok arra, hogy sikeres tavaszt produkáljunk.

Van egy-két honfitársa a magyar élvonalban. Összefutottak már a pesti grúz étteremben?
– Még nem, de idővel biztosan összefutunk. Az Újpestet erősítő Giorgi Beridzéről hallottam, hogy remek labdarúgó, személyesen viszont nem ismerem, már csak azért sem, mert jóval fiatalabb nálam. A Felcsúton szereplő Bacsana Arabulihoz, illetve a Szombathelyen játszó Murtaz Dausvilihez ellenben régi barátság fűz, az előbbivel egy akadémián nevelkedtem, utóbbival a korosztályos válogatottakban volt szerencsém játszani. A grúz honlapokon pedig azt is olvastam, hogy Lasa Dvalit a minap szerződtette a Ferencváros. Mivel ő is a fiatalabb nemzedék képviselője, vele sem találkoztam még, de a válogatottban láttam játszani. Semmi kétség, jól járt vele a Fradi.

Az első „tavaszi” bajnokin máris összecsaphatnak…
– Ez még odébb van. Addig még vár ránk néhány edzőmeccs, azokon, illetve a rajtig hátralevő két hétben kell olyan formába lendülnünk, hogy jó meccset vívhassunk a Ferencvárossal. Amit eddig tapasztaltam, azt mondatja velem, jó csapatba kerültem. Ha a bajnoki cím megszerzésére nincs is már valós esélyünk, a Magyar Kupát szeretnénk elhódítani. Észtországban megnyertem mindent, amit csak lehetett, négyszer voltam bajnok, kétszer Észt Kupa-győztes, háromszor Szuperkupa-győztes. Engem a győzelem éltet. Akkor érzem jól magam a bőrömben, ha nyerünk. Csak az hajt, hogy újra és újra győzzek. Azért jöttem Magyarországra, mert itt is nyerni akarok.

Az előző idényt harminc góllal és huszonnégy gólpasszal zárta. Felülmúlható ez a teljesítmény?
– Az NB I-ben aligha. Utaltam rá, hogy az észt bajnokság kevésbé színvonalas, mint a magyar, itt nyilván nehezebb dolgom lesz. Ha engem kérdez, a gólpasszt előrébb helyezem a képzeletbeli rangsorban, mint a gólt, persze a legjobb úgy nyerni, ha valamelyik társamat hozzásegíthetem a gólhoz, miközben én is betalálok az ellenfél kapujába.

ELMOSTA AZ ESŐ

Hétfő reggel szakadó esőre ébredtek a Honvéd játékosai, és a borúra nem jött derű a nap folyamán. Olyannyira nem, hogy a délutánra tervezett, az orosz Ahmat Groznij elleni felkészülési mérkőzést elmosta az eső. Először még csak a meccs helyszínét változtatták meg, aztán kiderült, hogy a környék minden pályája alkalmatlanná vált a játékra. De ami késik, nem múlik: a két klub megegyezett abban, hogy kedden 11 órától pótolják a találkozót. Már ha a törökországi időjárás is úgy akarja. A klubbal kapcsolatos hír még, hogy szerződést kötöttek a belga-algériai Mohamed Mezgranival, a 24 éves védő fél plusz két évre írt alá.

Harminc góljával az európai Aranycipő-verseny harmadik helyén áll. Figyeli az eredmény alakulását?
– A haverjaim is folyton ezt kérdezik tőlem. Hogy őszinte legyek, nem érdekel. Hogyan is kelhetnék versenyre Lionel Messivel vagy Cristiano Ronaldóval?! Nekem nem az a fontos, hogy hol áll a nevem a különböző tabellákon, sokkal inkább az, hogy a csapatom hasznára legyek.

A válogatottban egyszer játszott, kétezertizenöt novemberében. Bízik benne, hogy lesz folytatása?
– Bízom benne, persze, csakhogy nem a grúz, hanem az észt válogatottban. Tényleg otthonra leltem Észtországban, éppen arra várok, hogy megkapjam az állampolgárságot. Ha megkapom, tudomásom szerint nem lesz akadálya, hogy Észtországot képviseljem. Egyebek mellett azért sem, mert a szövetségi kapitány számít rám.

A Honvéddal kötött megállapodása június végéig szól. Elképzelhetőnek tartja, hogy hosszabb távon Kispesten marad?
– Az előttem álló fél évre úgy tekintek, mint bizonyítási lehetőségre. Meg akarom mutatni, hogy jó játékos vagyok. Ha kiderül, hogy megütöm az elvárt szintet, visszatérhetünk erre a kérdésre. Mindenesetre szeretnék a negyvenkilences mezben játszani, már csak babonából is, mert abban a hat évben, amikor a Florában azt viseltem, egyik diadal követte a másikat. A negyvenkilences nekem a siker száma, úgyhogy megyek is a szertároshoz, hogy elkérjem.

 

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A BUDAPEST HONVÉDNÁL
Érkezők:

Kölcsönbe érkezők:
Zakaria Beglarisvili (grúz, Flora Tallinn – Észtország)
Kölcsönből visszatérők:
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek: Mohamed Mezgrani (algériai, USM Alger – Algéria, próbajáték)
Távozók: Baráth Botond (Sporting Kansas City – Egyesült Államok, szabadon igazolhatóként), Deák István (szerbiai, szabadon igazolható), Hidi Patrik (szabadon igazolható – érdeklődnek iránta: Lengyelország), Holdampf Gergő (Szombathelyi Haladás, szabadon igazolhatóként), Tomás Pilík (cseh, szabadon igazolható, érdeklődnek iránta: 1. FK Príbram – Csehország)
Kölcsönbe távozók: Kovács Nikolasz (Balmazújváros)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Gróf Dávid (Egyesült Államok, Kasimpasa – Törökország), Májer Milán (Dorogi FC), Pölöskei Zsolt (átadólistán)

A BP. HONVÉD TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete:
január 2., szerda
Edzőtábor:január 16–26., Lara (Törökország)
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK (helyszín: Törökország)
Január 18., 15.30: Bp. Honvéd–PFK Ludogorec Razgrad (bolgár) 2–4 (Tischler, Cipf)
Január 22., 11.00: Bp. Honvéd–FK Ahmat Groznij (orosz)
Január 23.: Bp. Honvéd–FC Aarau (svájci)
Január 25.: Bp. Honvéd–FK Olimpik Doneck (ukrán)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik