31 év alatt egyszer sikerült, a Vasas megint megpróbálja

Vágólapra másolva!
2017.08.05. 11:43
null
Vajon hányan látták a képen látható Vasas-szurkolók közül csapatuk legutóbbi, Újpest elleni idegenbeli bajnoki győzelmét (Fotó: Dömötör Csaba, archív)
DVSC–Ferencváros presztízscsata a Nagyerdei Stadionban, Újpest–Vasas észak-pesti derbi, a Bordeaux elleni bravúr után Mezőkövesdre megy a Videoton – tekintsünk a labdarúgó NB I 4. fordulója elé statisztikai érdekességek felidézésével!

 

BALMAZÚJVÁROS–DVTK

♦ A Diósgyőr pontelőnnyel vezeti a tabellát – a 2006–2007-es NB I-es idény óta nem fordult elő az, hogy a DVTK nevével kezdődjön a rangsor. Előtte 1998-ban és 1997-ben is egyszer-egyszer tabellaelsők voltak a diósgyőriek, ám „királyságuk” minden alkalommal csak egy fordulóig tartott. Ha most nyernek, akkor megőrzik első helyüket.

♦ A DVTK legutóbbi 9 NB I-es mérkőzéséből csak egyet veszített el, mérlege ezeken 4 győzelem, 4 döntetlen, 1 vereség.

♦ A diósgyőriek idegenbeli veretlenségi szériája immár 6 mérkőzést számlál, mondhatni, a stadionfelújítás sem zavarja túlzottan Bódog Tamás legénységét.

♦ Ennél hosszabb idegenbeli bajnoki veretlenségi sorozata 2013 augusztusa és 2014 márciusa között volt a DVTK-nak – 8 mérkőzés (4 győzelem, 4 döntetlen).

♦ Bár két bravúros döntetlent is elért a bajnoki ezüstérmes Videoton és a bajnoki címvédő Bp. Honvéd otthonában, a Balmazújváros még nyeretlen élvonalbeli csapatként.

♦ Amióta Bódog Tamás a miskolciak edzője, csak 2 olyan bajnoki mérkőzés volt, amelyen a DVTK nem szerzett gólt.

♦ „Ez a siker erőt adhat a Debrecen elleni bajnokira” – nyilatkozta Horváth Ferenc a DVTK vezetőedzőjeként március elsején, a Cegléd elleni kupamérkőzés után. Egy nappal később menesztették, öt hónappal később pedig már ellenfélként néz szembe a diósgyőriekkel.

PAKS–HALADÁS

♦ A mérkőzés a két csapat közös megegyezésére, a 40 fokot várhatóan megközelítő hőség miatt kezdődik két órával később az eredetileg kiírtnál – nem gyakori ez az NB I-ben. Ugyancsak ez a helyzet a Mezőkövesd–Videoton és az Újpest–Vasas találkozókkal.

♦ Eddig 20 alkalommal találkozott egymással a Paks és a Haladás az élvonalban, és csak 1 mérkőzés végződött döntetlenre! Tízszer a paksiak, kilencszer a szombathelyiek győztek. A húsz meccsből csak egyen nem született gól – a gólátlag pedig 2.7, nem is rossz!

♦ Pakson eddig 10 bajnokit játszottak, ezek közül négyet is meg tudott nyerni a Haladás – a legutóbbit 2016 áprilisában (2–3).

♦ Nincs jó formában a Haladás, legutóbbi 5 bajnoki mérkőzésén 4 vereséget szenvedett, a legutóbbi 7 bajnokiján csak 4 pontot szerzett.

♦ Idegenben sincs mivel büszkélkedni: a Hali elveszítette legutóbbi 4 idegenbeli mérkőzését – minden alkalommal legalább 2 gólt kapott –, és nyeretlen a legutóbbi ötön. 2017. március 16-án, a Vasas ellen nyertek legutóbb idegenbeli bajnokit a szombathelyiek (3–2-re).

♦ Tegyük hozzá, a Paks formája sem fényes, legutóbbi öt bajnokiján nyeretlen Csertői Aurél csapata. A paksiak legutóbb 2017. május 13-án, a Gyirmót ellen nyertek bajnokit.

♦ A Paks legutóbbi 5 bajnoki mérkőzésén mindkét csapat szerzett gólt.

PUSKÁS AKADÉMIA–BP. HONVÉD

♦ Eddig 7 NB I-es mérkőzést játszottak, a pályaválasztó Puskás Akadémia szemszögéből a mérleg 1 győzelem, 2 döntetlen, 4 vereség.

♦ Értékes keret ide vagy oda, a Puskás Akadémia 3 nyeretlen mérkőzéssel kezdte az idényt. A PAFC legutóbbi NB I-es győzelmét pont a Honvéd ellen aratta, 2016. április 30-án, más kérdés, hogy akkor ez sem volt elég, a felcsútiak így is búcsúztak az élvonaltól.

♦ A 2017-es naptári évben csak a Balmazújváros és a Videoton tudott bajnoki mérkőzést nyerni a Puskás Akadémia otthonában – ez volt a PAFC legutóbbi két hazai bajnokija.

♦ A Honvéd veretlenségi sorozata 8 mérkőzést számlál, igaz, a címvédő legutóbbi két bajnokiján egyaránt 2–2-es döntetlenre végzett. Legutóbb 2017. április 22-én, a Vasastól kaptak ki a kispestiek.

♦ Nyolcasnál hosszabb bajnoki veretlenségi szériája legutóbb 2013-ban volt a Honvédnak, az április és június között 10 mérkőzésen keresztül tartott.

♦ Ebben az idényben még nem játszott idegenbeli NB I-es meccset a Honvéd, de az előzőt úgy fejezte be, hogy legutóbbi két bajnokiján vendégként 5-5 gólt szerzett (5–1 a Mezőkövesd, 5–2 a DVSC ellen).

♦ A Honvéd legutóbbi 7 bajnokijából hatszor 2 gólt vagy többet szerzett.

♦ Pintér Attila, a Puskás Akadémia vezetőedzője 3 forduló alatt már 20 játékost küldött pályára a keretből.

DVSC–FERENCVÁROS

♦ Eddig 86 alkalommal mérkőztek meg élvonalbeli mérkőzésen. Az örökmérleg: 25 debreceni siker, 22 döntetlen, 39 ferencvárosi győzelem.

♦ Azt azért kimondhatjuk, hogy a Fradi nem szeret Debrecenben játszani. Amióta a Loki az 1993–1994-es szezonban visszajutott az NB I-be, 24 meccset játszottak Debrecenben, és ezek közül 16 debreceni győzelemmel végződött.

♦ Az FTC 2003 októbere és 2011 júliusa között egymás után 7 bajnokit veszített el a Debrecen vendégeként. Legutóbb 2015. augusztus 22-én nyert a Nagyerdőben (0–3).

♦ A hazaiak kétszer (1999 és 2003) is öt góllal, 6–1-re, illetve 5–0-ra tudták legyőzni a Ferencvárost. Az FTC legnagyobb különbségű debreceni sikere egy 5:1, még 1963-ból.

♦ A Ferencváros 3 mérkőzés után még veretlen, vendéglátója, a Debrecen 3 forduló után még nyeretlen, de Pakson megszerezte első pontját – így elkerülte azt, hogy a klubtörténelemben először 3 vereséggel rajtoljon az élvonalban.

♦ 2017. május 13-án 0–0-t játszott a két csapat a Groupama Arénában. Azóta a DVSC minden bajnokiján kapott gólt – a sorozat 5 mérkőzés óta tart. A két csapat legutóbbi két bajnokija egyébként gól nélküli döntetlent hozott – ilyen ezen kívül csak egyszer fordult elő a párharc történetében.

♦ A Loki elveszítette legutóbbi két hazai bajnokiját (Honvéd 2–5, Mezőkövesd 1–2). Egymás után három hazai bajnoki mérkőzést 2001 nyara óta nem veszített el a Debrecen, akkor a Ferencvárostól (0–2), a Videotontól (0–1) és az MTK-tól (0–3) kapott ki.

♦ Thomas Doll csapatának van mit javítania az idegenbeli védekezésén. Március óta (amikor a Ferencváros a derbin 1–0-ra legyőzte az Újpestet) minden idegenbeli bajnokiján kapott gólt a magyar rekordbajnok, hat meccsen 14-et, ami nem sok jóval kecsegtet…

MEZŐKÖVESD-ZSÓRY–VIDEOTON

♦ Kurta a meccstörténelem, a két csapat eddig 5 NB I-es mérkőzést játszott egymással. A Mezőkövesd egyszer, a Videoton kétszer nyert, s még két döntetlen született. Mezőkövesden viszont még egyszer sem nyert a Vidi (egy 1–1, egy 2–1 az eddigi két eredmény).

♦ A Videoton a Girondins Bordeaux bravúros búcsúztatása (1–2, 1–0, továbbjutás az Európa-liga-kvalifikáció rájátszásába) után Mezőkövesdre látogat. A Vidi kétszer ikszelt, egyszer nyert európai kupamérkőzése után a bajnokságban. 2016-ban jobban kijött a „kontinentális másnaposság” a székesfehérváriakon, akkor ugyanis négy esetből csak egyszer tudtak nyerni, amikor El-selejtező után léptek pályára a bajnokságban.

♦ A Videoton hármas veretlenségi sorozatban van, és a 2017-es évben csak kétszer szenvedett vereséget a bajnokságban. Az egyetlen idegenbeli bajnoki kudarc ebben az évben a Bp. Honvéd elleni aranycsata.

♦ A Mezőkövesdnek ötmérkőzéses veretlensége szakadt meg az Üllői úton, az előző fordulóban kapott 5–0-s pofonnal.

♦ A kövesdiek legutóbbi 5 hazai bajnoki mérkőzésén 23 gól esett összesen, elképzelhető, hogy nem 0–0-t hoz a találkozó… A házigazda legutóbbi 4 hazai bajnokija mindegyikén legalább 2 gólt kapott.

ÚJPEST–VASAS

♦ A forduló legnagyobb hagyományú párosítását eddig 177-szer rendezték meg a magyar élvonalban. Nagy az Újpest fölénye: a lila-fehérek 90-szer győztek, a Vasas 46-szor, 41 találkozón döntetlen született.

♦ A kétezres években 30 mérkőzést vívtak egymással az újpestiek és az angyalföldiek, és a Vasas csupán hatot nyert meg ezek közül. A mérleg 17–7–6 újpesti szempontból ezen a harminc találkozón. A legutóbbi hét meccsből ötöt az Újpest nyert meg, egy döntetlen és egy Vasas-siker mellett.

♦ A legutóbbi 31 évben (!) a Vasas csak egyszer, 1997. október 4-én tudott győzni az Újpest vendégeként. 28 mérkőzésen 16–11–1 a mérleg újpesti nézőpontból. Ha a piros-kékek most sem tudnak győzni, akkor az Újpest biztosan magáénak tudhat egy húszéves hazai veretlenségi sorozatot a Vasas ellen, hiszen legközelebb 2018. április 14-én találkoznak a felek a lilák pályaválasztása mellett.

♦ Az Újpest legutóbbi 4 bajnoki mérkőzése mindegyikén 2 gólt kapott. Nebojsa Vignjevics csapata csak egyet nyert meg legutóbbi 8 NB I-es mérkőzéséből, és február óta nem volt olyan bajnokija, amin ne kapott volna gólt (akkor a Haladást „nullázta le”). Ez a sorozat azt jelenti, hogy az Újpest legutóbbi 15 bajnokiján kapott legalább 1 gólt.

♦ A Vasas bezzeg legutóbbi két bajnoki mérkőzését nullára nyerte meg, az utóbbi hatból pedig csak egyet veszített el. Idegenben hármas veretlenségi miniszériában van az angyalföldi klub.

♦ Ritka jelenség, az Újpest legutóbbi 3 bajnokija 2–2-re végződött. Az újpestiek a legutóbbi két mérkőzésükön a 85. perc után engedték ki a 3 pontot a kezükből.

♦ Nebojsa Vignjevics eddig 147 tétmérkőzésen ült az Újpest kispadján, és ezek több mint 31 százaléka (46 találkozó) végződött eldöntetlenül.

♦ Legutóbb 2016 őszén fordult elő a lilákkal, hogy egymás után háromnál több mérkőzésen játszottak döntetlent – akkor a sorozat 6 találkozón át tartott, ami azért elég nagy ritkaság.

NB I, 2017–2018, 4. FORDULÓ
AUGUSZTUS 5., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
18.00: Balmazújváros–DVTK (Tv: M4 Sport)
Balmazújváros, Városi StadionPintér Csaba
20.00: Paks–Haladás Paks, Városi StadionVad II István
20.30: Puskás Akadémia–Budapest Honvéd (Tv: M4 Sport)Felcsút, Pancho ArénaIványi Zoltán
AUGUSZTUS 6., VASÁRNAP
18.00: DVSC–Ferencváros (Tv: M4 Sport)
Nagyerdei Stadion
Szabó Zsolt
20.00: Mezőkövesd–VideotonMezőkövesd, Városi Stadion Andó-Szabó Sándor
20.00: Újpest–VasasBudapest, Szusza Stadion (zárt kapuk)
Solymosi Péter
TABELLA • NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK
AZ ÁLLÁS
1. Diósgyőri VTK3217–2+57
2. Vasas FC3213–2+16
3. Mezőkövesd Zsóry FC3215–8–36
4. Ferencvárosi TC3128–3+55
5. Videoton FC3126–4+25
Budapest Honvéd3126–4+25
7. Szombathelyi Haladás3121–5–43
8. Újpest FC336–6 03
9. Paksi FC3215–6–12
10. Balmazújváros3213–4–12
11. Debreceni VSC3122–4–21
12. Puskás Akadémia FC3122–6–41

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik