107 év alatt két kiesés, ebben az évtizedben ez lehet a harmadik

Vágólapra másolva!
2019.05.19. 12:16
null
Vasárnap eldől, hogy az MTK a következő idényben is az első osztályban szerepelhet-e (Fotó: Meder István)
Vasárnap a 33. fordulóval zárul a labdarúgó NB I 2018–2019-es idénye. Két kérdés maradt, ami igazán lényeges: a DVSC, az Újpest vagy a Bp. Honvéd szerzi-e meg a bronzérmet, illetve a Kisvárda, a DVTK vagy az MTK búcsúzik-e a már kiesett Szombathelyi Haladás mellett?

 

Mielőtt a mérkőzések, a bronzcsata és a kiesés kérdéseit tekintenénk át, szóljunk a gólkirályi címről: ugyan valamennyi esélye van még Josip Knezevicnek és Varga Rolandnak is, szinte biztos, hogy az elsőség az egyaránt 15 találattal álló Holender Filip és Davide Lanzafame között dől el. Ha Lanzafame lesz a gólkirály, megvédi címét, ez a 2010-es években Adamo Coulibalynak (DVSC) és Nikolics Nemanjának (Videoton FC) sikerült. Ha egyik éllovas sem ér el öt gólt – ez azért elég valószínűtlen… –, akkor ismét, immár egymás után a negyedik idényben marad a húsztalálatos határ alatt az NB I-es gólkirály. Ilyen csak kétszer, 1901 és 1904, illetve 1986 és 1994 között fordult elő a magyar élvonalban.

Ha egyik játékos sem talál be és a 15 gól elég lesz az elsőséghez, akkor igen hosszan kell lapozgatnunk a történelemkönyvben, hogy hasonlóan visszafogott „termésű” gólkirályt találjunk. 1970 tavaszán Dunai II Antal 14, 1963 őszén Tichy Lajos 13 góllal lett gólkirály, ám mindkét bajnokság félidényes volt (az NB I előbb átállt az őszi–tavasziról a tavaszi–őszi rendszerre, aztán vissza, s 1963 őszén 13, 1970 tavaszán 16 bajnokit játszott egy-egy csapat, míg most ugyebár 33-at…). Teljes idényben legutóbb az 1958–1959-es gólkirályi címet lehetett 15 vagy kevesebb találattal megszerezni. Akkor Kisuczky Róbert (Csepel), Monostori II Tivadar (Dorogi Bányász) és Tichy Lajos (Bp. Honvéd) végzett az élen – hármas holtversenyben, egyaránt 15 góllal. Abban az idényben 26 forduló volt, szemben a mostani 33-mal.

HARC A BRONZÉREMÉRT

A DVSC a bronzérmes, ha…
…legyőzi a Paksot, vagy ha nem győzi le, de legalább ugyanannyi pontot szerez, mint az Újpest Diósgyőrben, miközben a Honvéd nem veri meg az MTK-t.

Az Újpest a bronzérmes, ha…
…több pontot szerez, mint a DVSC, de ha csak ikszel Diósgyőrben, akkor a DVSC veresége mellett a Honvéd pontvesztésére is szüksége lesz a bronzéremhez.

A Honvéd a bronzérmes, ha…
…győz az MTK vendégeként és a DVSC, Újpest duó egyike sem tud nyerni az utolsó fordulóban.

A KIESÉS ELLENI HARC

Mezőkövesdi vereségével (0–1) eldőlt, hogy az utolsó forduló eredményeitől függetlenül a Haladás búcsúzik el az élvonaltól. A másik, szintén kieséssel fenyegető 11. helyre még hárman „pályáznak”, nézzük, milyen reményekkel várja a Kisvárda, a Diósgyőri VTK, valamint az MTK Budapest a vasárnapi játéknapot.

Bent marad az MTK Budapest, ha…
…az utolsó fordulóban több pontot szerez a Bp. Honvéd ellen, mint a Diósgyőr az Újpest vagy a Kisvárda a Mezőkövesd ellen (mindkettőnél több győzelme van)

Bent marad a Diósgyőr, ha…
…nyer hazai pályán az Újpest ellen, vagy legalább annyi pontot szerez, mint az MTK Budapest hazai pályán a Bp. Honvéd ellen. Ha az MTK kikap a Honvédtól, akkor a DVTK – függetlenül attól, hogy mit játszik az Újpesttel – bent marad az NB I-ben.

Bent marad a Kisvárda Master Good, ha…
…nyer hazai pályán a Mezőkövesd ellen, vagy legalább annyi pontot szerez, mint az Újpestet fogadó Diósgyőr. Ha az MTK kikap a Honvédtól, akkor a Kisvárda – függetlenül attól, hogy mit játszik a Mezőkövesddel – bent marad az NB I-ben.

 

PUSKÁS AKADÉMIA–FERENCVÁROS

♦ A két csapat eddig 12 élvonalbeli bajnoki mérkőzést játszott egymással, a mérleg a házigazda felcsútiak szemszögéből 2–3–7.

♦ Ha a Ferencváros megnyeri ezt a mérkőzést, akkor ugyanúgy 76 ponttal zárja a bajnokságot, mint a 2015–2016-os idényben. Amióta 12 csapatos, 33 fordulós az NB I, csak a Fradi jutott 70 pont fölé.

♦ A Fradi nyeretlen maradt legutóbbi három, a PAFC otthonában tett látogatása alkalmával, kétszer döntetlent játszott, egyszer kikapott.

♦ Az NB I összes csapatából holtversenyben a Puskás Akadémiának és a Honvédnak van a legjobb élő sorozata: mindkét csapat megőrizte veretlenségét a legutóbbi öt találkozón.

♦ A megbízott edző Komjáti Andrással a kispadon hat mérkőzést vívott ebben az idényben a PAFC, még veretlen ezeken (3 győzelem, 3 döntetlen).

♦ A Ferencváros február 9. (Újpest–FTC 1–1) óta nem játszott döntetlent a bajnokságban, tízszer nyert, kétszer kikapott.

♦ Szerhij Rebrov csapata legutóbbi 18 bajnoki mérkőzésének mindegyikén betalált, legutóbbi hat bajnokijának mindegyikén kettő vagy több gólt szerzett.

♦ Más kérdés, hogy a másik kapu előtt is „gólképes” a Ferencváros: legutóbbi öt bajnokijából egyet sem tudott kapott gól nélkül hozni.

♦ A Ferencváros az egyetlen élvonalbeli csapat, mely legutóbbi hat bajnokiján tíznél több pontot tudott szerezni (15).

♦ A Puskás Akadémia hazai mérlege 9 győzelem, 3 döntetlen, 4 vereség, a felcsútiak 39 pontjukból 30-at a Pancho Arénában szereztek. A Ferencvárosé lesz a legjobb idegenbeli mérleg a 2018–2019-es idényben, a zöld-fehérek mutatója 9 győzelem, 1 döntetlen, 5 vereség.

KISVÁRDA–MEZŐKÖVESD

♦ Idénybeli két mérkőzésükből egyet a Mezőkövesd nyert meg 2–1-re, a másik 2–2-re végződött.

♦ Mindkét csapat jól teljesített 2019-ben, a „tavaszi tabellán” a Mezőkövesd a 4. helyen állna 20 ponttal, a Kisvárda a 6. pozícióban 19 ponttal.

♦ A Kisvárda hazai pályán gyengélkedik, ez pedig akár az abszolút újonc élvonalbeli tagságába is kerülhet. A várdaiak legutóbbi öt hazai bajnokijukból egyet sem tudtak megnyerni (3 döntetlen, 2 vereség).

♦ A Mezőkövesd megnyerte legutóbbi három bajnokiját, ez egyetlen más élvonalbeli csapatnak sem sikerült. A matyóföldiek ráadásul gólt sem kaptak e három találkozón, a DVTK-t 3–0-ra, az MTK-t és a Haladást pedig 1–0-ra múlták felül.

♦ Ha a Mezőkövesd most kapott gól nélkül nyer, akkor két élvonalbeli klubrekordot is beállít, illetve megdönt. A kövesdiek rövid NB I-es történetük során csak egyszer (2016 őszén) hoztak le négy egymást követő bajnokit kapott gól nélkül, és még sosem tudtak négyszer nyerni egymás után.

♦ Hazai pályán a Kisvárda (4 győzelem, 5 döntetlen, 6 vereség) az MTK-val holtversenyben a legkevesebb pontot szerző klub. A Mezőkövesd idegenbeli mérlege 3 győzelem, 5 döntetlen, 8 vereség.

SZOMBATHELYI HALADÁS–MOL VIDI FC

♦ A két klub eddig 82 élvonalbeli mérkőzésen csapott össze, az örökmérleg jókora Vidi-fölényt mutat, 23–15–44.

♦ A két csapat legutóbbi hét, a Haladás pályaválasztásával lejátszott bajnokijából egyen sem esett kettőnél több gól.

♦ A két csapat közötti legutóbbi három bajnokit kapott gól nélkül megnyerte a Vidi (3–0, 2–0, 1–0).

♦ A Haladás hazai mérlege 5 győzelem, 3 döntetlen, 7 vereség, a szombathelyieknél csak a Kisvárda és az MTK szerzett kevesebb pontot otthon. A hazai szereplés meghatározó egyébként a kiesés szempontjából ebben az idényben. Az NB I kilenc csapata (a Diósgyőrrel bezárólag) pozitív hazai mérlegű, legalább 25 pontot szerzett otthon; a három, amelyik nem (Haladás, Kisvárda, MTK) vagy kiesett, vagy még kieshet.

♦ A Haladás tizenegy élvonalbeli idény után int búcsút az élvonalnak, legutóbb a 2007–2008-as évadban szerepelt az NB II-ben. A Hali legutóbbi kiesése a 2003–2004-es idényre datálódik: a szombathelyiek az utolsó helyen végeztek az élvonalban, de a Nyíregyháza elleni osztályozón bennmaradtak (épp létszámbővítés volt, ezért nem volt automatikus kieső). Az más kérdés, hogy mivel a Lombard FC tulajdonosa, Bíró Péter Szombathelyről Pápára helyezte át székhelyét (és a licencet is vitte), a Haladás a következő idényt mégis a másodosztályban kezdte… Az akkori „búcsúmérkőzésen” (Lombard FC Haladás–Nyíregyháza 1–1, osztályozó, visszavágó) Illés Béla szerezte a Hali gólját, aki most klubvezetőként részese a búcsúnak.

♦ A 2018–2019-es idényben három olyan csapat van, mely egyetlen alkalommal sem játszott 0–0-s döntetlent – köztük van a Haladás és a Vidi is, a trió harmadik tagja a Ferencváros.

MTK BUDAPEST–BUDAPEST HONVÉD

♦ Eddig 192 élvonalbeli mérkőzésen találkoztak, az örökmérleg 87 MTK-sikert, 46 döntetlent és 59 kispesti győzelmet mutat.

♦ Rettenetes tavaszi szereplésével maga alatt vágja a fát az MTK, olyannyira, hogy a fa már majdnem ki is dőlt… Magyarország egyik legnagyobb múltú, legsikeresebb klubja 1903-ban szerepelt először az élvonalban. 1903 és 2010 között, azaz 107 év alatt csak kétszer esett ki (1980–1981 és 1993–94; a második világháború alatti ellehetetlenítés és kényszerszünet miatt hiányzott még az élvonalból az MTK), a 2010-es években viszont ez lehet a harmadik búcsúja (2010–2011, 2016–2017 és 2018–2019). Ennek elkerüléséhez mindenképpen minimum pontszerzés kell, de az MTK sorsa nincs saját kezében.

♦ Az MTK rossz szériában van a Honvéd ellen, a kispestieket 2016 márciusa óta nem győzte le, a legutóbbi öt bajnokin nyeretlen (1 döntetlen, 4 vereség) a piros-fehér-feketékkel szemben. A kék-fehéreknél ötösnél hosszabb nyeretlenségi sorozata legutóbb 1981–86 között volt a Honvéd ellen (10 mérkőzés).

♦ Az MTK-é a legrosszabb hazai mérleg ebben az idényben az NB I-es csapatok közül, 5 győzelem, 2 döntetlen és 8 vereség. Az MTK szenvedett a legtöbbször vereséget pályaválasztóként és a kék-fehérek kapták (holtversenyben a Honvéddal) a legtöbb gólt is. A Honvéd idegenbeli mérlege 3–6–6, a kispestiek 15 mérkőzésén csupán 26 gól esett. A Honvéd szerezte idegenben holtversenyben a legkevesebb gólt (11), ugyanakkor a második legkevesebbet is kapta (15) a bajnok Ferencváros után.

♦ A Honvéd veretlen maradt legutóbbi öt bajnokiján (1 győzelem, 4 döntetlen). Az MTK formája pocsék, a kék-fehérek elveszítették legutóbbi hat mérkőzésüket, ezzel értelemszerűen az élvonal legrosszabb formában levő csapatának számítanak.

♦ A hat, egymást követő vereséggel az MTK már beállította a 2018–2019-es idény negatív csúcsát (a Haladásnak és a DVTK-nak volt még hatos vereségsorozata), de ha most is kikap, akkor egyedüli „rekorder” lesz. Alighanem a klub történetében sem lehet sok hasonló vereségsorozat...

♦ A 2019-es naptári évben az MTK csak 7 pontot szerzett, mérlege 2–1–11. Minden más élvonalbeli csapat legalább 17-et…

♦ A Honvéd nyeretlen az előző 9 idegenbeli bajnoki mérkőzésén, vendégként legutóbb 2018. november 3-án, Kisvárdán szerzett három pontot egy 3–0-s sikerrel.

DIÓSGYŐRI VTK–ÚJPEST FC

♦ Ez a 108. mérkőzés a két csapat között az élvonalban. Az eddigi 107 mérlege: 18 DVTK-siker, 40 döntetlen, 49 újpesti diadal.

♦ Az Újpest a legutóbbi két mérkőzésen begyűjtötte a három pontot a Diósgyőr otthonában, ám ezt megelőzően, 2012 és 2017 között egymás után hét mérkőzést veszített el a DVTK vendégeként.

♦ Ha már itt tartunk, említsük meg azt is, hogy a két csapat legutóbbi négy bajnokiját az Újpest nyerte meg (2–1, 1–0, 2–1, 5–0).

♦ Nincsenek jó formában a lilák, nyeretlenek maradtak a legutóbbi öt bajnoki mérkőzésükön (2 döntetlen, 3 vereség).

♦ A DVTK megnyert legutóbbi öt hazai bajnokija közül négyet és a legutóbbi kilencből csak egyet veszített el (a Haladás tréfálta meg egy 0–1-gyel).

♦ A DVTK hazai mérlege 7 győzelem, 4 döntetlen, 4 vereség – érdekes, hogy ezzel a gyengének nem nevezhető mutatóval is csak a 9. a diósgyőri csapat a „hazai tabellán”. Az Újpest idegenbeli mutatója 4 győzelem, 5 döntetlen, 6 vereség.

♦ Az Újpest mérkőzésein (1.97 a gólátlag) esik a legkevesebb találat az NB I-ben. A DVTK mérkőzésein esik a harmadik legtöbb gól (2.81-es átlag), és a diósgyőriek játszották – az előző fordulóban, a Honvéddal – a bajnokság leggólgazdagabb, 4–4-es mérkőzését is.

DEBRECENI VSC–PAKSI FC

♦ Kereken a 30. NB I-es mérkőzésükre készülnek. Nagyon erősen a Loki javára billen a mérleg: a debreceniek 14-szer győztek 11 döntetlen és 4 paksi siker mellett.

♦ Bízhatunk abban, hogy esik gól a mérkőzésen, mivel a párharc történetében a debreceni találkozókon még sosem született 0–0-s döntetlen.

♦ A Debrecené a harmadik legjobb mérleg pályaválasztóként a 2018–2019-es bajnokságban, 10 győzelem, 4 döntetlen, 2 vereség. A Loki otthonában a Vidi (0–1) és a Kisvárda (1–3) tudott nyerni. A Paks gyengén teljesít vendégként, mérlege 2–7–7.

♦ A Paks megőrizte veretlenségét és a bennmaradás szempontjából kulcsfontosságú pontokat szerzett legutóbbi három bajnokiján. Csertői Aurél csapatának legutóbbi öt mérkőzésén összesen öt gól esett, nem mondhatni, hogy gólzáport hoznának a paksiak találkozói…

♦ A Paks egyet sem tudott megnyerni legutóbbi hat idegenbeli bajnokijából, sőt, ötön még csak gólt sem tudott szerezni.

NB I, 2018–2019, 33. FORDULÓ
MÁJUS 19., VASÁRNAPHELYSZÍN
17.00: Puskás Akadémia–Ferencváros
Felcsút, Pancho Aréna
17.00: Kisvárda–MezőkövesdKisvárda, Várkerti Sporttelep
17.00: Haladás–Mol Vidi
Szombathely, Haladás Stadion
17.00: MTK–Honvéd
Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion
17.00: DVTK–Újpest FC
Miskolc, DVTK Stadion
17.00: DVSC–Paks
Debrecen, Nagyerdei Stadion
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC3223 4 571–26+4573
2. Mol Vidi FC3218 6 852–36+1660
3. Debreceni VSC3213 91040–38 +248
4. Újpest FC321212 838–25+1348
5. Budapest Honvéd3212101042–37 +546
6. Mezőkövesd Zsóry FC3212 81244–38 +644
7. Puskás Akadémia FC3211 61535–44 –939
8. Paksi FC32 9121132–42–1039
9. Kisvárda32 9 81534–47–1335
10. Diósgyőri VTK32 9 81533–57–2435
11. MTK Budapest3210 41841–52–1134
12. Szombathelyi Haladás32 8 51930–50–2029

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik