1936 óta nem láttunk ilyet: ilyen volt akkor a januári NB I!

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2020.01.25. 09:12
null
Ez már 1936 februárja, s az Újpest–Hungária rangadó az első „igazi tavaszi” fordulóból. Akkora volt a sár, hogy az előmérkőzés után újra kellett vonalazni a pályát (Fotó: Képes Pesti Hírlap / ADT Arcanum Digitális Tudománytár)
Január 25-én véget ér a téli szünet a labdarúgó NB I-ben, a csapatok a 17. fordulóval folytatják a bajnokságot – 1936 óta nem volt ilyen korán a „tavaszi” nyitány (akkor az utolsó őszi fordulót csúsztatták januárra). A Ferencváros Paks elleni mérkőzésével kezdődik a forduló, az üldöző Mol Fehérvár FC-re nehéz feladat vár a Budapest Honvéd ellen. A DVSC rossz sorozatát törné meg az Újpest ellen.

 

Nyolcvannégy éve nem rendeztek ilyen korán teljes fordulót a labdarúgó NB I-ben – ugyan néha egyes meccsek „átcsúsztak” januárra az eltelt időszakban, ám azok elsősorban még az előző évből elmaradt találkozók voltak, amikor naptári éves rendszerben (tavaszi–őszi) bonyolították le a bajnokságot. Minden NB I-re hitelesített stadionban kötelező a pályafűtés, így aligha lehet gond a játékterekkel – 1936-ban azért voltak kételyek arról, hogy a pályák alkalmasak lesznek-e egy januári forduló lebonyolítására. Lapozzunk is vissza a Nemzeti Sporttal a legutóbbi januári nyitány idejére!

ŐSZI TAVASZ TÉLEN

Szép időben a Budafok jelenik meg elsőnek a pályán.

– Egyenesen tavaszi napsütés – állapítja meg az egyik néző.
– Ez még őszi napsütés – helyesbíti a szomszédja, aki tudja, hogy ez a mérkőzés még az őszi fordulóba tartozik.

(Nemzeti Sport, 1936. január 25., a Budai 11–Budafok mérkőzés tudósításából)

A Hungária (az MTK profi csapata) Lisszabonban, a Ferencváros Kölnben, az Újpest Isztambulban köszöntötte az 1936-os évet, de a többi csapat is portyára indult, kihasználva a téli szünetet. Sietniük kellett, mert az MLSZ az utolsó őszi fordulót január 25-re írta ki, így egy héttel a bajnoki folytatás előtt már itthon tartották a főpróbájukat a csapatok.

Amikor lapunk körképet készített arról, hogy lehet-e játszani egyáltalán, a „pályajelentésekben” a kitűnőtől (Hungária körút) a nagyon rosszig (Hévízi út) váltakoztak a válaszok. A legjobb a miskolci Attila helyzetértékelése: „A pálya talaja nem ideális, de nem is túl rossz”. Mondjuk, az Attilának jóval nagyobb baja volt ekkoriban, hogy az elmaradó fizetések miatt a fél csapat éppen sztrájkolt…

Ferencváros–Bocskai mérkőzés 1936. január 26-án 
(Fotó: Képes Pesti Hírlap/ADT Arcanum Digitális Tudománytár)
Ferencváros–Bocskai mérkőzés 1936. január 26-án (Fotó: Képes Pesti Hírlap/ADT Arcanum Digitális Tudománytár)

Az év első bajnokiját a Budai 11 és a Budafok játszotta a Postás-pályán (ugyanúgy január 25-én kezdődött a „futballtavasz”, mint most), aztán jöttek másnap a nagyok: a Hungária a Kispestet (8:0), az Újpest idegenben a Salgótarjánt (5:0) mosta le, a Ferencváros gólzáporos mérkőzést játszott a Bocskaival (6:3). A Phöbus a Szeged, a Törekvés a III. kerület ellen győzött 2:0-ra, az Attila–Soroksár meccset még az előző évben lejátszották.

Mindegyik mérkőzést meg tudták tartani a váratlanul enyhe januárban, az Ujság egyenesen „ideális futballidőt” emlegetett.

A Ferencváros a tavaszi szezonban más stadionokba (Hungária körút, Sport utca) kényszerült, mivel pályáját éppen füvesítették – egy korabeli beszámoló szerint „egy-két szál vadfüvet kicsalt a szokatlanul meleg időjárás” az Üllői úton is. Kispesten pont az új pályát építették – amelyet aztán 1939-ben adtak át –, mondhatni, találhatunk párhuzamokat az akkori és a mostani bajnokság között.

A következő forduló (február 2.) slágermérkőzése, az Újpest–Hungária (1:5) már „sárba fulladt”, mivel az enyhe idő mellé megjött a szakadó eső is – de ekkor is minden pályán útjára tudott indulni a labda. A januári kezdést ezt követően több mint nyolc évtizedre elfelejtették. Most viszont január 25-én 14.55-kor a Groupama Arénában ismét NB I!

FERENCVÁROS–PAKSI FC

♦ Eddig 25-ször találkoztak az élvonalban, az örökmérleg 12 ferencvárosi sikert, 9 döntetlent és 4 paksi győzelmet mutat.

♦ A Paks 13 bajnokit játszott eddig a Ferencváros vendégeként. Csak egyszer győzött (2016-ban 2–1-re), viszont a 13 alkalomból nyolcszor pontot tudott szerezni!

♦ A Ferencváros 2017. április 15. óta nem veszített hazai pályán bajnoki mérkőzést, akkor a Vasas győzte le 2–1-re. A magyar rekordbajnok kitűnő, klubrekordot jelentő veretlenségi sorozata 44 meccset számlál már.

♦ A Ferencváros az egyetlen csapat a mezőnyben, amely még őrzi hazai veretlenségét (5 győzelem, 2 döntetlen a mérlege) – elképesztő módon minden más pályaválasztó kikapott már legalább háromszor hazai környezetben. A Paks nem remekel idegenben, mutatója 2 győzelem, 1 döntetlen, 5 vereség.

♦ A Fradi 2019. augusztus 25. óta nem kapott ki a bajnokságban (Puskás Akadémia–Ferencváros 4–1), veretlenségi szériája 13 találkozónál tart. Ez messze a leghosszabb aktív veretlenségi sorozat az NB I-ben, a soron következő csapat ugyanis az Újpest – mely legutóbbi három találkozóján nem talált legyőzőre.

♦ A Paks jól zárta az őszi szezont, legutóbbi két bajnoki mérkőzését úgy nyerte meg, hogy gólt sem kapott. Ha a tolnaiak most is pontot vagy pontokat szereznek, akkor 2019 tavasza óta először maradnak egymás után három bajnokin veretlenek. Ha nyernek, akkor 2018 ősze óta először szereznek kilenc pontot három egymást követő mérkőzésen.

A Ferencváros és a Paks összecsapásával rajtol el 2020 (Fotó: Meder István)
A Ferencváros és a Paks összecsapásával rajtol el 2020 (Fotó: Meder István)

MOL FEHÉRVÁR FC–BP. HONVÉD

♦ Már 104 NB I-es mérkőzést vívott egymással a két csapat. A mérleg a vendég kispestiek javára billen, a pályaválasztó Fehérvár szemszögéből 40–18–46.

♦ A Honvéd 2017. május 27-én Eppel Márton góljával 1–0-ra legyőzte a Vidit, ezzel megszerezte az „aranyrangadón” a bajnoki címet. Azóta viszont nem volt sikerélménye: sorozatban hét mérkőzésen maradt nyeretlen a fehérváriak ellen, s a legutóbbi hatot elveszítette. A legutóbbi ötöt úgy, hogy gólt sem tudott szerezni…

♦ A Vidi pályaválasztása mellett legutóbb 2013-ban tudott bajnokit nyerni a Honvéd, akkor 2–1-re győzött. Azóta a székesfehérvári csapat hatmérkőzéses hazai veretlenségi szériát (5 győzelem, 1 döntetlen) épített a kispestiek ellen.

♦ A Honvéd november 23. óta nem nyert bajnokit, hárommérkőzéses nyeretlenségi minisorozattal fordult 2020-ra.

♦ A Fehérvár elsősorban hazai szereplése miatt marad le a Ferencváros mögött a bajnoki címért folyó versenyfutásban: a Vidi 4 mérkőzést megnyert, 4 mérkőzést elveszített pályaválasztóként. A fehérváriaknál csak a Paks, a DVSC és a Kaposvár kapott több gólt hazai pályán, igaz, senki sem szerzett többet. A Honvéd idegenbeli mutatója 4 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség.

♦ Ha a Fehérvár meg tudta szerezni a vezetést egy mérkőzésen, akkor utána már nehezen lehetett megállítani: a Transfermarkt statisztikája szerint 11 ilyen találkozó volt, tíz alkalommal győzött a Vidi, s csak egyszer (a Zalaegerszeg ellen) játszott döntetlent.

MEZŐKÖVESD–KISVÁRDA

♦ Eddig négy élvonalbeli mérkőzést játszottak egymás ellen, kétszer a Mezőkövesd nyert, egyszer a Kisvárda, egy találkozó (az egyetlen, amelyen a Mezőkövesd volt a pályaválasztó) döntetlent hozott. Mindegyik mérkőzésen legalább három gól esett.

♦ A folytatást a harmadik helyről váró Mezőkövesd hazai mérlege 4 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség – sokatmondó, hogy ez a harmadik legjobb pályaválasztói mutató a mezőnyben. A Kisvárdának idegenben lenne javítanivalója, hiszen a mérlege 2 győzelem, 1 döntetlen, 5 vereség.

♦ A Mezőkövesd hazai mérkőzésein esett a legkevesebb gól az NB I-ben, 8 találkozón mindössze 14 ebben az idényben.

♦ A kövesdiek rosszul zárták az őszt, legutóbbi három mérkőzésükön nyeretlenek maradtak, a legutóbbi kettőt szerzett gól nélkül elvesztették. Ha most is kikap a Mezőkövesd, akkor 2019 áprilisa óta először zár három egymást követő bajnokit pontszerzés nélkül. A Kisvárda ugyanígy teljesített a decemberi fordulókban, két mérkőzés, két vereség, szerzett gól nélkül.

♦ A Kisvárda nyeretlen legutóbbi három idegenbeli mérkőzésén, s csak 4 pontot szerzett a lehetséges 18-ból a legutóbbi haton.

♦ Sem a Mezőkövesd, sem a Kisvárda nem veszített még el olyan mérkőzést a 2019–2020-as bajnokságban, amelyen megszerezte a vezetést (bármikor a találkozó során, tehát nem az első gólról van szó).

♦ A mezőkövesdi „titok” elsősorban a kiváló védekezésben keresendő, Kuttor Attila vezetőedző csapata kapta ugyanis a legkevesebb gólt az ősszel, mindössze 13-at. A kövesdiek 2019 februárja óta nem kaptak kettőnél több gólt bajnoki mérkőzésen (akkor hármat, az MTK-tól).

ZALAEGERSZEGI TE FC–DIÓSGYŐRI VTK

♦ 45 élvonalbeli bajnoki után majdnem teljesen kiegyenlített a mérleg: a ZTE 14, a DVTK 16 győzelmet aratott, a döntetlenek száma 15.

♦ Aligha meglepő – pláne, ha a két város közötti jelentős távolságot figyelembe vesszük –, hogy ritka esemény a vendéggyőzelem ebben a párharcban. A 45 találkozóból csak négyet nyert meg eddig vendégcsapat. A DVTK csupán egyszer, 1975. augusztus 30-án tudott győzni Zalaegerszegen – 22 kísérletből (1–2).

♦ A ZTE kitűnően zárta az őszt, legutóbbi két mérkőzését megnyerte, méghozzá úgy, hogy nem kapott gólt. Amióta a zalaegerszegiek visszatértek az NB I-be, csak egyszer maradtak három fordulón keresztül veretlenek (igaz, akkor mindig ikszeltek), ha nem kapnak ki a DVTK-tól, itt lehet a második ilyen alkalom.

♦ A diósgyőriek legutóbbi négy idegenbeli bajnokijukból hármat megnyertek, ezzel egyik „hagyományos” gyenge pontjukon javítottak jelentősen. Ha a DVTK ezt a mérkőzést is meg tudná nyerni, akkor 2013 óta először aratna egymás után legalább három győzelmet idegenbeli NB I-es mérkőzésen.

♦ A ZTE hazai mérlege 2 győzelem, 3 döntetlen, 3 vereség – az egerszegieknél eddig csak az Újpest és a Kaposvár teljesít gyengébben pályaválasztóként. A DVTK idegenbeli mutatója 3 győzelem és 5 vereség.

♦ A DVTK legutóbbi 17 bajnokiján csak egyszer játszott döntetlent, a legutóbbi 8 találkozóján pedig egyszer sem.

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI–PUSKÁS AKADÉMIA FC

♦ Három NB I-es mérkőzést játszottak eddig, kétszer a PAFC győzött, egyszer nem bírtak egymással, a Kaposvár még nyeretlen.

♦ A Kaposvár hazai pályán csak 6 pontot gyűjtött (2 győzelem, 6 vereség), ez a legrosszabb mérleg az élvonalban. A Rákóczi kapta a legtöbb gólt (17) pályaválasztóként. A Puskás Akadémia csak egy vereséget szenvedett el eddig idegenben (Mezőkövesden), mutatója 4–3–1. A PAFC hatmérkőzéses idegenbeli veretlenségi sorozatban van – jókora változás ez az előző idényhez képest, amikor a felcsútiaknak a gyenge idegenbeli mérleg okozta a legtöbb fejfájást.

♦ A Kaposvár szerezte az őszi idényben a legkevesebb gólt az NB I-es csapatok közül (15), a Puskás Akadémia a Fehérvár és a Ferencváros után a harmadik legtöbbet (26).

♦ A Rákóczi lemaradása a még bennmaradó helyen telelő Pakshoz képest 8 pont, a kaposváriak az őszi szezonban összesen 9 pontot szereztek, tehát óriási tavaszi menetelésre lenne szükségük ahhoz, hogy megőrizzék első osztályú tagságukat.

♦ A Kaposvár az egyetlen csapat, amely még nem játszott döntetlent a 2019–2020-as bajnokságban.

♦ A Rákóczi az egyetlen csapat a mezőnyben, amely minden bajnokiját elvesztette, ha hátrányba került egy mérkőzésen.

DEBRECENI VSC–ÚJPEST FC

♦ Már 101 élvonalbeli bajnokit számlál a két csapat közös történelme. Az örökmérleg jelentős újpesti fölényt mutat: csak 20 alkalommal győztek a debreceniek, 48-szor a fővárosi lilák, 33 találkozó végződött döntetlenre (Megjegyzés: 1950-ben 1:1-es állásnál Kecskeméti játékvezető „a debreceni játékosok sportszerűtlen viselkedése miatt” a második félidő 18. percében lefújta a Debrecen–Újpest találkozót. A szövetség a két pontot 0:0-s gólaránnyal a fővárosiak javára írta, így az örökmérlegben is újpesti győzelemként szerepel – a szerk.).

♦ Az utóbbi években mumusa lett az Újpest a Lokinak, amely hét mérkőzés óta nyeretlen a lila-fehérekkel szemben (3 döntetlen, 4 vereség). A debreceniek legutóbb 2017. május 6-án győzték le fővárosi riválisukat (1–0).

♦ A DVSC hazai mérlege 4 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség, a Lokinál csak a Fehérvár szerzett több gólt hazai környezetben. Az Újpest idegenben igen jól teljesít, mérlege 5–1–2 – a harmadik legjobb a Fehérváré és a Ferencvárosé után.

♦ A Debrecen legutóbbi 12 hazai bajnokija mindegyikén kapott gólt. Legutóbb 2019. március 16-án zárt kapott gól nélkül a Nagyerdei Stadionban a Loki (a DVTK-t múlta felül 1–0-ra).

♦ Az Újpest veretlen maradt legutóbbi négy idegenbeli mérkőzésén, sőt, hármat megnyert úgy, hogy azokon összesen 10 gólt szerzett.

NB I, 2019–2020, 17. FORDULÓ
JANUÁR 25., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
14.55: Ferencváros–Paks (Tv: Duna World) Budapest,Groupama ArénaIványi Zoltán
17.00: Mol Fehérvár–Budapest Honvéd (Tv: Duna World) Székesfehérvár, Mol Aréna SóstóBerke Balázs
17.00: Mezőkövesd–KisvárdaMezőkövesd, Városi StadionSolymosi Péter
17.00: ZTE–DVTK
Zalaegerszeg,ZTE Aréna Karakó Ferenc
17.00: Kaposvár–Puskás Akadémia

Kaposvár, Rákóczi Stadion

Erdős József
19.00: DVSC–Újpest Debrecen, Nagyerdei StadionFarkas Ádám
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 15 11 3 1 29–14 +15 36
2. Mol Fehérvár FC 16 10 2 4 31–17 +14 32
3. Mezőkövesd Zsóry FC 16 8 4 4 20–13 +7 28
4. Puskás Akadémia FC 16 7 4 5 26–20 +6 25
5. Újpest FC 16 7 3 6 23–22 +1 24
6. Budapest Honvéd 16 7 3 6 19–20 –1 24
7. Kisvárda 16 6 2 8 18–22 –4 20
8. Debreceni VSC 15 6 1 8 25–30 –5 19
9. Diósgyőri VTK 16 6 1 9 16–24 –8 19
10. Paksi FC 16 5 2 9 20–29 –9 17
11. Zalaegerszegi TE FC 16 4 5 7 23–22 +1 17
12. Kaposvári Rákóczi FC 16 3 13 15–32 –17 9
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik