Porrá zúzták az amerikaiak Angolát, jöhetnek az oroszok

Vágólapra másolva!
2010.09.06. 22:49
null
Andre Igoudala és az amerikaiak erődemonstrációt tartottak (Fotó: Reuters)
Az „elnyomó nagyhatalmak" esélyt sem hagytak a kicsiknek a törökországi férfikosárlabda-világbajnokság nyolcaddöntőjében: az Egyesült Államok a tornán nyújtott legjobb játékával zúzta porrá Angolát, míg Oroszország a harmadik negyedben törte meg az új-zélandiak ellenállását. A két nagycsapat a nyolc között már egymással „kezdhet ki" – az amerikaiak egyértelmű esélyesek lesznek azért a negyeddöntőben.

Izgalom helyett gála: kora este rendkívül simán jutott be a negyeddöntőbe az Egyesült Államok válogatottja, mely 121–66-ra verte meg Angolát.

Az amerikaiak a meccs elejétől kezdve jelezték az afrikai csapatnak: semmi esélyt nem akarnak adni nekik. Kevin Durant 17, Chauncey Billups 16 pontot szórt az első félidőben, a Team USA ráadásul agresszív védekezésével rengeteg labdaeladásba hajszolta bele Angolát.

Az angolaiak utoljára 12–7-nél nézhették tisztes különbségből az amerikai csapatot, amely ezután gyorsan 22–7-re elment, majd szünetben 65–38-nál alighanem minden fogadóiroda beszüntette a fogadásokat Mike Krzynewski csapatára. Az amerikaiak a második játékrészben már csak gáláztak. Az amerikai válogatott 18 hárompontost dobott, ez mindössze eggyel marad el a csapat vb-rekordjától.

„Tiszteltük az angolai csapatot, hiszen szembekerültem velük az olimpián, és akkor kemény küzdelemre késztettek. Meg is mutattuk annak a meccsnek a részleteit a játékosaimnak, akik ennek megfelelően álltak hozzá a meccshez. Önzetlenül játszottunk, 30 asszisztot osztottunk ki, végig agresszívak voltunk. Úgy játszottunk, ahogy begyakoroltuk, és ennél többet egy edző nem kérhet a csapatától" – nyilatkozta a meccs után Krzynewski.

Az Egyesült Államok Oroszországgal találkozik a legjobb nyolc között, miután az oroszok 78–56-ra legyőzték Új-Zéland együttesét.

SZAVAZÁS

Melyik válogatott nyeri meg a törökországi férfi kosárlabda-vb-t?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A „Tall Blacks" kifejezetten jól kezdett és vezetett is az oroszok ellen az első negyed után (13–15), és még félidőben sem volt behozhatatlan a hátrányuk a mindkét részről szigorú védekezést hozó meccsen (31–27 az oroszoknak).

A mérkőzés a harmadik negyedben dőlt el, mikor a világbajnokság egyik legjobb pontdobója (egyben az új-zélandiak legjobb játékosa), Kirk Penney négy személyi hibával a kispadra kényszerült, csakúgy, mint Mika Vurona. A dupla-duplát (18 pont, 11 lepattanó, ráadásul csak egy elrontott mezőnykísérlet) elérő Andrej Voroncevics vezérelte oroszok egy 13–0-s rohammal leszakították Új-Zélandot, uralták a palánk alatti zónát, ráadásul az óceániai csapat dobóteljesítménye is nagyot romlott. Innen már nem volt visszaút: az oroszok nem engedték ki kezükből a győzelmet, így készülhetnek az Egyesült Államok elleni derbire.

FÉRFI KOSÁRLABDA-VB, TÖRÖKORSZÁG
NYOLCADDÖNTŐ
Oroszország–Új-Zéland 78–56 (13–15, 18–12, 20–13, 27–16)
Ld: Voroncevics 18, Mozgov 16, Fridzon 12, ill. Penney 21, Abercrombie 13, P. Jones 7
Egyesült Államok–Angola 121–66 (33–13, 32–25, 26–18, 30–10)
Ld: Billups 19, Durant, Gay, E. Gordon 17-17, ill. Gomes 21, Ambrosio 12, Fortes 11
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik