Női kosár: Nekem ez mindenképpen előrelépés – Friskovec

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2020.08.25. 09:15
null
Zala Friskovec döntésében közrejátszott, hogy családias légkörben és nagyon tapasztalt edzővel dolgozhat együtt (Fotó: Tolnai Népújság/Makovics Kornél)
Biztosítottnak érzi a fejlődést az Atomerőműnél a tolnaiak szlovén válogatott karmestere, Zala Friskovec, akit Budapestről, a Csatától igazoltak.

 

Az Atomerőmű KSC Szekszárd stratégiája, igazoláspolitikája elég egyértelműen meghatározható volt az idén: a tolnai együttesnél májusra kialakult a teljes játékoskeret, amely alaposan kicserélődött a 2019–2020-as idényhez képest. Egyedül az amerikai Erica McCall maradt a légiósok közül, viszont mindhárom érkező külföldi kapcsán kijelenthető, nem zsákbamacskát vettek. Ugyanis az amerikai-magyar Goree Cyesha, a szerb Maja Skorics és a szlovén Zala Friskovec is az NB I-ben játszott az előző évben, években.

Djokics Zseljko, a Szekszárd edzője
„A klubnál hosszú távban gondolkodunk, én is szerződést hosszabbítottam 2024-ig, ebbe a programba illik bele Friskovec is, aki még csak húszéves, de szerintem kiváló játékossá válhat, s remélhetőleg nálunk. Fejlődőképes irányító, akit régóta figyelünk, s úgy éreztük, meghatározó alapemberré léphet előre néhány év alatt Szekszárdon. Azért jött hozzánk, hogy még jobb legyen.”

Utóbbi tavaly érkezett a Csatához, ahol azonnal alapemberré vált, nem véletlen, hogy felkeltette a szekszárdiak érdeklődését. A 20 éves válogatott karmester az egész bajnokság 22. legeredményesebb dobója lett (13.4 pont/mérkőzés), voltak kiemelkedő meccsei – például a Zalaegerszegnek januárban 35 pontot dobott –, s 30 percet volt a parketten átlagban, ami megsüvegelendő, hiszen az első külföldi idényét játszotta.

„Elsősorban érzelmi döntést hoztam, amikor a Szekszárdot választottam  – mondta a 180 centis szlovén válogatott irányító. – A KSC az egyik legerősebb együttes Magyarországon, így nekem ez mindenképpen előrelépés, főleg, mert indul a klub a nemzetközi kupában. A döntésem hátterében szerepel az is, hogy tudom, milyen családias légkör jellemzi a klubot, s hogy egy nagyon tapasztalt edzővel dolgozhatok. Összességében biztosítottnak éreztem a fejlődésemet, mert én jobb játékos akarok lenni.”

Friskovec fiatal kora ellenére már három éve a felnőttválogatottban is játszik, sőt, a tavalyi Európa-bajnokságon négy meccsen pályára lépett, szóval már némi nemzetközi tapasztalata is van, amit szélesíteni szeretne a jövőben.

„Borzasztó nehéz ellenfélként Szekszárdon játszani, emlékszem, amikor a Celjével Európa-kupa-meccsen itt voltunk, mi, vendégjátékosok is éreztük, mennyi energiát kap a Szekszárd a közönségtől és micsoda energiát mozgósítanak a hazai játékosok is  – folytatta Friskovec.  – A Csatánál elég jó évadom volt, rengeteg új élményben volt részem, mert először játszottam Szlovénián kívül. A magyar emberek nagyon kedvesek és befogadóak, remekül éreztem magam Budapesten, és utólag elmondhatom, sokkal jobban sikerült az idény, mint amire számítottam. Kissé tartottam az új életviteltől, hiszen még fiatal vagyok. Az Európa-kupában szeretném megmutatni magam a legjobbak ellen is, s persze a legfontosabb, hogy csapatként is jól szerepeljünk. Motivált, jó játékosok alkotják az együttest, de öt új kosarast kell beépítenie Djokicsnak, szóval nem egyik napról a másikra leszünk készen. Alig több mint egy hete vagyok itt, de nagyon tetszik minden, hogy kicsi, de barátságos a város, mindenki ismer mindenkit.”

Friskovec azt is elmondta, hogy ugyan válogatott szinten tényleg ütőképes a szlovén női nemzeti együttes, ám szerinte a magyar bajnokság legalább tízszer erősebb, mint a szlovén, ezért is akart mielőbb Magyarországon játszani.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik