Női kosár: Nem ígérjük a bajnoki címet, de megpróbáljuk – Skorics

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2020.05.31. 11:04
null
A Miskolcról érkező szerb válogatott bedobó bakancslistáján szerepel az Euroliga-indulás (Fotó: fiba.com)
A Szekszárd új bedobója, Maja Skorics tudja, erős a csapat, ám így sem lehet megígérni a szurkolóknak, hogy megszerzik a klub első bajnoki címét – az viszont biztos, hogy megpróbálják.

 

– Milyen az élet Újvidéken?
– Egyre jobb, már nyit az ország, de mivel családi házban élek a szüleimmel, eddig sem volt nehéz kibírni – mondta Maja Skorics, az Atomerőmű KSC Szekszárd 30 éves légiósa a Nemzeti Sportnak. – Karbantartom a testem, aerobikkal, kick-boxszal, szobabiciklivel és néhány napja már dobálni is kimehetek a térre.

VEZÉRNEK VITTÉK
DJOKICS Zseljko, a Szekszárd vezetőedzője:
„Olyan légiósokat szerettünk volna, akik már játszottak Magyarországon, ismerik a körülményeket, nem félnek és aggódnak a koronavírus miatt, tisztában vannak az orvosi háttérrel. Maja is ilyen, ráadásul már beszél is magyarul, mindig jó csapatjátékosnak tartottam. Sokat elmond a személyiségéről, hogy Miskolcon légiósként volt csapatkapitány, ez is bizonyítja emberi kvalitásait. Az előző két évben kicsit mintha belefáradt volna a játékba, nem kosarazott olyan jól, mint Cegléden, így neki is jól jött a klubváltás. Valamennyi poszton képes jól védekezni, a palánknak háttal is tud játszani. Domináns bedobó, olyan, amilyen nem játszott nálunk évek óta. Örülök, hogy szerződtettük, reményeink szerint alapjátékos és vezér lesz.”

– Hogyan került Szekszárdra?
– Jó ajánlatot kaptam, és mivel tudtam, sok klubnak lesz anyagi problémája, hamar megegyeztünk. Ismerem az Atomerőműt – amely egyre ambiciózusabb –, a vezetőket, az edzőt és a játékosokat is, tisztában vagyok azzal, hogy mit vállalok.

– Hét idényt játszott már Magyarországon, hármat Cegléden, négyet Miskolcon, ahonnan most is érkezik. Kellett a váltás?
– Ideje volt, úgy éreztem, szükségem van az új környezetre.

– Szekszárdon kimondták, amit korábban még soha: a bajnoki címre törnek.
– Igen, és ez nagyon jó! Mindannyiunknak ugyanaz a küldetése, ami tökéletes helyzet. Erős a keretünk, de nem lehet ígérni, hogy bajnokok leszünk – viszont megpróbáljuk. Kell cél, anélkül nem is érdemes sportolni.

– Zele Dorina és a honosított Goree Cyesha is Miskolcról érkezik: netán megbeszélték?
– Nem, dehogyis, szó sincs ilyesmiről. A magyar bajnokságban nem meglepő, ha egy légós klubot vált, de megértem, ha a szurkolóknak furcsa. Mindkettejüket nagyon szeretem, remek emberek és játékosok, örülök, hogy továbbra is egy csapatban kosárlabdázunk. Legendás a szekszárdi együttes összetartása és a csapatot övező hangulat, ezért nem aggódom a beilleszkedés miatt, sokak szerint az első naptól kezdve otthon érzem majd magam.

Belgrádból Tokióba
A szerb válogatott februárban már kiharcolta az olimpiai részvételt a tokiói olimpiára, miután a selejtező belgrádi csoportjának második helyén végzett. A hazai rendezésű tornán a Marina Maljkovics szövetségi kapitány vezette szerbek első meccsükön 88–69-re kikaptak a tartalékos Egyesült Államoktól, ám ezután legyőzték Nigériát (70–64) és Mozambikot (76–48), így a hibátlan amerikaiak mögött a második helyen kijutottak a 2021-re halasztott ötkarikás játékokra. Skorics mindhárom találkozón pályára lépett, összesen 26 percet töltött a parketten, ezalatt kilenc pontot, négy lepattanót és két gólpasszt jegyzett.

– A klub az Euroligában szeretne indulni, ám ehhez még néhány harcot meg kell vívnia a vezetőségnek: mennyire szeretné ha végre játszhatna az elitsorozatban?
– Ez az egyik bakancslistás tétel, amelyet mielőbb szeretnék kipipálni. Fantasztikus lenne, ha akár a selejtezőn keresztül, akár szabadkártyával, de már ebben a sorozatban indulhatnánk és a világ legjobbja ellen játszanánk.

– Mikor kosárlabdázik újra teremben, csapattársakkal?

– Június közepén, akkor megyünk edzőtáborba a szerb válogatottal. Noha elhalasztották az olimpiát, nem múlhat el úgy egy nyár, hogy nincs összetartás! Nekem különösen fontos ez, valamint a következő idény, mert nagyon szeretnék benne lenni a Tokióba utazó keretben, ami persze nehéz lesz, mert rengeteg kitűnő játékosunk van.

– Elmúlt harminc, meddig tervezi a profi karrierjét?
– Az a gyerekvállalástól is függ, de nem tudom előre. Nyitottnak kell lenni, sokan hónapokkal a szülés után visszatérnek játszani. Amikor nekem is eljön a gyermekvállalás ideje, akkor valószínűleg abbahagyom, ám ez nem egy éven belül lesz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik