A Fradinál és a Lokinál is az utolsó kupasikerre hajtanak

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.06.03. 13:34
null
A DVSC és az FTC Ligakupa-döntőjével zárul a szezon (Fotó: NS-archív)
Nagy elégedetlenkedés közepette nyolc évig húzta a Ligakupa, és a szerdai, Debrecenben rendezendő döntővel (DVSC–FTC) beteljesül a jóslat: a szövetség megszünteti a sorozatot. A két érintett csapatnál abban bíznak, hogy utolsóként megszerezhetik a trófeát.

 

Az örökös kételkedők, kritizálók már az indulásnál – 2007 őszén – halálra ítélték az MLSZ Ligakupával kapcsolatos kezdeményezését. Azt mondták, az újabb sorozat nyűg a csapatoknak, s a játékosok sem veszik majd komolyan a sorozatot.

ÚJRA FRADI–MTK

A Ligakupa-döntő előtt, 15.30 órától játsszák le a Ferencváros–MTK Hungária női Magyar Kupa-finálét. A két fővárosi együttes játszotta egymással a bajnoki döntőt, amelyben mindkét alkalommal döntetlent hozott a rendes játékidő, a tizenegyesrúgásokkal pedig mindkétszer a zöld-fehérek győztek, s lettek történetük során először bajnokok. A szintén a Nagyerdei Stadion gyepszőnyegén rendezendő kupadöntő játékvezetője Sipos Katalin lesz.

Ha kevesebben, de voltak támogatói is a kupának; voltak csapatok, edzők, klubvezetők, amelyek, illetve akik nem nyűgnek, sokkal inkább hasznos lehetőségnek tartották a mérkőzéseket.

„A kezdetektől komolyan vettük a Ligakupát – érvelt Kondás Elemér a DVSC-Teva vezetőedzője. – Ahogyan az elődeimnél, nálam is tökéletesen illett a szakmai programba, hiszen lehetőséget adott a fiatal labdarúgóknak arra, hogy megmutathassák magukat, a sérülésből felépülőknek pedig arra, hogy újra formába lendüljenek, a bajnokikon kevesebb lehetőséget kapó labdarúgóknak pedig arra, hogy bizonyítsák, lehet rájuk számítani.”

A debreceniek profi hozzáállására jellemző, hogy a Loki 2010-ben a bajnokságot, a Magyar Kupát és a Ligakupát is megnyerte – ennél tökéletesebb sorozat Magyarországon aligha létezhet.

„Elődöm, a szakmai igazgatóként dolgozó Herczeg András irányította Loki hajtotta végre a történelmi tettet, bár hozzáteszem, akkoriban a Ligakupában szereplő együttes zömmel az NB II-es csapatra épült, amelynek felkészítéséhez nekem is volt közöm. Mindent összevetve nagyszerű sikernek számított a hármas diadal, így a múlt és a jelen is kötelez bennünket, ezért szeretnénk újra megnyerni a sorozatot.”

Ezért a kupáért szállnak harcba a csapatok (Fotó: mlsz.hu)
Ezért a kupáért szállnak harcba a csapatok (Fotó: mlsz.hu)

Mára eldőlt, hogy a bajnokságban negyedik helyen végző DVSC a Ligakupa elnyerésével vigasztalódhat. Ez még akkor is igaz, ha a csapat elérte a célt, indulhat az Európa-ligában. Bár telt házra senki sem számít, a szokásosnál élénkebb az érdeklődés a Ligakupa-döntő iránt.

„A DVSC–Ferencváros, legyen az kupa- vagy bajnoki meccs, mindig presztízs – mondta a debreceniek vezetőedzője. – Sajnos sok a sérültünk, nem számíthatok Nenad Novakovicsra, Aleksandar Jovanovicra, Selim Bouadlára, Lázár Pálra és Ibrahima Sidibére sem. No, de nem panaszkodom, a lényeg, hogy le akarjuk győzni a Ferencvárost.”

Ferencvárosban sem veszik félvállról a döntőt, pedig nagyszerű szezonon van túl a csapat: a bajnoki ezüstérem megszerzése és a Magyar Kupa elhódítása után most a Ligakupa-siker a cél.

„Rendkívül fontos számunkra a találkozó – mondta Ugrai Roland, az FTC csatára. – A Ligakupa elnyerésével ugyanis megkoronázhatnánk az amúgy remek szezont. Persze nem lesz könnyű, hiszen Debrecenben rendezik a döntőt, a Loki élvezheti a hazai pálya előnyét. Azok közé tartozom, akik kedvelték a Ligakupát, sajnálom, hogy véget ér. A sorozat kiváló lehetőséget nyújtott azoknak – például nekem is –, akik a bajnoki mérkőzéseken ritkábban játszhattak, hogy megmutassák magunkat. Nagyon erős és bő a Fradi kerete, s mert tavasszal remekelt a csapat a bajnokságban, előfordult, hogy kevesebb lehetőséget kaptam, de a kupában számított rám Thomas Doll, s ez mindenképpen jót tett a lelkemnek. Nálunk is akadnak hiányzók, de akik játszunk, mindent megteszünk azért, hogy emlékezetessé tegyük az utolsó Ligakupa-döntőt. Egyértelműen győzni megyünk Debrecenbe."

„Bár a Ligakupa rangja kisebb, mint a Magyar Kupáé, mégiscsak egy döntőre készülünk, amelyben újabb trófeát szerezhetünk, így a célunk nem is lehet más, csakis a siker – vázolta a tervet Thomas Doll a fradi.hu-nak. – Ráadásul ez az utolsó alkalom, hogy megrendezik a Ligakupát – több lehetőségünk nem lesz megnyerni ezt a sorozatot. Ezúttal nem mi leszünk az esélyesek, hiszen a Debrecen hazai pályán biztosan a legjobb összeállításában lép pályára, nálunk pedig sok a hiányzó. A fiatal játékosaink viszont, akik lehetőséget kapnak a finálén, biztosan meg akarják mutatni, hogy nekik is helyük van a csapatban. A Honvéd elleni visszavágón nyújtott teljesítménynél mindenképpen jobb játékra lesz szükségünk, de erre képesek is vagyunk. Szép lenne két trófeával zárni a szezont!”

A kupát 2007-ben írták ki először, a legsikeresebb csapat a Videoton három győzelemmel. A Debrecen 2010-ben, míg a Ferencváros 2013-ban nyerte meg a Ligakupát, így szerdán este valamelyik résztvevő kétszeres győztessé válik. A mérkőzés játékvezetője Fábián Mihály FIFA-játékvezető lesz, asszisztensként a szintén miskolci Varga Zsolt és Márkus Tamás segíti a munkáját, a tartalék-játékvezetői teendőket pedig Király Krisztián látja el.

LIGAKUPA
DÖNTŐ

19.00: Debreceni VSC–Ferencváros (Tv: Sport1, élőben az NSO-n)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik