A Fradi 16 hónapos hazai veretlenségére vadászik a Vidi a rangadón

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.09.01. 09:08
null
Vasárnap újra összecsap a Vidi és a Ferencváros (Fotó: Micheller Szilvia)
Hamarosan kezdődik a labdarúgó Nemzetek Ligája, bemutatkozik Marco Rossi szövetségi kapitány a magyar válogatott kispadján, de a szünet előtt még jön az NB I 7. fordulója, benne a Ferencváros–Mol Vidi FC rangadóval és az Újpest FC–Bp. Honvéd „észak-dél” fővárosi derbivel. Fókuszunkban ezúttal a csoportkörös szereplés és annak hatása az élvonalbeli teljesítményre – hiszen a Vidinek hamarosan újabb európai kötelezettségei lesznek.

Európa-liga-főtáblás lett a Mol Vidi FC, és ez egyrészt erősíti a klub vonzerejét a nemzetközi átigazolási piacon, másrészt szükségessé is válhat a szokásosnál bővebb keret összerakása, ha a klub mindkét fronton jól akar szerepelni. A Vidi jelenleg veretlen, de 4 mérkőzésén már 4 pontot elhullajtott, és ha kikap a csak két vesztett ponttal álló, két mérkőzéssel többet játszó Ferencvárostól, akkor 11 pontos hátrányból nézi már a zöld-fehérek hátát. Érdemes megnézni, az addigi öt főtáblás magyar kupacsapatra milyen hatással volt a kontinentális szereplés.

1995–1996, FERENCVÁROS: A Bajnokok Ligája csoportkörébe első magyar csapatként bejutó Ferencvárost igencsak megviselte a kupaszerepléssel járó terhelés. A keret eleve nem volt túl bő – az idény végi tablón 24 játékos szerepel, köztük a télen megszerzett Igor Nicsenko, Arany László, Jagodics Zoltán trióval. Sokatmondó, hogy Novák Dezső vezetőedzőnek a Grasshoppers elleni, zürichi mérkőzés előtt vissza kellett hívnia kölcsönjátékából Szűcs Mihályt, aki a III. Kerület bajnokija helyett végül BL-meccset játszott, valamint a Koller Ákos, Vincze Gábor, Kiss Péter, Schultz Levente négyes a tartalékcsapatból csatlakozott.

Érdekes adalék, hogy a Nemzeti Sport egyik szeptemberi számában Novák azt említette, hogy a labdarúgóliga 20 játékosban állapította meg a profiként dotált NB I-es játékosok számát, így képtelenség volt nagyobb keretet összerakni. A Fradi a téli szünetre alaposan „kilúgozva” ment, nyolcpontos hátránnyal a BVSC mögött, igaz, egy mérkőzéssel kevesebbet játszott. A téli erősítések telitalálatnak bizonyultak, a zuglói vasutasok „elfogytak” a tavaszra, így az FTC fordított és ötpontos előnnyel megnyerte a bajnokságot.

2004–2005, FERENCVÁROS: A Fradi járta meg elsőként az UEFA-kupa főtábláját is, és László Csaba hazai szinten bőséges merítésből gazdálkodhatott az ősz folyamán. A zöld-fehérek a kispestiek 4–0-s legázolásával biztosították be őszi elsőségüket, ám hiába volt 3 pont a fórjuk, a bajnokság végén – története során először – a DVSC ünnepelhetett aranyérmet.

A Ferencváros tavasza gyakorlatilag káoszba fulladt, a klubot sújtó pénzügyi gondok a pályán is éreztették hatásukat. A Matáv Sopron ellen 5–1-re elveszített, botrány kísérte kupadöntő csúfos lezárása volt a szezonnak. A csoportkörben szereplő csapat kulcsjátékosainak többsége 2005 nyarán távozott.

2009–2010, DVSC: A bravúros szerepléssel BL-főtáblára jutó debreceniek alaposan megerősítették keretüket: a csoportkör elég vonzóvá tette a klubot ahhoz, hogy olyan válogatott játékosok válasszák a Lokit, mint Bodnár László, Laczkó Zsolt, Feczesin Róbert vagy Szélesi Zoltán. Ugyan a rendkívül erős DVSC nem lett őszi első, de csak 2 ponttal maradt el a Videotontól, hogy aztán a tavaszi idényben a maga javára fordítsa az aranycsatát.

2010–2011, DVSC: A Loki az egy évvel korábbihoz képest gyengült – ez meg is látszott a teljesítményen a BL-selejtezőben és a bajnokságban, hiszen a Basel eltemette az újabb elitligás főtábláról szóló álmokat, s a DVSC csak az 5. helyen fordult a tavaszi idényre. Ugyanakkor az Európa-liga csoportkörébe bejutó Loki a Sampdoria legyőzésével megszerezte első főtáblás pontjait. Az ősszel összeszedett hátrányt tavasszal sem sikerült ledolgozni, a DVSC maradt ötödik, 15 ponttal a bajnoki aranyérmes Videoton mögött.

VIDEOTON 2012–2013: Paulo Sousa elsősorban brazil-portugál vonalról erősített, az Európa-liga főtábláján remekül szereplő Vidi a bajnokságban ősszel így is csak küszködött – ebben nyilvánvalóan közrejátszott a lejátszott 12 kontinentális kupamérkőzés. A Vidi a 4. helyen zárta az NB I őszi szezonját, végül ezüstérmes lett a bajnokságban – ám esélye sem volt befogni a tavasszal már José Gomes által irányított csapatnak a tízpontos előnnyel aranyérmet szerző Győri ETO-t.

Kabát Péter 2010-ben a Loki játékosaként duplázott a Sampdoria ellen (Fotó: Nemzeti Sport)
Kabát Péter 2010-ben a Loki játékosaként duplázott a Sampdoria ellen (Fotó: Nemzeti Sport)
DEBRECENI VSC–HALADÁS

♦ Ez lesz a 66. élvonalbeli bajnoki a kelet- és nyugat-magyarországi futballfellegvár között. A Loki 24, a Hali 19 mérkőzést nyert meg eddig, 22 döntetlen mellett.

♦ A Haladás 1946 és 2009 között három bajnoki mérkőzést tudott csak megnyerni Debrecenben – 2011 és 2017 között ugyancsak hármat, mondhatni, egy kicsit feljavult a mérlege.

♦ A két csapat legutóbbi 10 NB I-es mérkőzése közül a Debrecen csak egyet tudott megnyerni. A mérleg a 10 mérkőzésen 5 Haladás-siker, 4 döntetlen, 1 DVSC-győzelem.

♦ Herczeg Andrásnak a jelenlegi NB I-es mezőnyből harmadik legrosszabb mérlege a Haladás ellen van. A Halinál csak az FTC és az Újpest ellen megy kevésbé a debreceniek szakvezetőjének.

♦ Kisebb gödörbe került a Debrecen, amely nem tudott nyerni legutóbbi három mérkőzésén és legutóbbi két bajnokiján egyaránt három gólt kapott.

♦ A Haladás idegenbeli mutatója továbbra is rémes. A szombathelyi csapat elveszítette előző hat idegenbeli bajnokiját, és a legutóbbi 22 idegenbeli találkozón begyűjthető 66 pontból csak 10-et szerzett meg.

MEZŐKÖVESD–PUSKÁS AKADÉMIA

♦ Eddig 5 NB I-es mérkőzést játszottak, a mérleg kiegyenlített: mindkét csapat kétszer nyert, egyszer született döntetlen. Mezőkövesden a hazaiak még veretlenek.

♦ Hat forduló után a Puskás Akadémia még nyeretlen, a felcsútiaknál lassan már hagyomány a rossz idénykezdet. Ilyen hosszú nyeretlenségi szériája legutóbb tavaly szeptember-októberben volt a PAFC-nak, hetesnél hosszabb meg 2015-ben.

♦ Ebben az idényben a PAFC mindegyik mérkőzésén kapott legalább egy gólt. A felcsútiak összes veresége egygólos volt ebben a szezonban.

♦ A Mezőkövesd az előző 4 hazai bajnokijából hármat 1–0-ra vesztett el. 2018-ban a kövesdiek hazai pályán 10 bajnoki mérkőzésből csak hármat tudtak megnyerni. Mondjuk 2017-ben sem volt jobb a helyzet (4 győzelem az egész évben otthon).

♦ A PAFC idegenben négyes nyeretlenségi szériában van, legutóbbi két mérkőzését elveszítette.

♦ Ebben a bajnokságban eddig a Mezőkövesd mérkőzésein esett a legkevesebb gól (2.00 a gólátlag).

ÚJPEST FC–BP. HONVÉD

♦ Eddig 207 élvonalbeli mérkőzést vívott a magyar bajnokság két nagy hagyományú csapata. Jelentős az újpesti fölény: a lilák 102 bajnokit nyertek meg, a kispestiek 57-et, 48 alkalommal nem született döntés.

♦ Az örökmérleg elbillenéséhez jelentősen hozzájárult, hogy az Újpest 1926–1942 között egyszer sem vesztett bajnokit a Kispesttel szemben, sőt, volt egy csaknem tízéves, 18 mérkőzéses győzelmi sorozata is.

♦ A két csapat legutóbbi 15 bajnoki mérkőzéséből 8 döntetlenre végződött, köztük a legutóbbi is (0–0).

♦ Az Újpest 500. élvonalbeli mérkőzését a Kispest ellen játszotta. 1933. február 19-én a hazaiak nem ismertek kíméletet: 9:1-re „felaprították” a dél-pesti riválist. A kispestiek egy meg nem adott tizenegyest reklamáltak a mérkőzés után, mondván, ha azt megadják 1:1-nél, egészen más a végeredmény…

♦ A Honvéd a legutóbbi 7 bajnokiján maximálisan megszerezhető 21 pontból 18-at begyűjtött. Tegyük hozzá, a kispestiek a 2018–2019-es idényben az első hat mérkőzésükből ötször pályaválasztók voltak.

♦ A 2018-as évben csak egy olyan idegenbeli bajnokijuk volt a kispestieknek (Vidi–Honvéd 2–0), amelyen nem szereztek gólt.

♦ A Honvéd több mint másfél éve nem nyert idegenbeli bajnokit fővárosi csapat ellen: 2017. február 18-án az MTK-t győzte le 2–1-re. Azóta a mérleg a fővárosi derbiken 0–1–4.

MTK BUDAPEST–KISVÁRDA

♦ Eddig az MTK mérkőzései garantálják a jó szórakozást, lévén a kék-fehérek bajnoki találkozóin esett a legtöbb gól az idényben, holtversenyben a Haladással (3.33 az átlag).

♦ Amikor a Kisvárda legutóbb az MTK vendége volt, akkor 3–2-es győzelmet aratott a két feljutó még NB II-es csatájában. A kisvárdaiak az előző idényben oda-vissza legyőzték az MTK-t.

♦ Az MTK a legutóbbi 25 hazai NB I-es mérkőzéséből csak háromszor (!) szerzett egynél több gólt.

♦ A Kisvárda első hat élvonalbeli mérkőzésén nyeretlen maradt, igaz, a legutóbbi kettőn már ikszelt, tehát javuló a trend.

♦ A Kisvárda hat forduló alatt csupán két gólt szerzett, ilyen hasonlóan gólszegény idénykezdete legutóbb pont az MTK-nak volt a 2016–2017-es idényben. Akkor a kék-fehérek végül búcsúztak az NB I-től.

DIÓSGYŐRI VTK–PAKSI FC

♦ Eddig 25 első osztályú mérkőzést játszottak egymással, az örökmérleg a házigazda DVTK szemszögéből 7 győzelem, 7 döntetlen, 11 vereség.

♦ A Paks 13 nekifutásból ötször győzött a Diósgyőr vendégeként, és idegenbeli mérlege „ikszes” (5–3–5) a miskolciakkal szemben.

♦ A Paks a Puskás Akadémia elleni 3–2-es sikerrel megtörte kilencmérkőzéses bajnoki nyeretlenségi sorozatát, de az idegenbeli nyeretlenségi széria még továbbra is aktív. A tolnaiak nem nyertek az előző hat idegenbeli bajnokijukon. Legutóbb május 5-én, a Vasas vendégeként örülhettek három pontnak egy 1–0-s sikert követően.

♦ Az egész 2018-as évben eddig csak 3 olyan bajnokija volt a Diósgyőrnek, amelyen egynél több gólt szerzett. Az FTC (2–1), a Vidi (2–1) és a PAFC (2–2) kapott egynél több gólt a DVTK-tól.

♦ Még egy nem túl hízelgő adat: a DVTK ebben a naptári évben 20 bajnoki mérkőzést játszott, és csak kettő olyan akadt ezek között, amelyen nem kapott gólt.

FERENCVÁROS–MOL VIDI FC

♦ Eddig 95 élvonalbeli mérkőzést játszott egymással a Ferencváros és a Vidi. Az FTC 43 találkozót nyert meg, a Vidi 25-öt, a döntetlenek száma 27.

♦ A Ferencváros hazai pályán négyes bajnoki veretlenségi szériában van a Vidi ellen (2–0, 1–0, 0–0, 3–1). A fehérváriak legutóbb öt évvel ezelőtt, 2013. augusztus 4-én tudtak győzni a Fradi vendégeként (0–2).

♦ A Vidi eddig egyszer tudta győztesen elhagyni a Groupama Arénát, 2016. február 10-én 1–0-ra győzött Magyar Kupa-mérkőzésen.

♦ A fehérváriak 2003 és 2013 között nyolcszor látogattak el a Ferencvároshoz és egyszer sem kaptak ki – sőt, 2011-ben kiosztottak egy 5–0-s pofont is, ami természetesen a legnagyobb győzelmük az FTC vendégeként. A Ferencváros legnagyobb hazai győzelme a Vidi ellen szintén egy 5–0, 2001-ből.

♦ A Ferencváros hazai pályán 23 mérkőzéses veretlenségi szériában van a bajnoki mérkőzéseken. A Fradi legutóbb 2017. április 15-én, a Vasastól kapott ki a Groupama Arénában (1–2).

♦ A Fradi „rendes” veretlenségi sorozata sem éppen rövid, ugyanis az március eleje óta tart és 18 mérkőzést számlál. Március 3-án a DVTK győzte le 2–1-re az FTC-t.

♦ A Vidi négymérkőzéses bajnoki veretlenségi minisorozatban van. A fehérváriak már 12 tétmérkőzést játszottak a 2018–2019-es idényben, és egynél több gólt csak egyszer, az AEK elleni hazai mérkőzésen kaptak – pont a Groupama Arénában.

NB I, 2018–2019, 7. FORDULÓ
SZEPTEMBER 1., SZOMBATHELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
17.00: Debreceni VSC–Haladás
(Tv: M4 Sport)
Debrecen, Nagyerdei Stadion
Erdős József
19.30: Mezőkövesd Zsóry–Puskás AkadémiaMezőkövesd, Városi StadionBogár Gergő
19.30: Újpest FC–Bp. Honvéd
(Tv: M4 Sport)
Budapest, Szusza Ferenc Stadion Iványi Zoltán
19.30: MTK Budapest–Kisvárda Budapest, Új Hidegkuti Nándor Sándor
Solymosi Péter
19.30: Diósgyőri VTK–Paksi FC
Miskolc, DVTK-stadion
Andó-Szabó Sándor
SZEPTEMBER 2., VASÁRNAP
18.00: Ferencváros–Mol Vidi FC
(Tv: M4 Sport)
Budapest, Groupama Aréna
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 6 5 1 15– 4 +11 16
2. Budapest Honvéd 6 5 1 12– 5 +7 15
3. MTK Budapest 6 4 1 1 11– 9 +2 13
4. Debreceni VSC 6 2 3 1 8– 8 0 9
5. Mol Vidi FC 4 2 2 9– 2 +7 8
6. Újpest FC 5 1 3 1 5– 6 –1 6
7. Paksi FC 6 1 3 2 7– 9 –2 6
8. Mezőkövesd Zsóry FC 5 1 2 2 5– 5 0 5
9. Diósgyőri VTK 6 1 2 3 5–10 –5 5
10. Szombathelyi Haladás 6 1 1 4 8–12 –4 4
11. Puskás Akadémia FC 6 2 4 7–11 –4 2
12. Kisvárda 6 2 4 2–13 –11 2

A Mol Vidi FC–Mezőkövesd és a Mol Vidi FC–Újpest FC mérkőzést elhalasztották.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik