Sztárocskák – Bobory Balázs jegyzete

BOBORY BALÁZSBOBORY BALÁZS
Vágólapra másolva!
2019.09.12. 22:01

A világ jelenleg két legjobb edzőjének tartott szakember, Gregg Popovich és Steve Kerr most valószínűleg azon gondolkodik, hogyan kaparinthatná meg a hetedik helyet a lengyelek ellen a címvédő Egyesült Államok kosárlabdacsapata a Kínában zajló világbajnokságon.

Igen, a hetediket, amely az olimpiai kvalifikáció szempontjából ugyan indifferens, és egyébként is csak nyűg a szombati helyosztó mérkőzés az NBA-sztárocskáknak, akik óriásit buktak ezen a vb-n.

A „sztárocskák” kifejezés használata sem véletlen, hiszen Kínában kiderült, alaposan túlértékelt kosárlabdázók húzhatták fel ezúttal azt a legendás dresszt, amelyben az 1992-es barcelonai olimpia óta megannyi zseni és legenda kápráztatta el a közönséget, és csodálatos játékuknak köszönhetően milliók lettek szerelmesek a sportágba. És amikor azzal a frázissal dobálóztunk, hogy az amerikaiaknak a „B”, de még a „C” csapata is könnyedén világbajnok lehet, nagyot tévedtünk, mert immár egyértelmű, LeBron James, Anthony Davis, Steph Curry, James Harden, Kevin Durant és még vagy tíz, reflektorfényben tündöklő csillag mögött nagy a szakadék, olyan nagy, hogy nélkülük az Egyesült Államok együttese már nem sebezhetetlen, sőt, könnyedén kilőhető.

Olybá tűnik ez az amerikai válogatott nem tudja, igazából milyen rendezvényen van. A tengerentúlon sokáig némileg szerénytelenül az NBA-elsőséget is világbajnoki címként aposztrofálták, csak aztán elrepült az idő, az elmúlt évtizedekben máshol is kiválóan megtanulták ezt a sportágat, és így a kínai vb-n szereplő amerikai fiúk eleinte meglepődve nyilatkoztak, hogy mennyire fizikai ez a fajta kosárlabdázás, aztán az első, franciáktól elszenvedett vereség után frusztráltságukban már meg is sértődtek, amikor az újságírók azt firtatták, tényleg ekkora érvágást jelent-e a szupersztárok hiánya.
Nos, ekkorát, és ez szépen beárazza az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságot is, rombolja a nimbuszát, és azt látjuk, az európai elitsorozatokban, az Euroligában szereplő válogatott játékosok semmiben sincsenek elmaradva ettől a színvonaltól, sőt, fegyelem, taktikai felkészültség és technikai képzettség terén még a brutális fizikai adottságokkal rendelkező amerikai kollégáik előtt is járnak.

2006 óta nem vesztett világbajnoki vagy olimpiai mérkőzést az Egyesült Államok, most viszont korábban soha nem tapasztalt mélységekbe süllyedt, és talán már Popovich és Kerr is bánja, hogy belefogott ebbe a kalandba.

Persze afelől se legyen kétségünk, hogy jövőre Tokióban már egészen más amerikai csapatot látunk majd a televízióban – akárcsak a most leszerepelt „sztárocskák” többsége.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik